Kurenie a ohrev vody

Kurenie a ohrev vody

Poslaťod imagine » Štv 26. Mar 2009 23:40:15

Ahojte chcem sa opytat co byste mi poradili na kurenie v dome + ohrev vody. polovica domu je 40 rokov (kuchyna, kupelna, WC a jedna izba) druha polka ku koncu 80 rokov bola dostavana (chodba a izba).
Dom bol zaciatkom 90 rokov cely zatepleny a prerobeny. a kurenie bolo zabezpecene plynovymi gamatkami v kazdej miestnosti a tepla voda bola zabezpecena plynovym prietokovym ohrievacom + elektricky bojler.
Co mi odporucate ake kurenie by som mal spravit v dome najradsej by som keby to bolo plynove ale nebudem sa branit nijakemu inemu napadu :)
+ potreboval by som aj poradit ak by sa volila plynova pec kade tahat rurky do radiatorov a akeho typu (hlinik-plast, alebo medene rurky alebo co.)
Izby maju velkost 5x5x2,5 m a kupelna 2x4x2,5 m chodba 4x4x2,5 m a kuchyna 3x5x2,5 m a wc 2x1x2,5. Chcel by som kurenie v kazdej izbe + kuchyna + chodba + kupelna. Povodny prietokovy ohrievac zasoboval cely dom ale potrubie ktorym bola tahana tepla voda mala od prietokoveho priemerne 2-3m vzdialenost nachadza sa v kupelni. Mam aj moznost samostnatnej miestnosti pre kotol ale najradsej by som to dal do kupelne kedze kupelna je dost velka a je je aj miesto to kd dat. :)
Pripadne ak mate nejake ponuky alebo link kde sa da dozvediet viac tak rad uvitam. Chcel by som neico co je vyhodne dobry pomer cena vykon. Rozmyslal som aj nad peletami (pec) ale na zaciatku je to velmi draha investicia aj ked asi prevadzka bude lacnejsia ale je to moc pre nas. A aby som nezabudol okna su povodne drevene, teda 2 okna jedn oza druhym s rozmerom 2,5x1,5. V dome byva cca 3-5 ludi a dom je jednopodlazny .Za vase navrhy dakujem :)
Obrázok užívateľa
imagine
 
Príspevky: 153
Registrovaný: Štv 26. Mar 2009 22:53:02
Bydlisko: ZA
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Kurenie a ohrev vody

Poslaťod jepeto » Štv 11. Feb 2010 22:39:37

Nechcem zakladat novu temu, preto pisem sem. Chcel by som poznat vas nazor na to, ci uvazujem spravne alebo nespravne s riesenim kurenia a ohrevu TUV /aj ked mam projekt a mozem ist podla neho/.
V projekte mam vypocitane straty pri vonkajsej oblastnej teplote -13C 6,6 kW
Nemam projektovanu podlahovku, naprojektovane mam kotol na plyn Panter 12 KOO, kotol na tuhe palivo Dakon Dor 16 a riesenie ohrev TUV pomocou Tatramat Lovk 150.
Problem je v tom, ze casto pocuvam ze dnes pri novostavbach jednoznacne do kondenzacnych kotlov. Lenze ja chcem vyuzivat aj kotol na tuhe palivo, pretoze je moznost aj takehoto druhu ohrenu. Nehovorim ze to bude kurenie drevom pocas celej zimy, mozno ze to bude len tyzden pocas zimy ale moznost tu je. Preto je otazne, ci ist vobec do KK a ci radsej neinvestovat takto usetrene peniazky povedzme do solarneho ohrevu TUV ?? Cital som tu toho dost o solarnom ohreve a vacsina tvrdite ze je to nenavratna investicia. Myslim vsak, ze je to individualne. Pri mojej 5 clennej rodine kde su 3 baby, nehovoriac to, ze manzelka je zviknuta sprchovat sa rano aj vecer, baby budu rast takze tam tiez pocitm zvysenu spotrebu teplej vody, na pozemku studna kde je moznost cerpania vody zadarmo a este k tomu idealne situovany dom co sa tyka osvetlenia casti strechy pocas celeho dna.
Co my poradite ??? Ist do toho alebo nie ???
Obrázok užívateľa
jepeto
 
Príspevky: 363
Registrovaný: Štv 12. Mar 2009 10:36:46
Bydlisko: Uhrovec
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Kurenie a ohrev vody

Poslaťod Kokxo » Štv 11. Feb 2010 23:09:44

Zariad sa podla toho, do akej miery budes vyuzivat kotol na pevne palivo a plyn. Ja mam moznost kurenia bud elektrinou alebo kotlom na pevne palivo, plyn u nas nemame, jednoznacne idem na pevne palivo, plus solar, neriesim ci sa mi to vrati alebo nie, proste sa mi nechce kurit v lete, iba kvoli tomu aby som mal teplu vodu. Dufam, ze slnecnych dni bude co najviac do roka :lol: :lol:
Kokxo
 
Príspevky: 554
Registrovaný: Sob 12. Dec 2009 21:46:05
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 32 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia