Ochranné spojenie /uzemnenie/ plechovej vane.

Ochranné spojenie /uzemnenie/ plechovej vane.

Poslaťod dodok » Sob 09. Apr 2016 18:14:20

Zdravím odborníci. Namiesto popularizovaného sprcháča som sa rozhodol vrátiť späť vaňu /smaltovaná/ a keďže by som sa nerád stal obeťou zásahu el.prúdom chcem ju uzemniť. Zistil som,že vaňa sa neuzemňuje ale tzv.pospája a po skúmaní netu som z toho sprostejší ako múdrejší!!! Podľa normy vaňa sa nemusí spájať ak je vodivo oddelená. Tá moja je-odpad je plastový,nožičky sú na dlažbe... Niekto odporúča spojiť aj tak pre istotu,iní radšej nie lebo pri niektorom type sústavy môže naopak byť spojenie zdrojom náhodného zásahu pri poruche. Ktorá el. sústava tu je neviem bytovka má 40 rokov. Kúpeľňu prerábali nejakí majstri pred kúpou, ak je však elektro na úrovni zvyšku tak s pánom bohom.Pri prerábke kuchyne sme menili aj poistky,drôty do kuchyne a kúpeľne sú medené,zvyšok bytu hliník. Takže otázka-mám spojiť vaňu s prívodom studenej vody v šachte/je tam svorka s už pripojeným žltozeleným drôtom,prevŕtam cez stenu a pridám ešte jeden/ alebo nie?
Díky za radu
dodok
 
Príspevky: 14
Registrovaný: Pia 14. Mar 2014 13:53:22
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: Ochranné spojenie /uzemnenie/ plechovej vane.

Poslaťod MartinH » Ned 10. Apr 2016 7:44:49

Povedat ano/nie takto na dialku by bolo nezodpovedne.

Ochranne pospajanie je doplnkovy ochranny mechanizmus pre pripad poruchy v instalacii. Aj keby to bolo len na stvrt sekundy, kym vypne istic. Ak sa poruchovy stav zanesie do kupelne, nesmie vzniknut stav, ze by prud tiekol cez telo. Preto sa vsetko, odkial resp. kam by prud teoreticky mohol ist, preventivne pospaja "drotom". Treba si spravit presny zoznam, co vsetko treba navzajom pospajat. Zle spravene pospajanie je ako ziadne pospajanie. Nechrani. Pospajanie musi byt lokalne, teda v kupelni alebo v blizkosti. Pripojit vanu na rurku vody a mat radiator, ktory je s tou rurkou prepojeny niekde daleko nesplni ucel.

Ak to teda chcete skutocne zodpovedne, treba zavolat odborneho elektrikara s merakmi na posudenie existujuceho stavu. V bytovkach, kde sa robili prerabky, su caste neodborne zasahy do instalacie v stupackach pod vami a potom tecu prudy necakanymi trasami. Mozno aj po tej kovovej rurke na vodu. Potom raz niekto bude vymienat ventil, trasa sa prerusi a budu sa diat veci a lietat iskry, aj doslovne aj obrazne.

Dalej ten elektrikar meranim overi, ze vana je naozaj elektricky odizolovana a potom ju naozaj pospojovat netreba. Je to velky kus a pri zamurovani sa teoreticky moze dotknut nejakej vystuze v stene - len ako priklad.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
_luky_
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron