Plechové parapety a bleskozvod

Plechové parapety a bleskozvod

Poslaťod boro » Pia 08. Okt 2010 8:51:58

Včera som počul, že vraj plechové parapety na bytových domoch (panelákoch) musia byť kvôli ochrane pred bleskom nejakým spôsobom pospájané. Podľa mňa je to úplná, ale úplná blbosť, ale pre istotu sa pýtam ľudí čo poznajú aktuálne normy, či na tom nie je predsa len niečo. V jednom paneláku sa totiž pod touto zámienkou pokúšajú presadiť kšeft pre nejakú ich spriatelenú firmu.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat




Re: Plechové parapety a bleskozvod

Poslaťod tienik » Pia 08. Okt 2010 9:47:23

Ahoj,

tak toto je vec na ktoru sa neda 100% odpovedat bez toho aby to clovek videl. Ale pravdou je, ze podla novej normy sa skor vsetko skryva do chraneneho priestoru bleskozvodom, aky by sa to k nemu pripajalo.
Priklad:

podla starej normy sa konstrukcia anteny musela pripojit k sustave, podla novej sa to nesmie - musis vedla postavit oddialeny zvod takej vysky, aby antena bola v jeho ochrannom uhle.

K rekonstrukcii:
Ked ta firma trvrdi, ze to treba, nech ukaze projekt :-)

Vseobecne, instalacia - teda aj bleskozvod sa posudzuje podla noriem platnych v dobe ich vyhotovenia. Takze ak predtym mal bleskozvod platnu reviziu, tak nie je dovod aby ju neodstal teraz (samozrejme ak nie ej zniceny - neodborne prerobeny a tak, ja beriem ze stav je 1:1 od predchadzajucej revizie)
Ak by sa teraz robila rekonstrukcia, musi sa uz postupovat podla novych noriem a to som si 100% isty ze by to obsiahlo ovelal viac a ovela vacsich zmien ako dake prepajanie parapiet.

Takze ak mam povedat svoj nazor, podla mna to je na 99% blbost a snaha zarobit - ale ako som pisal 100% si moze byt clovek isty az ked vidi.
Ak mam pravdu povedat, este si nepamatam bleskozvod, kde by sme davali prepajat parapetne plechy :-) a to ze som uz "par" bleskozvodov videl :-)
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Plechové parapety a bleskozvod

Poslaťod MartinH » Pia 08. Okt 2010 10:03:31

boro píše:Včera som počul, že vraj plechové parapety na bytových domoch (panelákoch) musia byť kvôli ochrane pred bleskom nejakým spôsobom pospájané. Podľa mňa je to úplná, ale úplná blbosť, ale pre istotu sa pýtam ľudí čo poznajú aktuálne normy, či na tom nie je predsa len niečo. V jednom paneláku sa totiž pod touto zámienkou pokúšajú presadiť kšeft pre nejakú ich spriatelenú firmu.


Tiez nepoznam normu, ale rozhodujuca je velkost parapetov a vzdialenost od bleskozvodu. Male jednotlive predmety typu parapet sa vo vseobecnosti nikam nepripajaju, takze mozno to ma opodstatnenie tam, kde nie je dodrzana tzv. bezpecna vzdialenost od zvodu. Urcite nie vsetky parapety na celej fasade.

Na elektrika.cz by pan Hajek vedel velmi presne odpovedat, ak ho otazka zaujme.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia