je dobre dat zvodič prepätia?

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Štv 09. Apr 2009 8:50:16

Zasuvky pred nou nebudu chranene.


Ja by som tiez dal na zaciatok a pre istotu aj na koniec (odrazy signalov na vedeni su nevyspytatelne). Ale preco by zasuvky pred ochranou neboli chranene ? Hovorime o impulze s trvanim niekolko malo mikrosekund a elektomagneticke vlny prejdu za mikrosekundu 200 az 300 metrov. Ak energiu impulzu zvedie ochrana vzdialenej zasuvky, tak ta blizsia bude vystavena plnemu prepatiu len na zlomok casu, ktoremu by bola vystavena bez ochrany. Sance na prezitie elektroniky sa tak zvysia. Cela ochrana pred bleskom a prepetim je len o pravdepodobnostiach, garantovane nie je nic.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat




Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod krak3n » Štv 09. Apr 2009 11:37:33

Bobo NR píše:
MiroM píše:
Zasuvky sa zvyknu zapajat za sebou (podla normy max. 10). Ak hladate kompromis, urcite dajte do kazdej takejto vetvy aspon jednu D ochranu, lebo nejaky ciastocny ucinok bude mat aj na okolite zasuvky vo vetve.


Na okolite ani nie, skor na tie, ktore su za nou. Zasuvky pred nou nebudu chranene.


Vdaka za radu.
Zasuvky mam klemovane, takze to znamena, ze ked dam na prvu zasuvku od rozvadzaca zasuvku s D-eckovou ochranou, budu relativne chranene vsetky zasuvky za nou, tak to je fajn.
Este musim zistit ci ta moja C-eckova ochrana v domovom rozvadzaci nebude uplne zbytocna ked do elektromeru dam B+C. Jediny faktor ktory ma napada je ten, ze elektromer a rozvadzac su od seba vzdialene cca 17 m a spojene kablom 5C*10 a kvoli tym 17 metrom by to mohlo mat vyznam nechat tam jednu aj druhu C-eckovu.


Je uplne iluzorne domnievat sa, ze jedna D ochrana na 10 zasuviek staci .. kludne ju mozete vynechat (nahodne to mozno nieco zachyti, ale bude iba vecou stastia ci to aj nieco ochrani, podobne mozeeete spolieat na stastie ze nebudete mat ziadne D-cko a ono sa vam do toho kabla prepetie nedostane lebo pojde inakadial). Nemate prestavu skadial pride prepetie . dokonca moze prist aj indukciou doprostred kabla. Je velmi tazko urcit kadial sa pripadny vyboj poberie . (ano cestou najmensieho odporu . ale ktora to v tom momente bude ? ) . Taketo riesenia davaju ludom pocit falosnej istoty .. a predstavuju len vyhodene peniaze. Zasadnou chybou je totiz domnievat sa, ze prepetie pride len zo strany napajania. Ono totiz moze prist aj z telefonnej linky, DSL-ka, ethernetu, anteny .. ale aj od uderu blesku. Ak by sme vedeli presne vymedzit zdroje mozneho prepetia tak by sa dali ochrany spravit jednoduchsie . ale to je prave ten problem ze to nejde lahko urcit a prave z toho dovodu sa prepetova ochrana musi riesit kompeltne. (Ochrania vase prepetovky telku ked to slahne cez antenu ? mate na antennom privode bleskoistku ? )
krak3n
 
Príspevky: 142
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:47:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod deko » Štv 09. Apr 2009 12:58:48

krak3n píše: (Ochrania vase prepetovky telku ked to slahne cez antenu ? mate na antennom privode bleskoistku ? )


drobna oprava. v pripade, ze blesk zasiahne priamo antenu, tak ani bleskoistka nepomoze. vyskusane mnou osobne (antena na wifi, pred zariadenim bleskoistka - priamy zasah a z routra ostal srot).
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2476
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Štv 09. Apr 2009 13:26:07

drobna oprava. v pripade, ze blesk zasiahne priamo antenu

A bola ta antena v chranenom priestore pod bleskozvodom ?

Lebo odporucanie je take, ze antena vratane pripadneho stoziara sa nepripaja na bleskozvod (ani cez iskrisko), ale ak treba, tesne vedla nej sa postavi este vyssia tyc bleskozvodu. Antena sa potom iba uzemni na ekvipotencialnu svorkovnicu a na antenne kable sa da prepatova ochrana uz len proti indukovanemu napatiu.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod krak3n » Štv 09. Apr 2009 14:26:44

samozrejme .. plny zasah blesku neprezije ani bleskoistka . ale niekolko kV rozdielove potenciali zem-vzduch alebo indukovane na dlhych privodoch (pzorite napr krokove napetie) , ktore pocas burky mozu hravo znicit elektroniku bleskoistka zachyti. A prave kvoli takym nahodnym prepetiam pmaha len kaskada prvkov nie jednorazove D-cka.
krak3n
 
Príspevky: 142
Obrázky: 1
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:47:06
Bydlisko: Kosice
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod seko » Štv 16. Apr 2009 9:26:49

...tak teraz neviem co mam v rozvadzaci... alebo co tam musi byt ? Prudovy ,napätovy ,zvodyc prepätia ...
seko
 
Príspevky: 30
Registrovaný: Str 26. Nov 2008 11:15:46
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod melkor » Štv 16. Apr 2009 13:44:34

Čo tam byť musí? No predsa nálepka výrobcu o zhode. Nič iné tam byť nemusí. (Ale potom to už nie je rozvádzač a nepotrebuje ani tú nálepku :lol: ).

Ostatné veci môžu byť umiestnené aj inde, ale rozvádzač je také vhodné miesto a škoda by bolo ho nevyužiť, keď ste zaň už zaplatili.

Takže v smere od prípojky:
0) miesto rozdelenia PEN na PE + N (ak nebolo rozdelené skôr) + nulový mostík + HOP (resp. prepoj na HOP min Cu 4mm2)
1) hlavný vypínač (nemusí byť len u bytového rozvádzača s ističom pred elektromeerom do 25A)
2) ochrana pred atmosférickým prepätím B a C alebo B+C (ak nechcete, nemusí byť, ale je doporučená)
3) prúdový chránič 300mA selektívny (povinný pre drevostavby, inak voliteľný)
4) prúdový chránič 30mA - buď jeden centrálny (v tom prípade je nabytočný chránič 300mA) alebo viac na jednotlivé okruhy. (povinný pre okruhy v nebezpečných priestoroch: kúpeľna, práčovňa, ... , obvody v exteriéri, a všetky obvody so zásuvkami do 32A obsluhovaných laickou obsluhou - v RD prakticky všetky okrem 3-f zásuvky >32A)
5) ističe
6) ďalšia bižutéra
7) dokumentácia skutočného prevedenia elektroinštalácie
8) dokumentácia inteligentnej elektroinštalácie
melkor
 
Príspevky: 166
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 20:20:22
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Štv 16. Apr 2009 15:05:02

1) hlavný vypínač (nemusí byť len u bytového rozvádzača s ističom pred elektromerom do 25A)

Vypinaju sa len fazy alebo hovori norma nieco o vypinani pracovneho nulaku N ?

(PE sa zasadne nikdy a nikde nevypina, to je jasne)
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod seko » Štv 16. Apr 2009 15:30:39

0) miesto rozdelenia PEN na PE + N (ak nebolo rozdelené skôr) + nulový mostík + HOP (resp. prepoj na HOP min Cu 4mm2)

... co je HOP
seko
 
Príspevky: 30
Registrovaný: Str 26. Nov 2008 11:15:46
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod MartinH » Štv 16. Apr 2009 16:29:02

seko píše:... co je HOP

Hlavne ochranne pospajanie - privedeny PE vodic, uzemnenie, kovove potrubia a konstrukcie, kupelnove vane a pod. su vsetky spojene na jednu svorkovnicu, ktorej sa hovori niekedy ekvipotencialna.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3700
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod Bobo NR » Uto 28. Apr 2009 8:59:16

Takze konecne som sa k tomu dostal a vysledok je nasledovny, inac stacilo mi pozriet do projektu:-). Do elektromerovej skriny dam B+C ochranu Moeller SPB-12/280/4, teraz maju v HH par kusov v akcii za cca 130 € inac stoji cca 180 € a v domovom rozvadzaci mam C ochranu tiez Moeller SPC-S-20/280/4 medzi nimi je cca 17 m CU5C*10. K tym Deckovym zasuvkam asi tolko, ze krak3n ma uplne zmagoril, takze momentalne fakt neviem ako dalej:-), asi sa podla jeho rady na to uplne vykaslem, pretoze tie bleskoisky na antene nemam a asi ani mat nebudem, mozno dam nejake Dzasuvky pred LCD a pred PC. Alebo to budem riesit napajanim cez predlzovacky od APC, tie maju urcite Dcko a funkcne a par sa mi podarilo v robote usetrit, tak ich asi pouzijem.
Bobo NR
 
Príspevky: 83
Registrovaný: Pon 26. Jan 2009 15:10:15
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: je dobre dat zvodič prepätia?

Poslaťod mendo » Štv 28. Apr 2011 8:21:02

Trocha ozivym staru temu, akosi mam z tychto prepetoviek zmetok.
Elektromer s hlavnym isticom mam na plote , cca. 12-15m po kabli 4x10 je hlavny rozvadzac v dome. Nad nim 3m je rozvadzac pre poschodie a od hlavneho do garaze je cca. 7m.
1. Ochranu B+C umiestnit k elekkromeru a C do hl. rozvadzacadomu ?
2. B+C umiestnit do hl. rozvadzaca domu
3. B+C do hlavneho rozvadzaca , C hore na poschodie

V garazi okrem brany nebude nic trvale zapnute, treba dat aj tam C?
mendo
 
Príspevky: 802
Registrovaný: Štv 07. Máj 2009 7:55:05
Bydlisko: Trenchtown
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 36 krat




Predchádzajúci

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť