problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

Poslaťod dada » Str 24. Mar 2010 9:16:55

Pozdravujem,
riesim a neviem vyriesit takyto problem: V roku 2006 sme do dvojdomu (identicke samostatne 1posch. RD) instalovali podlahovku (100m2) + zvolili sme kotol Panther 12KOO. Ohrev TUV je plynovy, rieseny samostatnym bojlerom Tatramat. K vyberu kotla nas inspirovalo viac veci: kotol je umiestneny v pivnici - bol uz posataveny komin Prespor so samotovou vlozkou, chceli sme kotol s nizkym spodnym vykonom, s modulovatelnym vykonom, a samozrejme cena. Po prvych 2 zimach (2006, 2007), kedy sa kurilo v stavbe kratko a na relativne nizku teplotu sme volali servisaka na vycistenie kotlov. Po ich otvoreni sa zhrozil - kotol bol totalne zaneseny nahorenymi spalinami. Zaujimalo ma, co je pricina. Vraj nekurime spravne - musi sa kurit na plny vykon, ako ked sa v domoch byva.
Tak sme kurili podla jeho rady. Dalsej vykurovacej sezone nastal rovnaky problem zas - obidva kotly totalne zanesene (vyhadzovali chybu F1). Znova sme sa pytali, v com je problem, ked sme kurili presne ako nam povedal. Tvrdil ze problem je v tom, ze kotol potrebuje smiesavaci trojcestny ventil (?). Vraj kotlu nerobi dobre, ze prichadza do neho studena voda (kotol je v studenej vetranej pivnici). Na pripajacom dymovode vsak uz vidno postekany kondenz, takze asi skor je problem, ze kondenzuju spaliny a zanasaju kotol. Este dodam, ze presne ROVNAKO sa spravaju oba kotly v oboch stavbach, takze nejde o chybu jedneho kotla.
Ak viete, prosim poradte: 1. v com je chyba 2. ake to ma co najjednoduchsie rozumne riesenie?
Dakujem
dada
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Uto 23. Dec 2008 13:29:28
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

Poslaťod thermical » Pia 02. Apr 2010 16:19:32

Problém je v tom, že k podlahovému kúreniu sa nehodí kotol, ktorému škodí kúrenie pod teplotu rosného bodu spalín (56 stupňov). Potrebujete kondenzačný kotol, ktorý pracuje bez problémov aj pri nízkych tepelných spádoch. Druhým riešením je zmiešavací uzol so samostatným čerpadlom, oddelený od kotla hydraulickou výhybkou.
thermical
 
Príspevky: 20
Registrovaný: Ned 28. Feb 2010 16:27:22
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

Poslaťod Jano68 » Uto 06. Apr 2010 9:48:39

Pre „dada“

Na tento problém ma upozornila projektantka kúrenia keď mi zostavovala projekt kúrenia. Kotol som už mal kúpený takže riešenie kúpiť kondenzačný som nezvažoval. Okrem iného aj preto lebo som už mal postavený šamotový komín. Preto prvé riešenie „thermical“ som neriešil.

Robil som to tak ako Ti odkazuje thermical v druhom riešení. Pre názornosť Ti prikladám skicu z môjho projektu kde som Ti vložil ako taký rozdelovač so zmiešavačom vyzerá priamo do konkrétnej schémy z projektu. Ja som si kúpil dva podobné podobné. Návod na použitie a podrobnosti nájdeš tu: http://www.ivarsk.sk/sk/ivartrio-navody ... ouziti-sk- Ja mám IVAR DUAL MIX CI 557 na tom linku si k nemu stiahni návod a preštuduj, je to tam celkom dobre vysvetlené.

Ide o to že u mňa (pozri skicu) kotol Panther 12 KOO bude kúriť do hlavného okruhu (kotol a dva rebríkové radiátory) na teplotný spád 65/55. Z tohto hlavného okruhu si zmiešavací ventil (to je to strieborné na vstupe teplej vody) bude „pripúšťať“ toľko 65stC vody koľko potrebuje na to aby „namixoval“ požadovanú teplotu v okruhoch rozdeľovačov čo je v mojom prípade 45/35stC. Zmiešavací ventil (inak podľa mňa je to v podstate termostatickou hlavicou ovládaný trojcestný ventil s teplotným čidlom - ale nie som kúrenár) to „mixuje“ tak, že si meria teplotu vody v rozdelovači a ak je chladnejšia než tých 45stC na vstupe tak sa pootvorí a „pripúšťa“ si z hlavného okruhu (tam je teplota 65/55stC) do okruhu rozdelovača tak dlho teplú 65stC vodu až teplota vody v rozdelovači nedosiahne nastavených 45stC a potom sa zase uzavrie. Rozdeľovač však musí mať svoje vlastné čerpadlo ktoré zabezpečí cirkuláciu vody v okruhoch v jednotlivých miestnostiach aj po uzavretí zmiešavacieho ventilu. Bližšie v návode.

Takže kotol kúri na vyššiu teplotu než ako uvádza „thermical“ (56stC) a tým sa dá, aspoň podľa mňa, vyhnúť Tvojmu problému.

Prosím ťa dada, ja to nemám ešte vyskúšané, len si skladám kúrenie. Takže všetko bez záruky. Rozhodnúť sa musíš sama (sám).

Snáď pomôže,

Jano68
Prílohy
Schema 3 verzia 2 hlavna s foto rozdelovača.JPG
Skica z projektu upravená
Schema 3 verzia 2 hlavna s foto rozdelovača.JPG (83.76 KiB) Zobrazené 1452 krát
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

Poslaťod Jano68 » Uto 06. Apr 2010 10:05:42

Upsssss,

Zabudol som riešenie o ktoré si žiadal(a).

Nevymieňaj kotol - zatiaľ.

Ak máš aspoň jeden radiátor tak podľa mňa stačí ak prekonzultuješ so svojím kúrenárom spravenie „upgrade“ svojich rozdelovačov. Ono tie rozdelovače sú ako lego. K základnému „telu“ sa pridávajú komponenty aké kto chce. Takže ho bude treba vybrať. Na začiatku rozdeľovača domontovať zmiešavací ventil (s bypasom IVAR DUAL MIX, alebo bez bypassu IVAR DUAL – pozri si návody - ale sú aj iný výrobcovia). Na konci rozdelovača domontovať čerpadlo. Tak aby sa to podobalo trošku na ten čo je na fotke. Pozor ale na to, že po takomto upgrade potrebuješ viacej miesta na rozdelovač, čo môže byť problém ak je Tvoj rozdelovač podomietkový (teda je zapustený v stene).

Ak sa nedá upgrade rozdelovača, tak potom sa zmier na ca 6- 8 rokov s touto situáciou (Panther ma 5 ročnú záruku, dva roky ho už používaš, tak ho použi ešte 3 roky čo má záruku + ca do 5 rokov, potom aj tak „odíde“) a potom ho nahraď - napr. kondenzačným, alebo rovno TC (možno už budú dostupnejšie).

Každopádne, hlavu hore. Teplo v dome máš a to je hlavné. Občas síce treba vyčistiť kotol a jeho životnosť sa skracuje, no na druhú stranu nezamrzneš.

Jano68
"Žádám o povolení zemřít snahou". Holub Valiant v rovnomennej kreslenej detskej rozprávke "Valiant".
Obrázok užívateľa
Jano68
 
Príspevky: 116
Registrovaný: Pon 29. Dec 2008 19:53:16
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: problemovy Panther 12KOO + podlahovka - ma to riesenie?

Poslaťod dada » Pon 12. Apr 2010 14:41:18

To: Thermical - dakujem za reakciu
to: Jano 68 - vdaka za radu, odkazy aj navod. Aj na zaklade Tvojich info som hovorila s clovekom, ktory nam to povodne montoval a bude to "reparovat".
V podstate som sa s nim dohodla, ze to skusime so starym kotlom, dokupim ventil aj s cerpadlom, kotle dame vycistit a... budem verit, ze to bude fungovat dlhsie nez dalsiu vykurovaciu sezonu a ze nebudem presne za rok meditovat, aky kondenzacny kotol kupit.. :D
Este raz, vdaka

S týmto príspevkom autora dada súhlasil
drepo
dada
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Uto 23. Dec 2008 13:29:28
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia