Privod vzduchu do rekuperacnej jednotky z pivnice

Privod vzduchu do rekuperacnej jednotky z pivnice

Poslaťod -peter- » Ned 10. Máj 2009 14:18:41

Chcem zrekonstruovat starsi rodinny dom cca. 300 rocny, ktoreho sucastou je aj stara klenbova pivnica. Sucastou rekonstrukcie ma byt aj rekuperacia, no tu som na pochybach, co sa tyka zemneho registra. Vystavba noveho zemneho registra by bola velmi nakladna, kvoli uz existujucej okolitej zastavbe a tym padom aj v podstate nenavratna. Druha varianta je nasavat vzduch z pivnice, vyuzivat by som ho chcel hlavne v lete na ochladzovanie interieru, tu ma zase varovali pred radonom. Existuje nejake spolahlive meranie koncentracie radonu, pripadne mi niekto vie poskytnut orientacne cenove relacie za meranie. Dakujem za odpovede.
-peter-
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Ned 10. Máj 2009 14:07:35
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Privod vzduchu do rekuperacnej jednotky z pivnice

Poslaťod MartinH » Ned 10. Máj 2009 16:33:10

-peter- píše:Chcem zrekonstruovat starsi rodinny dom cca. 300 rocny, ktoreho sucastou je aj stara klenbova pivnica. Sucastou rekonstrukcie ma byt aj rekuperacia, no tu som na pochybach, co sa tyka zemneho registra. Vystavba noveho zemneho registra by bola velmi nakladna, kvoli uz existujucej okolitej zastavbe a tym padom aj v podstate nenavratna. Druha varianta je nasavat vzduch z pivnice, vyuzivat by som ho chcel hlavne v lete na ochladzovanie interieru, tu ma zase varovali pred radonom. Existuje nejake spolahlive meranie koncentracie radonu, pripadne mi niekto vie poskytnut orientacne cenove relacie za meranie. Dakujem za odpovede.

Napadlo mi spravit dva paralelne vetracie okruhy - pivnicu a dom. Mozno bude treba trochu vacsiu jednotku, ale pivnica bude vetrana, a to je dobre, aj keby islo len o typicku pivnicnu stuchlinu. Ak je tam radon, tak vetranie je velmi dobre. Vduch z pivnice nepojde do obytnej casti, odvod vzduchu z pivnice sa zmiesa s odpadovym vzduchom z domu a ochladi ho. To umozni rekuperatoru ochladzovat nasavany vzduch, takze efekt letneho chladenia ostane v urcitej miere zachovany.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat





Späť na Rekuperácia, vetranie, VZT

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia