Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod TomasHo » Pon 07. Apr 2014 14:45:01

... píše:ak budem riesit sietove prvky, tak tie ale nebudem napajat cez menic (zbytocne klesa ucinnost) ale pojdu pekne cez RPS konektor (kde je ocakavanych tusim 24 V-) a to mozem tlacit priamo z akumulatorov....

a to cerpadlo nie je myslene kvoli uspore; ale kvoli tomu ze ked ti vypadne aj na pol dna elektrika, tak to nejak prezijes, nie je to nijak kriticke; ale to ze ti nepojde ani voda je vacsi problem....


Moje sietove prvky o RPS nepoculi, mam na mysli router, switch, sietove disky, PoE na Eth antenu a tak : ) Ale ako vravim, hypotetizujem, na co by sa dal vyuzit solar s menicom. Omnoho jednoduchsie bude dat tam UPS s dostatocnou kapacitou.

Mne cerpadlo tlaci vodu len do WC, a to viem prepnut na mestsku vodu, takze to ma moc netrapilo. Ale mari sa mi, ze nejde na 3 fazy, len na 1.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat




Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod bakula » Pon 07. Apr 2014 14:47:33

TomasHo píše:cmelo a rozmer jedneho panelu by si mi vedel odhadnut?

priblizne rozmey polykrystalickych panelov su :
250W 100x165cm
290W 100x200cm
bakula
 
Príspevky: 71
Registrovaný: Uto 19. Mar 2013 10:21:05
Bydlisko: SSR
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod ... » Pon 07. Apr 2014 20:49:56

TomasHo píše:
Moje sietove prvky o RPS nepoculi, mam na mysli router, switch, sietove disky, PoE na Eth antenu a tak : ) Ale ako vravim, hypotetizujem, na co by sa dal vyuzit solar s menicom. Omnoho jednoduchsie bude dat tam UPS s dostatocnou kapacitou.


slusne routre a switche take maju, len vzhladom na ich ceny sa nevyskytuju uplne bezne v soho prostredi :-)
switch co mam doma to ma, a ako router (a zaroven aj server, nas a pod.) mi bezi "normalne" PC (akurat creva ma optimalizovane na nizku spotrebu); tam to konvertovat z 12V baterii je troska tazsie...
ale pokial mas ako router a switch lacne srandy, tak su obvykle napajane cez adapteriky, tam to mas v principe este jednoduchsie...

TomasHo píše:Mne cerpadlo tlaci vodu len do WC, a to viem prepnut na mestsku vodu, takze to ma moc netrapilo. Ale mari sa mi, ze nejde na 3 fazy, len na 1.


ja vlastnu vodu pouzivam na vsetko (mame kvalitnu vodu z vlastnej studne, vhodnu aj pre dojcata :-)); ak by som to ale aj zavesil na mestsku vodu (ktoru mam tiez), tak jej tlak v pivnici mam okolo 0.2 - 0.3 atmosfery, takze na poschodie mi to uz ani nedocura; a pokial nebude elektrika na ulici, tak beztak nepojde ani ATSka ktora je v polke ulice a dviha tlak pre tu jej vyssie polozenu cast...
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod matthewcheck » Pon 02. Jún 2014 11:20:25

Hojte,

chcel by som si spravit pripravu pre fotovoltiku do buducna, verim tomu ze ceny + kvalita (statna dotacia) sa v istom momente dostanu na uroven kedy to bude navratna investicia ... zaujimalo by ma teda ze co mozem uz teraz (pred omietkami, potermi) spravit pre to aby som do buducna so zavedenim fotovoltiky nemal (mal co najmensi) problem. Ake kable by som mal potiahnut pod strechu?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod tienik » Pon 02. Jún 2014 11:31:57

Sksuim v skratke:

1) silove vodice pre + a -
2) nemusi byt zle dake FTP (meranie teploty napriklad)
3) vhodne predpripraveny bleskozvod
4) pripravene miesto na umiestnenie prepetoviek
5) Mat privedeny ZZ drat z EPS

Ked sa tak nato pozeram, vsetko okrem bodu 1 automaticky splna kazdy dom kde robim elektriku :-)
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod ... » Pon 02. Jún 2014 11:57:19

tienik píše:Sksuim v skratke:

1) silove vodice pre + a -



ake rozmery vodicov sa na to obvykle pouzivaju ? (aj ked to uz nezmenim, nech mam aspon prestavu ci ak by som nieco take chcel ze ci som schopnty to napratat do trubiek ktore mi idu zo strechy to dechnickej miestnosti :-P)

(lebo ked sa nad tym zamyslim, tak predpokladam ze vystup z panelov je asi 12V; a ak tam chces mat dajme tomu 1200W, tak to uz mas rovno 100A (ak panely zapojis paralelne))
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod tienik » Pon 02. Jún 2014 12:16:58

nie je to tak tragicke. Pre pouzitie na RD sa na 95% panely radia seriovo :-)
Ako prepriprava napriklad na 1500 - 2000W solarny bojler sa dava jednozilovy kabel prierezu 4 mm2. Dokonca ich dodavaju jeden pekne z cervenou ciarou na izolacii a druhy z modrou.
Ale prakticky na drahe prepetovka - spotrebic je to jedno, tam kludne moze ist CYKY. Dolezite je len na spoj prepetovka - panel pouzit ten spravny, UV a pocasiu odolny kabel na prepojovanie FV veci. Vyhodou je, ze na jeho rozmer vies v pohode namontovak aj potrebne vodotesne prepojovacie konektory.
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod ... » Pon 02. Jún 2014 12:54:42

tienik píše:nie je to tak tragicke. Pre pouzitie na RD sa na 95% panely radia seriovo :-)
Ako prepriprava napriklad na 1500 - 2000W solarny bojler sa dava jednozilovy kabel prierezu 4 mm2. Dokonca ich dodavaju jeden pekne z cervenou ciarou na izolacii a druhy z modrou.
Ale prakticky na drahe prepetovka - spotrebic je to jedno, tam kludne moze ist CYKY. Dolezite je len na spoj prepetovka - panel pouzit ten spravny, UV a pocasiu odolny kabel na prepojovanie FV veci. Vyhodou je, ze na jeho rozmer vies v pohode namontovak aj potrebne vodotesne prepojovacie konektory.


ak vies, skus mi este plz napisat ako sa to v tom seriovom zapojeni sprava pokial (z prevadzkovych dovodov - spina, sneh a podobne) maju jednotlive panely rozne vykony ? (lebo prave z tohto dovodu som neprepokladal seriove zapojenie; pri vacsom mnozstve panelov by som skor volil asi serioparalelne aby to aspon rozlozilo vplyv vyssie zmienenych situacii a pritom nevyhnalo prenosove prudy na prilis vysoke hodnoty)
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod tienik » Pon 02. Jún 2014 14:51:18

tak vies, mas pravdu ze na to posobi X vonkajsich vplyvov. Ale ked to chces brat takto detailne, musis ist este viac do hlbky. Aj jeden panel ako taky nie je nejaky FV "monilit" ale je to opat sustava seriovo zapojenych clankov. Dokonca sa termokamerami diagnostikuje ci na nom nie je takyto mini clanok poskodeny a teda ci sa neprehrieva. Z tohoto pohladu je uz seriove zapojenie panelov ako takych uz iba nejakym "mensim zlom", proste nie je to prva moznost nerovnomerneho rozlozenia zataze v sustave.
Prakticky, pri velkych FVE sa pouziva seriove zapojenie (tkzv. stringy) a nasledne potom paralene zapojenie stringov na striedac, pricom tie "body spojenia" idu cez krabice z elektronikou, kde sa to isti, monitoruje atd....
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod matthewcheck » Uto 03. Jún 2014 23:20:04

tienik píše:nie je to tak tragicke. Pre pouzitie na RD sa na 95% panely radia seriovo :-)
Ako prepriprava napriklad na 1500 - 2000W solarny bojler sa dava jednozilovy kabel prierezu 4 mm2. Dokonca ich dodavaju jeden pekne z cervenou ciarou na izolacii a druhy z modrou.
Ale prakticky na drahe prepetovka - spotrebic je to jedno, tam kludne moze ist CYKY. Dolezite je len na spoj prepetovka - panel pouzit ten spravny, UV a pocasiu odolny kabel na prepojovanie FV veci. Vyhodou je, ze na jeho rozmer vies v pohode namontovak aj potrebne vodotesne prepojovacie konektory.


Cize potiahnem 2x jednozilovy kabel prierezu 4mm2 pod strechu ... vies poradit aj nejaky konkretny kabel (typ/vyrobca) ktory by vyhovoval podmienkam ktore si napisal (UV/pocasie/...)? ZZ drat takisto pod strechu?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod ... » Str 04. Jún 2014 6:52:21

matthewcheck píše:Cize potiahnem 2x jednozilovy kabel prierezu 4mm2 pod strechu ... vies poradit aj nejaky konkretny kabel (typ/vyrobca) ktory by vyhovoval podmienkam ktore si napisal (UV/pocasie/...)? ZZ drat takisto pod strechu?

pokial nemas na strechu klukatu trasu, tak by som tam natiahol hrubsiu trubku (husi krk) a do toho potom vies podla potreby zatiahnut aj vodice hrubsie...
...
 
Príspevky: 955
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod tienik » Str 04. Jún 2014 7:46:03

chranicka je sice vec pekna, ale treba si uvedomit ze plastova trubka iduca z interieru cez izolaciu do skoro az exterieru je krasnym moznym zdrojom naslednych problemov z kondezaciou vody.
Ja by som tam hodil ako predpripravu v pohode kable CYKY 3x4, alebo z vyhladom na vacis pouzitie kludne aj 5x4 (pre viac stringov - mozno v buducnosti)
Hore na povale budes aj tak potrebovat skrinku na prepetovky a odtial potom pri montazi panelov uz das origo UV odolny kabel na strechu.

S týmto príspevkom autora tienik súhlasil
matthewcheck
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod cmelo » Str 04. Jún 2014 8:41:12

a podľa umiestnenia meniča ešte natiahnuť aj poprípade LAN
cmelo
 
Príspevky: 175
Registrovaný: Sob 01. Aug 2009 17:20:56
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod tienik » Str 04. Jún 2014 10:21:51

cmelo píše:a podľa umiestnenia meniča ešte natiahnuť aj poprípade LAN


rozumna poznamka.
sice na funkcnost je to zanedbatelne, ale ako napriklad poznam sam seba, ak bude mat menic LAN vstup, tak 100% bude do sieti zapojeny - uz len z principu :-)
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Mate skusenosti s fotovoltikou. Dat ju na strechu?

Poslaťod matthewcheck » Pon 21. Júl 2014 15:03:08

Ako to v dnesnej dobe vyzera s navratnostou FV? Mam na mysli klasicke zapojenie na ciastocne pokrytie spotreby domacnosti + pripadny predaj do siete ...
Poletuju aj nejake informacie o statnych dotaciach (zapocul som nejakych 1500 EUR), co by uz nemusela byt az taka hlupa investicia ...
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia