Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod emkac » Uto 28. Jún 2011 9:53:33

Zakladam tuto filozoficku temu, kedze som prave dostal vyuctovaciu fakturu za plyn a chcel som napisat aj iny pohlad na vec, ako sa tu povacsine prezentuje (vratane mna). Vela ludi totiz tvrdi, ze ceny energii a ich buduce zdrazovanie su hlavnymi dovodmi na to, aby clovek zateplil poriadne, dostal sa parametricky na uroven NED (par fanatikov aj PD) a samozrejme usetril. Ved o to ide.

Ake su tu teda na fore prvazujuce nazory?

Treba zateplit a stavat tak, aby vznikol PD. Vtedy netreba klasicke kurenie (podlahovka, radiatory), netreba plyn, staci doma zapnut fen a je teplucko. Cize ludia si daju teplovzduch alebo nieco ine, rovnako menej bezne.
Treba zateplit a stavat tak, aby vzniklo nieco medzi PD a NED. Vtedy netreba zvycajne plynove (investicne drahsie) kurenie, staci lacny elektrokotol a napr. elektricka podlahovka alebo aj vodna, len ohrievana elektrinou.
Treba sa snazit zateplit tak, aby clovek vela neplatil za energie a dat plyn, kedze elektrika sa uz neoplati. - toto je zhruba moj pripad
Kaslat na to, steny musia dychat, postavime to zo 44 bez zateplnia a do stropu dame 18 vaty, lebo take mame krokvy. A potom budme doma kurit na 19C, lebo nam to tak vyhpovuje!

(tieto 4 moznosti su len ilustracne, silne zosumarizovane..... nema vyznam sa hadat o ne a chytat ma za slovicka, ide mi o ine)


Ja mam dom s cca 160m2 uzitkovou plochou. V strope mam 30cm vaty, na stene 15 cm sedeho EPS (kvazi 20 cm bieleho). V podlahe 6-8cm EPS, okna dvojskla, rekuperacka zatial v plane. V kureni sa neobmedzujeme, cez zimu mam vzdy nad 24C, je u nas prijemne teplucko. Niekedy az moc a znizim teplotu vetranim, kedze do vyriesenia rekuperacky sa odmietam hrat a nastavovat ekviterm a termostat.... A samozrejme, varime plynom a aj vodu ohrievame plynom. Kedze sme styria, nie je to zanedbatelna spotreba.

Moje fakturacne obdobie od SPP je jun az jun.
Neviem, kolko presne som platil za 06/2009 az 06/2010, ale na zaklade mesacnych zaloh to bolo nieco okolo 700 EUR. Kedze vsak zima 2009-2010 bola velmi mierna, nepovazoval som to za nieco oslnive a uzasne.
Tohto roku bola uz zima dlha. A studena. A faktura prisla na 822 EUR. Co je 70 EUR mesacne. Co je 1643m3 plynu rocne. Co je v priemere 4,5m3 plynu denne. Co je 17500kWh rocne. Co je podla mna dost malo.
Oplati sa mi z financneho hladiska vobec riesit NED? Oplati sa mi davat viac izolacie, parametre domu nastavit inak, viac vyuzivat slnko a pod? Ved financne je 70 EUR mesacne relativne mala polozka. Mozno hypoteticky by sa oplatilo ist do PD, ale len kvoli znizeniu investicnych nakladov, kedze priebezne sa vela neusetri. Ano.. ocakava sa zdrazovanie plynu. Inflacia tiez existuje. Ale aj keby to stuplo, tak je to stale dost malo. A navyse s postupnym zdrazovanim (aspon trochu) rastu aj platy. Cize ma vyznam sa hnat do co najnizsich strat, ked to neprinesie ocakavany efekt. Resp. inak povedane - ked efekt, ktory to prinesie, je relativne bezvyznamny? Ked navratnost je v nedohladne?
A druha vec - tepelna pohoda. Vdaka mojim nie najlepsim parametrom domu mam teplejsiu podlahu ako kolegovia v NEDoch a PD, kedze vodu musim ohrievat na viac C, lebo mam vacsie straty. No a nestoji mi tych par EUR mesacne za lepsi pocit? Za to, ze mozem chodit bezne aj v zime bosy, kedze je podlaha OK?

No.... kocky su hodene, ocakavam Vase nazory. Ma to byt skor filozofujuca tema, nerad by som bol, keby prva reakcia bola od agresivneho vlastnika PD domu, ktory ma zacne bit, ze aj on ma tepelnu pohodu a teplucku pohodu a zaporne mesacne platby za energie a ze trepem. Skusme byt konstruktivni. ;)


p.s. A neriesme tu vyhodnost solaru, tepelneho cerpadla a pod, kedze je jasne, ze ich navratnost je minimalna a ich prinos je skor v niecom inom, ako setreni.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat




Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod Jookie » Uto 28. Jún 2011 10:13:28

emkac píše:Oplati sa mi z financneho hladiska vobec riesit NED? Oplati sa mi davat viac izolacie, parametre domu nastavit inak, viac vyuzivat slnko a pod? Ved financne je 70 EUR mesacne relativne mala polozka.


Ja mam mensi dom, bohuzial som vystartoval davno do 44ky tehly a dostatocne info o technologiach som ziskal az ked uz bolo relativne neskoro, platim podobne ako ty. Co ma ale viac stve ako platenie kurenia je platenie benzinu. Denne dochadzanie do mesta za pracou autom robi to, ze mesacne spotrebujem cca 80 litrov benzinu, co bolo pred 2 rokmi za 80 Euro (1 Euro / liter), teraz vychadza na 120 Euro (1.5 Euro / liter) a tie ceny benzinu sa nie a nie zastavit (a vlastne nicoho, a ani sa to neda zastavit). Cena plynu nerastie tak prudko ako cena benzinu, dom vzdy mozem viac zateplit a tak to cele este znizit, ale co s autom? Takze sorry za odbocku, len hovorim ze benzin ma trapi viac...

S týmto príspevkom autora Jookie súhlasil
Rudi_M
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod mPeto » Uto 28. Jún 2011 10:31:44

Určite oplatí, ale záleží, ako to celé investor pojme. Ak si to dá nakresliť, dá postaviť, dá upraviť okolie viem si predstaviť situáciu, že sa to neoplatí. Pretože možný benefit z toho že má NED/PD, už poslal v cenách služieb ďalej. Osobne som to úplne na začiatku poňal tak, že náklady na úver (asi 1/3 z ceny stavby zatiaľ) sa musia priblížiť znížením nákladom na bývanie. Zatiaľ to vyzerá sľubne. Čiže výsledok je asi taký, že "zateplenie mi spláca časť domu"). Treba však podotknúť, že situácia sa mení každý rok. V dobe keď som kalkuloval, stála tehla 3 €, včera som videl leták Leier, tuším 1,2 € s DPH aj dovozom …, čiže v dobe kedy som staval hrubú ma vyšli 20-ky BST steny + 25 cm EPS vr. finálnej fasády na cenu tehly … teraz je situácia iná a pomery sa menia. Ešte je síce skoro, ale momentálne by som išiel do toho znova.

S týmto príspevkom autora mPeto súhlasil
Rudi_M
mPeto
 
Príspevky: 265
Registrovaný: Sob 20. Dec 2008 21:12:10
Bydlisko: Záhorie
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod Rudi_M » Uto 28. Jún 2011 11:55:06

myslím si, že sa oplatí - moje údaje o spotrebách a nákladoch za rok 2010 som tu už dával (124m2 úžitkovej plochy / 3-sklá / vn.teplota väčšinou 22-24°C - plyn na kúrenie aj teplú vodu €575 - pomer 67:33%; elektrina aj na varenie € 545)
len ako sa hovorí:
"nič nie je zadarmo" = lepšie parametre RD môžu zvýšiť investičné náklady a zároveň znížiť prevádzkové náklady.
dnes by som určite išiel do stavby aspoň NED, ale ak by mi to finančne vychádzalo, tak radšej PD.

P.S. tie náklady na dochádzanie do roboty aj mňa štvú teda riadne :kill
Rudi_M
 
Príspevky: 333
Obrázky: 2
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 17:49:32
Bydlisko: RD Ekord v obci Sekule; užívané od 11/2009 k plnej spokojnosti
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod MichalV » Uto 28. Jún 2011 12:50:30

Tiež sa prikláňam k názoru, že áno. Ja mám podlahovú plochu, ktorú vykurujem cca 120 m2. Platím komplet energie s vodou a konces. poplatkami cca 120,- eur mesačne. Na vykurovanie používam teplovodné krbové kachle do podlahovky a do radiátorov a v zálohe plynový kotol. Drevo kupujem za 250,- eur ročne (už zahrnuté v prvej sume) a plyn platím aj s ohrevom vody 35,- eur mesačne (tiež zahrnuté v prvej sume). Dom vykúrený na 24°C. Dom je starý po prerábaní, zateplený strop 30 cm vata, podlahy 5 cm a obvodové steny ešte nie. Pre mňa sú náklady a komfort prijateľné, ale keďže potrebujem riešiť fasádu, tak budem aj zatepľovať čo predpokladám ešte zníži náklady na vykurovanie (polystyrén je oproti omietke a farbe malý náklad).

PS: 100km denné náklady dochádzania do práce som riešil prerobením auta na LPG = podstatná úspora ;)

S týmto príspevkom autora MichalV súhlasil
jan45
Obrázok užívateľa
MichalV
 
Príspevky: 86
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 22. Júl 2010 14:26:11
Bydlisko: Hnúšťa
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod theb » Uto 28. Jún 2011 14:08:05

Pre niekoho je to dolezite mat NED, pre niekoho nie. Minule tu bol link na ostrovny dom, myslim, ze tam sa to PD oplatili.
Moj nazor je ten, ze ked sa bavime o normalnych domoch s dostupnymi inzinierskymi sietami, tak je dobre urobit racionalny stred. Osobne, 40 cm EPS sa mi zda do jedneho domu na podlahu velmi vela, do stropu (kde podla mojho nazoru) mozno pozorovat najvacsie uniky som napchal 36 cm vlny + reflexnu foliu.

Mozno to bola zhoda nahod, ale my sme rozmyslali s co najlepsim umiestnenim izieb uz v projekte vzhladom na nas pozemok. Pozemok nebol velky a tak sme museli ist do poschodia, co ma samozrejme aj svoje nevyhody, ale vzhladom na tu narastajucu energeticku narocnost (fakt je plyn, elektrina a aj benzin drahsi v pomere k platom kazdy rok) lepsi krok ako bungalov.
A ako to tu bolo prezentovane, stale je tu otvorena moznost tie steny zateplit, i ked nie som zastanca tohoto riesenia.

A ako posledne: Mne sa pacia velke presvetlene izby, s velkymi oknami presvetlujucimi priestor, co si do PD dovolit nemozes. A nakoniec, ked uz stavam, tak chcem mat dom podla svojich (samozrejme aj manzelkinych) predstav a nie, aby sa nase predstavy prisposobovali domu.

Tolko k tejto teme.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod k+k » Uto 28. Jún 2011 14:10:52

Mna vyuctovacka za plyn caka buduci mesiac, tak uvidim. :) Mame v podstate porovnatelne domy (podlahova plocha, ciastocne zateplenie), minuly rok som platil 1000 EUR, tento by to malo byt podla mojich zaznamov nizsie (minuly rok sme mali nezateplene schodisko na severe celu zimu, takze preto ta vyssia suma- aspon dufam ). Kedze uz pri podpise zmluvy na plyn som si povedal, ze 1000 EUR/rocne za plyn (kurenie + TUV) je akceptovatelne, tak som relativne spokojny (podobne sumy sme platili na byte, ktory mal 1/3 podlahovu plochu). Ano, teoria je pekna, postavit PD, vlastnu studnu, COV + fotovoltaiku a sme za vodou. Realita je vsak ako vzdy, zvacsa ina. Problem PDcka je, ze to meni sposob zivota a to nemusi kazdy akceptovat. Priorita u nas napriklad je, ze podlaha musi byt tepla, lebo deti, lebo je to prijemne. A neviem si predstavit tlacit takych 35C do podlahy v PDcku. Pre ineho je priorita nizkych prevadzkovych nakladov. PDckom ale optimalizujem len naklady na kurenie, a to mi teraz zili netrha. :)
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod MadaC » Uto 28. Jún 2011 15:05:36

No kedze SPP navrhovalo zvysenie ceny o 40%, tak sa to urcite oplati. ;)
MadaC
 
Príspevky: 185
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 17:34:39
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod theb » Uto 28. Jún 2011 15:32:32

MadaC, ked to beries takto, tak sa ti oplati byvat v cinziaku, vypnes radiatory, susedia budu kurit a ty si zijes z ich tepla. Oplati sa aj to.
Ked uz mas dom, oplati sa ti kupit drahsi kozuch a nemusis vobec zateplovat v zime a kurit (samozrejme extremy ;) )

Na co som ja a k+k poukazoval je, ze aj ked je tu nejaka moznost, ze sa to oplati z hladiska financii, ale nie vsetkym sa to oplati z hladiska pohody.
Dalsi priklad co ma napadol, do PD mozes dat max. tak krb na alkohol, nie je nad praskanie dreva v krbe, ktore vdaka PD a tomu ze si mozno usetril par centov, eur nevychutnas nikdy.

Samozrejme nechcem presviedcat a teda uz ani prispievat do tejto temy, len sa mi nechce verit, ze je tolko nadsencov PD na Slovensku.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod mPeto » Uto 28. Jún 2011 15:42:09

Ešte jedna malá poznámočka, náklady na bývanie sú náklady, ktoré koncepciou stavby viete ovplyvniť, ale napr. naklady na benzín už menej. A je samozrejme rozdiel platiť pálky za plyn + benzín alebo iba pálky za benzín. Ked sa robili odpočty plynu, ludia v starších domoch spália ročne napr. aj 3800 m3 plynu (podľa spotrieb vylepených do okien). My odhadom asi 800 m3, ak to nahrubo vynásobím 3 000 m3 x 0,5 € = 1 500 €/rocne. Čiže (odhliadnuc od toho, že tam ludia väčšinou mrznú v zime) tak je to ročne príjemná dovolenka, každý druhý rok krásna dovolenka a každý tretí luxusná dovolenka (o ktorej 98 % slovenského národa len sníva). To, že mám na zaplatenie 3x väčšieho účtu, neznamená že sa tie peniaze počas života nedajú užiť inak, ako ich poslať hore komínom ... čize aj toľko k filozofii NED/PD :)

S týmto príspevkom autora mPeto súhlasili - 2
pohodak, Rudi_M
mPeto
 
Príspevky: 265
Registrovaný: Sob 20. Dec 2008 21:12:10
Bydlisko: Záhorie
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod pidik » Uto 28. Jún 2011 18:13:08

Inak, trochu off topic, zaujalo ma to kurenie na 24 stupnov, vsimla som si, ze mnohi si doma takto prekuruju. Celkom by ma zaujimalo, ako by vyzerala studia, ktora by riesila vztah teploty v domacnosti a chorobnosti. Pretoze sa mi to zda zo zdravotneho hladiska dost nezdrave mat doma tak teplo a dokonca aj spavat pri takej teplote.
pidik
 
Príspevky: 65
Registrovaný: Uto 11. Máj 2010 14:05:27
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 15 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod mtu » Uto 28. Jún 2011 18:46:26

Suhlasim s tym co tu odznelo. Ked sme s manzelkou riesili dom, tiez sme sa tocili okolo pojmov NED, PD apod. Milion variant, milion moznosti, vybrali sme si jeden dom, dali ho dokoncit (bola to hruba stavba NED). A dnes po 2 celych vykurovacich obdobiach je to asi nasledovne: 120m obytna plocha, kurenie plyn a tepla voda, ostatne elektrina, vratane varenia. Svetlom ani teplom nesetrime a sme na 70 Eurach zaloh za plyn a 35 Eurach za elektrinu. Cize 105 Eur mesacne, pricom nam vychadza +-drobny preplatok/nedoplatok. Faktom je, ze za 105 Eur byvame v dome, komfortne, teplota 22-24, podla miestnosti a nic nerierime. Doteraz spominam na 69m byt, kde ma podobny "komfort" stal 166 Eur mesacne...
mtu
 
Príspevky: 2
Registrovaný: Uto 28. Jún 2011 18:41:37
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod bulko_ » Uto 28. Jún 2011 19:21:32

Ja som sa pre pd standard rozhodol hlavne preto, ze to co setrim na mesacnych nakladoch, ide na hypo-splatku. Neocakavam, ze navratnost bude v nedohladne. Mam akurat o par cm izolacie naviac a doslednejsie riesene tepelne mosty. S polu s rekuperackou a tienenim to bude len o trosicku drahsie ako "klasicky" dom. S tym svetlom v izbach tiez velmi nesuhlasim, ze by som mal byt po tme. No, ale nakolko som len v stadiu stavania (svojpomoc) tak tazko riesit mesacne naklady. Na lpg jazdim uz asi 5 rokov, ale odkedy som kvoli stavbe kupil dodavku na naftu, pretankujem mesacne skoro rocne kurenie v pd. :lol:
bulko_
 
Príspevky: 199
Registrovaný: Pia 10. Dec 2010 18:17:18
Bydlisko: KE
Dal súhlas: 38 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod Majo 2 » Uto 28. Jún 2011 21:22:41

emkac škoda tej podlahy, však inak máš celkom dobre zaizolované a po zrekuperovaní sa možno budeš takmer NED.
Pre samostavebníka, pravdepodobne s pôžičkou nie je podstatná kategorizácia domu, ale skôr to aby veľa neplatil za materiál, prácu a energie.
Preto je super že existujú takéto fóra kde sa dajú otvárať oči.
Aj vďaka tomuto fóru mám stenu 25 cm, 20 cm izolácie, v strope 40 cm a keď deti podrastú, tak budem viac platiť za teplú vodu ako za kúrenie.
A to je dobre, potom budem riešiť aj tú vodu. :D , zatiaľ dám iba dve chráničky fíí 100 mm do podhľadu.
Tie si kúpim v Baumaxe, sú čiernej farby, a jediné ktoré som stretol a sú nehorľavé.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Je naozaj dolezite stavat NED resp. PD?

Poslaťod MartinH » Uto 28. Jún 2011 22:49:07

emkac píše:Zakladam tuto filozoficku temu


K filozofovaniu sa vzdy rad pridam.

Podla mna treba na dosiahnutie NED a PD a podobnych standardov minut len tolko energie, pokial ma clovek dobry pocit, ze robi spravnu vec pre svoju penazenku, pre svoju buducnost a prezitie, pre komfort svojej rodiny, pre zivotne prostredie a modru planetu (v takom poradi ako to citite).

A to je velmi indivudualne.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasili - 4
ajkaag, bulko_, pohodak, WYSIWYG
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron