Kam zapojit fazu a kam nulak

Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod emkac » Str 01. Mar 2017 15:12:10

objednal som si stenove nocne LED lampicky z Ciny a toto doslo

ziaden navod, ziaden popis

kam mam zapojit fazu a kam nulak, aby som lampu neodpalil?
alebo je to jedno?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2885
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat




Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod MartinH » Str 01. Mar 2017 18:16:12

Je to jedno, oba su pracovne.

Len nezabudni fixkou dopisat "CE". ;)
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3761
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 306 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod emkac » Str 01. Mar 2017 20:35:47

akoze je mi jasne, ze dvojkolikova zastrcka, ci jak sa tomu nadava, sa moze zasunut do zasuvky hocijako... ale tu pri LED a hentakej elektronike som si nebol isty, ci to nieco neodpali.... :netusim

skusil som zasunut do prvej pozicie nulak, do druhej fazu, svetielko svieti

tym moje experimenty koncia, opacne to skusat nejdem, lebo "co ak" :?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2885
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod raven » Str 01. Mar 2017 20:44:45

Kľudne môžeš aj opačne - je to "striedavina" - tam to je jedno :)
Nech dlho slúži :ano:
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 609
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod emkac » Str 01. Mar 2017 22:39:39

dik... sice som fixkou dopisal CE, ale je mi to prd platne
je to vacsie ako nase krabice na zasuvky, takze sa mi to do pripravenych otvorov nezmesti
a pri pokuse o montaz som teda musel zo steny vyrvat celu montaznu krabicu a skusit to uchytit inak
a ktohovie preco som si myslel, ze lepsie to bude priskrutkovat do steny ako prilepit... hmm

viac info - co-ma-momentalne-stve-t666-1245.html#p88970
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2885
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod MartinH » Štv 02. Mar 2017 8:32:32

emkac píše:dik... sice som fixkou dopisal CE, ale je mi to prd platne


Cinan to nerobi fixkou (ak nezabudne), ale vysledok byva rovnaky. :drink
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3761
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 306 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod theb » Pon 16. Nov 2020 11:34:09

Ozivim staru temu, kedze nechcem otvarat nove temy...

Tento vikend som bol u rodicov v panelaku (stavba z konca 70. rokov minuleho storocia) vymenit objimku na lustri v kuchyni, ktora po skrate skoncila bez plieskov.
Ked som to otvoril, tak zo steny trcali 2 kable hnedy a zlto-zeleny, tak som pre istotu otvoril aj vypinac a ano, rovnako to bolo zapojene aj tam, do rozvodnej skrini som sa rypat uz nesiel.
Hnedy bol faza, zlto-zeleny sluzil ako nula a ochranny vodic chybal. Problem bol, ze na cokoladke na strope z "Nuly" isli nasledne von dva vodice, kym jeden mal byt v objimke, druhy bol pripojeny na kovovu cast svietidla.

Neviem, ci som spravil spravne alebo nie, ale hned som ten pripojeny na kovovu cast odpojil a vodic som cely vybral. Teraz moja otazka znie, ci som spravil dobre.
Otec vravel, ze to tam bol zapajat elektrikar, ked vymienali lustre a ze ten to tak zapojil leta pane (nevie presne kedy)...

Mna skor zarazilo, ze ak by niekto pri zapnutom stave svietidla sa dotkol tej kovovej casti, mohol by cisto teoreticky spravit obluk so zemou a ak by nevystrelil istic, asi by vystrelo dotycnu osobu. Mylim sa a bol tam nejaky zmysel nejakeho "zemnenia" daneho zariadenia, alebo ten elektrikar co tam bol sa tomu nerozumel?
Dik za kazde poskytnute info vopred.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 807
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 69 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod MartinH » Pon 16. Nov 2020 15:22:22

theb píše: Problem bol, ze na cokoladke na strope z "Nuly" isli nasledne von dva vodice, kym jeden mal byt v objimke, druhy bol pripojeny na kovovu cast svietidla.

Neviem, ci som spravil spravne alebo nie, ale hned som ten pripojeny na kovovu cast odpojil a vodic som cely vybral. Teraz moja otazka znie, ci som spravil dobre.


Nie je to dobre :nie:

Aby som sa neopakoval, nasiel som clanok aj s obrazkami vratane zasuviek aj sivetidiel:

https://www.elektrolab.eu/blog/pripajan ... -a-strojov

Dolezite vysvetlivky:

TN-S moderna elektroinstalacia
TN-C socialisticke obdobie

spotrebic I. triedy = s kovovou kostrou
spotrebic II. triedy = izolovany, najcastejsie plastovy

Takze hladaj kombinaciu TN-C a svietidlo 1.trieda

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
k+k
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3761
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 306 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod theb » Pon 16. Nov 2020 16:03:28

Ok, takze ak som to spravne pochopil, nebolo to zapojene dobre pred tym a ani teraz...
Kedze vtedy este ani nechyrovali o PE+N, tak bolo vsetko PEN a teda vzdy sme vraveli o zemi...

Uplne najspravnejsie riesenie je teda faza priamo na objimku a ten PEN vodic, z cokoladky na kostru a odtial do objimky.
Vie mi to prosim niekto z elektrikarov potvrdit prosim?
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 807
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 69 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod mp1 » Pon 16. Nov 2020 19:04:53

dával som fázu na "stred" (žiarovky), pracovný vodiť na "objímku" (žiarovky) a šlus! síce niektoré ljustre mal aj kontakt s "zemnením/ukostrením/..., ale to som prestal a rušil po životnej skúsenosti s odpálením nuláka/pracovného vodiča v krabici pod omietkou - všetky kovové spotrebiče TRIASLI!
k otáze či potrasie - viackrát som bymieňal žiarovku, kde sa banka oddelila. vždy ma uistili, že je vypínač vypnutý. pretože som nikdy nemal náradie, strkal som jeden prst do diery a zakaždým ma koplo (verím, že drevená stolička, stôl dostatočne izolujú :-)
a VAROVANIE - zapájajte podľa toho obrázla iba ak je troj/štvor/päťvodičová sústava. NIKDY pri dvojvodičovej!
mp1
 
Príspevky: 464
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod MartinH » Uto 17. Nov 2020 10:13:08

mp1 píše:dával som fázu na "stred" (žiarovky), pracovný vodiť na "objímku" (žiarovky) a šlus! síce niektoré ljustre mal aj kontakt s "zemnením/ukostrením/..., ale to som prestal a rušil po životnej skúsenosti s odpálením nuláka/pracovného vodiča v krabici pod omietkou - všetky kovové spotrebiče TRIASLI!


Instalacia by nemala dovolit nebezpecny stav po jednej poruche (jeden skrat alebo jedno prerusenie). To dvojvodicova TN-C nesplnuje a preto je to zly system.
Prave preruseny nulak je velky a nebezpecny problem TN-C a vtedy sa na kostru dostane nebezpecne napatie. Trase, kope, moze zabit.

Lenze pri spravnom zapojeni (PEN najprv na kostru, potom na samotny spotrebic) nenastane stav, ze spotrebic funguje a kope sucasne!!
Ma to logiku, ze ak nieco zapnem a nic, zvysim opatrnost.

Po tvojom zasahu to uz neplati. Ak sa prederie izolacia a faza pride na kostru, nic si vopred nevsimnes a nic ta potom neochrani. :!: :!:
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3761
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 306 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod mp1 » Uto 17. Nov 2020 19:56:29

MartinH - popíšem to ešte raz a inakšie
po "klinci v zásuvke" vyrazilo ističe, nahodil som a išlo sa dalej.
po čase (deň/dva) sa išlo vysávať práve z tej zásuvky. vysavač bol ticho, ale pri zapnutom vypínači triasol. nič extra, poschodie, PVC+jekor+behúň takže iba silné mravčenie. a umožnilo to práve to spojenie "nulák+kostra v zásuvke.
a - práve potom, ako som zrušil prepojenie medzi uzemňovacím kolíkom a pracovným vodičom takýto stav som znemožnil.
prúd z fázovéj ditinky cez šnôru, vypínač, motor, šnôru na dutinku pracovného vodiča a po tú krabicu, kde sa odpálil po experimente s klincom :-)
odpojením uzemňovacieho kolíka sa prúd na plášť vysávača nedostal. to je pointa dvojvodičovej sústavy, o ktorej som v súvislosti s obrázkom "správnych zapojení (pre TROJVODIČOVÚ sústavu) písal.
mp1
 
Príspevky: 464
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 13:15:08
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod MartinH » Uto 17. Nov 2020 21:44:00

mp1 píše:MartinH - popíšem to ešte raz a inakšie


Nechcem sa hádať. Vecný stav stále vidím tak, že si spravil neodborný zásah, zrušil si ochranu nulovanim (už historický názov), tak som vysvetlil v čom je riziko.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3761
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 207 krat
Dostal súhlas: 306 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod k+k » Str 18. Nov 2020 10:17:00

Rozhodne pri TN-C iba svetla kat II, teda ochrana dvojitym obalom ... ziadne kovove casti. Pre istotu.
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1050
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 61 krat
Dostal súhlas: 73 krat

Re: Kam zapojit fazu a kam nulak

Poslaťod bladerunner » Str 18. Nov 2020 14:04:46

mp1 asi zbytočne budeš obhajovať nesprávne riešenie, aj keď v v nejakej konkrétnej konštelácii môže byť bezpečnejšie....Sám sa môžeš rozhodnúť pre hocičo, samozrejme... aj s následkami
bladerunner
 
Príspevky: 1227
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 122 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron