Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod matthewcheck » Sob 15. Nov 2014 23:53:40

Ahojte,

dostal som cenove ponuky na Daikin aj Panasonic, cenovo vychadzaju priblizne rovnako, nieco lepsie je na tom Panasonic (v aktualnej akcii davaju dokonca "zdarma" aj wifi modul) ...

Bol som povodne rozhodnuty pre Daikina (8kW), viaceri predajcovia mi ale odporucili Panasonic (9kW), aj vzhladom na to ze ma o nieco lepsie papierove vlastnosti, zaroven je to najnizsi model z dvojvrtulovych typov a teda je iba obmedzeny jeho max vykon, co prospieva k dlhsej zivotnosti (komponenty nie su az tak namahane). Naopak Daikin vo verzii 8kW je najvyssim modelom z jednovrtulovych typov a teda v tomto pripade by to namahanie malo byt vacsie. Samozrejme predajcovia predavajuci iba Daikin to vyvratia a ako hlavnu vyhodu Daikinov davaju ich historiu v TC (ostatni po nich viacmenej opakuju), zaroven velmi dobre zastupenie a dostupnost nahradnych dielov/servisu.

Tak a teraz mam dilemu ... do toho vsetkeho este ponuka na nemecky Rotex HPSU Compact 8kW (cenovo cca 1k EUR viac) s ich viac ako 25 rocnou zivotnostou ...
Vdaka za kazdy postreh ...
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod TomasHo » Pon 17. Nov 2014 10:00:08

Cau, kedze nemam podrobnejsie informacie o tvojej stavbe, tak si dovolim len mensi postreh.

Dimenzoval som tepelne cerpadlo na extremny podmienky: -20 stupnov vonku, 23 stupnov vnutri, rekuperacia nebezi, vymena vzduchu normova, netesnost stavby skor lepsia. Vysla mi vypoctova strata domu 7,3kW. Zvolil som cerpadlo, ktore ma pri -20 stupnoch a 35 stupnovej vode (teda ekvivalentne parametre) tepelny vykon 10,14kW. Nominalne vsak ma 14kW (je to Fujitsu Neore ATW45). Ma len jeden ventilator, co povazujem za vyhodu, lebo menej suciastok. Bezi priebezne celu zimu tak na 7%-15% vykonu (plynule premenlive ovladanie). Jeden z hlavnych vyberovych parametrov bol, ze ma webserver, teda da sa kompletne ovladat cez siet, a zaznamenava vsetky prevadzkove data. Mam ho nastavene tak, ze su vypnute spiraly dohrevu (teda bivalent), aby som vytazil maximalny COP. Este sa nestalo, ze by cerpadlo nestihalo - ak by som videl, ze bezi na 100% a dom sa napriek tomu ochladzuje, mozem zakurit v kachliach (7kW), alebo zapnut ten bivalent, teda elektricky priamoohrev. Taka situacia by asi nastala pri nejakych -35 stupnoch, co je skor vynimocny pripad v nasej lokalite.

Takze moja rada - pozri sa do presnych vykonovych tabuliek tych cerpadiel, ktore si si vybral, zmodeluj si tepelnu stratu domu na nejaky realny extrem (nie -12, to je taka bezna zima), a vyber troska vyssi vykon, nez potrebujes. Po prve, cerpadlo nepobezi na plny vykon, po druhe, budes mat vykonovu rezervu.

K tym TC, co si napisal predpokladam, ze 8kW je vykon deklarovany pri nejakych idealnych podmienkach, najdi si skutocne hodnoty pri nizkych teplotach, a porovnaj to so svojou tepelnou stratou domu pri takych nizkych teplotach. Ja by som sa obaval, ze 8kW cerpadlo ma pri -20 vykon tak 5kW, a ak mas taky dom, tak ti ho ledva udrzi na teplote.
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod matthewcheck » Štv 20. Nov 2014 13:24:12

Dik za uzitocne rady. Pokusim sa popisat moju rozvahu :)

Ja mam tepelnu stratu pri -12/20 necelych 8 kW. Ak by som siel podla tvojich vypoctov, pri parametroch -20/23 je strata nejakych 10,6 kW. Tepelne cerpadlo s takymto vykonom by ale podstatne predrazilo celu investiciu do TC. Otazne je v akej sume sa ti taketo pripadne nizke extremne teploty prejavia na ucte vykurovania a ci je investicia do takeho TC navratna. Teda aby som upresnil, jedna vec je ist na co najnizsie COP, druha je mat dostatocny vykon na vykurovanie v extremnych podmienkach. Druha by mala byt pokryta urcite, v pripade prvej je otazna navratnost.

Konkretne teda moj pripad:
1) Panasonic ma zaujal lepsim vykonom pri nizkych teplotach, v podstate este pri teplote -15 dokaze mat COP niekde na urovni 2.55 a vykon 8.3kW, zaloznu spiralu ma iba 3kW, co pri -15 robi max vykon 11.3kW
2) Daikin je na tom horsie, uz pri -8.2 vychadza bod bivalencie (pri vykone 6.1kW), pri -15 je niekde na urovni 4.4kW, avsak ma zaloznu spiralu 9kW, v -15 teda max vykon cca 13.4kW

K charakteristikam v -20 som sa vsak nikde nedostal. S dodatocnou rezervou by na tom mal byt lepsie Daikin, Panasonic je otazny, podla mna ale dostacujuci, pri -20 uz by som nieco hodil aj do krbovej piecky, aby som TC trocha pomohol. V ostatnych parametroch ale pre mna vyhrava Panasonic, aj vzhladom na vykon pokryvajuci 95% teplot roka bez potreby dokurovania spiralou a teda aj lepsim COP. Co sa vysokeho opotrebovania tyka, tam by to malo byt znova v prospech Panasonicu, kedze ako som pisal v prvom prispevku, malo by sa jednat o cerpadlo vyssej triedy s umelo znizenym vykonom/frekvenciou - teda zaroven mensim opotrebovanim (?). Cenovo je na tom lepsie Panasonic, v priblizne rovnakej cene ako Daikin ponuka o 1kW vyssi vykon, chladenie a WiFi modul (aktualna akcia).

Co ale u Panasonicu vidim ako ciastocnu nevyhodu (a samozrejme argument firiem predavajucich iba Daikin) je slabe pokrytie na SR a teda otazna rychla dostupnost nahradnych dielov a oprav v pripade vypadku. Zaujimalo by ma teda ci niekto tu nieco take riesil a ci o tom viete nieco viac, co sa tychto veci tyka. Samozrejme aj vsetky nedostatky a mylne predpoklady ktore sa v predchadzajucich riadkoch mohli vyskytnut :)
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod ... » Štv 20. Nov 2014 14:53:56

ja mam (vypoctovu) tepelnu stratu pri -12/23 3 resp 4.5 kWh (prve cislo obytna cast, druhe dom ako celok vcetne pivnice ktora je sucastou vnutra tepelnej obalky domu), avsak omnoho podstatnejsie ako kurenie je ohrev TUV... TC ktore by mi to malo cele zabezpecovat bude mat vykon niekde okolo 12 (nominal) 15-16 (spickovy) a s tymto by to uz malo vcelku stihat aj ohrievat vodu... (a malo by sa u mna objavit uz do vianoc :-) )
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod TomasHo » Štv 20. Nov 2014 20:39:45

... píše:ja mam (vypoctovu) tepelnu stratu pri -12/23 3 resp 4.5 kWh (prve cislo obytna cast, druhe dom ako celok vcetne pivnice ktora je sucastou vnutra tepelnej obalky domu), avsak omnoho podstatnejsie ako kurenie je ohrev TUV... TC ktore by mi to malo cele zabezpecovat bude mat vykon niekde okolo 12 (nominal) 15-16 (spickovy) a s tymto by to uz malo vcelku stihat aj ohrievat vodu... (a malo by sa u mna objavit uz do vianoc :-) )


Vykurovat ti bude zarucene stihat, myslim, ze to mas predimenzovane rozumne. Pochval sa co je to za znacku, a daj cenu, ak mozes. Co sa tyka TUV, toho sa neboj. TUV sa hreje napriklad u mna len cca polhodinu/hodinu 80% vykonom, cize nie priebezne, ale narazovo, vzdy ked teplota v zasobniku poklesne pod stanovenu hodnotu (myslim, ze ma objem 250l). Cize ten pol/hodinovy vypadok kurenia kym sa nahreje TUV ti ani v najvacsich mrazoch nesposobi problem.

matthewcheck, nejdes na to zle, ale ja by som urcite menej prihliadal na COP (ktory zavisi od konkretnej realizacie) a viac na skutocny vykon TC (teda bez spiral). Po prve, o navratnosti TC sa mozeme bavit len v porovnani s priamoohrevom (elektrokotol alebo vykurovacie folie), lebo oproti plynu su sice prevadzkove naklady porovnatelne, ale investicne zatial stale niekolkonasobne. Ja som sa umyselne vzdal plynu (lebo som predpokladal, ze sa stane co sa stalo na UA), a z ostatnych zdrojov je TC podla mojich vypoctov aj skusenosti najlepsie. V nasej lokalite vyhrava aj v porovnani s TC voda/voda, alebo zem/voda. Takze navratnost neries, lacnejsie nez elektrokotol to bude na prevadzku vzdy. Ja by som sa vsak snazil COP vytlacit nahor tym, ze sa co najmenej budu pouzivat spiraly, teda priamoohrev. Pozri si pre istotu to TC, co mam ja, a spytaj sa ... co ma on. O jeden stupen vykonnejsie TC nestoji zas tak ovela viac, ja som platil za kotolnu tusim 8500e, v rozpocte domu sa to strati. Inac, tepelne parametre domu mas v pohode, malo by ti to utiahnut aj to TC co si si vybral.
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod ... » Štv 20. Nov 2014 21:59:14

TomasHo píše:Vykurovat ti bude zarucene stihat, myslim, ze to mas predimenzovane rozumne. Pochval sa co je to za znacku, a daj cenu, ak mozes. Co sa tyka TUV, toho sa neboj. TUV sa hreje napriklad u mna len cca polhodinu/hodinu 80% vykonom, cize nie priebezne, ale narazovo, vzdy ked teplota v zasobniku poklesne pod stanovenu hodnotu (myslim, ze ma objem 250l). Cize ten pol/hodinovy vypadok kurenia kym sa nahreje TUV ti ani v najvacsich mrazoch nesposobi problem.


vyrobca je hot jet, clovek co mi to robi si ale u nich nechava na mieru robit TC aj s par jeho vlastnymi upravami (takze sa nejedna o to co sa da najst v katalogu)
o to zeby to nestihalo kurit sa nebojim, ja to budem na rozdiel od Teba prevadzkovat stale v priblizne rovnakom rezime (kedze mne sa teplota na primarnom okruhu tak vyrazne menit nemoze ako Tebe), co sa ohrevu TUV tyka tak to uvidim, ono by bolo ale super keby to stihalo ohrievat priebezne lebo by som nemusel zbytocne akumulovat energiu v zasobniku na vyssej tepelnej urovni a teda aj prevadzkovo by som mohol v takom pripade dosahovat lepsie COP
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod TomasHo » Pia 21. Nov 2014 9:41:05

... píše:vyrobca je hot jet, clovek co mi to robi si ale u nich nechava na mieru robit TC aj s par jeho vlastnymi upravami (takze sa nejedna o to co sa da najst v katalogu)
o to zeby to nestihalo kurit sa nebojim, ja to budem na rozdiel od Teba prevadzkovat stale v priblizne rovnakom rezime (kedze mne sa teplota na primarnom okruhu tak vyrazne menit nemoze ako Tebe), co sa ohrevu TUV tyka tak to uvidim, ono by bolo ale super keby to stihalo ohrievat priebezne lebo by som nemusel zbytocne akumulovat energiu v zasobniku na vyssej tepelnej urovni a teda aj prevadzkovo by som mohol v takom pripade dosahovat lepsie COP


nehnevaj sa, ale sipim problemy. Hot Jet som si nevybral, lebo svojho casu nemalo invertorove riadenie otacok kompresora. Teda bud ON alebo OFF. Cize slaba az ziadna regulacia vykonu.
Co sa tyka teploty primarneho okruhu - do tej ja nezasahujem, to si riadi cerpadlo. Teplota vody v podlahovke kolise medzi 24-28 stupnami (teraz je 26.0, vonku je 3,7). Ak si to myslel tak, ze u teba bude konstantna teplota vody v podlahovke, tak to by som velmi rad vedel ako to dosiahnut.
Pokial ide o prietokovy ohrev TUV tepelnym cerpadlom, to je holy nezmysel - nebude to popri kureni stihat s dobrym COP, zvlast ak nema plynulu regulaciu vykonu. Mne ohrieva zasobnik tusim 2x denne pri beznej spotrebe. Mozno 1x, nepozeral som data zas tak podrobne. Je to lepsie, lebo na ohrev TUV mozem nastavit maximalny vykon TC, ktorym to bude robit (a vyhnut sa tak pouzitiu spiral). Kym sa hreje TUV v zasobniku, podlahovka nestihne vychladnut, a potom sa cerpadlo znova prepina do rezimu kurenia (5-6% vykonu).
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod ... » Pia 21. Nov 2014 10:54:03

TomasHo píše:nehnevaj sa, ale sipim problemy. Hot Jet som si nevybral, lebo svojho casu nemalo invertorove riadenie otacok kompresora. Teda bud ON alebo OFF. Cize slaba az ziadna regulacia vykonu.


ved uvidim v reali, ale toto by som ako problem az tak vyrazne nevidel...
mne by zas skor prekazalo teplotne nepredikovatelne medium na vstupe (vzduch), ale to je kazdeho z nas nazor a cesta...

TomasHo píše:Co sa tyka teploty primarneho okruhu - do tej ja nezasahujem, to si riadi cerpadlo. Teplota vody v podlahovke kolise medzi 24-28 stupnami (teraz je 26.0, vonku je 3,7). Ak si to myslel tak, ze u teba bude konstantna teplota vody v podlahovke, tak to by som velmi rad vedel ako to dosiahnut.


ja mam hlavne stabilnu teplotu na primari, takze ak by som kuril vodu do podlahy na tych 26 stupnov, tak TC bude "prekonavat" rozdiel teplot cca 15 stupnov (vstupna teplota na primari zo zeme sa zvykne pohybovat medzi 10 a 15 stupnami, presnu realitu mi ale ukaze az prevadzka)

TomasHo píše:Pokial ide o prietokovy ohrev TUV tepelnym cerpadlom, to je holy nezmysel - nebude to popri kureni stihat s dobrym COP, zvlast ak nema plynulu regulaciu vykonu. Mne ohrieva zasobnik tusim 2x denne pri beznej spotrebe. Mozno 1x, nepozeral som data zas tak podrobne. Je to lepsie, lebo na ohrev TUV mozem nastavit maximalny vykon TC, ktorym to bude robit (a vyhnut sa tak pouzitiu spiral). Kym sa hreje TUV v zasobniku, podlahovka nestihne vychladnut, a potom sa cerpadlo znova prepina do rezimu kurenia (5-6% vykonu).


ono to naraz ani stihat nema preco, v jednej chvili moze bud kurit (do podlahy) alebo ohrievat vodu, kazdy z tych procesov ma inu pozadovanu vystupnu teplotu... a zmysel ak to bude zvladat to ma v tom, ze teplu vodu priamo na pouzitie mi staci hriat na nejakych cca 45 stupnov, kdezto pokial budem musiet hriat akumulacnu nadobu (a cerpadlo to nebude stihat dohrievat priebezne tak ako sa z toho odobera), tak ju budem musiet nahriat na vyssiu teplotu (aby bolo z coho odoberat); to ze COP velmi silne suvisi s rozdielom teplot z ktorych cerpas a na ktore cerpas Ti je predpokladam ze jasne
(pri danom systeme sa COP na kurenie uvadza niekde kusok nad 5.5 a na ohrev TUV medzi 4.3 a 4.5 v zavislosti od potrebnej teploty vody)

PS: ale sme dost odbocili od povodnej temy...
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod matthewcheck » Pia 21. Nov 2014 12:19:13

TomasHo píše:matthewcheck, nejdes na to zle, ale ja by som urcite menej prihliadal na COP (ktory zavisi od konkretnej realizacie) a viac na skutocny vykon TC (teda bez spiral). Po prve, o navratnosti TC sa mozeme bavit len v porovnani s priamoohrevom (elektrokotol alebo vykurovacie folie), lebo oproti plynu su sice prevadzkove naklady porovnatelne, ale investicne zatial stale niekolkonasobne. Ja som sa umyselne vzdal plynu (lebo som predpokladal, ze sa stane co sa stalo na UA), a z ostatnych zdrojov je TC podla mojich vypoctov aj skusenosti najlepsie. V nasej lokalite vyhrava aj v porovnani s TC voda/voda, alebo zem/voda. Takze navratnost neries, lacnejsie nez elektrokotol to bude na prevadzku vzdy. Ja by som sa vsak snazil COP vytlacit nahor tym, ze sa co najmenej budu pouzivat spiraly, teda priamoohrev. Pozri si pre istotu to TC, co mam ja, a spytaj sa ... co ma on. O jeden stupen vykonnejsie TC nestoji zas tak ovela viac, ja som platil za kotolnu tusim 8500e, v rozpocte domu sa to strati. Inac, tepelne parametre domu mas v pohode, malo by ti to utiahnut aj to TC co si si vybral.


No investicne naklady su jedna z veci kvoli ktorym aj idem dat TC ... V poslednom case som zvazoval plyn, avsak ceny za samotnu pripojku ma od celeho systemu odradili a ked mi rozdiel medzi TC a plynom (vratane vsetkeho okolo) vyjde na 1k EUR, tak mi to za to nestoji (navyse nehovorim o vsetkych vybavovackach, byrokracii a cakaniu k tomu). Plus je pre mna plyn takisto mierne kontroverzna komodita, ani z hladiska zivotneho prostredia na tom nie je najlepsie. Preto idem do TC a snazim sa vybrat co najlepsie ...

A mierne s tebou nesuhlasim ... o navratnosti sa hovori stale :) ... aj v tvojom pripade je to v podstate priamo(d)ohrev cez spiralu vs COP ktory ti dava TC (spojene so zivotnostou a komfortom v treskucich zimach) ... pre mna je prave tato navratnost otazna ... Ako ale pisem, este je to v stadiu zvazovania, takze tvoje argumenty beriem na vedomie (a dakujem ze ne ;) ) a skusim si to este premysliet ...
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod matthewcheck » Pia 21. Nov 2014 12:21:21

@TomasHo: btw ako je na tom Fujitsu so servisom? Riesil si to?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod theb » Pia 21. Nov 2014 13:38:56

ono to naraz ani stihat nema preco, v jednej chvili moze bud kurit (do podlahy) alebo ohrievat vodu, kazdy z tych procesov ma inu pozadovanu vystupnu teplotu... a zmysel ak to bude zvladat to ma v tom, ze teplu vodu priamo na pouzitie mi staci hriat na nejakych cca 45 stupnov, kdezto pokial budem musiet hriat akumulacnu nadobu (a cerpadlo to nebude stihat dohrievat priebezne tak ako sa z toho odobera), tak ju budem musiet nahriat na vyssiu teplotu (aby bolo z coho odoberat); to ze COP velmi silne suvisi s rozdielom teplot z ktorych cerpas a na ktore cerpas Ti je predpokladam ze jasne
(pri danom systeme sa COP na kurenie uvadza niekde kusok nad 5.5 a na ohrev TUV medzi 4.3 a 4.5 v zavislosti od potrebnej teploty vody)


Ak budes hriat na 45 stupnov TUV-cku, najprv ti ju musi na tu teplotu cerpadlo vyrobit + aj doskove vymenniky, urcene na prietokove ohrievanie vody maju nejaku stratu. Navyse si ten doskovy vymennik musis dimenzovat na vykon aby ti to stihalo zohrievat prietokom vodu. Na prietok teda budes potrebovat vyssiu teplotu media.
Stale mi vsak ostava velka neznama, kam s tou zohriatou vodou, ked podlahu hrejes priamo z cerpadla. Do podlahy ju nemozes pustit, spat do cerpadla tiez nie je dobry napad...

@matthewcheck: Okrem bizuterie okolo (wifi modul napr.) sa pozri aky je tam kompresor v tom ktorom rieseni a zisti si jeho zivotnost. Ja okolo cerpadla prejdem 2x do roka ked zapnem a ked vypnem kurenie.Za onych cias, ked som to riesil ja, tak bol top vo svojej triebe Mitsubushi Scroll, co sa vsak mohlo zmenit. A davali ho do viacerych systemov. Skus sa zamerat na toto, pretoze samotny kompresor je najcennejsia vec z celeho TC a on ti urcuje ako spotrebu tak aj zivotnost celeho systemu.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod ... » Pia 21. Nov 2014 13:58:19

theb píše:Ak budes hriat na 45 stupnov TUV-cku, najprv ti ju musi na tu teplotu cerpadlo vyrobit + aj doskove vymenniky, urcene na prietokove ohrievanie vody maju nejaku stratu. Navyse si ten doskovy vymennik musis dimenzovat na vykon aby ti to stihalo zohrievat prietokom vodu. Na prietok teda budes potrebovat vyssiu teplotu media.
Stale mi vsak ostava velka neznama, kam s tou zohriatou vodou, ked podlahu hrejes priamo z cerpadla. Do podlahy ju nemozes pustit, spat do cerpadla tiez nie je dobry napad...

na toto sa tam stale da ponechat akumulacna nadrz, ktora vie znacne predlzit regulacne cykly (podobne ako expanzka pri vodarni); pritom ale nemusi mat vyrazne vacsiu teplotu ako je vysledna pozadovana teplota v rozvode (pokial odber stiham priebezne doplnat z TC, nie ako teraz ked to hrejem odporovou spiralou, ze ked si chcem napustit plnu vanu tak potrebujem mat na akumulacke 60+ stupnov celziovych a po napusteni skoncim na nejakych 40...)
a aj v sucasnosti hrejem TUV z akumulacky cez prietokovy vymennik (t.j. v akumulacke je stale ta ista voda a nemusim riesit veci ako premnozenie bakterii :-); nevyhodou je zas dalsie obehove cerpadlo navyse), ked som toto riesenie videl prvykrat tak som si tiez myslel ze na tom vymenniku budem musiet mat vacsi spad teplot aby to fungovalo...
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod theb » Pia 21. Nov 2014 16:18:43

Tak to som potom prekvapeny, pretoze ked som si to ja vyrataval, tak doskovy vymennik mi vyzeral ako dost velka investicia navyse.
Ja zase mam 300 L zasobnik a staci nam vsetkym v pohode. Nahrievam to na 46, pri poklese na 39 mi to zohreje vodu zase. Ale toto si omrknem aj ja :)
Vdaka :ano:
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod ludoo » Pia 21. Nov 2014 17:48:09

skúsim jednu poznámku k začiatočnej debate dimenzovaniu TČ vzduch-voda, ako ste to riešili vyššie:
uvádzate tepelné straty domu, ale nikde nehovoríte o akumulácii tepla stavby ako takej - je rozdiel drevodom s anhydridom alebo murovaná stavba s betónovým poterom, popr. aj s nejakou AKU.
Tepelnú stratu môžu mať oba domy rovnakú, predpokladáme veľmi dobrú, ale ten s vyššou akumuláciu je na tom lepšie z pohľadu dimenzovania TČ.
Beriete tep.stratu pri hraničných teplotách -15 až -20st.C, čo je v poriadku, ale pri dome s dobrou (malou) tepl.stratou a dostatočnou akumuláciou pri týchto teplotách TČ vôbec nemusí ísť a neodrazí sa to nejako výrazne pri tepelnom komforte.
Takéto hraničné teploty sú výhradne v noci, kedy sa TČ môže vypnúť večer a zapnúť až ráno a bežať podľa potreby len cez deň, keď teplota asi ťažko bude nižšia ako -10st.C
Ak je večer teplota vnúti 22-23, dobeh podlahovky a naakumulované teplo pri vypnutom kúrení pri extrémnych mrazoch spôsobí pokles teploty do rána o 1 max 1,5 st.C, čo nie je až také hrozné - aspoň podľa mňa.
V takomto režime sa TČ "netrápi" pri tých najnižších teplotách a ani nemusí byť až tak predimenzované voči tepelnej strate domu.
Hodne tomu dopomôže aj väčšia AKU, ktorá sa dá využiť aj na predohrev TUV pre el. bojler.
Pri takomto jednoduchom a finančne nenáročnom systéme nemusí byť tak predimenzované (drahšie) TČ a zároveň nikdy nejde "nadoraz" - či už z pohľadu fungovania v extrémne nízkych teplotách alebo vysokej výstupnej teploty vody pre prietokový ohrev TUV.
Mám to takto urobené, funguje to tretiu sezónu bez problémov, bivalenciu nezoplo ani raz a pomer cena-jednoduchosť systému-náklady-tepelný komfort je veľmi dobrý
ludoo
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Štv 30. Júl 2009 20:59:59
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Panasonic Aquarea vs Daikin Altherma

Poslaťod matthewcheck » Pia 21. Nov 2014 23:33:16

V tomto smere by som mal byt na tom celkom dobre, ide o murovanu stavbu (tehla 440 - bez zateplenia), 2x betonovy strop, betonove schodisko, vnutorne priecky tehla 11,5 + nosne 30, anhydrit ...
Ako mas riadene TC aby vedelo pri akych teplotach uz nekurit a dockat lepsich casov?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron