Inteligentny rozvadzac podlahovky

Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod embe » Str 08. Nov 2017 10:55:58

Ahojte, mozno budete vediet, nedari sa mi najst nieco v style inteligentneho rozbvadzaca podlahovky. Mam problem s vyregulovanim teploty v dome, lebo termostat ma na strasne chujovom mieste; okolo neho idu takmer vsetky vetvy...viac asi nemusim pisat. A pri poschodovom dome kde je len tento 1 rozvadzac, je to velky problem.

Takze mam predstavu, ze by som namontoval bezdratovy termostat do kazdej miestnosti, a kazdy termostat by ovladal (otvaral alebo zatvaral) svoju vetvu. Kotol by tym padom nevypol akonahle je na terajsom termostate 23C napr ale by sa vypinali jednotlive vetvy alebo zapinali podla potreby. Existuje nieco take?

Alebo ma este napadlo, ze by som existujuci termostat nahradil nejakym inym, na ktory by sa bezdratovo pripajal(i) dalsie a kotol by sa vypol az vtedy, ked by na oboch (viacerych) bolo pozadovanych 23C napr. To by ale znamenalo ze v najchladnejsej miestnosti by bolo 23C a inde viac, hlavne v okoli terajsieho termostatu, takze neviem ci je toto dobry napad.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 544
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 30 krat




Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod MartinH » Str 08. Nov 2017 11:35:16

O tom ako termostat a podlahovka nejdu spolu sa tu vela pisalo. Viacej sanci na uspech by si mal, keby si presiel na ekvitermiku. Mozno by to bolo este aj lacnejsie.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3592
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 188 krat
Dostal súhlas: 292 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod embe » Str 08. Nov 2017 12:16:17

MartinH píše:O tom ako termostat a podlahovka nejdu spolu sa tu vela pisalo. Viacej sanci na uspech by si mal, keby si presiel na ekvitermiku. Mozno by to bolo este aj lacnejsie.


Hm....ekvitermiku mi ako jedine pokaslal elektrikar. Mam to natiahnute nachystane aj cidlo vonku, ale neprezvonil kabel ked to chystal a ono to nejde. Ale uprimne, koho by napadlo prezvanat novy kabel, ze ci funguje? Hej chystam sa na to, nieco s tym urobit, uz 3 rok, ale neni cas.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 544
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod theb » Str 08. Nov 2017 13:26:05

Mozno este dalsi napad, ktory mam doma vcelku odsledovany. Zopnut kotol podla teploty spiatocky. Nastavenych 23 stupnov na termostate, vo vyregulovanych izbach teplota podla potreby a na spiatocke sa mi vracia voda na teplote 22.9 - 23.1.
Prietoky sa nereguluje, obehove cerpadlo ide non-stop.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 724
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod embe » Str 08. Nov 2017 13:54:17

theb píše:Mozno este dalsi napad, ktory mam doma vcelku odsledovany. Zopnut kotol podla teploty spiatocky. Nastavenych 23 stupnov na termostate, vo vyregulovanych izbach teplota podla potreby a na spiatocke sa mi vracia voda na teplote 22.9 - 23.1.
Prietoky sa nereguluje, obehove cerpadlo ide non-stop.


Ahoj, dakujem. Mam elektrokotol Protherm raja 9kW. Mozes to prosim trosku rozviezt, ako to na kotli nadstavim? Viem, ze na nom je moznost nadstavenia teploty v podlahovke. Ale ako nadstavit zopnutie kotla podla spiatocky?
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 544
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod MartinH » Str 08. Nov 2017 14:48:10

embe píše:Hm....ekvitermiku mi ako jedine pokaslal elektrikar. Mam to natiahnute nachystane aj cidlo vonku, ale neprezvonil kabel ked to chystal a ono to nejde. Ale uprimne, koho by napadlo prezvanat novy kabel, ze ci funguje? Hej chystam sa na to, nieco s tym urobit, uz 3 rok, ale neni cas.


Aj tak bude jednoduchsie riesit jeden kabel ako vymyslat s rozdelovacom. Pripadne napis viac ako "ono to nejde". Co je to za kabel? Aky ma problem? Skrat? Prerusenie? Kolko zil z kolkych? Mas nakres trasy ulozenia? atd.

Inak, elektrikari prezvanaju maximalne tak cele klbko, kym je nove.
Naposledy upravil MartinH dňa Str 08. Nov 2017 14:50:29, celkovo upravené 1
Dôvod: preklep
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3592
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 188 krat
Dostal súhlas: 292 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod joko » Str 08. Nov 2017 18:02:05

Teraz nedávno som robil dve podlahy pre "inteligentné byty" v jednom 16 v druhom 17 okruhov na jednej podlahe, oba po dva rozdelovače, skoro ako u Teba. Oni však riešili termostaty do izieb počas stavby káblom, tak to nieje bezdrátové.
Do rozdelovača sme dali el.magnetické hlavice na každý okruh, napr obývačka na 6 okruhov jeden termostat, izby 2 okruhy 1 termostat, ... a každú miestnosť si nastavuje extra, a počítač riadi kúrenie, plus chladenie celého stropu. Nepýtaj sa na cenu, lebo to bude cez 15 000 na 150 m2

Maroško, máš blýzko Ptáčka, na Pestovateľskej 1., a tam sa spýtaj chlapcov, či predávajú tento systém aj na "bezkáblovy" spôsob. V každom prípade asi budeš potrebovať el. zdroj do oboch rozdelovačov, aby pohony mali energiu, a termostaty na batérie - ak to vôbec takto môže byť. Ja sa zajtra spýtam v Metagase.

Ešte ma napadá - prevrtať stenu pod termostatom - netuším kde to máš, a umiestniť to na druhú stranu steny, do chlednejšej miestnosti - predpokladám, že to máš niekde na chodbe.

P.S: v Tvojom dome musia byť 2 rozdelovače na dve podlahy :o a jeden termostat ako píšeš "na blbom mieste".
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2366
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 622 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod Adam » Str 08. Nov 2017 21:14:45

Mám presne ten istý kotol. Ekvitermika samozrejme funguje a termostat mi robí Loxone. Mám zopár teplotných čidiel po izbách a naprogramované tak, že po vyladení rozdeľovačov som si odsledoval teploty a vybral, ktoré čidlá sa kedy berú do úvahy (normál - izby niektoré, útlm - izby+kúpeľňa, protimrazová ochrana - všetky). Presne tohto som sa bál, že čo keď dám termostat na blbé miesto (oslnenie, krb alebo iné).
Samozrejme, mám tam zavesené aj iné veci. Ako jednoúčelovka len na kúrenie asi drahé riešenie. Sa mi zdá, že systém s viacerými termostatmi má aj Jablotron.
Adam
 
Príspevky: 222
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod embe » Str 08. Nov 2017 22:31:56

@ Martin - musim zistit. Je to podla vsetkeho obyc dvojlinka ale krk na to nedam. Mal som v plane zavolat elektrikara aby sme to pozreli ale nejak som zabudol kedze bolo leto - teplo

@ Joko - ty si genius :) Aj ked to nebude idealne lebo predsalen v chodbe je citelne chladnejsie, tak to riesenie presekat sa na druhu stranu by mohlo fungovat. Dam tam na par dni cidlo ze aka tam je teplota a podla toho uvidim. Kazdopadne popytaj sa mi. Hento sekanie by som este nejako prezil, no sekat dalsie kable po dome uz nie. Ani keby som isiel malovat :)

@ Adam - tie cidla mas nejako napojene na rozdelovac(e) alebo na termostat alebo su to len cidla a merias iba teplotu?

Ja mam uplne najlacnejsi termostat Honeywel asi za 20 EUR.

EDIT: Toto som teraz nasiel na stranke Loxone: Obrázok

Robia rekonstrukcie domov a bytov na smart. Jedna hlavica 80 EUR. Sedia na Galvaniho co mam na skok z roboty Joko takze skocim rovno sem miesto do Ptacka.

Tiez ma serie rekuperacka, mam Helios asi 5rocny, neviem cim rozmyslali, ze do nadstavenia nedali nulove otacky ventilatorov (ale nie vypnute) lebo takto to musi byt napojene cez spinacie hodiny a to neustale vypinanie a zapinanie + zladenie s tyzdennym programom....a pytal som sa ze ci nevedia domontovat do jednotky nejaky modul, aby sa to dalo ovladat aj cez web, co uz teraz bezne montuju, tak ze neda sa :( Kamos co kupoval rok po mne uz to ma.
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 544
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod tienik » Str 08. Nov 2017 23:36:52

Tak Loxone mi uz 6 rokov uspesne riadi dom, kludne sa pytaj :-)
tienik
 
Príspevky: 2228
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 252 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod Adam » Štv 09. Nov 2017 0:21:53

embe píše:@ Adam - tie cidla mas nejako napojene na rozdelovac(e) alebo na termostat alebo su to len cidla a merias iba teplotu?

Čidlá, ktoré merajú teplotu mám zapojené do Loxonu. Ten si v programe vyhodnocuje aktuálne teploty a podľa naprogramovaného algoritmu jedným výstupom priamo spína Raju namiesto termostatu. Je to 2-žilovým káblom priame prepojenie Loxone - svorky termostatu kotla. Aj mne dosť pomohol tienik konzultáciami a ešte raz mu ďakujem.
Adam
 
Príspevky: 222
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod ... » Štv 09. Nov 2017 0:37:46

embe píše:Hento sekanie by som este nejako prezil, no sekat dalsie kable po dome uz nie. Ani keby som isiel malovat :)

heh, neda mi nerypnut si, dobre natahane kable v chranickach riesia vela problemov...
dnes som akurat tahal 2 z pivnice do kupelni v obytnej casti domu na vlhkostne senzory, cele som to mal spravene do hodiny (a najviac casu zabralo presuvanie bordelu z/do technickej aby som sa dostal k vyusteniu husich krkov do rozvadzaca)

a potesilo ma, ze i2c senzor mi na 15m dlhom kabli v pohode funguje :-)
...
 
Príspevky: 913
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 60 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod embe » Štv 09. Nov 2017 12:53:17

tienik píše:Tak Loxone mi uz 6 rokov uspesne riadi dom, kludne sa pytaj :-)


Ahoj, tak OK :)

- nemam vobec nic, ziadnu pripravu na to (Loxone) - je to problem?
- pasuju tie hlavice na klasicke podlahovkove rozvadzace?
- cidlo CO2 keby som chcel, co by ovladalo rekuperaciu - da sa? Ze by som teda zrusil tyzdenny program a Loxone by spustil rekuperacku pri urcitej hladine CO2 (neviem ci je toto dobry napad aj tak ked sa napr vypraza a smrad treba odsat rychlo, tak cislo CO2 nepomoze)

To je tak nazaciaotk asi vsetko co ma napada. Svetla riesit asi nechcem, resp neviem co by to mohlo obnasat a ake su moznosti...a ine ma nenapada. Co som pozeral ich nejake videa, tak alarm ma nezaujima, hudba tiez nie...
Vdaka bohu za toto forum!!!
Obrázok užívateľa
embe
 
Príspevky: 544
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 29. Júl 2010 22:51:20
Bydlisko: Nova Dedinka
Dal súhlas: 50 krat
Dostal súhlas: 30 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod vlado.sk » Štv 09. Nov 2017 16:14:16

embe píše:Ahojte, mozno budete vediet, nedari sa mi najst nieco v style inteligentneho rozbvadzaca podlahovky. Mam problem s vyregulovanim teploty v dome, lebo termostat ma na strasne chujovom mieste; okolo neho idu takmer vsetky vetvy...viac asi nemusim pisat. A pri poschodovom dome kde je len tento 1 rozvadzac, je to velky problem.

Takze mam predstavu, ze by som namontoval bezdratovy termostat do kazdej miestnosti, a kazdy termostat by ovladal (otvaral alebo zatvaral) svoju vetvu. Kotol by tym padom nevypol akonahle je na terajsom termostate 23C napr ale by sa vypinali jednotlive vetvy alebo zapinali podla potreby. Existuje nieco take?

Alebo ma este napadlo, ze by som existujuci termostat nahradil nejakym inym, na ktory by sa bezdratovo pripajal(i) dalsie a kotol by sa vypol az vtedy, ked by na oboch (viacerych) bolo pozadovanych 23C napr. To by ale znamenalo ze v najchladnejsej miestnosti by bolo 23C a inde viac, hlavne v okoli terajsieho termostatu, takze neviem ci je toto dobry napad.


Podla mna sa to co potrebujes da vyriesit produktami od Salusu, len to celkom draho zacvakas :D
Na kazdu vetvu das hore termoelektricku hlavicu pripojis na tu svorkovnicu Salus KL08RF. Do kazdej izby jeden termostat bezdrotovy a mohlo by to fungovat. Ak by si chcel ovladat cez internet tak este potrebujes tu branu UGE600.
Skus pozret stranku: http://www.thermo-control.cz/sk/it600rf ... ova-verzia
Videl som to u nas v obchode s instalacnym materialom, maju to tam tak zapojene a predavac ti vie ukazat ako sa to ovlada a vidis ako sa tie ventily ovladaju.
Kolko to vydrzi a ako je to spolahlive neviem kedze doma mam radiatory :)
vlado.sk
 
Príspevky: 55
Registrovaný: Štv 06. Jún 2013 21:20:59
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Inteligentny rozvadzac podlahovky

Poslaťod joko » Štv 09. Nov 2017 20:03:07

Iba info:
el. mag hlavice u Ptáčka cca 21 E /ks, je to na 220, ale sú aj na slaboprúd, a sú kompatibilné na rozdelovače, - ak sa nemýlim 30 mm závit, ako termohlavice.
V Meta som na Teba zabudol. :oops: :netusim Už stárnem. Ale mám šancu na reparát v pondelok. :drink
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2366
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 622 krat
Dostal súhlas: 259 krat




Ďalší

Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron