nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

Poslaťod yoyo » Str 23. Máj 2012 10:28:01

Otazka je zatial teoreticka: v nejakych prispevkoch na inych forach som cital, ze ludia maju problem s nerovnomernym vykurenim izieb z dovodu, ze termostat umiestnili na tu stranu, kde svieti slnko. Teda ma to za dosledok to, ze izby, ktore su orientovne na svetovu stranu, kde prevazne svieti slnko (a kde je umiestneny termostat) tak sa samozrjme skor nahreju v porovnani s izbami, ktore su orientovane na Sever resp. Severo-Vychod. Cize termostat zopne, lebo predne izby su ohriate slnkom povedzme na cca 23 stupnov a zadne izby orientovane na sever su chladnejsie. A kedze kurenie uz vyplo, tak v tych izbach ostava tepelna nepohoda.

1. ako riesit horeuvedeny problem (su riesenim 2 termostaty?) resp. ako sa tomu vyvarovat pri navrhu kurenia
2. kde je najlepsie umiestnit termostat (kuchyna a obyvacka predpokladam ze nie je na to vhodna). Kuchyna kvoli vareniu a obyvacka kvoli krbu (plati samozrejme pre tych, ktori maju krb). Teda termostat by mal ist do izby kde je najmenej slnecnych ziskov?
3. Je v pohode ak termostat bude na poschodi?

u mna je prave obyvacka orientovana na SV (dovod: velmi pekny vyhlad; terasa z obyvacky NIE orientovana na JUH) a kuchyna na V. Teda chcel by som sa vyhnut buducim moznym problemom ze v najfrekventovanejsich miestach by bola zima kvoli absencii slnka
3-podlazny/165m2 vykurovacia plocha/Ytong 30+20EPS/36 Nobasil MPN v streche/rekuperácia/trojskla
yoyo
 
Príspevky: 1090
Obrázky: 25
Registrovaný: Pon 24. Aug 2009 11:59:53
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 47 krat




Re: nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

Poslaťod MartinH » Str 23. Máj 2012 10:54:35

Problem sa da zmiernit niekolkymi opatreniami:
1. Nemat termostat vobec (len ekvitermika) alebo mat ekvitermiku kombinovanu s termostatom a vhodne zvolit tzv. referencnu miestnost, aby nebola ovplyvnovana rusivymi vplyvmi slnka, krbu, varenia, ....
2. Snazit sa prevadzkovat podlahovku s co najchladnejsiou vodou (hustejsie polozene rurky), aby sa naplno prejavil samoregulacny efekt
3. Akumulacna schopnost hrubej stavby spriemeruje vykyvy
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

Poslaťod troska » Štv 24. Máj 2012 10:16:28

..dalsia moznost.....skusit dat termostat do každej izby a spojit kablikom do rozdelovaca na ktorom su termomotory na jednotlivych vetvach,....malo by to fungovat a kazda izba bude samostatna jednotka
troska
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Ned 07. Feb 2010 23:27:36
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

Poslaťod jana » Pia 25. Máj 2012 10:54:12

my mame v kazdej izbe cidlo, ktore je spojene s "pocitacom", ktory dokaze kurit v jednej izbe od 19.00 do 22.00 hod. na 24 st., kym mimo tieto hodiny a v inych miestnostiach bude len 22 st. samozrejme, ze uplne konstantna teplota nebude, lebo napr. po vyvetrani podlahovka hned nedohreje vzduch, ale ak kratko intenzivne vetram, tak sa neda povedat o nejakej tepelnej nepohode, vzduch sa scasti dohreje od nevychladeneho nabytku a stien. v principe mame pozadovanu teplotu aj v severnych miestnostich, aj ked v obyvacke kurime krbom.
nastavenie sa robi uplne jednoducho po prepojeni riad. jednotky na pc (vraj ale ide ja bez toho), takze odporucam ju umiestnit tam, kde planujete pc. cela "sranda" nas vysla s montazou do 1000euro. uspory vycislit neviem,lebo sme to dali do novostavby. vraj ale kde to montoval do uz existujucich domov, uspory boli cca od 15 do 30%. a to riadenie je od duel namestovo.
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: nerovnomerne vykurene izby pri podlahovke

Poslaťod sigma » Pia 25. Máj 2012 13:06:54

yoyo píše:2. kde je najlepsie umiestnit termostat (kuchyna a obyvacka predpokladam ze nie je na to vhodna). Kuchyna kvoli vareniu a obyvacka kvoli krbu (plati samozrejme pre tych, ktori maju krb). Teda termostat by mal ist do izby kde je najmenej slnecnych ziskov?
3. Je v pohode ak termostat bude na poschodi?

2. Krb prehreje uplne stenu (nosnu priecku PTH 30cm), co je oproti krbu a ovplyvnuje termostat umiestneny, na nej z opacnej strany.
Pokial krb bude ovplyvnovat akukolvek cast domu, mal by si ju oddelit. Pochybujem, ze sa Ti podari uplne eliminovat vplyvy, lebo krb je jedno nevychované nerovnomerné viacsmerové vykurovacie teleso. Ale ked sa kuri v krbe, tak pol domu je teplo a pol domu je zima. (relativne a je to aj preto, ze mam krb na vonkajsej stene domu)
3. jasne, aj tam daj jeden. plus relatka a servoventily.
Tento príspevok obsahuje iróniu, sarkazmus, dobre mienené rady a osobné (zlé) skúsenosti.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron