Inteligentny dom

Re: Inteligentny dom

Poslaťod bladerunner » Pia 05. Dec 2014 13:37:22

nezdá sa mi, že by ten Loxone nejak propagoval /v zmysle reklamy/. Na mňa to pôsobí tak, že opisuje svoje skúsenosti s týmto systémom resp. aj potencionálne možnosti, čo by sa dalo ešte ovládať.
bladerunner
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 122 krat




Re: Inteligentny dom

Poslaťod day » Pia 05. Dec 2014 13:37:29

TomasHo píše:@day: myslim, ze tu siet si predstavujes trocha jednoducho. Neviem o akych 6000e hovoris, mna stali vsetky sietove komponenty vratane instalacneho materialu a LAN naradia cca 800 eur (neratam kabelaz samozrejme).


Mozno si nerozumieme, chces vsetko kupit od jedneho dodavatela napr. Inels alebo svojpomocne vyskladat?

(Poistenie je samozrejme na tebe.)
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Pia 05. Dec 2014 14:04:54

day píše:Mozno si nerozumieme, chces vsetko kupit od jedneho dodavatela napr. Inels alebo svojpomocne vyskladat?


Day, tak este raz, tych 6000e malo byt za co? Za kompletnu inteligenciu domu, alebo len sietove prvky?
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod tienik » Pia 05. Dec 2014 14:50:22

TomasHo píše:tienik, ked uz tolko propagujes ten loxone, porovnaval si ho napriklad s Foxtrotom od Tecomatu? Ceny vyzeraju podobne. Pytam sa preto, lebo som zistil, ze v TC mam Foxtrot a mozno by som dokupil este jeden server na nejake dalsie ovladacky. Aj ked ta cena...


tak aby sme si ujasnili info a moju poziciu :-)
Ja som zacal o riadeni domu rozmyslat este skor, ako vobec vznikol projekt stavby (co ine by clovek od elektrikara cakal, ze?) :-)
Nebol som zatazeny nijakym systemom, tak som prechadzal vsetko v tom case na trhu dostupne. A nejaka zhoda okolnosti chcela, ze sa mi priplietol do cesty Loxone. Mali volne pristupny SW, boli velmi ustretovy k mojim otazkam - aj ked som hned nic nekupil. Tak isto sa mi velmi pozdavalo "odstrihnutie" od jednej znacky, to jest ze senzory a aktory som si mohol riesit podla seba, kedze nekomunikoval zbernicou ale klasikou - rozhraniami.
No a prave v tej dobe bol foxtrot este tak dost priemyselne vypadajuci, proste videl som ze z jeho implementaciou na domace "user frendly" pouzitie by bolo ovela viac prace.
A v neposlednom rade, ked uz islo do tuheho, Loxone mi na cas jeden miniserver zapozical a mohol som sa sam rozhodnut ci beriem, alebo ho po vyskusani vratim. No a kedze som bol spokojny z technikou aj z technikmi, nemal som preco vahat.
Ak by som toto rozhodnutie robil dnes - mozno by to dopadlo inac, neviem.

Preto teda vsade pisem o Loxone - lebo ho mam doma, hned vedla pracovne. 24h denne uz tri roky zabezpecuje chod nasho domu, mam na jeho konfiguracii - pokusoch, stravenych x hodin casu. A pomaly si hadam mozem povedat ze sa v nom vyznam :-). A kedze vzdy sa snazim podat presnu informaciu, tak odomna tu budes citat len o Loxone, pretoze Foxtrot nemam - nevyznam sa v nom teda tak.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Pia 05. Dec 2014 14:51:56

TomasHo píše:tienik, ked uz tolko propagujes ten loxone, porovnaval si ho napriklad s Foxtrotom od Tecomatu? Ceny vyzeraju podobne. Pytam sa preto, lebo som zistil, ze v TC mam Foxtrot a mozno by som dokupil este jeden server na nejake dalsie ovladacky. Aj ked ta cena...

K tomuto porovnaniu sa ja môžem vyjadriť z druhej strany, ako používateľ Foxtrotu. Loxone až tak dobre nepoznám.

z hladiska HW - obidva systémy sú podobné, ale Foxtrot ponúka navyše možnosť zbernicového rozvodu (CIB).

z hladiska SW - Loxone je veľmi dobre prepracovaný systém, ktorý ponúka pre rôzne situácie hotové SW moduly a tieto si užívateľ môže sám parametrizovať. Týmto ale vzniká určitá závislosť na dodávaných moduloch, čo ale nemusí byť problém, keďže je ich veľa a Loxone neustále vyvíja nové. Týmto sa dá veľmi rýchlo urobiť hotová aplikácia, vrátane vizuálu.

Foxtrot umožňuje ísť ešte kus ďalej. Pre programovanie je možné použiť:
1) Jednoduchý parametrizačný nástroj FoxTool, (niečo podobné, možno trochu jednoduchšie, ako má Loxone)
2) Programovací nástroj Mosaic, v ktorom si jednotlivé moduly užívateľ môže programovať sám, prípadne si hotové moduly môže upraviť. Dá sa použiť viacej programovacích jazykov, okrem vizuálnych (LD, FBD a najnovšie CFC) sa dá použiť aj jazyk ST (Structure text), kde sa dá naozaj zasiahnuť až na úroveň čítania a zápisu do jednotlivých adriesových buniek pamäte PLC.

Na rozdiel od Loxone Apps, Foxtrot pre vizuálne zobrazenie na PC, tablete alebo mobile v obidvoch prípadoch používa webový prehliadač, pre tvorbu webového obsahu sa použije buď FoxTool alebo Mosaic, ktorý pre tento účel obsahuje nástroj WebMaker. Webové stránky sa potom dajú zobraziť na ľubovoľnom webovom prehliadači (s výnimkou Windows Phone 8.1, kde MS niečo pokašĺal a ešte to neopravili. Na Windows Phone 8.0 to funguje bez problémov).

Pre náročnejšie aplikácie je možné použiť vizualizačný SW tretej strany SCADA, ale ten je platený navyše a nemám s ním skúsenosti.

Zhrnutie z môjho pohľadu: Loxone je výborný pre aplikácie, ak ti postačujú dodávané moduly a chceš rýchly výsledok. Ak potrebuješ ísť viacej do hĺbky, (a máš dosť času a znalostí) potom skôr Foxtrot.

Tienik, ak som uviedol niečo nesprávne, kľudne ma oprav.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod tienik » Pia 05. Dec 2014 15:28:17

no tak tu mame priamo za sebou dva opisy, ktore by mohli - vzhlaodm na to ze obaja piseme z vlastnej skusenosti, mat dost velku vypovednu hodnotu.
Ja k tomu Loxonu este doplnim, cely system je urobeny na ovladanie domov - comu zodpovedaju hotove moduly. Samozrejme, nie vsetko moze obsiahnut, take cloveku nic nebrani pouzit zakadne logicke, casove, matematicke a ine prvky.
No a ak ani to nepomoze, sice v obmedzenej miere, ale tiez je mozne vlastny blok naprogramovat. V moznostiach programovania je ale Foxtrot iste dalej.
Takze zhrnute - ak mam klasicky dom, Loxone mi ponuka vsetko mozne co potrebujem, na 99,9999999999% tym poriesim vsetko co treba.
Ak ale postavim vedla domu napr. malu vodnu elektraren, tak to uz bude specialitka, kde mi viac pomoze moznost volneho programovania vo Foxtrote.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Pia 05. Dec 2014 16:08:10

@tienik, KoMiKo, to su naozaj velmi cenne opisy. Priznam sa, ze pri navrhu domu som sa skor zameral na tepelne parametre, a teraz by som mozno spatne rad lepsie navrhol system inteligencie domu, ale mozno v dalsom projekte.
Myslim, ze by viacerych zaujimalo, kolko vysiel system co obidvaja mate. Ja som len tak zbezne prebehol cenniky, ale vysledna ciastka musi byt v tisicoch eur. Trocha to odradza, aj ked, povedzme si, ktory system v dome nejde do tisicov eur. Preto som povodne zvazoval napriklad samostatnu siet tepelnych/vlhkostnych cidiel so zbernym serverom na baze nejakeho raspberry (co by boli naklady urcite radovo nizsie nez Loxone/Foxtrot). Takze, s akou cenou by mal clovek pocitat?

@bladerunner, nemyslel som to tak, ze by tienik loxone propagoval z donutenia a za uplatu - aj ja propagujem veci, ktore sa mi osvedcili a chcem, aby podobnu dobru skusenost mali aj ini. Teda bolo to s pozitivnou a nie negativnou konotaciou.

@KoMiKo dole: krasne rozhranie, to je moja predstava, ze na mesacnej dovolenke na druhom konci sveta sa nalogujem na webstranku domu a uvidim tam presne toto. Nie si k dispozicii na konzultaciu? : )
Naposledy upravil TomasHo dňa Pia 05. Dec 2014 16:18:14, celkovo upravené 2
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Pia 05. Dec 2014 16:11:57

Ešte môže pri rozhodovaní zohrať úlohu požiadavka na vizualizáciu ovládacieho rozhrania. V tomto je Foxtrot prakticky obmedzovaný iba fantáziou používateľa.

Iba pre príklad, neviem, či Loxone umožní napr. takéto vizuálne zobrazenie stavu žalúzií v celom dome:

Ale, znovu musím zopakovať, ak sa použije Mosaic, tento síce poskytuje viacej možností, ale cesta ku konečnému stavu je omnoho tŕnistejšia, ako pri Loxone.
Naposledy upravil KoMiKo dňa Pia 05. Dec 2014 16:45:15, celkovo upravené 1
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Pia 05. Dec 2014 16:30:47

TomasHo píše: Takze, s akou cenou by mal clovek pocitat?

Na toto je veľmi ťažká odpoveď, záleží to od mnohých faktorov. Môj prípad je asi taký, že mám dosť rozsiahly systém, na druhej strane si to ale programujem sám, čím šetrím dosť veľa nákladov. Komponenty ma doteraz vyšli na cca 5-6 litrov, ale, ako sa poznám, tá cena ešte nebude konečná :? . Ináč Teco má cenník na webe.
TomasHo píše: Nie si k dispozicii na konzultaciu? : )
Ak budem vedieť, v pohode. Kľudne aj SS, kľudne aj teraz, lebo včera ma teplota položila do postele, ale dnes už je to lepšie a zdieľam posteľ s mojím notebookom :D.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod day » Pia 05. Dec 2014 16:53:35

TomasHo píše:
day píše:Mozno si nerozumieme, chces vsetko kupit od jedneho dodavatela napr. Inels alebo svojpomocne vyskladat?


Day, tak este raz, tych 6000e malo byt za co? Za kompletnu inteligenciu domu, alebo len sietove prvky?


6.000€ som mal, len za multimedia, co dokazes urobit omnoho racionalnejsie, efektivnejsie samostane, mimo uceleneho systemu, reagujem stale na bod 3a

KoMiKo vizualizacia super :ano:
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Pia 05. Dec 2014 17:30:04

@day ok, neviem, co ti tam za 6000e napocitali, ale samotna smart telka ti nestaci - ak chces mat niekde ulozeny content (teda filmy, fotky, hudbu), potrebujes nejake ulozisko - mozno sietovy disk, mozno diskove pole plus streamer, a potom treba zvazit, ze telka sama nedokaze vzdy dekodovat vsetky formaty, potrebujes aj nejaky box, ktory to bude z toho disku tahat. Ten sietovy disk musi byt nejako napojeny do siete - mozes ho pichnut do switchu v routri, ale ked mas zakablovany dom, a v jednej miestnosti mas povedzme sietovu tlaciaren na FTP kabli, telka tiez je lepsie ked bezi po kabli, do toho mozno konzola, media box, skratka niekde sa tie kable musia stretnut. Ale urcite to mas vsetko dobre premyslene.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Pia 05. Dec 2014 17:37:55

Mnoho ľúdí má predstavu o Inteligentnom dome, že to v prvom riadi multimédiá a až potom aj možno to ostatné ;)
Ja som multimédiá z centrálneho systému zatiaľ úplne vylúčil, multimediálny systém mám postavený na XBMC serveri. Keby ale bolo treba, Foxtrot má pre XBMC k dispozícii funkčný blok.

S týmto príspevkom autora KoMiKo súhlasil
TomasHo
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod marek66 » Pia 06. Feb 2015 22:18:31

Monitoring RD - arduino + ethernet shield - cena so snimačmi cca 150€ + kabelaž
- teplota v izbach a vonku
- vlhkost v izbach a vonku
- pohyb v izbach / pri zapnuti alarmu posiela email pri pohybe /
- teplota plynoveho kotla - vstup vody, vystup, teplota vody pred ohriatim a po ohriati v prietokovom ohrievaci,
teplota spalin, signalizacia chodu čerpadla, aktualny vykon a spotreba plynu, suma za den, mesiac
http://alarmsystem.herokuapp.com/
marek66
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Pia 06. Feb 2015 22:05:03
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod _luky_ » Sob 07. Feb 2015 10:35:29

marek66: vypadá to pěkně, investice rozumná :)
Ale nějak si nemůžu pomoci: Ujasni si prosím rozdíl mezi výkonem a energií.
Výkon - obvykle se značí "P" (power) - jednotky W (Watt)
energie (spotřeba) - obvykle "E" - jednotky Wh (Watt-hodina) nebo J (Joule)
http://podskalou.blogspot.cz

S týmto príspevkom autora _luky_ súhlasil
KoMiKo
_luky_
 
Príspevky: 349
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 79 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Sob 07. Feb 2015 12:01:56

Marek66, chcem sa spýtať, ako robíš prepočet z m3 plynu na energiu, lebo v tom mám chaos.

Ty uvažuješ s hodnotou cca 8,58 kWh/m3 plynu.

SPP udáva výhrevnost plynu 9,51 kWh/m3, ale keď faktúrujú, tak neberú do úvahy túto výhrevnosť, ale spaľovacie teplo, čo je hodnota asi 1,11 násobok výhrevnosti. A aby to nestačilo, aj táto hodnota sa mení každý mesiac. A čuduj sa svete, medziročne pravidelne rastie:
rok 2007 - 10,54 kWh/m3
rok 2010 - 10,6 kWh/m3
rok 2014 - 10,75 kWh/m3
Takže za m3 platíme každý rok viacej a viacej a to dokonca aj v tom prípade, ak by sa cena za 1 kWh vôbec nezmenila. A to ešte nepočítam ďalšie ekvilibristické kúsky SPP, keď do prepočtu zahrnú Prepočítaný odber plynu a Objemové prepočítavacie číslo podľa nadmorskej výšky. :evil:

Vie mi niekdo zodpovedne povedať, aká je teda správna hodnota, keď chcem zo spotreby plynu a nameraných teplôt vonku/vnútri prepočítať tepelnú stratu domu?
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron