Priebezna datova zasuvka

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 13:35:10

tienik píše:tak toto zial nedokazes, mozes ich pajkovat aj zlatom, ale z principu funkcie LAN to proste nepojde.
Skusim inac, ak maju fungovat obe zasuvky (volajme ich Z1 a Z2) mame dve moznosti.
1) rozdelit pary - budemem mat 2x 100M vyvod
2) zapojit na kabel len zasuvku Z1, k nej dat obycajny 1G switch, z neho napojit zariadenie pri Z1 a dalsi kabel zo Z1 do Z2.

Obavam sa ze dalsia moznost proste nie je.

Inac datovy rozvadzac, ja pouzivam 10", je jedno od koho, aj tak mam pocit ze to zvara jedna firma.
Patch panel do 10" je na svoju velkost vseobecne drahy, ale co uz. Samozrejme pouzivam najlacnejsi 12 portak, ked neobsadim - svet sa nezruti.

Satelit sa zasadne taha systemom parabola - televizor. Nie je dovod ist do rozvadzaca, je to zbytocny spoj naviac.


To rozdelenie parov by slo v pripade detskych izieb...tam to nehori teraz, no o 10 rokov a neskor uz to urcite nebude stacit tych 100MBit.

Ten switch by bol OK keby nepotreboval externe napajanie. A dalsia vec je dalsie sekanie do steny :( Ale pochybujem ze existuje nejaky switch ktory by siel skovat do krabicky pod datovu zasuvku a este by bol aj napajany LAN kablom...:(

Co sa tyka satelitneho kabla, opat moja chyba, niekde tu na fore som pri ralizacii v rychlosti cital, ze kable do technickej a potom odtial k TV, hviezicovo...az neskor, ked uz bolo neskoro, som si precital ze je to zbytocne a treba to tahat priamo k TV :(
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat




Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 13:36:53

mlaco píše:Ked spravis takto "nasilu" priebeznu zasuvku -- tak je to nestandardne riesenie. Pojde ti jedna, alebo druha. Ale nie obe naraz. Nemozes po jednom vodici (pine) zapajat dve zariadenia (bez pouzitie aktivneho prvku - switch/hub).


Tohto som sa bal...
Hub nie je aktivne zariadenie ale to je jedno uz...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 13:40:49

MartinH píše:Nevie, co robit, nevie ako to robit. Ale raz to niekde videl a zdalo sa mu to "take lahke" :roll:


Martin sorry za OT ale on nazoaj neni sietar, ja som ho do toho donutil. On mi dokonca este v momente zapajania tych kablov hovoril, ze on to nechce robit, ze to som si mal dat spravit niekomu, kto to vie...lenze ja som si hovoril, ze co moze byt na zapojeni 8 kablikov. Moja chyba. Elektirkar, za ktoreho dam ruku do ohna, je v tomto nevinne. Kiezby boli vsetci elektrikari taky precizni, zodpovedni a sikovni ako tento...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod theb » Pon 26. Nov 2012 13:59:58

Embe, v dnesnej dobe tych hubov uz tak vela nie je, ale ked si zozenies nejaky stary hub, ktory rozosieval bordel do vsetkych stran, tak tie nepotrebovali ziadne napajanie. Ten by si kludne mohol schovat kdekolvek. Staci sa vsak po tom poobzerat... Viac rad zial uz asi nenajdem.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 794
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 68 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod MartinH » Pon 26. Nov 2012 14:03:42

embe píše:
MartinH píše:Nevie, co robit, nevie ako to robit. Ale raz to niekde videl a zdalo sa mu to "take lahke" :roll:


Martin sorry za OT ale on nazoaj neni sietar, ja som ho do toho donutil. On mi dokonca este v momente zapajania tych kablov hovoril, ze on to nechce robit, ze to som si mal dat spravit niekomu, kto to vie...lenze ja som si hovoril, ze co moze byt na zapojeni 8 kablikov. Moja chyba. Elektirkar, za ktoreho dam ruku do ohna, je v tomto nevinne. Kiezby boli vsetci elektrikari taky precizni, zodpovedni a sikovni ako tento...


A ja som si myslel, ze dalsia pointa uz nepride... Toto by mi nenapadlo.

Musim teda povedat, ze som sa unahlil :oops: a elektrikarovi sa za ironicku hlasku na jeho osobu ospravedlnujem.
Naposledy upravil MartinH dňa Pon 26. Nov 2012 18:14:45, celkovo upravené 1
Dôvod: gramatika
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 206 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod MartinH » Pon 26. Nov 2012 14:17:45

Dalsi navrh: spravit v strede trasy dve zasuvky resp. dvojzasuvku. Privod z technickej a odvod do dalej.

Ak treba siet len v tejto izbe, zapoji s priamo. Ak len vo vzdialenej izbe, prepoja sa kratkym patch kablom. Ak na oboch miestach, vlozi sa tam jednoduchy 4 a viac portovy switch. Obidva nedosiahnu sucasne 1G, ale viac ako 100M.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 206 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 14:19:24

Nejako to uz vyriesim...asi tymi switchmi.

Este by ma zaujimalo info ohladom tych datovych rozvodnych skrin:

- udrzi sadrokarton 8kg datovu skrinu pripadne ked do nej plesknem este ten NAS server, tak udrzi trebars aj 20kg?
- co potrebujem doobjednat ku skrini za predpokladu, ze v nej bude len patch panel a router? Ma vo vybave skrina nejake drziaky pripadne kolajnice na veci ktore tam chcm pripevnit?
- ked je skrina napriklad vysky 4U alebo 6U, co to vlastne pre mna znamena?
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod tienik » Pon 26. Nov 2012 14:25:14

embe píše:Nejako to uz vyriesim...asi tymi switchmi.

Este by ma zaujimalo info ohladom tych datovych rozvodnych skrin:

- udrzi sadrokarton 8kg datovu skrinu pripadne ked do nej plesknem este ten NAS server, tak udrzi trebars aj 20kg?
- co potrebujem doobjednat ku skrini za predpokladu, ze v nej bude len patch panel a router? Ma vo vybave skrina nejake drziaky pripadne kolajnice na veci ktore tam chcm pripevnit?
- ked je skrina napriklad vysky 4U alebo 6U, co to vlastne pre mna znamena?


no neviem, ja by som to asi nejak vystuzil pri 20kg.
Skrina ma v sebe len bocne kolajnice, zemniacu svorku a kluc od dveri (ak je tam zamok)
Policky, drziaky, patch panel.....vsetko dokupujes podla potreby.
4U, 6U.....je to standart udavania velkosti. Sirka je dana (10, alebo 19 palcov) a vyska sa udava v "jednotkach", teda U, je to cosi viac ako 44mm. Napriklad patch panel zabere 1U, takze do skrine 4U ich das 4 a koniec.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod ziletka » Pon 26. Nov 2012 14:57:39

no a ta moznost ze zatiahnut tam este jeden kabel ktory pojde az do tej druhej miestnosti je nerealna? Ako je to daleko? kolko je tam ohybov?
Realne ti staci zatiahnut kabel z technickej do prvej miestnosti, a potom z prvej do druhej, len ho tam uz necvakat.
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1163
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 15:00:11

Vdaka Tienik, to som potreboval vediet...
Este posledne doplnujuce otazky:

- ked pouzijem patch panel, tak musim kupovat aj policu?
- ked tam dam router, musim kupovat aj policu?
- je nutne zemnenie v pripade ze tam bude len patch panel a router?

MartinH píše:Dalsi navrh: spravit v strede trasy dve zasuvky resp. dvojzasuvku. Privod z technickej a odvod do dalej.

Ak treba siet len v tejto izbe, zapoji s priamo. Ak len vo vzdialenej izbe, prepoja sa kratkym patch kablom. Ak na oboch miestach, vlozi sa tam jednoduchy 4 a viac portovy switch. Obidva nedosiahnu sucasne 1G, ale viac ako 100M.


toto je asi to spravne riesenie...poriesim a vyskusam v praxi zatial len v obyvacke, detske tak nehoria. Cize skuska spravnosti, ako si to myslel, pripada do uvahy len moznost 2 ze budem potrebovat LAN na oboch miestach sucasne:

Kabel z technickej miestnosti do obyvacky tam kde je prve prerusenie, teda po ceste prva planovana datova zasuvka. Tam nedam jednoitu datovu zasuvku ale dvojitu. Jeden koniec kabla co ide priamo z technickej zapojim normalne do jednej casti dvojzasuvku zozadu, druhy, co pokracuje po preruseni do druhej casti dvojzasuvky. Toto je cast ktora pojde v stene. Zo strany miestnosti do oboch koncoviek dvojzasovky pichnem co najkratchi patch kabel. Na patch kabel zo zasuvky, do ktorej ide z druhej strany priamo kabel z technickej pripojim switch, no a do jeho zasuviek zapojim jednak druhy patch kabel, ktory ide z ostavajuceho konektora dvojzasuvky a nakoniec pristroj(e), ktore mali byt priradene k povodne planovanej (dotazovanej) priebeznej datovej zasuvky. Pochopil som to spravne, vsak? Uz len ten switch potom pripevnit k stene a hotovo.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 15:01:41

ziletka píše:no a ta moznost ze zatiahnut tam este jeden kabel ktory pojde az do tej druhej miestnosti je nerealna? Ako je to daleko? kolko je tam ohybov?
Realne ti staci zatiahnut kabel z technickej do prvej miestnosti, a potom z prvej do druhej, len ho tam uz necvakat.


Pytal som sa elektrikara, je to bez sance, mega ohybov...ale skusit to mozme, LAN kablu mi ostalo mrte, takze za pokus nic nedame...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod ziletka » Pon 26. Nov 2012 15:52:13

embe píše:
ziletka píše:no a ta moznost ze zatiahnut tam este jeden kabel ktory pojde az do tej druhej miestnosti je nerealna? Ako je to daleko? kolko je tam ohybov?
Realne ti staci zatiahnut kabel z technickej do prvej miestnosti, a potom z prvej do druhej, len ho tam uz necvakat.


Pytal som sa elektrikara, je to bez sance, mega ohybov...ale skusit to mozme, LAN kablu mi ostalo mrte, takze za pokus nic nedame...

len pre istotu:
z jednej strany vysavac, zatiahnut dnu spagat, pripevnit kabel, tahat a tlacit zaroven.
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1163
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod MartinH » Pon 26. Nov 2012 16:21:29

ziletka píše:len pre istotu:
z jednej strany vysavac, zatiahnut dnu spagat, pripevnit kabel, tahat a tlacit zaroven.


1 kabel tam uz je. Lahsie bude nadviazat a tlacit 2 nove a ten jeden tahat. Ale uspech nie je zaruceny.

Musi to byt Cat6? Cat5E dokaze Gbit a je tensi.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3726
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 206 krat
Dostal súhlas: 305 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod embe » Pon 26. Nov 2012 16:26:01

No mam asi 200m este Cat6e, vyskusame to s tym najprv a uvidime, nemam uz moc prachov na rozhadzovanie na dalsi kabel...:(
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 555
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Priebezna datova zasuvka

Poslaťod tienik » Pon 26. Nov 2012 16:35:30

embe píše:Vdaka Tienik, to som potreboval vediet...
Este posledne doplnujuce otazky:

- ked pouzijem patch panel, tak musim kupovat aj policu?
- ked tam dam router, musim kupovat aj policu?
- je nutne zemnenie v pripade ze tam bude len patch panel a router?



patch panel ma vlastne "usi" na upevnenie, policu nepotrebuje
ruter moze byt aj "usaty" alebo stolovy. Podla toho bud nepotrebuje, alebo potrebuje.
Do rozvadzaca musis dotiahnut napajanie, klasicky 230 VAC L+N+PE.
No a dane PE pripojis aj ku kostre rozvadzaca - ziadna veda.
Este by tam po spravnosti mala byt prepetovka triedy D ked mam ist na to do detailov.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron