Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod emkac » Uto 08. Dec 2015 17:39:21

Mam elektrokotol Raja 9 a teplovodnu podlahovku

Kedze ma uz nebavi rucna na kotli nastavovat teplotu TUV a kurenia, tak som chcel konecne sfinalizovat celkovu zostavu a kupit si vnutorne ovladanie aj TUV aj kurenia s termostatom a ekvitermicke cidlo

Moja predstava bola, ze kurenie bude regulovane podla ekvitermickej krivky a rad by som mal vplyv vnutorneho prostredia, ergo aby sa ekviterm naucil sam, ako ma nastavit krivku mi mojom dost zateplenom dome.

Na webe som nasiel, ze cisto prothermacke ovladanie nebude spolupracovat, tak som poskuloval po ovladaci http://www.atria.sk/salus-eurotemp-091fl/ a ekvitermu http://www.atria.sk/protherm-0020040797/

Na hentom webe vsak pisu, ze pre elektrokotly Raja nema ekviterm vyznam.... preco?

Ako riesite ovladanie elektrokotla Raja?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 261 krat




Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod MartinH » Uto 08. Dec 2015 21:06:52

Preco nevyskusas rychle, lacne a jednoduche riesenie ako prve? Trochu zlavis zo svojich poziadaviek na automaticke ucenie, das von ten ich snimac za 20€ a rucne nastavis nejaku krivku (je ich tam tusim len 10 na vyskusanie). Urcite to bude lepsie ako doteraz. Ziskas skusenosti a ak nebudes tuto zimu spokojny, mozes hladat lepsiu regulaciu.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3707
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 201 krat
Dostal súhlas: 304 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod stanof » Uto 08. Dec 2015 21:47:02

Ja mám elektrokotol Attack 8 a teplovodnú podlahovku a na ovládanie som použil salus T150RF dosah 100m položím kde chcem.tento je na záťaž 16A, neriešim krivku a ekviterm.čidlo. Nastavenie jednoduché slniečko mesiačik len je trocha drahší ako ten tvoj.Sused má ten istý kotol a vonku čidlo, stále sa šupe v nastavení kotla ak je zmena počasia.
stanof
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Ned 02. Dec 2012 11:36:29
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod theb » Uto 08. Dec 2015 23:37:30

Emkac, asi moc neporadim, len ta chcem odhovorit od myslienky, ze si kotol nieco "sam" vyladi. To je vylozena blbost.

Zober si priklad:
-vonku -5 stupnov, krasne slnecno, prava Slovenska zima, cez den. Mas nejake tepelne zisky, pretoze si si zlozil XPS z okien, takze slniecko ti krasne prehreje miestnosti + ti doda nejaky ten Watt navyse do tvojich izieb

kontrapriklad:
-vonku -5 stupnov, hlboka noc v sychravej jeseni, ked ti svieti potazmo mesiacik, vietor neriesim (kedze mas dokonale utesneny dom a ochladzovanie obalky je minimalne), mraky su nepodstatne. Tepelne zisky 0,0 nic.

Ako vysvetlis ekvitermu, ze nie je -5 ako -5?
Nastavis si krivku ekvitermu, fajn, ale finalne slovo musi mat vnutorna teplota. Najlepsia je podla mna na skumanie teplota spiatocky, viac ako prostredia. Nastavis raz, dalej neriesis.
Moj system funguje presne takto (ok, dovoli si sem tam rozdiel o 0.1 stupna), ale myslim, ze je to vsetko v pohode. Teda okrem mojej pani domacej+svokry, ktorym teplota o 0.1 stupna nizsie ako nastavena hodnota, strasne prekaza.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 788
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 65 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod emkac » Str 09. Dec 2015 0:04:27

2martinh: ja potrebujem aj ovladanie TUV... teraz mam na kotli nastavene 40, ale to je plytvanie..... mam odskusane, ze cez tyzden mi staci nastavit 40, ohriat zasobnik, vypnut ohrev a to iste spravit o dve dalsie dni, kedze zasobnik dava dost teplej vody na dva az tri dni
ide vikend, chcem to inak, ide kazdy druhy vikend, chcem to inak..... na to skratka potrebujem programator

2theb: nemam velmi tepelne zisky.... nemam ani tak smerovany dom, ani tak spravene okna.... a tak to chcem, pojem tepelne zisky neznasam a povazujem ho za blud, resp. kravinu, resp. nieco v rozpore s komfortom :D
cize z mojho pohladu nastavim tzv. uciacu sa krivku, ktoru system podla vnutronej teploty mierne upravi.... takto som to kedysi spravil na plynovom geminoxe a nejako to fungovalo
neviem vsak, ako je to s prothermom raja

a este dodatok, lebo na fore obcas zaznelo, ze najlepsie je dat konstantnu teplotu vody a tu udrziavat a system odovzda teplo, kolko potrebuje..... to u mna nefunguje.... teraz mam nastavene 25C v okruhu, pocitivo je mi zima rano aj vecer (napriek rekuperacii a dobre zateplenemu domu)
ked nastavim vodu na 26C, tak mi je zasa teplo :D
skratka chcem nech si kotol sam spina teplotu podla vonkajsej teploty s prihliadnutim na vnutornu
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 261 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod MartinH » Str 09. Dec 2015 8:29:09

emkac píše:2martinh: ja potrebujem aj ovladanie TUV... teraz mam na kotli nastavene 40, ale to je plytvanie..... mam odskusane, ze cez tyzden mi staci nastavit 40, ohriat zasobnik, vypnut ohrev a to iste spravit o dve dalsie dni, kedze zasobnik dava dost teplej vody na dva az tri dni
ide vikend, chcem to inak, ide kazdy druhy vikend, chcem to inak..... na to skratka potrebujem programator


Dnes to vyzera to, ako by som bol zasadne proti vsetkemu. Ked ti "ujde" teplo zo zasobnika, tak ostava v dome. V zime to nie je plytvanie. Leto treba spocitat.

Nejake info som nasiel tu: http://www.tzb-info.cz/4757-potreba-ene ... eplej-vody hlavne bod 2.3

Takze strata odhadom 1 kWh denne. Vypinanim neusetris cely kWh, lebo teply zasobnik vypnutim kurenia neprestane chladnut. Nech to pocitam ako chcem, hovorime o 2€ mesacne. Stoji to za to?

Skratka, musis si ten programator kupit ako darcek pod stromcek a spravit si radost, lebo ho tak velmi chces. :drink
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3707
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 201 krat
Dostal súhlas: 304 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod drepo » Štv 10. Dec 2015 8:39:05

U el. kotla Raja nedokazes brat v dotaz z hladiska regulacie ekvitermiky vnutrornu teplotu. Raja takyto spobo ekvitermiky neriesi. Jedine co je mozne je nastavit vonk.krivku (E) plus ju korigovat pripradne paralelnyn posunom (parameter P ), vid. obr. Pokial ma ist podlaha "vkuse" izbovy regulator je mozne vyuzit hlavne na nocne utlmy - pokial sa pozaduju , pripadne utlm v case dlhodobej nepritomnosti v dome, pripadne sekundarnu ochranu proti vnutornemu prehriatiu interieru.
Porgram pre ohrev TUV tiez Raja neriesi , ale dla mojho nazoru a skusensoti je to tak ako pise Martin.
Prílohy
... vdaka Bohu a moderatorom za toto forum ...
Obrázok užívateľa
drepo
 
Príspevky: 257
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:07:48
Bydlisko: okres Skalica
Dal súhlas: 102 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod emkac » Štv 10. Dec 2015 13:45:21

ok, vdaka.... ak tomu rozumiem, tak Raja nepozna nieco take, ako vplyv vnutorneho priestoru na krivku.... zozeniem si teda prothermacke ekvitermicke cidlo a xyz*

ale nerozumie tomuto - to akoze bez ohladu na to, aky mam izbovy regulator xyz (http://www.atria.sk/salus-eurotemp-091fl/ resp. http://www.atria.sk/protherm-thermolink-p-2-2/ ) nie som schopny akokolvek programovat TUV???
som schopny ho aspon odtial ovladat? nech nemusim ist ku kotlu vzdy, ked chcem zmenit teplotu TUV a pod....

mimochodom, podla prothermackej stranky by mal tento Thermolink P fungovat s kotlami RAJA, na stranke predajcu vsak tvrdia, ze Raja nie je podporovana... vie niekto, ako to teda je?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 261 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod emkac » Pia 11. Dec 2015 0:46:01

btw, ohrev TUV je vypnuty, spotreba za poslednych 24h je 28 kWh, co je 1,55 EUR

este TUV necham vypnutu 2 dni, v sobotu vecer zapnem, potom porovnam po troch dnoch
aj ked to nie je uplne relevantne, kedze je vonku nerovnako zima
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 261 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod drepo » Pia 11. Dec 2015 9:29:05

Regulatory Thermolink ( B, P, RC, LUX ) su komunikacne regulatory, ktore s kotlom komunikuju po digitalnej zbernici e-bus cez e-bus protokol. Raja tento e-bus protokol nepodporuje a teda aj zbernicu nema vo svojom riadiacom systeme ( riadiacej doske ) zabudovanu, preto nie je mozne regulatory Thermolink k Raji pouzit ! K Raji je z Prothermackych izbovych regulatorov pouzit len tzv. on/off regulatory konkretne Exacontrol. Kedze ide len o regulatory on/off , dokazu len zapnut / vypnut vykurovaci proces na kotly a s kotlom nijako inak nekomunikuju.

Eventualne je mozne programovanie TUV urobit cez bezpotencialovy kontakt digit. spinacich hodin ( nie cez fazu ! ) zapojenych do serie s kontaktom bimetaloveho termostatu zasobnika, vid. obr. ( myslim ze Drazice maju tento termostat v zasobniku umiestneny ) , kde sa v prislusny casovy usek ( kazdy druhy den v dlzke napr. 2 hodiny ) kontakt spinacich hodin zopne, nasledne bude zopnuty aj kontakt termostatu zasobnika pretoze voda bude po dvoch dnoch vychladnuta a kotol zasobnik nasledne na zaklade poziadavky zasobnikoveho termostatu dohreje. Tu vsak odpada moznost nastavenia teploty v zasobniku cez ovladaci panel kotla, teda Prothermacke cidlo zasobnika sa musi odpojit. teplota v zasobniku sa potom logicky nastavuje "otocnym" ovladacom termostatu priamo na zasobniku.
Prílohy
... vdaka Bohu a moderatorom za toto forum ...
Obrázok užívateľa
drepo
 
Príspevky: 257
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:07:48
Bydlisko: okres Skalica
Dal súhlas: 102 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod emkac » Pia 11. Dec 2015 12:27:50

dakujem za jasnu a poucnu odpoved
som sice soknuty a smutny, ale je evidentne jasne, ze s ovladanim TUV sa mozem rozlucit :netusim


takze zostava moznost riadit kurenie.... a tu mam dve moznosti, budto pouzijem nejaky izbovy termostat, napr. henten Salus eurotempo 091fl

a na nom si mozem naprogramovat, co len chcem, pricom bude regulovat napr. podla vnutornej teploty

alebo si k regulatoru zohnat ekvitermove cidlo a nastavit si na tom Saluse nejaku krivku... ak s nou budem spokojny, tak ten izbovy regulator uz bude mat len dizajnovu funkcnost a bude mi akurat ukazovat teplotu okolia, lebo na kurenie uz nebude nijako vplyvat.....

btw, zo stranky dalsieho predajcu ohladom ekviterm
Snímač vonkajšej teploty pre závesné plynové kotly s eBus zbernicou a pre elektrokotly Raja ver.13. Snímač vonkajšej teploty pre eBus kotly + Raja ver.13
Používa sa v spojení s izbovými regulátormi THERMOLINK B , THERMOLINK P a THERMOLINK RC na riadenie plynových kotlov s eBus zbernicou v ekvitermickej regulácii. Taktiež sa používa aj v najnovšej rade kotlov PANTHER ver.19, GEPARD, PANTHER


tak podporuje alebo nepodporuje eBus? :D
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2872
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 261 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod tienik » Pia 11. Dec 2015 22:00:48

Nechem Ta strasit Emkac, ale si na najlepsej ceste medzi nas, postihnutych automatizaciou :-)
Tvoje poziadavky na regulaciu su dost netradicne na klasicke vyrobky typu Raja, ale ked sa napriklad prudko zamyslim, u mna doma by som Ti to momentalne do pol hodinky nakonfiguroval presne podla Tvojho popisu a este mohol pridat aj vychytavky typu ze napriklad na chodbe 5x blikne svetlo po nahriati zasobnika :-).
Proste ak mi cely dom riadi jeden system, funkcie su uz len o mojej predstavivosti, nie o tom ci kupim krabicku A, alebo krabicku B.
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Kombinacia - Raja, termostat, ekviterm

Poslaťod drepo » Pia 11. Dec 2015 23:42:57

Emkac, Raja nemá svorku e-bus, Thermolink nemáš kam na Raju zapojiť ! Na Saluse si žiadnu krivku nenastavis, len na displaji kotla bez možností vplyvu vnút. teploty.
... vdaka Bohu a moderatorom za toto forum ...
Obrázok užívateľa
drepo
 
Príspevky: 257
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:07:48
Bydlisko: okres Skalica
Dal súhlas: 102 krat
Dostal súhlas: 17 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia