Odvetranie neobývaného podkrovia

Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod KoMiKo » Str 17. Nov 2010 11:31:49

Staviam bungalow s ľahkým SDK stropom a neobývaným podkrovím, ktoré bude slúžiť iba ako úložný priestor. Izolácia bude 24 + 14 cm Knauf Classic 040 v strope medzi obytnou časťou a podkrovím, t.j. podkrovie nebude vykurované. Obávam sa, že ak sa podkrovie úplne uzavrie, v lete tam neúmerne narastie teplota ( k čomu určite prispeje aj čierna škridla) a môže sa to negatívne prejaviť aj na prehrievaní interiéru.
Preto uvažujem nad vynechaním nasávacích otvorov v podbití strechy, aby sa týmto dosiahlo odvetrávanie podkrovia ponad pomúrnicu komínovým efektom cez hrebeň strechy - viď animácia http://images.doityourself.com/animations/how2u/index1.swf . Hrebeň je riešený podľa priloženého obrázku Detail_hrebena.pdf, mne ide o odvetranie, ktoré som zvýraznil fialovou farbou. Našťastie sa mi podarilo krovárov zastaviť tesne pred tým, ako chceli hrebeň úplne uzavrieť nedifúznou fóliou bez jeho odvetrania.

Máte s týmto niekto skúsenosti?
Prílohy
Detail__hrebena.pdf
(25.93 KiB) 275 krát
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat




Re: Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod ria » Štv 18. Nov 2010 3:30:02

Ja to mám spravené tak, ako to plánuješ. Mám tiež prízemný dom. V podbití ( ale na bočnej strane - kde je rýna ) mám nasávacie otvory a medzi difúznou fóliou a izoláciou stropu mám 3 cm-ový vynechaný pás na obidvoch stranách A-čkovej strechy. Krásne sa to prevetráva. Spravila som to tento rok v máji a v lete tam bolo normálne dýchateľne ( dalo sa robiť na povale ). Vlani som to ešte nemala urobené a vtedy sa tam v lete nedalo ani vojsť, myslím pri horúčavách. Teraz zrovna zateplujem strop a cítiť, ako tam prefukuje.

S týmto príspevkom autora ria súhlasil
jan45
ria
 
Príspevky: 62
Registrovaný: Sob 13. Dec 2008 0:58:45
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod MiroM » Štv 18. Nov 2010 10:01:26

Ten detail pri hrebeni sa vacsinou robi pri beznych nekontaktnych difuznych foliach, ktore nie su schopne odviezt take mnozstvo vlhkosti ako vysokodifuzne folie.

Ja mam vysokodifuznu foliu pretiahnutu cez hreben, nemam vetracie otvory a nemam ani ziadne problemy. Mam tam snimac a najvyssia dosiahnuta teplota v povalovom priestore bola 54°C, ale to bol vonku naozaj hic. Treba si uvedomit, ze medzi skridlou a foliou je vzduchova medzera. Najskor sa ohreje tato vzduchova medzera , ohriaty vzduch stupa kominovym efektom nahor ponad foliu a odvetra sa cez hreben a odvetracie skridle.

Tie vetracie mriezky do fasady sa tam davaju vacsinou akasi poistka alebo az potom, ked uz je naozaj problem. Ak su vsetky detaily (parozabrana) urobene poctivo a je pouzita vysokodifuzna folia, tak ziadne dalsie opatrenie nie su potrebne.
Ak chces , tak si tam tie prevetracie mriezky daj, bude to ako postka, ale v lete to prehrievaniu nezabrani, najma ked bude v tieni 35°C a bude bezvetrie.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod KoMiKo » Štv 18. Nov 2010 10:44:49

MiroM píše:Ten detail pri hrebeni sa vacsinou robi pri beznych nekontaktnych difuznych foliach, ktore nie su schopne odviezt take mnozstvo vlhkosti ako vysokodifuzne folie...

Veď práve že ja mám použitú NEDIFÚZNU fóliu Bramac Veltitech 120 z dôvodu nízkeho sklonu neobytného podkrovia. A preto ma prekvapilo keď mi to chceli krovári pri hrebeni uzavrieť bez odvetrania. Od prevetrávania si sľubujem presne ten efekt, ktorý mi potvrdila ria (vďaka).
Je zaujímavé, že u nás sa tento detail nerieši, ale na zahraničných stránkach som o prevetrávaní podkrovia našiel dodatočne mnoho informácií, pričom sa uvádza že je to potrebné pre udržanie kvality dreva v podkroví ako v teplých tak aj v studených oblastiach. Dokonca sa uvádza aj empirický pomer čistej plochy prevetrávacích otvorov ku ploche podkrovia 1:300, z čoho pre nasávanie by malo pripadnúť 60% a pre odvod v hrebeni 40%.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod ria » Pia 19. Nov 2010 2:38:18

Ja mám tiež len tú nekontaktnú fóliu, a preto som musela spraviť takéto vylepšenie. Môžem povedať, že to teda riadne cítiť. Napr. vlani o takomto čase - na jeseň cca pri takýchto teplotách tam bolo ako keby som bola obalená igelitom, no a drevo, keď som rukou chytila, bolo na dotyk vlhké ( aj keď bol krov už 1,5 roka spravený ). Teraz, keď to už mám takto spravené, je tam normálny vzduch, dá sa tam v pohode existovať a aj to drevo je už na dotyk úplne suché.

S týmto príspevkom autora ria súhlasil
KoMiKo
ria
 
Príspevky: 62
Registrovaný: Sob 13. Dec 2008 0:58:45
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Odvetranie neobývaného podkrovia

Poslaťod MiroM » Pia 19. Nov 2010 8:24:04

ria píše:Ja mám tiež len tú nekontaktnú fóliu, a preto som musela spraviť takéto vylepšenie. Môžem povedať, že to teda riadne cítiť. Napr. vlani o takomto čase - na jeseň cca pri takýchto teplotách tam bolo ako keby som bola obalená igelitom, no a drevo, keď som rukou chytila, bolo na dotyk vlhké ( aj keď bol krov už 1,5 roka spravený ). Teraz, keď to už mám takto spravené, je tam normálny vzduch, dá sa tam v pohode existovať a aj to drevo je už na dotyk úplne suché.


Pri nekontaktnej folii je bez debaty nutna v hrebeni ta "ciapka". Pokial nestiha ta ciapka odvetravat vlhkost(ak je spravena dobre, tak by to malo stacit), su potrebne aj dalsie opatrenia, napr. v podobe otvorov v stitoch.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat





Späť na Rekuperácia, vetranie, VZT

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron