Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Pia 11. Nov 2011 17:49:45

caute,

bude to tu pomerne dlhe ale dufam ze sa najde niekto co to precita a pripadne mi poradi. vdaka odvazlivcom :)

mam nedavno zapojenu kotolnu na drevo. akumulacka 1200 l, kotol attack, podlahovka, myslim ze nic komplikovane.
vodu ku kotlu taham z najnizsieho miesta akumulacky. cerpadlo pre kotol je grundfos alpha 2 s funkciou autoadpat.
zmiesavaci ventil pre spiatocku je znacky ESBE, na nom servo tiez ESBE. regulacia je siemens tusim rvs 43.345 alebo tak nejak...

schema zapojenia: Obrázok

skoro vsetko sa javi byt OK, len jedna jedina vec to cele kazi.

opisem moje pozorovania z ktorych sa domnievam ze je problem s prietokom vody do kotla ak je zmiesavaci ventil ku spiatocke v polohe zmiesavania (nie v uplne vychylenych polohach kedy ide do kotla iba voda z nadrze alebo iba voda z kotla). ak sa voda do spiatocky miesa tak strasne prudko klesa prietok a vo vysledku sa kotol velmi rychlo prehrieva. bolo niekolko situacii kedy som sledoval system ako sa chova a ako jedine rozumne vysvetlenie toho co som videl mi vychadza toto.

1: akumulacka vychladnuta, v nej plno studenej vody. kotol sa ale vyhrial az na nejakych 95 stupnov podla teplomeru na nom. privod vzduchu bol zastaveny uplne, zavrete dvierka, kotol len dusil. regulacia mala nastaveny zmiesavaci ventil zhruba v strede a rukou som citil, ze posiela do kotla tak 40-50 stupnovu vodu (regulacia je nastavena na 45 pre spiatocku). ibaze za 15 minut co som na to pozeral sa kotol vobec neschladil. dokonca podla snimaca regulacie mi za 15 minut este teplota na vystupe z kotla stupla o dalsie 3 stupne. nakoniec som rucne pretocil ventil tak aby pustal studenu vodu priamo do kotla, inak sa zdalo ze kotol nevychladne hadam ani za niekolko hodin.

2: rucne som mal nastaveny ventil tak aby posielal rovno vodu zo studenej nadrze do kotla. potom som ho prestavil tak aby bol v strednej polohe a zmiesaval vodu zhruba 50:50. rukou som skusal teplotu na spiatocke tesne pred vstupom do kotla. trvalo niekolko minut pokial tym ani nie meter dlhym potrubim dosla tepla voda od zmiesavacieho ventilu ku kotlu. ale ked som ten ventil zasa prestavil do polohy ze berie iba studenu vodu z nadrze tak to sa prejavilo velmi rychlo (hadam tak 10-15 sekund).

3: ked nastavim cerpadlo do rezimu autoadapt tak udava spotrebu 22W ak je zmiesavacy ventil v extremnych polohach (vsetka voda z akumulacky alebo vseta voda cirkuluje v kotli). akonahle ho zacnem otacat do polohy zmiesavania, prudko klesa udavana spotreba az na 5-6W co je asi jeho absolutne minimum.

4: nadrz som schopny vyhriat iba tak, ze stojim pri kotli 3-4 hodiny a robim neustale prakticky to co som opisal v bode 2, cize necham zmiesavat v strednej polohe, za par minut mi kotol vybieha na 80-90 stupnov, otocim ventil do polohy ze vsetko ide zo studenej akumulacky, ked vidim ze teplota na kotli klesne pod 80 vratim to znova do stredu. ked sa uz ale dostanem do stavu, ze v akumulacke je voda nad 45 stupnov a moze ist rovno do kotla tak v pohode mozem nalozit plny kotol, nechat nech tam hori ako o zivot, neexistuje ze by som ho prehrial a potreboval by dusit.

neviem cim je toto cele sposobne. len spekulujem ze je ten ventil chybny, alebo je znecisteny alebo co. chapem aj ze ten ventil moze principialne mat znizeny prietok v nejakej tej zmiesavacej polohe (fyzika nepusti), ale nemyslim ze je v poriadku ked az takto. myslim, ze vsetko je z kurenarskeho hladiska zapojene v kotolni v poriadku.

boli tu uz na to pozerat z firmy co mi kotolnu montovala a tiez su z toho mimo. konzultovali vraj s dalsimi ludmi od fachu, tiez nic. skusili vymenit cerpadlo, ci nahodou neblbne ale nic sa nezmenilo. vravim im stale ze ci nahodou nemoze byt blby ten ventil ale k tomu su skepticki. tak to skusam aj tu.

nestretol sa niekto z vas s takymto problemom? neviete mi poradit co je zle? mozem tu dat aj fotky z kotolne ak treba.

vdaka za precitanie a pripadne za rady!

roman
Naposledy upravil zivel dňa Pia 11. Nov 2011 19:15:59, celkovo upravené 1
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod mendo » Pia 11. Nov 2011 18:11:41

Je to fakt namahave citanie. Nedosiel som ani do polovice. Hod tu chcemu zapojenia, prip. foto napajenia pri kotlyy a pri AN. Dalej napis typ 3 cestneho ventila ESBE
mendo
 
Príspevky: 813
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Pia 11. Nov 2011 19:17:17

pridal som schemu zapojenia, este budem zistovat presne aky 3-cestak tam je a doplnim.
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod joko » Pia 11. Nov 2011 22:49:57

Položím jednoduchú otázku:
Prečo miešaš vodu ak máš v AN studenú vodu? Ak som to dobre čítal, a dobre tomu rozumel, tak píšeš, že ak trojcesťák berie iba z AN, tak čerpadlo tlačí a potrubie pred kotlom sa ohreje za 15 sekund. Podľa mna predsa ty nepotrebuješ miešať vodu, ak je studená AN. Tá voda predsa cez prepad vyteká do odpadu. Zmiešať potrebuješ iba ak máš vstup do kotla - spiatočku viac ako napr 70 st. Uzavretý okruh je predsa kotol a AN. nič viac. Ja zatiaľ som nepochopil prečo zmiešavaš spiatočnú vodu , ak má 30 - 45 st? Ak si prečítaš po sebe z bodu 2. poslednú vetu: " ale ked som ten ventil zasa prestavil do polohy ze berie iba studenu vodu z nadrze tak to sa prejavilo velmi rychlo (hadam tak 10-15 sekund). " Predsa takto je to dobré. Vtedy Ti čerpadlo ťahá vodu z AN a cez stupačku nahrieva AN. Stále neviem pochopiť prečo to zmiešavaš. To je predsa poistenie pri prehriatí AN, ak už spiatočka nestíha ochladzovať kotol, tak si pripustí studenú vodu, aby sa nepoškodil systém Kotol - AN.
Ak som dobre pochopil princíp Alpha 2., tak v prípade že vodu začneš zmiešavať, tak čerpadlo sa zastaví, ide na minimum, aby AN neochladzoval so SV, ale ochladzoval iba kotol, a táto voda čiastočne ide do AN, ale hlavne cez prepad do kanála priamo s kotla. Podľa mňa aj toto je správne.
Skús trojcestný ventil dať do polohy, aby bral iba z AN, skús to prekúriť na max, či na maximálnych teplotách začne ventil pripúšťať SV. Ak ano, tak tak by to malo fungovať. Ventil je riadený termostatom, a SV otvára až po prekročení maximálnej dovolenej teploty. Do vtedy by sa k zmiešaniu vôbec nemalo dôjsť. Predsa púšťaš kupovanú vodu bez efektu do kanála.
Po štvrtom prečítaní tvojho príspevku sa ešte spýtam, lebo o teplote stupačky málo píšeš. Aká je teplota stúpačky napr. pred AN, ak Ti čerpadlo ide na 22W a trojcesťák je nastavený na odber iba z AN? Ak je horúca, tak zas je to OK, lebo nahrieva AN a zo spiatočky 1200L ti ťahá studenú vodu. To že tá voda má 95st. Je iba chyba regulácie čerpadla - ide na slabý výkon, alebo je priškrtený a preto neochladzuje kotol.
A ešte jedna myšlienka na záver, aby som neupravoval to čo som vyššie písal:
V bode 1. píšeš, že pre ochranu kotla - aby nedechtilo - máš nastavenú vodu na 45 st. Môže byť aj toto príčinou , lebo pokiaľ máš chladnejšiu vodu, tak Ti termostat zastaví cirkuláciu a odstaví čerpadlo. Iba vymýšlam ale nemal byť tam niečo (Bypas) , čo pri nižších teplotách nahreje spiatočku, aby kotol nedechtil ale pri tom spiatočka bola teplejšia ako 45 st. Pri plynových a el. kotloch to robí automat termostat, ale pri kotli na tuhé palivo Ti automat nezakúri a nepriloží, aby spiatočka nevychladla pod 45 st.?
Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem , sypem si popol na hlavu, a nechám sa poučiť. :oops:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Pia 11. Nov 2011 23:34:48

pokial mi je zname, kazdy kotol by mal byt zapojeny tak, aby do neho na ohrievanie vstupovala voda s teplotou aspon 40 stupnov. dovodom je tzv. nizkoteplotna korozia. optimalna teplota sa vraj meni podla typu kotla. u mna je to nastavene na teplotu 45 stupnov, najnizsiu co dovoluje regulacia.

preto je v systeme zapojeny zmiesavaci ventil a pokial tomu dobre rozumiem, funguje zhruba takto:
pri zapnuti kotla je ventil v polohe uzavreteho okruhu kotla, je v nom vychladnuta voda a vsetka najprv cirkuluje hned nazad do spiatocky az dokym sa nenahraje na teplotu aspon 45 stupnov. potom mozno ku nej zacat primiesavat studenu vodu z akumulacky v takom mnozstve any sa nedostala teplota na spiatocke pod 45. tym sa zacne aj samozrejme dodavat ohriata voda do akumulacky, ta sa postupne nahrieva a moze sa jej stale viac primiesavat do spiatocky. ked uz dosiahne voda prichadzajuca z akumulacky 45 stupnov tak ventil uz je permanentne v polohe kedy vsetka voda ide do kotla rovno z akumulacky.

u mna pozorujem problem s prietokom pri zmiesavani. kotlom pechadza voda tak pomaly, ze ju kotol velmi rychlo dostava nad 90 stupnov. a to je cely problem - mam kubik studenej vody v akumulacke, spiatocka dostava cez ventil vodu zmiesanu na 45 stupnov ale ma taky slaby prietok ze kotol sa mi prehrieva, dvierka sa zavru, pripadne sa aj spusti bezpecnostny ochladzovaci okruh a 50 litrov vody mi strieka na podlahu. ked ale ide voda s teplotou nad 45 stupnov rovno z akumulacky a nie je potrebe nijako ju miesat, ma dostatocny prietok a kotol sa neprehrieva vobec, kedze zatial som nikdy nenahrial akumulacku na viac ako 70 stupnov.

dufam ze je to jasnejsie.
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod joko » Pia 11. Nov 2011 23:48:04

Už som tomu porozumel a sypem si popol z Tvojho kotla na svoju hlavu. Presne tento Bypas mi tam chýbal, resp. nepochopil som to z obrázku. :oops: :cry:
Predpkladám, že si skúšal aj pridať na výkone čerpadla, kým teplota v spiatočke AN nedosiahne 45 st. Som zvedavý na ďalšie rady.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Sob 12. Nov 2011 0:04:29

kurnik, toto sa asi strasne tazko cele vysvetluje, mam obavu ze malokto pochopi co som napisal. a neviem aj ci nepouzivam zle nazvy. ked hovorim o spiatocke tak tym myslim privod vody do kotla, je mozne ze je to spravne len usek potrubia kde sa od vystupu z kotla vetvi rura a privadza sa ku 3-cestnemu ventilu. ako mam hovorit potrubiu medzi zmiesavacim ventilom a kotlom ktore vstupuje do kotla a privadza mu vodu na ohrev?

tak to skusim trosku inka, napisem podla moznosti co najstrucnejsie co sa presne deje ked zacnem kurit v kotli a nahrievat nadrz:

1. pociatocny stav - studena akumulacka, voda v nej ma povedzme 15 stupnov. cerpadlo pri kotli vypnute. trojcestny ventil je v polohe ze nepusta ku kotlu ziadnu vodu z akumulacky. snimac na vystupe z kotla registruje studenu vodu 15 stupnov, snimac za 3-cestakom na privode do kotla tiez 15 stupnov.

2. zacnem kurit v kotli, teplota v kotli stupa az dosiahne nejaku kriticku teplotu. regulacia spusta cerpadlo a ta voda zacina cirkulovat. stale do hry nevstupuje voda z akumulacky ale snimac za 3-cestakom uz zaznamena narast teploty.

3. vsetka voda v uzavretom okruhu kotla je uz nahriata nad 45 stupnov (relane zjavne ovela viac, su tam asi nejake rozpatia), trojcestak zacina primiesavat vodu z akumulacky.

4. trojcestak je v polohe zmiesavania, ku kotlu pusta vodu s teplotou apson 45 stupnou ale ta prichadza tak pomaly, ze voda v kotli sa v priebehu par minut dostava nad 90 stupnov.

5. kotol priviera dvierka, dusi, v horsom pripade sa aj spusta ochladzovacia slucka.

6. snazim sa byt trpezlivy, cumim na to ako blbec 15 minut - do kotla sa privadza 45-stupnova voda ale kotol za 15 minut vobec nevychladne, dokonca jeho teplota mierne stupa, pritom je ale uplne zaduseny.

7. a teraz manualne zasahujem, 3-cestny ventil pretocim do polohy kedy pusta len studenu vodu z akumulacky, aby som vobec schladil kotol. pokles teploty na rure prichadzajucej ku kotlu je otazkou chvile.

8. kotol uz ochladol pod 80 stupnov, rucne pretacam 3-cestak znova do strednej polohy kde zmiesava horucu vodu z kotla so studenou z akumulacky na nejaku orientacne vlaznu, potoha 3-cestaku v strede.

9. rukou sledujem zmenu teploty za 3-cestakom tesne pred vstupom do kotla, je to ani nie meter potrubia. trva niekolko minut kym sa dostava vlazna voda az ku kotlu.

a tak sa pytam - preco? je mozne ze je ten 3-cestak chybny alebo je nieco zle s celym systemom?

roman
Naposledy upravil zivel dňa Sob 12. Nov 2011 0:11:51, celkovo upravené 1
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Sob 12. Nov 2011 0:10:30

joko píše:Predpkladám, že si skúšal aj pridať na výkone čerpadla, kým teplota v spiatočke AN nedosiahne 45 st. Som zvedavý na ďalšie rady.


cerpadlo som pozoroval v rezime autoadapt a to by mal byt nejaky zazrak ktory automaticky svoj vykon reguluje vzhladom na daco co sa deje v systeme. cize ja si to vysvetlujem aj tak, ze ono "vidi" ze prietok systemom je plynuly ak je 3-cestak v tych extremnych polohach a slape na maximum. ale tiez registruje slaby preitok ked ten ventil zmiesava a znizi svoj vykon na minimum.

ale samozrejme ze som ho aj rucne prepol do rezimu kedy ide permanentne na maximalny vykon a ukazovalo 22W bez ohladu na to ako bol nastaveny 3-cestak. prietoku to nijako nepomohlo.

dnes mi aj skusobne vymenili cerpadlo za ine, uplne bez takejto zazracnej samoregulacie, take co skratka vzdy ide konstantne. nic to nepomohlo, chova sa to uplne rovnako ako predtym.

a velka vdaka ze aspon si to tu precital a pokusil sa nico povedat. som z toho ozaj zufaly...
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod mendo » Sob 12. Nov 2011 0:21:27

Autoadapt je vyhoda len vtedy ak mas termostaticke hlavice na radiatoroch, vtedy sa prejavi schopnost regulovania. Ked mas AN potrebujes tlacit vodu a nie aby sa este prispôsobovalo. Podla mna je chyba na strane kotla + spiatocka od podlahovky by mala byt napojena este pred AN a nie za AN. Sice este nemam zapojenne, ale tiez som to mal takto nakreslene a bol som na to upozorneny ze to nieje dobre!
Len odfot komplet strojovnu , hned budeme mudrejsi ,lebo toto zdlhave rozpisovanie k nicomu nevedie
mendo
 
Príspevky: 813
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Sob 12. Nov 2011 0:38:43

ano, suhlasim ze autoadapt v tomto systeme je zbytocnost ale ako vravim, pouzival som to cerpadlo zapnute v "maximalnom" rezime a to pozorovanie o zmene vykonu som uvadzal ako dalsi "dokaz" o tom ze klesa prietok.

nerozumiem kde ma byt pripojena ta spiatocka z podlahovky. prichadza predsa nazad do akumulacky, to je vsetko. cerpadlova skupina (ako to nazvali kurenari) ktora berie teplu vodu z akumulacky a tlaci ju do podlahovky si spiatockovu vodu z podlahovky primiesava k tej teplej vode z akumulacky a co neodoberie sa vracia nazad do akumulacky. ako by to podla teba malo byt spravne?

fotky z kotolne nahodim zajtra.
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod mlaco » Sob 12. Nov 2011 0:40:57

Takze pises, ze v polohe zmiesavania mas pomaly prietok, preto sa kotol prehrieva, a aj cerpadlo ma nizku spotrebu.

Preco klesaju otazky cerpadla? Nemozes nastavit konstantny prietok?
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1091
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod zivel » Sob 12. Nov 2011 0:51:50

ten pomaly prietok je moja domnienka vyplyvajuca z pozorovania toho ako sa cely system chova, popisujem to na viacerych prikladoch ktore mi "naznacuju" ze by to tak mohlo byt.

klesajuce otacky cerpadla ked je v rezime ze si ich same prisposobuje mi to tiez naznacuju, ale za normalnych okolnosti to cerpadlo bolo vzdy zapnute v rezime maximalneho vykonu.

prietok nastavit neviem nijako priamo, jeho zmenu vnimam ako "vedlajsi produkt" nastavenia zmiesavacieho trojcestneho ventilu. ak je ventil v takej polohe kde nic nemise a vsetka voda ktora z neho ide pochdza len z jedneho zo vstupov tak prietok systemu vyzera byt dobry. akonahle je zmiesavaci ventil v polohe ked ozaj zmiesava vodu prichdzajucu z dvoch zdrojov, prietok velmi prudko klesa.

takze "nastavit" prietok viem v podstate iba tak ze nastavim ten 3-cestny ventil do nemiesajucej polohy co mi je ale dost nanic kedze ten ventil je tam prave na to aby miesal...
zivel
 
Príspevky: 26
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 23. Dec 2010 21:29:58
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod mendo » Sob 12. Nov 2011 7:51:11

tu spiatocku je lepsie napojit tak aby nesla z AN ale aby bola priamo spojena s aj kotlom. Prikladam prvu schemu co gugl nasiel http://forum.tzb-info.cz/docu/diskuze/1 ... 001001.jpg aj v tejto scheme je to tak aj v mnohych inych co som uz vide. Tiez som to mal nakreslene tak ako ty a bol som na to upozorneny ze takto je to lepsie. Na vsetky dôvody som sa nepital, kedze chalan ma uz cosi instalacii z AN za sebou. Mam tusaka co ti to moze robit , len si pockam na foto
mendo
 
Príspevky: 813
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod -rq- » Sob 12. Nov 2011 11:16:53

tipujem na niektory z tychto problemov
- je zanesena spatna klapka na vstupe spiatocky do kotla...
- zmiesavaci tmst ventil nie je spravne zapojeny. je viac druhov ventilov navonok tych istych, ktore maju inaksie radenie prietokov...
- zmiesavaci ventil ma nevhodnu konstrukciu nizky prietok kvs
- kotol je vyssie ako AN, cim nastava protitlak samotiazou
zo schemy vyplyva, ze tam je len jedno nabijacie cerpadlo, ako sekundar cerpa z AN do vyk systemu je asi len naznacene, cerpadlo tam nevidim. schema je trochu netypicka co sa tyka zapojenia spiatocky, ktora ma ist dolu na na kotol a nie v jeho hornej tretine. dalsia chyba je poistny ventil, ktory sa dava na vystup z kotla, nie na spiatocku! divne je, ze davaju ventil s drahou servoregulaciou tam kde staci obycajny tmst ventil so stabilne nastavenou teplotou 65 stupnov. taky zm ventil s regulaciou sa dava do vykurovanej stupacky, kde reguluje v zavislosti na sledovanom parametre kurenia. istu neodbornost naznacuje aj to, ze ako nabijacie dali drahe cerpadlo grundfos alpha 2 tam, kde asi funkcia autoadapt musi byt vypnuta. (ale potom po zaplateni vam ho vymenili :lol: ) napiste od koho je ta schema, ci to je selfmademan alebo doporucenie vyrobcu. ak vam to robila firma, tak by to mala dat aj do prevadzky, meditovat nad tym nestaci...

a jeden navrh: dajte do vetvy ktorou sa privadza ohriata voda z kotla (skrat) do zmiesavaca supatkovy ventil a nastavte ho asi tak na polovicu prietoku, co to urobi...
Naposledy upravil -rq- dňa Sob 12. Nov 2011 14:33:08, celkovo upravené 1

S týmto príspevkom autora -rq- súhlasil
jan45
-rq-
 
Príspevky: 322
Registrovaný: Uto 14. Júl 2009 17:50:52
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Problem so spiatockou. Mate niekto dobru radu?

Poslaťod vvv » Sob 12. Nov 2011 16:08:26

Chybu hladaj niekde tu podla obr.:

Moze byt mechanicky problem - zle zapojeny trojcestak,
alebo riadenie serva.

Poloz si otazku, preco trojcestak neprestavi do takej polohy ako to robis rucne, ak su na to uz vytvorene teplotne podmienky v kotli a potrubí, resp su spravne vyhodnotene merania teploty snimacom.

Cerpadlo by som povazoval za ok, ak pri rucnom prestaveni trojcestaka v pohode ochladi kotol, tym padom je OK aj cely okruh kotol - AN z hladiska hydrodynamiky.

Este by ma zaujimalo, aka teplota ja na vystupe trojcestaku smerom ku spiatocke kotla, ked je kotol "prehriaty", ak je tam okolo tych 45 stupnov, tak cez trojcestak do kotla nie je urcite takmer ziadny prietok, ked sa kotol neochladzuje. Ako na to pozeram z jednej, druhej, alebo tretej strany ako pachatel mi vychadza trojcestak pripadne jeho "nadriadený" :) .

Asi najpravdepodobnejsie je zle zapojeny, vyvod, ktory ide ku spiatocke kotla je prehodeny s vyvodom ku AN.

S týmto príspevkom autora vvv súhlasil
joko
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron