Klimatizácia - úsporné riešenie

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Pia 05. Aug 2011 11:30:10

Jasne, LOGO od Siemensu poznam dokonale ( v praci nim riesime mnoho veci) je to radovo jednoduchsi system ako ostatne menovane.
Cisto na riadenie rekuperacky a spol by stacilo. Ale ja som siel metodou ze jeden system riadi cely dom (na ukludnenie paranoikov, kam sa inac pocitam aj ja, mam navrhnute aj zalozne rucne ovladanie). A tam uz je problem z poctom vstupov a tak.
A podstatna vec pre mna, prve dva menovane maju vlastny webserver, takze viem velmi ucelne a lahko zariadit monitoring vsetkeho co potrebujem.
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat




Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Pia 05. Aug 2011 11:42:02

Moj problem je ze vsetky systemy su pekne, ale stale mi chyba v nich vela veci. Ja uz rozmyslam nad tym, vybudovat nieco vlastne, variabilne a zapaltitelne. Chcel by som to zalozit na tomto http://www.iqrf.org/weben/index.php . Su to male wirless moduly, ktore sami medzi sebou vytvoria siet a existuje IP brana do tejto siete. Potom netreba tahat nikde kable ani riesit komunikaciu po 230V. Treba vsak poriesit napajanie. Cele byto riadil nejaky modul od Toradexu http://www.toradex.com/En/Products. Je to zaplatitelne, v praci na tej platforme vyvijam meracie systemy na meranie dynamiky automobilov. K tomu nejaka aplikacia na Androida (lacne tablety sa daju kupit okolo 100ky) a riesenie je na svete. V podstate mam uz vsetko v supliku, len chyba trochu casu a najlepsie nejaka komunita.
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Pia 05. Aug 2011 11:57:35

majko píše:Moj problem je ze vsetky systemy su pekne, ale stale mi chyba v nich vela veci. Ja uz rozmyslam nad tym, vybudovat nieco vlastne, variabilne a zapaltitelne. Chcel by som to zalozit na tomto http://www.iqrf.org/weben/index.php . Su to male wirless moduly, ktore sami medzi sebou vytvoria siet a existuje IP brana do tejto siete. Potom netreba tahat nikde kable ani riesit komunikaciu po 230V. Treba vsak poriesit napajanie. Cele byto riadil nejaky modul od Toradexu http://www.toradex.com/En/Products. Je to zaplatitelne, v praci na tej platforme vyvijam meracie systemy na meranie dynamiky automobilov. K tomu nejaka aplikacia na Androida (lacne tablety sa daju kupit okolo 100ky) a riesenie je na svete. V podstate mam uz vsetko v supliku, len chyba trochu casu a najlepsie nejaka komunita.


pravdupovediac, ja sa obavam toho, ze ked pouzijem nejaky "suplikovy" system, mozu nastat necakane problemy (vsak vieme co sa deje ked sa cosi odladuje). Preto chcem ist cestou odskusaneho a na uceli riadenia vyrobeneho systemu a nasledne sa venovat len SW casti - co je srdcom celej takjeto "hracky"

Kazdopadne, za VO ceny sa tie systemy daju zniest :-)
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Pia 05. Aug 2011 13:03:53

V supliku znamena, ze mam v nom funkcne komunikacne moduly :). Ja vsak planujem trochu inteligentnejsi dom a mam obavu z toho co poznam, ze ma systemy budu obmedzovat.
Co sa tyka cien skus mi orientacne napisat co by ma vysiel
1. Vypinac
2. Stmievac
3. Cidlo rosneho bodu
Mozno mam len skreslene predstavy :)
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Pia 05. Aug 2011 14:08:08

majko píše:V supliku znamena, ze mam v nom funkcne komunikacne moduly :). Ja vsak planujem trochu inteligentnejsi dom a mam obavu z toho co poznam, ze ma systemy budu obmedzovat.
Co sa tyka cien skus mi orientacne napisat co by ma vysiel
1. Vypinac
2. Stmievac
3. Cidlo rosneho bodu
Mozno mam len skreslene predstavy :)


Ja som myslel pod "suplikom" take riesenie, kde sa este musim povenovat aj tomu HW. Predsa len, na to teraz je pomenej casu.

Ceny Ti v cislach tazko teraz poviem, ale:

1) vypinac je binarny vystup, takze cena bude len cenou oddelovacieho rele. dajme tomu 5€
2) Stmievac bude predstavovat ovladanie cez analogovy vystup 0-10V, takze cena bude len v svietidle - rozdiel medzi neregulovatelnym a regulovatelnym predradnikom
3) Cidlo rosneho bodu bude v kazdom pripade autonomne zariadenie, do systemu pojde len ako binarna hodnota. Cenu teraz neviem.
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Pia 05. Aug 2011 15:20:19

No prosim skus zistit ak sa da, asi mam dost skreslene predstavy, co som ja namatkovo pozeral, tak obycajny vypinac na KNX/EIB bol 80-130€. A to je mimo mojej pohodlnosti neriesit jednoduchy HW.
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Pia 05. Aug 2011 16:56:17

majko píše:No prosim skus zistit ak sa da, asi mam dost skreslene predstavy, co som ja namatkovo pozeral, tak obycajny vypinac na KNX/EIB bol 80-130€. A to je mimo mojej pohodlnosti neriesit jednoduchy HW.



trosku nechapem, ale naco by som riesil vypinac cez KNX ked je to jeden binarny vstup (dva droty) do samotneho PLC?
To by som sa ja doma nedoplatil :-)
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Pia 05. Aug 2011 20:20:46

No system, ktory si tu spomenul funguje na KNX/EIB, tak som predpokladal, ze to ides pouzit. Ides teda z kazdeho vypinaca tahat speci kabel k PLC a potom od PLC zase npr ku kazdemu svetlu ? Asi som volaco zle pochpil :D. Moja predstava je mat nieco taketo http://www.youtube.com/watch?v=viXnOxeX6Uk . Isty cas som s tymi panmi komunikoval, zial cely ich projekt sa zvrhol casovo,financne a hlavne na tvrdu komerciu.
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod boro » Pia 05. Aug 2011 22:42:38

majko píše:Moja predstava je mat nieco taketo http://www.youtube.com/watch?v=viXnOxeX6Uk . Isty cas som s tymi panmi komunikoval, zial cely ich projekt sa zvrhol casovo,financne a hlavne na tvrdu komerciu.


Ziadna dodatocna kabelaz, ziadne napajanie... vyzera to sikovne. Nevies aspon orientacne ceny?
Naposledy upravil boro dňa Sob 06. Aug 2011 0:20:49, celkovo upravené 1
boro
 
Príspevky: 914
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Pia 05. Aug 2011 23:38:19

nieco podobne vyraba Legrand - komunikuje to po silovej kabelazi.
Ja k tomu pristupujem takto:

1) dom ma kopu miestnosti, kde mi na svetlo staci on/off - naco to riesit inym ako vypinacom za 3€?
2) zostavaju mi tie co chcem stmievat, OK. Prakticky ide o dva signaly, jas hore a dole. Takze jednym vodicom SIKFY 5x2x0,5 viem tahat jeden COM a 9 signalov, uz len obehnut spravnu trasu. Ak mam toho viac, pouzijem dalsi, popripade ak mi to geometricky lespie vychadza.
3) Kazdy aktor - pre mna regulovatelny predradnik potrebuje dva droty, takze opat - moj oblubeny kabel zvladne 5 svietidiel.
4) Ja idem mera aj teplotu, tak pouzijem zbernicu 1wire a senzory po par €, nie je to pekne?
5) No a ako silovy aktor sa bezne relatko tiez lahko uzivi.

Chce to len sadnut a rozmyslet si scenare co ocakavate, RD nie je buzinec centrum, tu nebude kazdy tyzden potreba vsetko zmenit.
Ja to zatial vidim napriklad na jednu jednotku od Loxone + 2 rozsirenia (aj z bohatou rezervou, lebo sa poznam)
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Sob 06. Aug 2011 9:55:03

boro píše: Nevies aspon orientacne ceny?
. Ked si clovek popozera cely system detilnejsie je tam vela vybornych napadov a funkcii. Na zaciatku to mal by open source projekt s tym, ze ceny budu neporovnatelne. Ked som si pisal s tym panom profesorom co je na tom videu, tvrdil, ze bude vsetko pristupne a cena stmievaca do 150W bude podstatne pod 20E. Ako bezal cas, mali viditelne problemy, sa so systemu pre kazdeho sa vyklul system, ktory mozu instalovat len certifikovany instaleteri (skolenie zacina na 5000€) a so sumy podstatne pod 20€ za stmievac sa stalo 40€. Kym to bol nadsenecky projekt bolo to super, potom sa pridavali firmy a skoncilo to tak ako skoncilo. Mimochodom google rozbieha nieco podobne a je sanca , ze to dotiande do konca.

tienik, v tvojm pristupe je velke riziko, ze casom zistis, ze chces nieco uplne inak :D. Preco pouzit nieco ine ako spinac za 3€ ? Napriklad na to, ze ak sa riadi konzekventne vsetko, staci pri odchode stisnut jedno tlacitko a automaticky sa vypne vsetko co ma byt vypnute. Daju sa robit rozne "sceny" jednym tlacitkom sa zapina a riadi kombinacia roznych svetiel a spotrebicov atd atd, je toho kvantum. Cersnicka pri tom svajciarskom systeme je, ze kazdy prvok meria spotrebu zariadenia ktore ovlada. Potom vies povedat ktore svetlo, kolko zerie, co ta stoji mraznicka a co cumenie do telky.
Mne je jasne, ze moje poziadavky sa sa budu menit, preto moj system musi byt flexibilny, preto u mna tahanie kablov nebude efektivne riesenie.
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Sob 06. Aug 2011 10:35:44

asi sa nechapeme trosku. Kazdy moj "3€vrovy" vypinac bude binarnym vstupom systemu. A v systeme mu naprogramujem funkciu aku chcem. Nie je to nijak viazane na konkretny spotrebic. Kabelaz pojde systemom PLC - spinac1 - spinac2 -...... Proste pouzijem jednotlive pary signalneho kabla.
Ak ma raz osvieti, a budem chciet obycajny binarny spinac prehodit za zbernicovy, nie je problem, pri kazdom bude jeden kruteny par.
A tak isto aj aktory. Niektore, pre kurenie napriklad, budu priamo v rozvadzaci - obycajne rele na 10A. Ine zas bud predradniky vo svetlach - opat jeden kruteny par na svetlo. A zas sytem PLC - svetlo1 - svetlo2 - ---

A tiez naprogramujem hoci co, napr jednym tlacidlom dam off celemu domu :-). V podstate ma nenapada funkcia knxovych pristrojov co by som nevedel takto riesit. A odstatne sa bude odlisovat cena. A ked uz budem velmi chciet, tak k z PLC je malina vytiahnut knx zbernu a hodit tam aj knx prvok.

Proste som presvedceny, ze moj system mi da ovela viac moznosti ako komercne dostupne predrazene "inteligentne" instalacie.

Meranie spotreby ma netrapi na tejto urovni vobec, naco? A druha vec, pristroj co vie fakt presne merat spotrebu dnesnych nelinearnych spotrebicov stoji okolo 5000€. Kedze zo poznam a pouzivam, kazdy nepresnejsi by ma len rozculoval :-)
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Sob 06. Aug 2011 11:40:25

No asi nechapeme :D. To ides tahat kabel od kazdeho vypinaca a kazdeho svetla k PLC ?
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod tienik » Sob 06. Aug 2011 12:49:56

no, ale zaciname sa :-)

sme rje dobry, pojde to od kazdeho vypinaca do PLC. Ale nebude to na 10 vypinacov 10 kablov, ale kabel co ma viac (povedzme 5) parov. Takze fyzicky pojde kabel od plc postupne cez viac vypinacov, pricom v kazdom sa oddeli 1 par. V podstate paralelna zbernica :-)
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Klimatizácia - úsporné riešenie

Poslaťod majko » Sob 06. Aug 2011 15:50:03

Takze co vypinac to kabel, to je jedno ci je v niecom zabaleny, alebo zvlast. Dobre, na mna zlozite ale funkcne. Ale co so svetlami, cidlami a senzormi ? Vsak to bude kvantum kablov. Ono aj 1wire, i2C alebo CAN ma svoje limity co sa tyka dlzky (parazitna kapacita).
majko
 
Príspevky: 331
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 09. Nov 2010 17:02:49
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 22 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Rekuperácia, vetranie, VZT

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia