Projekt domu embe

Projekt domu embe

Poslaťod embe » Ned 06. Feb 2011 2:26:21

Ahojte, tak sme sa dopracovali do fazy projetku, nizsie prikladam podorysy, v skratke nieco o dome:
- poschodovy
- 25cm obvodove mury (tehla, asi brusena pezinska), aj ked v projekte je omylom 30 cm
- zateplenie 25 cm EPS
Situacia na pozemku a okolo pozemku, neni to v 100% mierke, hlavne ten susedny dom, kazdopadne sused ma garaz 1m od hranice pozemku a dom 2metre s tym, ze tam ma len male okno:
Obrázok
Prizemie:
Obrázok
1.poschodie:
Obrázok

Varianta 2

Obrázok
1.poschodie:
Obrázok

Mojou podmienkou bola spalna na vychod, aby ma budilo vychodne slnko rano. Taktiez zadverie velkosti takej akej je s tym, ze tam bude roldor na kabaty atd, chcem aby sa co najmenej bordelu nosilo do domu.
Dom bude obdlznik, asi na 99% pultova strecha, bez balkonu, avsak s krbom, ale len cisto na dlhe zimne vecery, nebude plnit funkciu kurenia. Tiez WC a kupelne tak ako su - teda nie kde su ale ze ci su samostatne a pod. Nechcem bidet.
Uplne na zaver dodam, ze okna a ich velkosti neboli este riesenePrivitam akekolvek postrehy. Vopred dakujem
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat




Re: Projekt domu embe

Poslaťod bobco » Ned 06. Feb 2011 11:36:15

embe bol by som pravdepodobne za verziu č. 1.
Prízemie je totožné, no poschodie sa mi zdá byť ucelenejšie, teda menej členité. Akurát by som sa pozastavil nad potrebou čitárne s miestnosťou pre deti. Deti pokiaľ budú chcieť budú sa hrať vo svojich detských izbách. A neviem si dostatočne dobre predstaviť ako sedíš sám na "otvorenej chodbe" na poschodí, kocháš sa pohľadom na strechu garáže a spokojne čítaš knihu. V obývacej izbe by ti bolo určite útulnejšie.
Pravdepodobne hlavný dôvod pre vytvorenie tohoto priestoru o ploche 6m2 bolo presvetlenie chodby a schodiska na poschodí. Ak spojíš šatník s knižnicou, dostaneš buď megašatník, prípadne ďalšiu plnohodnotnú izbu. Presvetlenie schodiska môžeš realizovať aj z časti presklenými interierovými dverami spolu s oknom na schodisku. Je pravdou, že ide o okno orientované na S, ale pravdepodobne by ťa to energeticky nezruinovalo.
Umiestnenie krbu pod schodiskom a vedľa komory asi nebude najšťastnejšie, ale tu ide zrejme o estetiku, že netrčí do priestoru. Ako využiješ ten znázornený priestor pod schodiskom, za krbom?
Neviem či máš možný prístup na pozemok aj od toho susedného bungalovu? V prípade, že nie ,tak považujem umiestnenie garáže ako nešťastné, nakoľko sa ti na vcelku rozľahlý pozemok nedostane žiadny mechanizmus ( či už na kopanie bazéna ....). Ak ten prístup na pozemok je, tak umiestnenie garáže je super ;)
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod MartinH » Ned 06. Feb 2011 12:04:34

Zatial len ku garazi. Nebola by do buducnosti praktickejsia garaz pre 2 auta? Teda ak sa na sirku zmesti.

Doplnene: garaz moze byt aj priechodna/prejazdna.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod tomas g » Ned 06. Feb 2011 13:27:29

Citaren nebola embeho poziadavkou, vymyslel som si ju z niekolkych dovodov
- presvetlenie schodiska
- embeho manzelka povodne uvazovala o studijnom kute v ramci spalne a kedze sme palen zmensili, toto mala byt taka mala nahrada
- nechcel som, aby sa zo schodiska vychadzalo iba do chodby, ale do prijemnejsieho priestoru

alternativa 2 reaguje na niektore poziadavky, hlavne je ina v tychto veciach:
- su vacsie detske izby
- schodisko je oddelene od obytnej casti. To je vec pri ktorej su argumenty za aj proti a tazko povedat, ci je lepsie zpajat ho do obytneho priestoru, alebo nie, je ty vyslovene otazka osobnych preferencii.

Pozemok samozrejme umoznuje dvojgaraz, je jednoduche tu sucasnu zvacsit a bolo by to komfortne. Na druhej strane, v pripade potreby sa da pre druhe auto spravit vedla garaze elegantny pristresok - je to investicia, ktoru teraz netreba riesit a naco zbytocne investovat do domu pre auto, ked to mozme investovat do domu pre ludi? ;)
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod pidik » Ned 06. Feb 2011 14:18:11

Co sa tyka variant, tak az na male drobnosti sa mi obe zdaju celkom v pohode. Viem si predstavit v takom dome zit, nic neriesitelne ma tam nevyrusuje :) Ale aj tak, hodnotit projekt je podla mna tazke, clovek nic nevie o tom aka rodina tam bude byvat, ake velke ma deti, kolko ich ma a tak. To su tak dolezite veci, ze ostatne su len take vseobecne pripomienky. Napr. mne by vadilo umiestnenie garaze, hoci nebude vysoka, mne by vadilo,ze by tienila obyvacke.
Co sa tyka nejakej herne, z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze male deti sa drzia rodicov ako kliest a ked budu velke, tak sa budu zatvarat do vlastnych izieb. Ta horna citaren, ci co to je, tam si treba uvazit, ci sa naozaj bude vyuzivat, alebo na jej ukor urobit ulozne priestory, tych naozaj nikdy nie je dost.
pidik
 
Príspevky: 65
Registrovaný: Uto 11. Máj 2010 14:05:27
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod embe » Ned 06. Feb 2011 14:57:48

bobco píše:Prízemie je totožné

Rozdiel medzi prvou variantou a druhou je na prizemi v tom, ze schody su posunute viac k vchodu a to tym, ze sa zmenila kuchyna. Dovodom posunutia schodov bolo to, aby navstevy deti nerusili ked vbehnu do domu; aby aspon ciastocne boli schody oddelene od obyvacky ale zaroven zase nie su tak daleko - takze taka zlata stradna cesta.
bobco píše:Akurát by som sa pozastavil nad potrebou čitárne s miestnosťou pre deti. Deti pokiaľ budú chcieť budú sa hrať vo svojich detských izbách. A neviem si dostatočne dobre predstaviť ako sedíš sám na "otvorenej chodbe" na poschodí, kocháš sa pohľadom na strechu garáže a spokojne čítaš knihu. V obývacej izbe by ti bolo určite útulnejšie.Pravdepodobne hlavný dôvod pre vytvorenie tohoto priestoru o ploche 6m2 bolo presvetlenie chodby a schodiska na poschodí. Ak spojíš šatník s knižnicou, dostaneš buď megašatník, prípadne ďalšiu plnohodnotnú izbu. Presvetlenie schodiska môžeš realizovať aj z časti presklenými interierovými dverami spolu s oknom na schodisku. Je pravdou, že ide o okno orientované na S, ale pravdepodobne by ťa to energeticky nezruinovalo.

No s tou citarnou sa ani ja velmi nestotoznujem. Manzelke sa vsak velmi paci. Ano, ide o presvetlenie chodby hlavne...
bobco píše:Umiestnenie krbu pod schodiskom a vedľa komory asi nebude najšťastnejšie, ale tu ide zrejme o estetiku, že netrčí do priestoru. Ako využiješ ten znázornený priestor pod schodiskom, za krbom?

Krb sme povodne nechceli, no co by to bol dom bez krbu? :netusim . Bude sluzit len naozaj na obcasne vytvorenie atmosfery pocas dlhych zimnych vecerov. Kurit sa s nim nebude...Co sa tyka toho priestoru pod schodami, budu tam este dvere a nejake mini skladisko.
bobco píše:Neviem či máš možný prístup na pozemok aj od toho susedného bungalovu? V prípade, že nie ,tak považujem umiestnenie garáže ako nešťastné, nakoľko sa ti na vcelku rozľahlý pozemok nedostane žiadny mechanizmus ( či už na kopanie bazéna ....). Ak ten prístup na pozemok je, tak umiestnenie garáže je super ;)

Pristup iny na pozemok nie je. Teraz sice na vedlajsom pozemku nic nie je ale to sa moze buduci rok zmenit...
MartinH píše:Zatial len ku garazi. Nebola by do buducnosti praktickejsia garaz pre 2 auta? Teda ak sa na sirku zmesti.
Doplnene: garaz moze byt aj priechodna/prejazdna.

Suhlas s Tomasom, garaz by som najradsje nemal....ale tak kompromis - jednogaraz...kde sa budu skladovat bicykle a ine haraburdy. Urcite nechceme dvojgaraz.
pidik píše:Co sa tyka variant, tak az na male drobnosti sa mi obe zdaju celkom v pohode. Viem si predstavit v takom dome zit, nic neriesitelne ma tam nevyrusuje :) Ale aj tak, hodnotit projekt je podla mna tazke, clovek nic nevie o tom aka rodina tam bude byvat, ake velke ma deti, kolko ich ma a tak. To su tak dolezite veci, ze ostatne su len take vseobecne pripomienky. Napr. mne by vadilo umiestnenie garaze, hoci nebude vysoka, mne by vadilo,ze by tienila obyvacke.
Co sa tyka nejakej herne, z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze male deti sa drzia rodicov ako kliest a ked budu velke, tak sa budu zatvarat do vlastnych izieb. Ta horna citaren, ci co to je, tam si treba uvazit, ci sa naozaj bude vyuzivat, alebo na jej ukor urobit ulozne priestory, tych naozaj nikdy nie je dost.

Zatial nemame deti...ale v plane su 2 kusy +/- :lol:
Pozeram, ze ta garaz klaje viacerym oci...keby sme ju dali na opacnu stranu, tak sa dom pravdepodobne musi posunut dolava, co by zmensilo juhovychodny priestor za domom, teda hlavne juzny...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 575
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 51 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod Majo 2 » Ned 06. Feb 2011 15:11:27

páči sa mi že nie len ja mám obývačkokuchyňu menšiu ako 40 m2 a radšej izbu na prízemí.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod tomas g » Ned 06. Feb 2011 15:39:29

Medzi garazou a hranicou pozemku bude prechod 3,4 m, co je podla mna na prechod postacujuce, dostane sa tam aj traktor, takemu UNC stacia na prechod 2 metre. Ten prechod je dalsi dovod, preco nerobit dvogaraz.
Garaz podla mna bude tienit minimalne, aj to iba rano, ked aj tak vacsinou nie si doma. Uvazujem (podla toho, ako ukazu vizualizacie) ze by bol prechod medzi domom a garazou kryty lexanom (elegantnejsie, ale drahsie lepenym sklom), cim by sa tienenie este zmensilo.
Citaren je naozaj otazna - opat je to tazko argumentovatelna individualna zalezitost. Otazka je, nakolko je 100% vyuzitie plochy prioritou. Pozrime sa na to inac - emebe preferuje druhu variantu, hlavne kvoli oddelenemu schodisku. Ked chceme spristupnit kupelku, mala by tam byt chodbicka so sirkou 1,2 m. Teraz je tam sirka 2 m - tych 80 cm obetovanych zo satnika alebo izby podla mna stoji za to, aby sme pekne presvetlili schodisko, dostali prijemnejsi priestor a vyhli sa hnusnej zalomenej chodbe.
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod mizu » Ned 06. Feb 2011 16:32:15

Majo 2 píše:páči sa mi že nie len ja mám obývačkokuchyňu menšiu ako 40 m2 a radšej izbu na prízemí.

ja uz som tiez zacinal mat "kompelex" ze nemam kuchynu a obyvak vacsii....tiez som volil radsej izbu na prizemi :ano:
mizu
 
Príspevky: 32
Registrovaný: Ned 14. Dec 2008 15:37:10
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod joko » Ned 06. Feb 2011 20:37:57

Keďže nekorešpondujú priečky TM a kúpeľní nad nim, tak skúste tam zakresliť dve stupačky na kanalizáciu ,aby boli funkčné a neboli v interiéry aj s ohladom na odvetranie :!:
Veľkou nevýhodou pre TUV bude kuchyňský drez. Je samostatne na opačnej strane domu, ale to sa zmenit nedá. Jedine myčka + malý prietokový ohrievač :?:
čo sa sanity týka, viac sa mi pozdáva 1. varianta podkrovia :drink
Naposledy upravil joko dňa Ned 06. Feb 2011 20:42:59, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod MartinH » Ned 06. Feb 2011 20:42:21

Celkové hodnotenie jedným smajlíkom :ano:

Mojich pár drobných poznámok.
- zdroje tepla v špajzi - mraznička (ak dobre chápem) a komín. Vyhnite sa ohrievaniu špajze.
- celkovo kašlite na krb, keď nemáte k nemu vyslovene pozitívny vzťah a spravte si radosť niečim, k čomu vzťah máte. Infrakabínka, vínotéka, biliardový stôl, akvárium ..... čokoľvek podľa osobných preferencií.
- možno je to len moja osobná alergia na WC misu oproti dverám, ale na poschodí by som WC radšej videl na bočnej stene
- hosťovská - to je vec zadania, nie projektu. Žiadny problém, ak naozaj potrebujete hosťovskú izbu.
- veľmi odporúčam príborník pri jedálenskom stole, myslím hocijakú odkladaciu plochu, nie je vždy možné mať všetko na stole alebo stále odbiehať do kuchyne
- vo verzii 2 na poschodí chcem upozorniť na možný hluk tečúcej vody v stene v spálni
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod bobco » Ned 06. Feb 2011 21:00:35

-tých 3,4m vedľa garáže je veľké plus - teda nič nenamietam ako v prvom príspevku :drink
-ak máš priestor pod schodiskom s menšou pochôdznou výškou využívať za cenu dverí v komore ( odoberie ti z plnohodnotného regálu), tak by som ho nevyužíval
-je pravdou, že v druhej verzii sú väčšie detské izby, ale iba na úkor šatníka, ktorý bol v prvej verzii - mohol byť prístupný z oboch miestností
-v druhej verzii by si kúpeľňa na poschodí zaslúžila prirodzené osvetlenie a teda okno ;)
- okno v spálni nad posteľou asi ee, možno radšej francúzke zarovno dverí
tomasg už sa teším na vizualizácie aj ako vyriešiš pohľad od ulice :drink
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod tomas g » Ned 06. Feb 2011 21:08:34

joko píše:Keďže nekorešpondujú priečky TM a kúpeľní nad nim, tak skúste tam zakresliť dve stupačky na kanalizáciu ,aby boli funkčné a neboli v interiéry aj s ohladom na odvetranie :!:
Veľkou nevýhodou pre TUV bude kuchyňský drez. Je samostatne na opačnej strane domu, ale to sa zmenit nedá. Jedine myčka + malý prietokový ohrievač :?:
čo sa sanity týka, viac sa mi pozdáva 1. varianta podkrovia :drink


Ano, so stupackou v TM pocitam, vychadza to dobre, uz som ju skusal ale nie je tam zaznacena. Myslim, ze by mohla stacit jedna stupacka - hned sa do nejzvedie horne WC a sprcha, este neviem ako bude vychadzat spad z umvadiel a vane. Ale je to na tebe Joko, ked povies, ze chces dve stupacky, budu dve a projektant zdravotechniky sa prisposobi.
Nevyhodnu polohu kuchyne si uvedomujem, mal som verziu aj s inou polohou, ale tuto polohu Embe vyrazne preferuje, takze nam zostava tebou navrhovane riesenie.


MartinH píše:- zdroje tepla v špajzi - mraznička (ak dobre chápem) a komín. Vyhnite sa ohrievaniu špajze.
- celkovo kašlite na krb, keď nemáte k nemu vyslovene pozitívny vzťah a spravte si radosť niečim, k čomu vzťah máte. Infrakabínka, vínotéka, biliardový stôl, akvárium ..... čokoľvek podľa osobných preferencií.


Uvedomujem si tieto rizika. k tomu kominu som pristupil preto, lebo krb v tomto dome nema byt na kurenie, ale na atmosku. Suhlasim ale, ze je to draha hracka, pokial to mam pouzit par krat za rok a dat za to 3-4 tisic euro.
Mrazak v spajzi moze a nemusi vadit - podla skladovanych potravin. Ja to tak mam a vyhovuje nam to. Nebudu tam ziadne lahko kaziace sa potraviny, skor to bude velka potravinova skrina na prevazne suche potraviny. A to vrcko zemiakov sa preskladuje v garazi - ziadne pestovanie zeleneiny sa tu konat nebude.

MartinH píše:- možno je to len moja osobná alergia na WC misu oproti dverám, ale na poschodí by som WC radšej videl na bočnej stene
-


Suhlas, bola to chyba z nepozornosti, v tej druhej verzii je to uz opravene.

MartinH píše:- veľmi odporúčam príborník pri jedálenskom stole, myslím hocijakú odkladaciu plochu, nie je vždy možné mať všetko na stole alebo stále odbiehať do kuchyne
- vo verzii 2 na poschodí chcem upozorniť na možný hluk tečúcej vody v stene v spálni


interier sa este doladuje, pribudne aj kniznica a pod. Osobne si myslim, ze riad a pribory pri takejto tesnej navaznosti mozu byt kludne skladovane aj v kuchyni. Samozrejme, vsetko sa prisposobi embeho poziadavkam.
Hluk z kupelne v spalni... no neviem, nie je to bytovka. Je pravda, ze tie tehlove pricky nie su akusticky take dobre, ako sadrokartonove, ale vzdy lepsie, nez porobeton. Myslim, ze je to hlavne o ohladuplnosti a rodinnych navykoch. U nas, ked robim do noci a idem sa osprchovat, tak idem do druhej - vzdialenejsej - kupelne, aby som nerusil spiacich. Pravdepodobnost pouzitia nzachoda v noci je vyssia, ale zachod nie je vedla spalne, takze je to v pohode.
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod tomas g » Ned 06. Feb 2011 21:14:35

bobco píše:-ak máš priestor pod schodiskom s menšou pochôdznou výškou využívať za cenu dverí v komore ( odoberie ti z plnohodnotného regálu), tak by som ho nevyužíval
-je pravdou, že v druhej verzii sú väčšie detské izby, ale iba na úkor šatníka, ktorý bol v prvej verzii - mohol byť prístupný z oboch miestností
-v druhej verzii by si kúpeľňa na poschodí zaslúžila prirodzené osvetlenie a teda okno ;)
- okno v spálni nad posteľou asi ee, možno radšej francúzke zarovno dverí
tomasg už sa teším na vizualizácie aj ako vyriešiš pohľad od ulice :drink


- pristor pod schodiskom by bol pristupny z hostovskej
- satnik a jeho spristupnenie je otazka osobnych preferencii. Samozrejme, navrhoval som aj takuto verziu - embemu sa nepacila, jeho zene ano, budu sa musiet dohodnut :)
- ako uz bolo pisane, okna este nie su riesene vobec, je to iba schema, na ktorej stene sa budu cca nachadzat

Myslim, ze vsetky tie pripomienky daju embemu zabrat a zamotaju mu hlavu :lol: - niektore su v priamom rozpore s tym, co pozaduje, ale aj tak je kazda pripomienka dobra a minimalne dava podnet na uvazovanie. Vdaka vsetkym :ano:
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Projekt domu embe

Poslaťod MartinH » Ned 06. Feb 2011 22:11:22

tomas g píše:interier sa este doladuje, pribudne aj kniznica a pod. Osobne si myslim, ze riad a pribory pri takejto tesnej navaznosti mozu byt kludne skladovane aj v kuchyni. Samozrejme, vsetko sa prisposobi embeho poziadavkam.


Nemyslel som trvalé skladovanie, aj keď pár maličkostí je dobré vždy mať po ruke - servítky, otvárač, soľničku, atď. Dôležitejši je priebežné odkladanie. Je to samozrejme individuálne. Mne by neexistuuci príborník vyslovene chýbal, pre iného to môže byť zbytočnosť, Môže tam byť pripravený śampus na privítanie alebo pagáčiky k pivu alebo torta na rozkrojenie. Niekedy robíme pohostenie bufetového typu, každý si naberie, na čo má chuť. Alebo príde viac hostí, každý pije niečo iné (minerálka, kofola, džús, pivo, víno, atď), tak nech je kam dať všetky tie fľaše. Alebo sa hrá poker a na stole nie je veľa miesta...
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron