Inteligentny dom

Re: Inteligentny dom

Poslaťod day » Str 03. Dec 2014 15:51:21

2.alarm / domaca automatizacia a poistovne

V pripade, ze chces mat alarm cez domacu automatizaciu tak ti ho poistovna neuzna. Alarm musi mat samostatnu instalaciu. Tienik to uz spominal v temach o automatizacii.

3. Tuto funkciu ti dokaze zabezpecit smart tv, tablety atd. samsung dokaze toho uz vela.

3c. To bude hotel?
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat




Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Str 03. Dec 2014 16:50:17

day píše:2.alarm / domaca automatizacia a poistovne

V pripade, ze chces mat alarm cez domacu automatizaciu tak ti ho poistovna neuzna. Alarm musi mat samostatnu instalaciu. Tienik to uz spominal v temach o automatizacii.

3. Tuto funkciu ti dokaze zabezpecit smart tv, tablety atd. samsung dokaze toho uz vela.

3c. To bude hotel?


day, v pripade, ze chces dom poistovat, alarm musi byt samostatny, ja nepisem, ze nie je samostatny, ale ze ma pristup zvonka (teda posiela ti smsky a vies ho ovladat cez telefon - to robi kazdy certifikovany alarm s gsm modulom a su aj take, co maju web modul). Ja nemam zaujem dom poistovat, ale uznavam, ze je vyhodne z bezpecnostneho hladiska mat v dome popri alarme samostatnu sadu cidiel (teplomerov, vlhkomerov, fotobuniek), ktore obsluhuje maly dedikovany server.

Ak si myslis, ze smart tv ti zabezpeci domacu siet, tak si asi este ziadnu nenavrhoval. Ak mas natahanu strukturovanu kabelaz, potrebujes niekde mat nalozeny switch, router, pripadne wifi repeater, media server alebo externe disky, pripadne video streamer, rekorder a server na kamery, a napriklad uz len poi injektory pre rozne poi zariadenia - na to je nalepsi samostatny rack s osobitne chranenymi elektro zasuvkami a UPS. Smart tv je len jeden zo spotrebicov, ktory odobera obsah.

Hostovsku wifi siet ma dnes skoro kazdy router - je to menej zabezpecena wifi siet (s jednoduchym pristupovym heslom), ktoru zapinas docasne napriklad ked ti dojde navsteva, aby si jej nemusel davat svoje domace 64 znakove heslo. Z takejto siete mozes obmedzit pristup na rozne domace servery (tepelne cerpadlo, vetracia jednotka, servery s privatnymi fotkami, kamery a tak), aby ti pri pripadnom prieniku dakto nemenil teplotu v dome.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod ... » Str 03. Dec 2014 20:35:20

TomasHo píše: Ale s regulovanim zdroja tepla suhlasis, nie?


co na tom potrebujes regulovat pokial to je raz nastavene a funguje to autonomne dlhodobo bez problemov ?
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 19 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod day » Str 03. Dec 2014 21:59:25

3. v kazdej izbe mam, okrem inych kablov, cat kable napojene budu na pc s hdd (pripadne ine riesenie :?: ) a na konci bude smart tv, budem ju ovladat mobilom, tabletom .... ako budem chcet

riesenie neporovnatelne lacnejsie a z mojho pohladu najefektivnejsie,
na porovnanie, u nas bol rozdiel v € bez/s multimediami 6.000€

par postrehov:
na nepoisteny dom tam budes vela techniky
ked si rozhodnuty si dat kompletku tak to urob, nepotrebujes radu, potrebujes €
o zabezpeceni intel. domov je vela tem na nete
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Štv 04. Dec 2014 10:47:18

@... ekvitermicke krivky, cidla, sledovanie teploty vody? To je predsa tiez regulacia, ktora moze byt zapojena do inteligencie domu. Ja by som napriklad chcel mat doma siet teplomerov v kazdej miestnosti, ktore by sa analyzovali ako celok a vysledok by sa ako nejaky vazeny priemer posielal do TC.

@day: myslim, ze tu siet si predstavujes trocha jednoducho. Odporucam poradit sa s niekym, kto tomu rozumie. CAT kablom asi myslis FTP kabel (Cat 5? 5a? 6?). Tie kable sa ti musia niekde zbiehat, na to je switch alebo switch v routri. Kazdopadne potrebujes zariadenie, ktore v tej sieti bude pridelovat adresy (router). Neviem o akych 6000e hovoris, mna stali vsetky sietove komponenty vratane instalacneho materialu a LAN naradia cca 800 eur (neratam kabelaz samozrejme).

- poistenie domu je nieco ine ako poistenie domacnosti. Na poistenie domacnosti (do ktoreho spada technika) po tebe nikto neziada mat alarm, staci zamykatelne dvere. Poistenie domu stoji podstatne viac a tyka sa samotnej stavby (poistenie proti poziaru, zemetraseniu a tak podobne). Kedze poistenie tohoto druheho typu povazujem za podvod, nezaujima ma.

- nikde nehovorim, ze si chcem dat urobit kompletku. Budujem system po castiach, ale to neznamena, ze nemam vopred jasnu predstavu ako to bude cele fungovat.

- vychadzajme z povodnej otazky v diskusii, ktora bola tusim taka, ze co ludia povazuju za inteligentny dom.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod ... » Štv 04. Dec 2014 11:27:55

TomasHo píše:@... ekvitermicke krivky, cidla, sledovanie teploty vody? To je predsa tiez regulacia, ktora moze byt zapojena do inteligencie domu. Ja by som napriklad chcel mat doma siet teplomerov v kazdej miestnosti, ktore by sa analyzovali ako celok a vysledok by sa ako nejaky vazeny priemer posielal do TC.

meni sa ti nejak zasadne tepelna strata domu v zivosloti od niecoho ineho ako rozdiel vonkajsej a vnutornej teploty ?
predpokladam ze velmi nie, takze pre samotne TC si vystaci s jednym-dvoma cidlami co sa teplot prostredia tyka a menit krivku asi tiez nepotrebujes kazdy den...

zmysel by mohlo mat ovladanie prietokov v jednotlivych okruhoch tak aby zohladnovalo pripadne otvorene okno, pocet ludi v miestnosti a pod; v kazdom pripade to ma ale zmysel len v pripade domu ktory nema dost tepelne akumulacnej hmoty a tiez nema znacne oneskorenia riadenia systemu (vodna podlahovka ako taka);
nehovoriac o tom ze je to navyse o peknych par dalsich veci, ktore sa mozu pokazit a raz sa aj pokazia (to uz ale je kazdeho volba; ja vsak radsej volim system s mensou pravdepodobnostou poruchy)
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 19 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Štv 04. Dec 2014 11:48:00

@... bilancia tepla v dome nie je len tepelna strata, ale aj tepelne zisky. Nehovorim samozrejme o nejakom otvorenom okne, to by podlahovka v beznom dome (myslim, ze aj drevodome s mensou akumulacnou hmotou) nestihala vyrovnavat. Regulacia TC je ten algoritmus o ktorom sme hovorili inde, ktory urcuje priebezne, kazdu minutu, teplotu vody do podlahovky. Aj to je regulacia a ma zmysel, aby bola napojena na ostatne systemy domu.

Ale keby sme chceli ist do extremu, viem si predstavit dom, kde su regulovane jednotlive okruhy podlahovky, a ako sa hybu solarne tepelne zisky po miestnostiach (dajme tomu, ze kvoli horsiemu navrhu su okna na vsetky svetove strany), podlahovka a zdroj tepla s tym dopredu pocitaju. Takisto napriklad mozu zohladnovat predpoved pocasia. Nevidim skratka dovod, preco kurenie vylucit z regulacie, ako navrhujes ty. Ze si to nastavis raz a potom to funguje rovnako, neznamena, ze to TC nema vlastnu regulaciu, ktora funguje nepretrzite.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod tienik » Štv 04. Dec 2014 12:06:43

Tak hadam by som mohol zrhnut poznatky z regulacie kurenia co ma postretli.
Po skusenostiach sa priklanam k nazoru, ze ovladanie podlahovky na urovni okruhov nema zmysel.
Skupina kotol - rozdelovac - podlahovka - ekvitermika sa vyladi pri spustani domu a potom niet dovodu do toho zasahovat. Pri zotrvacnostiach podlahovky nie je to totiz kedy riesit, kedze zmeny by sa konali v horizonte par hodin.
Jedine co povazujem za rozumne v tomto pripade je spojit kurenie a automatizaciu na urovni zadania utlmu a navratu do normalnej prevadzky. Ked clovek ide prec na par dni a moze sa vratit do vykureneho domu - celkom to potesi.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod ... » Štv 04. Dec 2014 12:11:54

TomasHo píše:@... bilancia tepla v dome nie je len tepelna strata, ale aj tepelne zisky. Nehovorim samozrejme o nejakom otvorenom okne, to by podlahovka v beznom dome (myslim, ze aj drevodome s mensou akumulacnou hmotou) nestihala vyrovnavat. Regulacia TC je ten algoritmus o ktorom sme hovorili inde, ktory urcuje priebezne, kazdu minutu, teplotu vody do podlahovky. Aj to je regulacia a ma zmysel, aby bola napojena na ostatne systemy domu.

Ale keby sme chceli ist do extremu, viem si predstavit dom, kde su regulovane jednotlive okruhy podlahovky, a ako sa hybu solarne tepelne zisky po miestnostiach (dajme tomu, ze kvoli horsiemu navrhu su okna na vsetky svetove strany), podlahovka a zdroj tepla s tym dopredu pocitaju. Takisto napriklad mozu zohladnovat predpoved pocasia. Nevidim skratka dovod, preco kurenie vylucit z regulacie, ako navrhujes ty. Ze si to nastavis raz a potom to funguje rovnako, neznamena, ze to TC nema vlastnu regulaciu, ktora funguje nepretrzite.


TC ma jasne ze svoju regulaciu, len nevidim zasadny dovod preco do nej vstupovat dalsou externou regulaciou...

solarne tepelne zisky ak sa ti prejavia lokalne (jedna miestnost) tak by si to musel riesit na urovni uzatvarania jednotlivych vetvi podlahovky a ak sa ti prejavia vyrazne aj na dome ako celku a TC ti na to nedokaze zareagovat tak to znamena ze mas uz aj to jeho defaultne jedno cidlo umiestnene velmi zle alebo nefunguje
nehovoriac o tom ze akumulacne hmoty ti aj toto pekne rozkladaju; takze nejaky obrovsky teplotny peak v dome kde je dost akumulacnych hmot zaznamenat nemozes (teda nie za normalnej situacie, poziar je nieco ine :-P)
domy bez akumulacnej hmoty budu vsak na toto urcite citlivejsie....
...
 
Príspevky: 965
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 19 krat
Dostal súhlas: 66 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Štv 04. Dec 2014 12:35:23

@... nehovorim o externej regulacii TC. Staci mi jeho vlastna regulacia, ale je tam. Nejdem sa bavit o umiestneni teplotneho cidla, heuristicky mozes samozrejme modulovat jeho vystup o par stupnov hore/dole, ale aj to je sucast regulacie a da sa automatizovat.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Štv 04. Dec 2014 17:01:43

tienik píše:Tak hadam by som mohol zrhnut poznatky z regulacie kurenia co ma postretli.
Po skusenostiach sa priklanam k nazoru, ze ovladanie podlahovky na urovni okruhov nema zmysel.
Skupina kotol - rozdelovac - podlahovka - ekvitermika sa vyladi pri spustani domu a potom niet dovodu do toho zasahovat. Pri zotrvacnostiach podlahovky nie je to totiz kedy riesit, kedze zmeny by sa konali v horizonte par hodin.
Jedine co povazujem za rozumne v tomto pripade je spojit kurenie a automatizaciu na urovni zadania utlmu a navratu do normalnej prevadzky. Ked clovek ide prec na par dni a moze sa vratit do vykureneho domu - celkom to potesi.

To mi hovoríš z duše, ja som u ž niekde písal, že dynamické regulovanie čistého podlahového kúrenia je skôr kontraproduktívne. Všeobecný názor je ten, že sa netreba zapodievať ani nočným útlmom, následný nábeh kúrenia môže spotrebovať viacej, ako sa ušetrilo. A čo sa týka denných solárnych ziskov, s tým sa vysporiada samoregulačná schopnosť podlahovky.

Ale nas5 k pôvodnej téme. JA mám Foxtrotom riadené nasledovné veci:
1/Svetlá:
- možnosť diaľkovej kontroly, či nezostalo svietiť svetlo v pivnici
- možnosť centrálne vypnúť svetlo pri odchode alebo uložení na nočný spánok
- v noci sa na WC automaticky zapne tlmené svetlo...
2/ Žalúzie
- ovládanie tlačítkami aj cez PC/tablet, kde vidím, v akom stave sa žalúzia práve nachádza
3/ riadenie niektorých zásuviek s možnosťou central off (v noci, pri odchode)
4/ alarm, pričom čidlá sa niekde používajú aj na automatické rozsvietenie svetiel
5/ ovládanie rekuperácie
6/ závlaha, vodná technológia
7/ monitoring všetkého možného, štatistky, grafy, výpočty napr tepelnej straty, slnečných ziskov a pod.
8/ - 9/ - ....X/ ešte niečo vymyslím

Kúrenie tam nie je, už som niekde písal, že ekvitermické algoritmy v regulácii QAA073 sú určite lepšie, ako by som dokázal vypotiť ja.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod Tomasko » Štv 04. Dec 2014 17:27:42

Si len rypnem, čo už v dnešnej dobe človek všetko k životu poptrebuje ? ;) Nie sme neakí nároční ? Myslím, že automatizácia má zmysel pri verejných budovách/hoteloch. Neviem si predstaviť lúskať logy ešte aj z domu :D Dva životy na také treba. A poznám prípad domu, čo ho vie ovládať len manžel :)
Tomasko
 
Príspevky: 54
Registrovaný: Uto 07. Máj 2013 12:41:06
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod KoMiKo » Štv 04. Dec 2014 17:38:26

To nie je o potrebe a o nárokoch to je iba okrajovo. Každý, kto si robí tento typ inštalácie sám, ti potvrdí, že je to skôr hobby, taká zábavka, a následná "hrdosť" na svoje dielo. A manželka tvrdí "kto se hraje, nezlobí" :D .

Btw, obidvaja sme elektrotechnici, manželka má vyštudovanú technickú kybernetiku, takže s ovládaním by problém nemal byť. ;)
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod tienik » Štv 04. Dec 2014 23:11:15

KoMiKo píše:To nie je o potrebe a o nárokoch to je iba okrajovo. Každý, kto si robí tento typ inštalácie sám, ti potvrdí, že je to skôr hobby, taká zábavka, a následná "hrdosť" na svoje dielo. A manželka tvrdí "kto se hraje, nezlobí" :D .

Btw, obidvaja sme elektrotechnici, manželka má vyštudovanú technickú kybernetiku, takže s ovládaním by problém nemal byť. ;)



tak, nejak tak to vypada aj u nas :-) naco sediet v krcme, ked doma je Loxone? :-)

Ale aj tak si myslim ze patrim k tym "slabsim" automatizerom. Pri navrhu systemu som si dost tvrdo triedil veci na potrebne a nepotrebne, takze ano, mam aj svetla z klasickym vypinacom, aj neovladane zasuvky, dokonca aj spotrebic taky sa sem tam najde.
Dom vie v ramci svojich potrieb ovladat cela rodina (volne pristupne tlacidla). A manzelka je naviac poucena a prakticky preskusana z nudzoveho chodu systemu - dva prepinace musi zvladnut kazdy.
A vo vysledku je to tak, ze tak ci tak zakladny beh domu (kurenie, vetranie, utlmy, zabezpecenie, bude aj polievanie.....) bazi absolutne bez mojej priamej ucasti. Takze system mi uz prakticky neberie ziaden cas - okrem toho vedome investovaneho na pokusy. Ale zas, spravny elektrotechnik sa musi vzdelavat celozivotne, nie? :-)
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Inteligentny dom

Poslaťod TomasHo » Pia 05. Dec 2014 12:46:58

tienik, ked uz tolko propagujes ten loxone, porovnaval si ho napriklad s Foxtrotom od Tecomatu? Ceny vyzeraju podobne. Pytam sa preto, lebo som zistil, ze v TC mam Foxtrot a mozno by som dokupil este jeden server na nejake dalsie ovladacky. Aj ked ta cena...
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron