Preklady na žalúzie

Preklady na žalúzie

Poslaťod Motyliak » Pon 06. Júl 2009 19:24:12

Ahojte,

hľadám skúsenosti ohľadom umiestnenia žalúzií. Ako ste to riešili, aby ste nemali vytŕčajúce boxy a pritom neznižoali svetlosť okna? Mám múr 30 cm + chcem dávať 15 cm izoláciu. Chcel by som dávať žalúzie a riešim ich umiestnenie. Dal som si urobiť nejaké roletové preklady, ale tie mi nedokázali navrhnúť všade.

V projekte mi nad dvere s výškou 235 cm navrhli otvor v betónovom preklade - výška otvoru 25 cm a hĺbka 10cm (teda samotný preklad má hĺbku 20cm). Do tohto otvoru by sa mal umiestniť predpokladám kastlík so žalúziou, príp. by pretŕčal trochu von a zakryl by sa izoláciou.

Tam kde mi tento otvor nespravili, rozmýšľam ako vyriešiť umiestnenie žalúzií. Myslíte, že sa dajú umiestniť na preklad nad oknom zvonku? To je potom asi max. 15 cm hĺbka, aby to bolo aspoň zarovno izolácie a dalo sa to prekryť fasádou. Ak to ide takto, myslíte, že má zmysel robiť tie otvory v prekladoch na užších oknách a nepoužiť radšej rovnakú metódu pre umiestnenie všetkých žalúzií. Pýtam sa preto, lebo v tých 10 cm ešte aj tak bude musieť byť určite nejaká izolácia pod kastlík a tým pádom bude z 10 cm ešte menej, tak neviem, či to má zmysel takto komplikovať, alebo dať rovno tehlové prefabrikované preklady.

Máte s tým niekto skúsenosti?
Motyliak
 
Príspevky: 72
Registrovaný: Štv 26. Mar 2009 9:54:08
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod esde » Pon 06. Júl 2009 20:13:07

Najskor si musite ujasnit co chcete.
Najskor pisete o zaluziach, potom o roletovych prekladoch a potom znovu o zaluziach.

Su to dve rozdielne veci.

Zaluzie nedate do kastlika pretoze zaluzie nemaju kastlik ako rolety, potrebuju iny typ priestoru (len zvislo dole, zatial co rolety maju kastlik utopeny).

Upevnenie zalezi od:
- kde mate (budete mat) ulozene okna vzhladom na mur.
a)pred murivom => zaluzie a vodiace kolajnicky v izolacii, upevnenie na konzolach (nerez)
b) zarovno s vonkajsou hranou muriva => zaluzie a vodiace kolajnicky pod izolaciou, upevnenie na dodavanych konzolach
c) v mure => komplikacie s priestorom, najskor pouzijete ako b)

- aky typ zaluzii budete mat. Kazdy typ ma inac rozmiestnene detaily upevnenia. Preto je vhodne stiahnut si pdf od konkretneho vyrobcu aby ste vedeli sposob uchytenia, koty a rozmery potrebneho priestoru.

Neodpustim si poznamku ;-), Staci si pozriet vase projektove vykresy. Urcite ste si pri kresleni projektu premysleli typ a ulozenie zaluzii a pri tahani elektriky ste zabudovali husi krk na elektricke ovladanie (kvoli tepelnym mostom) tak aby ustil priamo k motoru. Vsetko je uvedene v pdf vyrobcu. T.j. staci len nalistovat v projekte (alebo nie?).
Ako ukazka toho, nad cim ste iste hutali pri kresleni projektu:
http://www.sunsystem.sk/tlac.php?id_pro ... usenstvo=1
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod Motyliak » Pon 06. Júl 2009 22:58:06

Urcite ide o zaluzie, neviem ci existuje nieco co sa vola zaluziovy preklad. Konkretny vyrobca este nie je vybraty a kedze som nemal projekt az do uplnych detailov tak na moju poziadavku o vytvorenie niecoho do coho sa daju zabudovat zaluzie mi vytvoril statik to co som popisoval. Zatial taham mury, takze este mozem urobit pripadne upravy pokial najdem nieco co by stale za zmenu. Ked nie, tak pojdem podla projektu a budem musiet najst nieco vhodne. Na Conecu ked som sa pytal predajcov zaluzii, tak mi davali velmi chabe informacie a preto sa ich snazim zhanat vsade. Ten obrazok vyzera dobre pre dalsie informacie.
Kedze nikto z mojh ookolia neriesil zaluzie pri stavani, tak som sa chcel spytat na skusenosti.
Motyliak
 
Príspevky: 72
Registrovaný: Štv 26. Mar 2009 9:54:08
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod zamnio » Pon 06. Júl 2009 22:59:48

najlepsie riesenie je pozriet si tech.listy konkretnych vyrobcov a potom spekulovat, zaluzie aj rolety sa daju pekne schovat pod fasadu, ale musia tam mat dostatok priestoru - takzvana nabalova vyska. treba len hladat, lebo potom moze byt neskoro
zamnio
 
Príspevky: 186
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 14:24:57
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 6 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod MaP » Uto 07. Júl 2009 7:14:11

Ja som urobil prípravu pre rolety na všetkých veľkých oknách. Nie WC, špajza, ... Urobil som to tak, že stavebné otvory boli všetky väčšie na výšku. Okná som potom všetky montoval navrchu s rozširovacími profilmi. Momentálne sú všetky okná namontované aj so spomínanými profilmi. Už viac ako rok. Ak by som sa náhodou k tým roletám nedostal aj tak to vyzerá s tým širokým profilom hore celkom pekne. Okná sú plastové, vonku s imitáciou dreva. Nevýhodou je zrejme znížená tepelná izolácia v tom rozšírenom mieste. To však ešte neviem posúdiť, ešte tam nebývam a kúrim len minimálne.
MaP
 
Príspevky: 18
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:03:09
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod retep » Str 15. Jún 2011 10:56:34

MaP píše:Ja som urobil prípravu pre rolety na všetkých veľkých oknách. Nie WC, špajza, ... Urobil som to tak, že stavebné otvory boli všetky väčšie na výšku. Okná som potom všetky montoval navrchu s rozširovacími profilmi. Momentálne sú všetky okná namontované aj so spomínanými profilmi. Už viac ako rok. Ak by som sa náhodou k tým roletám nedostal aj tak to vyzerá s tým širokým profilom hore celkom pekne. Okná sú plastové, vonku s imitáciou dreva. Nevýhodou je zrejme znížená tepelná izolácia v tom rozšírenom mieste. To však ešte neviem posúdiť, ešte tam nebývam a kúrim len minimálne.


Ja mam v projekte nad oknami ako predprípravu na exteriérové žalúzie (asi Z80-90) 10 cm pomocný profil, avšak podľa technických nákresov výrobcov, aj keď tam nemajú presné čísla, mi vychádza že pri výške napr. 250 cm francúzskych okien, nie je takýto priestor dostatočný, čo by znamenalo, že by mi zvinuté žalúzie znižovali svetlú výšku okna, resp. neumožňovali otváranie dverí smerom von. Zatiaľ som v fáze projektu, preto som to nekonzultoval s výrobcom žalúzií.
Vedel by mi niekto na základe empirickej skúsenosti uviesť, aký priemerne veľký priestor (najmä na výšku) je potrebný pri cca. 250 cm vysokom okne, aby žalúzia bola v zvinutom stave schovaná úplne v podomietkovom púzdre a neznižovala svetlú výšku okna? Ďakujem
retep
 
Príspevky: 35
Registrovaný: Uto 16. Nov 2010 16:47:13
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod chagos » Str 15. Jún 2011 13:11:05

Nechcem robit reklamu, ja som bral roletove preklady od www.rst.sk. Robia ich aj vo verzii pre zaluzie. Na ich stranke je aj dost vykresovej dokumentacie.
chagos
 
Príspevky: 134
Registrovaný: Sob 07. Mar 2009 20:51:53
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Preklady na žalúzie

Poslaťod majlo » Pia 17. Jún 2011 11:26:44

na vonkajsie zaluzie je potrebny kastlik cca 10% vysky okna,.. cize ak chcem zakryt zaluziou okno 20cm, potrebujeme kastlik 25cm
majlo
 
Príspevky: 4
Registrovaný: Sob 31. Okt 2009 0:02:20
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Okná, dvere, garážové brány

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron