pripojenie studenej vody v RD

pripojenie studenej vody v RD

Poslaťod ma3x » Pon 21. Mar 2011 22:58:58

Dobrý deň,
v oblasti vodoinštalácie som úplný laik a mal by som otázku.
V RD máme "improvizovaný" systém zásobovania pitnou vodou. A to samospádom zo studňe, ktorá je nad úrovňou RD. Avšak samospádový tlak je priveľmi malý na rozvod vody po dome. Preto máme prípojku vody pripojenú na zásobník pitnej vody (200l), pred zásobníkom je guľový ventil a v zásobníku je plavákový ventil. Voda zo zásobníka sa tlačí do rozvodov záhradným(?) čerpadlom s pripojenou expanznou nádobou. Problém je v tom, že akumulačná nádoba musí mať otvorené vrchné veko, nie je to uzatvorený okruh a plavákový ventil sa často zanáša špinou a vodným kameňom. Tým pádom sa občas stane, že nám sklep vytopí, keďže ventil sa úplne nedovrie. Momentálne to riešime tak, že guľovým ventilom zatvárame a otvárame prívod vody a napúšťame zásobník. Je to veľmi nepohodlné a provizórne riešenie. Nevedeli by ste mi niekto poradiť nejaké lepšie riešenie?

Prikladám obrázky, pre lepšiu predstavu:
Obrázok
Obrázok

S pozdravom,
Alexander
ma3x
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Pon 21. Mar 2011 22:33:39
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: pripojenie studenej vody v RD

Poslaťod jan45 » Uto 22. Mar 2011 8:16:34

čerpadlo sa dá napojiť priamo na prívod, nehrozí zavzdušnenie alebo neschopnosť prekonať výšku, voda nateká. Takže nádobu treba odstaviť, do systému treba vložiť jednoduchý mechanický filter, alebo odkalovací. Stačí to čerpadlo, čo máte teraz. Ak je exp. nádoba malá, dá sa priložiť tlaková nádoba do 100l, nemusí byť s membránou, tá už je v expanzke.
http://vegetacnecistiarne.blogspot.sk/
jan45
 
Príspevky: 535
Obrázky: 8
Registrovaný: Ned 25. Júl 2010 11:41:56
Bydlisko: Bojnice
Dal súhlas: 368 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: pripojenie studenej vody v RD

Poslaťod Wlado » Uto 22. Mar 2011 10:06:54

Ideálnejšie by bolo dať na prívod domácu vodárničku, veľká výhoda je, že všetko je pokope spínač aj nádoba. Záhradné čerpadlo nieje určite na pitnú vodu a aj tlaková nádoba musí mať gumový vak aby voda nepríchádzala do kontaktu s plášťom nádoby.
Obrázok užívateľa
Wlado
 
Príspevky: 412
Obrázky: 23
Registrovaný: Ned 28. Dec 2008 21:08:20
Bydlisko: DS
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 26 krat

Re: pripojenie studenej vody v RD

Poslaťod joko » Uto 22. Mar 2011 16:52:06

Wlado píše:Ideálnejšie by bolo dať na prívod domácu vodárničku, veľká výhoda je, že všetko je pokope spínač aj nádoba. Záhradné čerpadlo nieje určite na pitnú vodu a aj tlaková nádoba musí mať gumový vak aby voda nepríchádzala do kontaktu s plášťom nádoby.

Ak aspoň trochu vyznáš vo veciach, tak to čerpadlo , čo tam má použité, je identické s tým, čo Ty nazývaš vodárničkou. Veď on "vodárničku" má komplet. Má čerpadlo, má expanznú nádobu s membránou, ako mu radíš, má tlakový spínač, má spätnú klapku, a nič mu nechýba. To že to on nazýval "záhradným čerpadlom" to neznamená, že to nemôže použiť na pitnú vodu.

Čiastočne súhlasím s radou od Jana, pokiaľ výdatnosť zdroja je dostatočná pre somonasávacie čerpadlo, no napriek tomu sa mi viac pozdáva to riešenie, ktoré máš teraz použité s "akumulačnou nádržou". Ná základe obrazu predpokladám, že tam máš elektrický ventil a elektrický plavákový spínač.
Ak ti to robí problémy možno by stálo za to prerobiť to na mechanický ako je napúšťanie splachovača na WC. Bude tam však obmedzené množstvo vody pri jednorázovom použití na 150 litrov.
Ďalšou alternatívou je vymeniť ventil na dvojcestný Honeywell s elektropohonom, požaduje to však dobrý plavákový spínač. Takže ak máš dobrý spínač, tak nie je problém vymeniť tie ventily, ale ten Honeywell musí ísť mimo nádrž medzi nádrž a pancierovú hadicu.
Skúsim to pohladať a dám Ti sem link. Ak to nefunguje, tak hladaj ventily VC od Honeywell.

http://products.ecc.emea.honeywell.com/ ... valve.html

http://www.honeywell.sk/?com=pages&id=176
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat





Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť