je dobre dat zvodič prepätia?

je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Grey1 » Ned 25. Jan 2009 23:08:33

je vhodne chrániť v rodinnom dome nejaké spotrebiče zvodičom prepätia? ak ano, aký typ - B, C, D? a preco?
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat




Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MiroM » Pon 26. Jan 2009 9:03:45

O tomto je na nete diskusii na mraky. Ci je to dobre musis uvazit sam. Podla toho ake drahe zariadenia mas v dome. V minulosti, ked bol vrcholom techniky televizor , ochrana zvodicmi nemala vyznam. Dnes vsak domy byvaju prespikovane elektronikou pocnuc pocitacom a konciac mikrovlnkou.
Ochrana ma vyznam, len ked je kompletna, teda B,C aj D ochrana. B+C sa obvykle umiestnuje do rozvadzaca. Ochrany D by mali byt v blizkosti zariadeni. Ja mam na kratkych trasach, cca 4m ochrany D v hlavnom rozvadzaci, niektore mam v datovom rozvadzaci a "rizikove" zasuvky, tam bude prepatovka priamo sucastou zasuvky.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod krak3n » Pon 26. Jan 2009 9:34:31

Len doplnim, bezne predlzovacky s "ochranou" pokial nie su cinske (a stretol niekto aj inu ??? ) maju nejaku atrapu D-cka .. Obcas nieco zachrania ale skor nie ako ano. Realne pokial ma ochrana naozaj spolahlivo chranit, naozaj musi byt koncipovana komplexce a skladat sa ako spomenul kolega vyssie .. z B, C ochrany v rozvadzaci + D-ciekpred zariadeniami (alebo najlepsie v kazdej zasuvke).. a doplnit bleskoistkami na inych vstupoch (napr. telefon, antena atd).
krak3n
 
Príspevky: 142
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:47:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Pon 26. Jan 2009 11:14:06

B+C moze byt aj jedna kombinovana suciastka. Nemecky Dehn robi spickove ochrany, ale drahe, cesky Saltek robi kvalitu za rozumnejsiu cenu (kus okolo 115 EUR)

B+C sa pripaja ako prva suciastka (za hlavnym vypinacom) na kazdu fazu a aj na nulak L, ak nie je spojeny s ochrannym vodicom PE. T.j. ak prichadza 5 zil (3xL,N,PE) treba zapojit 4 zvodice. Ak prichadzaju 4 zily (3xL,PEN), potrebujete 3 zvodice a PEN sa nasledne rozdeluje na PE a N.

PE resp. PEN v bode rozdelenia sa v rovadzaci uzemnuje hrubym drotom na ekvipotencialnu svorkovnicu, miesto pripojenia by malo byt co najblizsie k zvodicom.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Grey1 » Ned 22. Feb 2009 9:18:37

zaujimalo by ma, či je nutne po zvedeni prudu takyto kombinovany zvodic prepatia vymenit, ci sa neposkodi. mam moznost zohnat velmi lacno moeller spb 12/280/4 B+C.

mimochodom volal som mojmu elektrikarovi, revizakovi a obaja len čučali, že čo chcem, že to sa moc nedáva a len málo ľudí sa tejto téme venuje.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod melkor » Pon 23. Feb 2009 8:46:08

Grey1 píše:zaujimalo by ma, či je nutne po zvedeni prudu takyto kombinovany zvodic prepatia vymenit, ci sa neposkodi

Samostatný stupeň B je iskrište, príprad, že by nevydržal, riešiť nemusíte. V takom prípade by z prípojky zostal iba škvarok zapečený v skle (ak bol kábel obsypaný pieskom).
Stupeň C je varistor a tam už prichádza do úvahy aj prípadné poškodenie.
Zatiaľ som meniť nemusel.

Grey1 píše:mimochodom volal som mojmu elektrikarovi, revizakovi a obaja len čučali, že čo chcem, že to sa moc nedáva a len málo ľudí sa tejto téme venuje.

Niektorým ľuďom príde úplne normálne, že tá práčka (miešačka, mixér, ... čokoľvek) "trochu kope". Na druhú stranu im vôbec nevadí, že musia behať s elektronikou do servisu každý druhý mesiac. :roll:
melkor
 
Príspevky: 166
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 20:20:22
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod krak3n » Pon 23. Feb 2009 10:54:01

otestovat varistor ci je alebo nie je uz prepetim "sahnuty" je znacny problem aj pre vybaveny labak. Proste musite mu len doverovat. Najhorie su na tom D-cka .. tieto ak nemaju predradene B+C tak po prvej supe prestanu chranit zariadenie za nim napojene bez akehokolvek varovania. zopakujem uz len to co sa uz velakrat napisalo .. prepetova ochrana ma zmysel len ked sa robi komplexne.
krak3n
 
Príspevky: 142
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:47:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Grey1 » Pon 23. Feb 2009 11:21:11

krak3n píše:otestovat varistor ci je alebo nie je uz prepetim "sahnuty" je znacny problem aj pre vybaveny labak. Proste musite mu len doverovat. Najhorie su na tom D-cka .. tieto ak nemaju predradene B+C tak po prvej supe prestanu chranit zariadenie za nim napojene bez akehokolvek varovania. zopakujem uz len to co sa uz velakrat napisalo .. prepetova ochrana ma zmysel len ked sa robi komplexne.



ja viem, toto som uz cital. ale ako som uz pisal, kupil som dost lacno moeller SPB 12/280/4, novy za polovicnu cenu. je to kombinovany B+C. chcel by som ho dat do skrine. hore v otvaracej casti uz nieje miesto na liste, ale ti co mi robili pripojku povedali, ze mozu namotnovat listu do uzatvorenej casti a namontovat to tam. mna len zaujima, ci to tam dat. ci ked nahodou pride k vyboju, k prepatiu, ci budem musiet na tom nieco menit, alebo nie. je to problem, na koho som sa obratil, tak sa zacudoval, co to vlastne chcem, ze si to nikto nedava a tak. jedine tito, co mi robili pripojku su mi to ochotni namontovat. otazkou je uz len ci ano, ci nie a ci mam spravny zvodic prepatia.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod krak3n » Pon 23. Feb 2009 11:44:13

ak mate b+c na vstupe je to ok, takze si ho namontujte .. ale ratajte s moznostou aby sa dal vymenit. to ze ej v uzatvorenej casti nevadi .. ale samozrejem nie v zaplombovanej casti .. t.j. nie pred svorkami hodin atd.
krak3n
 
Príspevky: 142
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:47:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MiroM » Pon 23. Feb 2009 13:58:39

Grey1 píše:
krak3n píše:otestovat varistor ci je alebo nie je uz prepetim "sahnuty" je znacny problem aj pre vybaveny labak. Proste musite mu len doverovat. Najhorie su na tom D-cka .. tieto ak nemaju predradene B+C tak po prvej supe prestanu chranit zariadenie za nim napojene bez akehokolvek varovania. zopakujem uz len to co sa uz velakrat napisalo .. prepetova ochrana ma zmysel len ked sa robi komplexne.



ja viem, toto som uz cital. ale ako som uz pisal, kupil som dost lacno moeller SPB 12/280/4, novy za polovicnu cenu. je to kombinovany B+C. chcel by som ho dat do skrine. hore v otvaracej casti uz nieje miesto na liste, ale ti co mi robili pripojku povedali, ze mozu namotnovat listu do uzatvorenej casti a namontovat to tam. mna len zaujima, ci to tam dat. ci ked nahodou pride k vyboju, k prepatiu, ci budem musiet na tom nieco menit, alebo nie. je to problem, na koho som sa obratil, tak sa zacudoval, co to vlastne chcem, ze si to nikto nedava a tak. jedine tito, co mi robili pripojku su mi to ochotni namontovat. otazkou je uz len ci ano, ci nie a ci mam spravny zvodic prepatia.

Ten tvoj zvodic prepatia nepoznam, ale predpokladam, ze to ma tak ako moj. U mna sa nemusi menit komplet zvodic, teda ziadne odpajanie kablov. Staci vymenit len samotny varistorovy modul, ktory sa zasuva do tela zvodica podobne ako nozove poistky.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod quark » Pon 23. Feb 2009 16:04:17

ja mám zatiaľ vybraný tento: DEHNventil M TNC DVM TNC 255
quark
 
Príspevky: 510
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:19:21
Bydlisko: Senica
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 10 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Bobo NR » Str 08. Apr 2009 10:21:07

Pridam sa aj ja k teme.
Do domoveho rozvadzacu v garazi som dal prepetovu ochranu triedy C Moeller SPC-S20/280/4 v tej sa pekne daju vymenit varistory bez nutnosti cokolvek rozoberat, dokonca maju taky farebny tercik, teraz je zeleny, predpokladam, ze ked bude treba menit modul, tak bude cerveny.
Do elektromerovej skrinky chcem dat este ochranu typu B, tam by mohol ist modul, ktory spomyna Grey1 SPB-12/280/4 v Hagarde mam na neho pribliznu cenu cca 179 €.
Podla tabulky pre vyber prepetovej ochrany na strankach Moelleru som zistil, ze by sa mi hodil chranic SPI-3+1. Len ma jednu malu chybu stoji cca 650 € ;) takze asi dam ten co ma Grey1.
Lenze ten SPB ma v sebe B aj C ochranu a potom mi asi ta dalsia C ochrana je na dve veci, ale toto este zistim.
No a k Dckovej ochrane, v Hagarde maju vsetky modeli s Dckovymi ochranami len na objednavku, takze manzelka najprv musi vybrat dizaj zasuviek a vypinacou a potom to asi objednam, ale aj to rozmyslam, ze asi nebudem chranit vsetky zasuvky, ale len tie kde na ktorych bude drahsia elektronika.
Bobo NR
 
Príspevky: 83
Registrovaný: Pon 26. Jan 2009 15:10:15
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Str 08. Apr 2009 17:31:18

ale aj to rozmyslam, ze asi nebudem chranit vsetky zasuvky, ale len tie kde na ktorych bude drahsia elektronika.

Zasuvky sa zvyknu zapajat za sebou (podla normy max. 10). Ak hladate kompromis, urcite dajte do kazdej takejto vetvy aspon jednu D ochranu, lebo nejaky ciastocny ucinok bude mat aj na okolite zasuvky vo vetve.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MiroM » Str 08. Apr 2009 22:30:10

MartinH píše:
ale aj to rozmyslam, ze asi nebudem chranit vsetky zasuvky, ale len tie kde na ktorych bude drahsia elektronika.

Zasuvky sa zvyknu zapajat za sebou (podla normy max. 10). Ak hladate kompromis, urcite dajte do kazdej takejto vetvy aspon jednu D ochranu, lebo nejaky ciastocny ucinok bude mat aj na okolite zasuvky vo vetve.


Na okolite ani nie, skor na tie, ktore su za nou. Zasuvky pred nou nebudu chranene.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Bobo NR » Štv 09. Apr 2009 7:59:46

MiroM píše:
MartinH píše:
ale aj to rozmyslam, ze asi nebudem chranit vsetky zasuvky, ale len tie kde na ktorych bude drahsia elektronika.

Zasuvky sa zvyknu zapajat za sebou (podla normy max. 10). Ak hladate kompromis, urcite dajte do kazdej takejto vetvy aspon jednu D ochranu, lebo nejaky ciastocny ucinok bude mat aj na okolite zasuvky vo vetve.


Na okolite ani nie, skor na tie, ktore su za nou. Zasuvky pred nou nebudu chranene.


Vdaka za radu.
Zasuvky mam klemovane, takze to znamena, ze ked dam na prvu zasuvku od rozvadzaca zasuvku s D-eckovou ochranou, budu relativne chranene vsetky zasuvky za nou, tak to je fajn.
Este musim zistit ci ta moja C-eckova ochrana v domovom rozvadzaci nebude uplne zbytocna ked do elektromeru dam B+C. Jediny faktor ktory ma napada je ten, ze elektromer a rozvadzac su od seba vzdialene cca 17 m a spojene kablom 5C*10 a kvoli tym 17 metrom by to mohlo mat vyznam nechat tam jednu aj druhu C-eckovu.
Bobo NR
 
Príspevky: 83
Registrovaný: Pon 26. Jan 2009 15:10:15
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť