Jednorúrkový vs. dvojrúrkový vykurovací systém?

Jednorúrkový vs. dvojrúrkový vykurovací systém?

Poslaťod amolnar » Pon 08. Mar 2010 16:29:15

Zdravím,

chcel by som sa spýtať v čom je rozdiel medzi jednorúrkovým a dvojrúrkovým okruhom?

Hodí sa na môj projekt jednorúrkový systém (JRS)?
Parametre:
TS: 12kW
Kotol: Lev 28 Aquakomplet
Radiátory: 9x VKP + 2x rebrík + podlahovka v kupelni cez RTL
Rúrky: pex alebo pert 16x2
V podlahe by som nechcel mať žiadne spoje, tak by som chcel dať do kotolne rozdelovač na 3-5 okruhov s tým, že na každý okruh by som napojil 2-3 radiátory cez jednorúrkový systém. Dá sa skombinovať rozdelovač s JRS (alebo može vzniknúť skrat na jednom okruhu a ostatné zostanú studené)?

Pôvodne som chcel zapojiť každý radiator na rozdelovač a zberač (9-10) priamo z kotolne. Spotreboval by som však 2x toľko rúrok (= 2x viac straty na rozvodoch + cena za materiál).

Dalej by som sa spýtal, aké skúsenosti máte s jednorúrkovým systémom (cena montaže, regulácia, rýchlosť nábehu, atď)?

Diky za pomoc!

Tono
amolnar

Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Jednorúrkový vs. dvojrúrkový vykurovací systém?

Poslaťod bobco » Pon 08. Mar 2010 20:43:07

Ten jednorúrkový systém myslíš ako zapojenie do série? teda, že výstup z prvého radiatora bude vstupom do ďalšieho radiatora ... atd.
Pokiaľ to myslíš týmto syst., tak by som na to veľmi rýchlo zabudol. Na prvom radiatore budeš mať najväčší výkon ( teda aj delta T ) no a následne ďalšie v tej istej vetve budú mať menší výkon (nižšia vstupná teplota) a možno by teda aj stratili svoj význam.
Z uvedeného dôvodu sa radiatory zapájajú paralene, teda všetky radiatory majú rovnakú vstupnú teplotu a výstup sa vracia do vetvy do kotla.

Chceš ušetriť nejaké metre rúrky, no nevadí ti použiť rozdeľovač, ktorý stojí nemálo EUR. No a v konečnom dôsledku, aby si nedopadol :dash :dash :dash ak ti to nebude fungovať podľa predstáv.

Inak chceš kombinovať radiatory napájané cez rozdeľovač s podlahovkou v kúpelni cez RTL ventil. Nie je jednoduchšie dať všade podlahovku?
Obrázok užívateľa
bobco

Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Poslaťod MartinH » Pon 08. Mar 2010 21:12:00

Jednorurkovy system pouziva specialne armatury, aby seriove zapojenie fungovalo. Cast vody posiela do radiatora a cast putuje dalej, tento pomer sa da nastavit. Prvy radiator ma najteplejsiu vodu a najmensi prietok a posledny naopak. Je mozne ktorykolvek radiator vypnut rucne ventilom alebo regulacnou hlavicou, voda bude v okruhu stale tiect.

Prakticke skusenosti mam take, ze ked sa to raz vyvazi, je to OK. Ale ked sme sa nastahovali do takeho bytu a nevedel som zo zaciatku, ako kurenie funguje, (a nastavene to samozrejme nebolo) nadavali sme. Ale to nebola chyba systemu.

Samotne nastavenie je lahke, len chvilu trva jemne doladovanie, lebo je to vzdy miestne pridanie/ubranie na ukor zvysku okruhu.

Rovnako treba vyregulovat samotne okruhy medzi sebou. Najlepsie je, ked su priblizne rovnake z hladiska hydraulickeho odporu.
Obrázok užívateľa
MartinH

Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Poslaťod amolnar » Pon 08. Mar 2010 23:32:53

to bobco
Samozrejme kazdy radiator treba zapojit cez jednorurkovy rozdelovac (H-Kus) aby to fungovalo. Kazdy radiator by mal aj termostaticky ventil, takze akurat by ten nabeh pri poslednom radiatore mohol byt pomalsi.
Prave sa pytatam ci sa mi oplati setrit na mensom rozdelovaci v kotolni a na dlzke rozvodov. Chcem aby to bolo funkcne. Na podlahovku v celom dome je uz neskoro a v proste to ani nechceme vsade (dovody by som teraz neriesil). V spojoch v podlahe neverim. Zase davat za velky rozdelovac vela eur sa mi nechce a este k tomu instalovat minimalne 2-3x tolko rur (kazdy radiator znamena jeden okruh).
Mozno by sa dali spoje (T kus na rozbocenie rur) vytiahnut nad podlahu do steny.

to MartinH
Ako si pisal, chcel som to rozdelit na priblizne rovnake okruhy z hladiska hydr. odporu. Ale aj tak mam obavy, ze mi to blbne a voda bude cirkulovat len v tom okruhu ktory sa najskor zohreje - dovod: termostaticky ventil zapracuje, vypne radiator a znizi hydr. odpor. v okruhu.
Alebo zle uvazujem, a vypnuty radiator zvysi hydr. odpor v tom danom okruhu (uzavreta cesta cez radiator + nastaveny konstantny odpor cez HKus)?

Teda otazka pre expertov je, ci sa smie rozdelovac kombinovat s jednorurkovym systemom? (Napr. jedno cerpadlo pre cely system + 3x okruh s jednorurkovym systemom, v kazdom okruhu 3x radiator VK).
amolnar

Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Poslaťod MartinH » Uto 09. Mar 2010 14:17:07

amolnar píše:to MartinH
Ako si pisal, chcel som to rozdelit na priblizne rovnake okruhy z hladiska hydr. odporu. Ale aj tak mam obavy, ze mi to blbne a voda bude cirkulovat len v tom okruhu ktory sa najskor zohreje - dovod: termostaticky ventil zapracuje, vypne radiator a znizi hydr. odpor. v okruhu.
Alebo zle uvazujem, a vypnuty radiator zvysi hydr. odpor v tom danom okruhu (uzavreta cesta cez radiator + nastaveny konstantny odpor cez HKus)?

Tak uz viem, ze sa to vola H-kus ;)

Mam skusenost s takymto kurenim len z vlastneho bytu. Teoreticke otazky typu, co bude ked .... , neviem zodpovedat. Mozem len potvrdit, ze s jednorurkovym systemom po nastaveni nikdy problem nebol. Mame aj par termostatickych hlavic.
Obrázok užívateľa
MartinH

Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

• Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia