Problém s vŕtanou studňou a vodou v okolí studne

Problém s vŕtanou studňou a vodou v okolí studne

Poslaťod beo_lysá » Pia 17. Máj 2013 0:07:02

Ahojte, majstri.

Potreboval by som poradiť s problémom, ktorý som včera zistil a vôbec netuším, na koho sa obrátiť. Popíšem problém: mám vŕtanú studňu, už 5 rokov. Včera som ju konečne dal vyčistiť a hneď som šiel obkopať rúru kvôli šachte. Keď som sa dostal do hĺbky cca 80 cm, tak som poriadne zakopol a časť zeme podo mnou sa prepadla a objavil sa vrieč. To znamená, že mám rúru a vedľa nej je prírodná studňa - hladina vody je rovnaká. Vzniklo to tak, že pri vŕtaní studne studniari narazili na kameň, ktorý prebili, a voda si našla svoju cestu aj mimo vrtu. Spôsobilo mi to však problém v tom, že nemám kam umiestniť šachtu pre zakrytie studne. Priemer "prírodnej studne" je totiž cca 50 cm, hĺbka je (asi) 7 m, teda rovnako ako vŕtanej studne.

Ako by ste riešili túto situáciu? Mám niekoľko riešení, ani jedno mi príliš nevonia, takže ak máte iné, sem s ním:
1. Urobiť z vŕtanej studne kopanú, t. j. zrušiť vŕtanú studňu a prekopať dostatočnú šírku pre skruže.
2. Zasypať vedľajší vrieč mimo vŕtanej studne (teda "prírodnú studňu") riečnym kameňom - predpokladám, že tam pôjde tak pol tatry..
3. Oddrenážovať vodu z tohto prameňa na okolitý pozemok - toto riešenie mi však vôbec nevonia a nerieši uloženie šachty.

Máte, prosím, nejaké lepšie riešenie?

Ďakujem.
beo_lysá
 
Príspevky: 33
Registrovaný: Ned 04. Jan 2009 18:17:17
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Problém s vŕtanou studňou a vodou v okolí studne

Poslaťod ... » Pia 17. Máj 2013 8:48:17

ty si vrtal studnu len do hlbky 7 m ? to sa niekomu aj oplatilo robit ? (rozkladat stroje a tak ? :-) )

ale k veci... moj nazor - ak tam nasypes riecny suter, tak to sice vyplnis, ale voda bude tadial pretekat dalej... ak to budes drenovat do okoliteho pozemku, budes (zbytocne) stracat vodu zo zdroja a moze sa ti po case stat ze tej vody bude zrazu malo...
moznosti mas realne rozumne asi 2 - tu prvu si spomenul - obkopat to a oblozit skruzami a spravit z toho regulernu kopanu studnu (pri tej hlbke sa divim ze si to tak nespravil uz hned) alebo to zatvorit nejakym nepriepustnym materialom (il ?)
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Problém s vŕtanou studňou a vodou v okolí studne

Poslaťod joko » Ned 19. Máj 2013 20:04:17

Ja nepredpokladám, že aj keď hlina prepadla do prírodnej studni, že hladina vody je v - 100 cm. A taktiež nepredpokladám, že si nechal vrtať iba 7 m . Ako hlboko je hladina, koľko je vrtaná studňa?
- Ja by som ako prvé zavrhol drenáž, lebo je to :dash . Spodnú vodu v studni nevieš drenážovať, lebo máš totožné hladiny v spojených nádobách - úplne vyhodené peniaze a energia.

- Vykopať otvor na skrúže a spraviť z toho kopanú studňu by som taktiež spochybňoval. Jednak píšeš o kameni, kvôli čomu robili druhý vrt. Ako to ty prekopeš, aby si dal paženie? Terén už bude nestabilný, lebo bolo narušené dvojnásobným vrtaním. Bude bezpečné kopanie?

- Ja navrhujem druhú alternatívu dieru zasypať štrkom - kameňom. Veď klasická vrtaná studňa aj tak by mala byť obsypaná štrkom. aspoň bude výdatnejšia. :netusim
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat





Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron