Posúdenie projektu bungalov elka

Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod elka » Štv 17. Mar 2011 1:25:13

Po 2-ročnom hľadaní vhodného pozemku sme kúpili pozemok 22m(uličná šírka) x 28 m, pred pozemkom sú siete: el., voda, kanalizácia, plyn nie je ani nebude, vstup na pozemok je z juhu (presnejšie taký slabší juhovýchod).
Prosím skúsených stavebníkov o názor ku katalógovému projektu RD, ktorý by sme si priali postaviť svojpomocne. Vopred však prosím o ospravedlnenie, že nedodržím emkacove pokyny k žiadosti o posúdenie projektu, ja totiž neviem vkladať obrázky a pod.
Chceli by sme postaviť 3-izbový bungalov(7,50x11,60m) - podľa katalógového projektu APEX A „Bungalov 3i“ … http://www.apex-arch.sk/content.php?id=16

Chýbajú nám informácie napr. o hrúbke muriva, stropu a pod. Neviem, či máme kvôli tomu cestovať (so sever.Slovenska) do Bratislavy, alebo skúsiť nejasnosti konzultovať s tvorcom katalógového projektu na diaľku. Nám (sme 3-členná rodina) sa ten projekt pozdáva, ale máme obavy, či nekúpime „mačku vo vreci“. Ukľudnilo by nás ujistenie, že katalógový projekt umožní stavebníkovi výber napr. druhu muriva (samozrejme pri dodržaní parametrov), alebo priamo odporučí vhodné druhy.
A ešte k projektu:
1/ Bude možné a vhodné použiť malú miestnosť z kuchyne (1,6 m2 = pravdepodobne určená na potraviny) na umiestnenie elektrického kotla?
2/ V projekte by sme chceli len jednu zmenu - zo 4 dvier na terasy ponechať len 1 z obyvačky, ostatné zmeniť jednoducho na okná... býva takáto zmena v katalógovom projekte drahá?
3/ Osadenie na pozemku – neviem to nakresliť a vložiť sem, ale snáď sa to dá vyrozumieť z mojho opisu: vstup do domu bude sprava (severovýchod), obyvačka s terasou vzadu (severozápad), dve izby s oknami do ulice (juhovýchod).

edit by deko: zmena nazvu temy z "Posúdenie projektu Bungalov 3i APEX A"
elka
 
Príspevky: 27
Registrovaný: Uto 19. Máj 2009 16:13:54
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod elka » Štv 17. Mar 2011 11:49:38

Zle sa mi písalo o polnoci, aj chyba sa vyskytla - bungalov má rozmery 7,50 x 11,50 m (nie 11,60), obrázok som dokreslila.
Za všetky názory - hlavne k možnosti využitia komory pri kuchyni na umiestnenie elektrického kotla, vopred ďakujem.
Prílohy
elka
 
Príspevky: 27
Registrovaný: Uto 19. Máj 2009 16:13:54
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod MartinH » Štv 17. Mar 2011 14:11:44

Elka, bungalow na obrazku by bol velmi dobry pre dvoch obyvatelov. Vy ste vsak traja a na to su uz izby trochu male. Do 12,2 m2 sa zmesti dvojpostel, nocne stoliky a skrine, t.j. vsetko co spalna potrebuje, ale nic viac. Na aktivity okrem spania si musite najst miesto v obyvacke. Odkladacich priestorov mimo skrin v izbach je minimum. Skuste si v mierke izby zariadit, vela moznosti nie je. V detskej alebo studentskej izbe samozrejme nebude dvojpostel, ale pisaci stol.

Obyvacka je relativne velka, na TV bez divadelneho kukatka hadam ani nedovidite. Peniaze za krb by ste mozno vedeli vyuzit lepsie.

V kupelni by mi velmi chybal sprchovaci kut. Ak by som si musel vybrat bud vana alebo sprcha, tak vyhra sprcha.

K otazkam:
- Kotol v spajzi nie, prehreje miestnost, potraviny sa budu kazit.
- Zmenit dvere na okna vobec nie je problem.
- Umiestnovanie a orientovanie nekomentujem, v tom som laik a bez navstevy na mieste je to este tazsie.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod jvatelier » Štv 17. Mar 2011 14:20:03

Najprv odpovede na otazky:
1. ak je momentalne v miestnosti o rozlohe 1,3 m2, tak urcite ano.
2. aj minimalna zmena v katalogovom projekte spravi na cene to, ze ten projekt je nakoniec drahsi ako individualny
3. nakreslila si to v pohode, no orientacia je na figu

- neviem, ci si si vsimla, ze je telka dost daleko od sedacky. Aspon mne pride cely priestor obyvacky nevyuzity.
- krb je na peknom mieste. Neuvazujete nad teplovodnym? V tom pripade by sa hodil niekde inde.
- dvere do spalni su v oboch pripadoch v kute. Zabija to vhodny priestor na vstavane skrine za dverami po celej dlzke steny.
jvatelier
 
Príspevky: 17
Registrovaný: Štv 17. Mar 2011 11:49:46
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod jvatelier » Štv 17. Mar 2011 14:43:47

Kym som dopisal, tak ma si ma stihol predbehnut :D
hm.. ja som to pochopil tak, ze miestnost urcenu na potraviny chce zmenit na miestnost pre kotol. Ak to ma byt spolu, tak urcite to nerob.

Osobne tiez nemam rad vane. Naposledy som v nej lezal asi pred 5 rokmi a napriek tomu som ju dal do nasho noveho bytu. Dovod je jednoduchy. Planujeme zalozit rodinu a bez vane si to neviem predstavit. Aj ked su aj take vacsie sprchovacie boxy, tak si neviem predstavit ako by som v tom kupal deti.
jvatelier
 
Príspevky: 17
Registrovaný: Štv 17. Mar 2011 11:49:46
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod elka » Štv 17. Mar 2011 16:17:19

Martin: táto užitočná stránka veľmi pomáha rodinám strednej generácie – častejšie mladším ako starším. Naša 3-čl.rodina je však atypická: matka, dcéra a vnuk/syn, ktorý chodí domov z blízkej cudziny len na víkendy. Odchod z paneláku organizujem už niekoľko rokov(ak sa mi nepodarí, uplačem sa tu k smrti). Mne by stačila aj nejaká menšia celoročne obývateľná Theta, ale synovi sa žiadna nepozdáva. Rozhodovali sme sa medzi Bungalowom 11 od Prodomu a Bungalovom 3i od APEX A, nie sme rozhodnutí definitívne, ale viac sa nám pozdáva tento, o ktorého posúdenie tu prosím.
Nechcem zdôrazňovať, že viac komfortu si dovoliť nemôžem, syn ešte študuje, chcem len, aby sa vždy mal kde vrátiť, prácu v našom kraji ťažko nájde a rodinu neuživí, z týchto dôvodov neprichádza do úvahy nič väčšie-finančne nákladanejšie.

Ešte niekoľko odpovedí a otázok aj pre
jvatelier:
1/ V miestnosti s oknom (pôv.špajz) by okrem el. kotla nebolo nič viac, v paneláku musím vystačiť s jednou potravinovou skriňou 0,60 x 0,40 m, niečo podobné si viem predstaviť aj v novej kuchyni.
2/ Aj mne by v kúpelni viac vyhovovala sprcha.
3/ Bolo by vhodnejšie otočiť ten bungalow vchodom do ulice (vzdialenosť od susedov je stanovená - sprava 3,0 m, zľava 5,0 m, uličná čiara 6,0 m)?
4/ Ako sa to dá urobiť nakoniec pri kolaudácii, keď by bola veľmi drahá zmena v katalógovom projekte (3 dverí na terasu zmeniť na 3 okná)?
5/ Krb síce v projekte je, ale z finančných dôvodov by mal byť až v ďalšej etape, aj ten bude treba v projekte oficiálne škrtnúť pred kolaudáciou?
6/ Obyvačka je skutočne veľká(dlhá), ale vedela by som ju zariadiť aj pre príležitostné nocovanie.
7/ Uvažovala som o elektrickom vykurovaní – podlahovom. Ako by ste riešili kúrenie, alebo čo konkrétne by ste odporučili pre moje budúce obydlie?
elka
 
Príspevky: 27
Registrovaný: Uto 19. Máj 2009 16:13:54
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod MartinH » Štv 17. Mar 2011 18:03:54

elka píše:Prosím skúsených stavebníkov o názor ku katalógovému projektu RD, ktorý by sme si priali postaviť svojpomocne.


Elka, nemáte to ľahké a na tomto fóre vám iste budú mnohí držať palce, ale dobre zvážte svoje sily. Ak nemáte skúsenosti, bez dobrého poradcu sa nezaobídete.

Postaviť dom svojpomocne je ťažká drina. A postaviť dom bez chýb je ako výhra v športke.

Hoci sú dokonca aj na Slovensku seriózni podnikatelia, stále je väčšia šanca, že narazíte na niekoho, kto vycíti vašu neznalosť či zaváhanie a s priateľskou tvárou skasíruje bez zľutovania, koľko sa dá.

Stavba vyčerpáva aj psychicky. O tom sa tu veľa nehovorí, všetci sa tu tvárime v pohode a že stavanie je naše hobby, ale stres zanecháva stopy.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
Bororo
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod KoMiKo » Štv 17. Mar 2011 21:54:10

elka píše:3/ Bolo by vhodnejšie otočiť ten bungalow vchodom do ulice (vzdialenosť od susedov je stanovená - sprava 3,0 m, zľava 5,0 m, uličná čiara 6,0 m)?

Skús ho otočiť:
1/ o 90 stupňov v smere hodinových ručičiek, aby bol vchod od ulice
2/ potom zrkadlovo, aby boli izby na východe a obývačka na západe, aby východ z obývačky (a prípadné vonkajšie sedenie) bol orientovaný na západnú stranu a nie na severnú.

...Alebo vybrať iný projekt ktorý bude vhodnejší pre takúto orientáciu pozemku, aby boli zachované aspoň základné pravidlá, ako napr: orientácia obývačky na juh až juhozápad, izby na východ alebo juh, technická časť domu na sever, vstup od ulice, maximum okien na juh (nezabudni na dostatočný presah strechy kvôli tieneniu) minimum alebo žiadne okná na sever atď...
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod elka » Pia 18. Mar 2011 14:38:44

Všetky rady a názory rešpektujem, zámeru sa nevzdáme, ale celý náš plán treba prepracovať.
elka
 
Príspevky: 27
Registrovaný: Uto 19. Máj 2009 16:13:54
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Posúdenie projektu bungalov elka

Poslaťod PistaTT » Pia 18. Mar 2011 19:06:11

elka píše:Chýbajú nám informácie napr. o hrúbke muriva, stropu a pod. Neviem, či máme kvôli tomu cestovať (so sever.Slovenska) do Bratislavy, alebo skúsiť nejasnosti konzultovať s tvorcom katalógového projektu na diaľku. Nám (sme 3-členná rodina) sa ten projekt pozdáva, ale máme obavy, či nekúpime „mačku vo vreci“. Ukľudnilo by nás ujistenie, že katalógový projekt umožní stavebníkovi výber napr. druhu muriva (samozrejme pri dodržaní parametrov), alebo priamo odporučí vhodné druhy.

toto viete prediskutovat s autormi projektu cez telefon. bezne sa vsak robia katalogove projekty umoznuje alternativne materialy. staci im zavolat

elka píše:A ešte k projektu:
1/ Bude možné a vhodné použiť malú miestnosť z kuchyne (1,6 m2 = pravdepodobne určená na potraviny) na umiestnenie elektrického kotla?
2/ V projekte by sme chceli len jednu zmenu - zo 4 dvier na terasy ponechať len 1 z obyvačky, ostatné zmeniť jednoducho na okná... býva takáto zmena v katalógovom projekte drahá?
3/ Osadenie na pozemku – neviem to nakresliť a vložiť sem, ale snáď sa to dá vyrozumieť z mojho opisu: vstup do domu bude sprava (severovýchod), obyvačka s terasou vzadu (severozápad), dve izby s oknami do ulice (juhovýchod).

1 - bez problemu
2 - taketo male zmeny ani nedavajte kreslit, len si dohodnite projektanta, ktory je danou firmou (APEX) autorizovany aby vam dal na zmeny razitko. (vyznacite cervenou v dodanom projekte, popisete textovo a nechate nim potvrdit... lacnejsie ako davat upravit projekt)
3 - prihovaral by som sa za vchod z ulice, spalne na vychod, obyvacka na zapad, terasa na zapad az sever

vseobecne - existuje viacero podobne velkych a priblizne podobne riesenych 3-izbovych budgalovov. v pripade, ze nie ste stotozneni s dispoziciou a/alebo velkostou jednotlivych miestnosti, skuste teda popozerat este dalsie alternativy v katalogoch (napr. http://www.eurolineslovakia.sk/sk/projekty/rodinne-domy/detail-domu/RD-Bungalov-065.html, http://www.eurolineslovakia.sk/sk/projekty/rodinne-domy/detail-domu/RD-Bungalov-1177.html, http://www.datad.sk/dom_new_frame.htm, http://prodom.sk/?p=projekty&project=17&PHPSESSID=c178d783b4c9c65823cc9d1dee33a022, http://www.domnamieru.sk/projektyDomov.php?dom=ALFA&typ=72, http://www.domnamieru.sk/projektyDomov.php?dom=THETA&typ=73, http://www.domnamieru.sk/projektyDomov.php?dom=ZETA&typ=112, atd.
PistaTT
 
Príspevky: 143
Registrovaný: Štv 15. Jan 2009 21:46:17
Dal súhlas: 7 krat
Dostal súhlas: 6 krat





Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron