Infrapanely - obrovska uspora(1.4.)

Všetko čo nesúvisi so stavbou

Infrapanely - obrovska uspora(1.4.)

Poslaťod MiroM » Štv 01. Apr 2010 9:35:13

Po cca roku byvania a pomerne vysokej rocnej spotrebe elektriny (asi 8000kWh) som sa rozhodol nieco urobit s kurenim. Mam prachobycajny elektrokotol, ktory absolutne nesetri energiu. Hladal som vhodnu nahradu. Po nociach stravenych na portale efilip a prestudovani hromady clankov som sa zacal pohravat s myslienkou pouzit infrapanely a kotol dat do zbernych surovin na ekologicku recyklaciu. Skontaktoval som sa teda s dilerom. Bol som prekvapeny s jeho horlivostou a kamaratskym pristupom. Este v ten den ma v dome navstivil. Skonstatoval, ze mam naozaj vysoku spotrebu, ale ze nie je problem ju znizit. Vravel mi o zbytocnosti takej velkej hrubky zateplenia ako mam na dome a spominal nieco o nejakom Thermoshielde, ktory sa vyuziva aj v kozmickom vyskume. Ja som vsak tomu nevenoval pozornost, moje oci boli upriamene iba na infrapanel, ktory mi diler priniesol na ukazku. Ked ho zapol, obyvacku zalialo nadherne cervene svetlo a okamzite som pocitil priliv tepla,po chvili to radsej vypol. Moje nadsenie bolo obrovske. Ponukol mi na vyskusanie 5 panelov s celkovym vykonom 10kW. Ked som mu argumentoval tym, ze moj dom ma stratu iba 3,4kW, vravel, ze sa nemusim bat, ze to nevadi, ze energia sa nestrati a uspora bude o to vacsia. Nechapal som ho celkom , ale veril som mu.
Po dvoch tyzdnoch od zaplatenia prisli moje vytuzene panely, stali ovela menej ako som cakal , za 5 panelov som dal necelych 1100 Eur a to mi panko dal neskutocnu zlavu 37% (30% priamo predajca a este 7% mi dal diler kamaratsku zlavu pre mna). S manzelkou sme zacali horlivo vyberat tie nadherne 2kW-tove panely. Potom sme cely den stravili vhodnym umiestnenim panelov. Behali sme hore dolu , raz sa miesto nepacilo mne, druhy raz manzelke. Vecer sme vsak s rozmiestnenim skoncili a tlapli sme si ako dvaja majstri v znamej rozpravke. Kotol som samozrejme vypol okamzite ako prisli panely, takze vecer sme ich hned mohli zapnut(manzelke uz zacala byt zima). V obyvacke, kedze je to velka otvorena miestnost , mame dva panely. Pustil som ich, manzelke po chvile prestali drkotat zuby a viditelne sa zacalo oteplovat. Ale teplota velmi nestupala, to sme sa oteplovali my, pretoze tak nam to diler vysvetloval. Ze okolna teplota nemusi byt vysoka,ale nam bude teplo, lebo to zohrieva priamo osoby. Ani sa mi nechcelo ist spat, tak som bol spokojny.
Druhy den po navrate z prace som panely okamzite zapol (pred odchodom som ich predtym radsej vypol). Bolo mi sice teplo, ale nebolo to este ono, az navecer som pocitil naozaj ucinok, ked sa moje telo dostatocne naakumulovalo. Zacal som sa vyzliekat a v pohode som si behal po dome iba v boxerkach, aj mojej zimomriavej manzelke bolo teplo, tak sa dala iba do spodneho pradla. Pozriem na teplomer a ten ukazoval iba 15°C a nam bolo teplo, takze diler ma nesklamal, vsetko sa splnilo do bodky.
Avsak najviac som bol v ocakavani znizenia nakladov na kurenie. Elektromer sa takmer netocil, po mesiaci som odpocital konecny stav a porovnal s predchadzajucim mesiacom. Skoro som spadol z noh. Musel som zavolat manzelku a deti , nech to prepocitaju aj oni. Vyslo im to iste. Spotreba nam oproti predchadzajucemu mesiacu klesla na neskutocnu desatinu, ano, vidite dobre, 1/10-nu nakladov. Volal som ihned dilerovi a oznamil mu radostnu spravu, ten radost zdielal so mnou. Vypocital som , ze tie panely sa nam vratia za par mesiacov, to bola naozaj neskutocna investicia. Teraz dumam iba na komfortnej regulacii, ale vyriesim to digitalnymi casovymi hodinami v zasuvkach. Hned som objednal dalsie panely, dal som dokonca jeden aj do spajze aj pod schodisko.
Z elektrokotla som vybral stykac(niekde sa zide) a expanznu nadobu a zaniesol som ho do zbernych surovin. S opovrhnutim som ho v kovosrote hodil na kopu medzi stare zhrdzavene zelezo.
Teraz sa pohravam s myslienkou postrhat z fasady izolaciu(ved diler tvrdil,ze mi dom nedycha) a natriet fasadu zmienovanym Thermoshieldom. Takto by som z domu mohol vyhodit dalsiu haraburdu - rekuperacnu jednotku, ved dom by dychal stenami a to je zdravsie ako klimatizacia.
Za usetrene peniaze uz teraz planujeme dovolenku s rodinou v Dominikanskej republike. A tesi ma aj usetrena energia(ekolog sa vo mne nezaprie).
S pozdravom, tesim sa na buduce, ked budem pisat o tom zazracnom natere.
Setreniu energie a ekologii zdar.

Copyright (c) 2010 by MiroM :::v.1.0:::
Naposledy upravil emkac dňa Pia 02. Apr 2010 22:37:29, celkovo upravené 2
Dôvod: Oprava gramatickych chyb
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat




Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod jankazb » Štv 01. Apr 2010 9:47:47

Dnes bude viac takých 1.aprílových príspevkov :lol: ????

S týmto príspevkom autora jankazb súhlasil
Dodo
Obrázok užívateľa
jankazb
 
Príspevky: 92
Registrovaný: Štv 18. Dec 2008 12:23:36
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod vvv » Štv 01. Apr 2010 9:53:45

Je to ok, ja to kombinujem s termoshieldom, prave davam 15 - tu vrstvu (aby to nevyzeralo na dome tak neskutocne tenko) a dokonca som si vcera vsimol, ze plynomer sa zacal otacat opacne od 12 tej vrstvy termoshieldu.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod Miro Ke » Štv 01. Apr 2010 11:32:01

este do stropu a podlah ste zabudli dat http://www.lupotherm.cz/nejtensi_zatepl ... php?lang=1
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod starec » Štv 01. Apr 2010 12:15:15

Ja som mal po zateplení horeuvedenými kozmickými technológiami veľký problém. Už len samotná prítomnosť osôb v objekte generovala také teplo, že bolo potrebné niekam ho odviesť. Tak som do komína po zrušenom krbe (už je nanič) nainštaloval vrluľu s generátorom. Teplý vzduch uniká samovoľne komínom, točí vrtuľou a vyrába elektrinu pre celý dom. Len jedno ľutujem. Že ma to nenapadlo skôr. :lol: :yahoo :lol:
Obrázok užívateľa
starec
 
Príspevky: 31
Registrovaný: Uto 28. Júl 2009 10:03:49
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod deko » Štv 01. Apr 2010 14:00:17

ze ja blbec som na dom lepil ten 15 cm hruby polystyren, do podlahy som dal 12 cm tej hnusnej umelohmotnej izolacie, ktora moj dom teraz dusi! a pouzil som kondenzacny kotol! :dash :dash :dash

za to vsetko moze ta roparska lobby! to vsetko ti sejkovia! kvoli nim teraz platim vela penazi - pochopitelne im do vrecka :dash :dash

no nic. idem aj ja zavolat nejakemu predajcovi. kto by nechcel 1/10 spotrebu. ja teda urcite ano :ano:
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2484
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 194 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod shampoo » Štv 01. Apr 2010 20:56:18

- od rána popíjam modrú frankovku ....
- skoro som tomu uveril,ešte že som sa pozrel do kalendára.... :o
- neskutočný príspevok :shock:
shampoo
 
Príspevky: 82
Registrovaný: Pon 31. Aug 2009 10:27:53
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod Majo 2 » Štv 01. Apr 2010 21:22:52

MiroM nejaké úspory by si docielil aj pokiaľ by si si kúpil elektrokotol kondenzačný.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod emkac » Štv 01. Apr 2010 22:19:54

Miro, dokaslal si to.

Ja som chcel byt sebestacny, takze mam tepelne cerpadlo. To mi ohrieva vodu v akumulacke. Ta ide na poschodie do radiatorov, na prizemi do podlahovky. Keby nestihalo cerpadlo, mam solar, ktory to ohrieva. Zial, v zime nestiha ani solar ani cerpadlo, preto si zakurim v krbe, kde mam cez vymennik urobeny ohrev vody do akumulacky. Zial ani to nestacilo. Ved nie vzdy som doma a mozem zakurit v krbe. Cize pre tieto pripady sa mi na zaklade inteligentnej elektorinstalacie za danych podmienok (tma, zima, nie som doma) pusti elektrokotol. Blbe je, ze ked vypnu elektriku, tak potrebujem, aby sa vtedy spustil plynovy kotol, ktory je hned vedla. Lenze toto neviem docielit, elektorinstalacia je sice inteligentna, ale ked nejde elektrina, kotol neprepne. Ako na to?
Inac to je len na kurenie, este mam na ohrev vody vsade samostatne prietokace.
Mal si si to urobit ako ja, nemusel si mat ziadne skarede infra.

Mna to kurenie dokopy stalo cca 2M korun, pricom technicka miestnost mi zabera okolo 30m2, ale na druhej strane mam obrovske mesacne uspory. Napr. ja platim zalohy iba 200 mesacne za plyn a 300 za elektriku, co je malo. Ked som pred par rokmi byval v panelaku, tak sme mesacne platili zalohy 5000, a to sme mali vzdy nedoplatky.

A prave dnes mi dorabaju druhy krb, kde budem mat teplovzdusne rozvody. To bude potom este lepsie, lebo budem kurit dvojmo, cize mozem kurit menej.
Super. :ano:
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod MiroM » Štv 01. Apr 2010 22:22:10

Majo 2 píše:MiroM nejaké úspory by si docielil aj pokiaľ by si si kúpil elektrokotol kondenzačný.

Majo, asi si necital ten moj prispevok pozorne. Ja som usetril 90% nakladov. Elektrokotol mal ucinnost 98% a kondenzacny elektrokotol 106,4%, teda by som usetril iba 8,4% a to je malo. Kondenzacny elektrokotol nema taku navratnost.
V tomto obdobi mam "infraky", ako ich familiarne volame, vypnute. Normalne mam nutkanie ich hocikedy zapnut, uz teraz sa neviem dockat buducej vykurovacej sezony.
Este pridam dalsiu skusenost. Prisiel som na to len nahodou, ked som zaspal pri kupani vo vani. Zobudil som sa asi po hodine a cudoval som sa, ze mi nie je zima, ved voda musi byt studena. Aj bola, len som ju necitil, lebo ma ohrieval infrak. Odvtedy sa vsetci kupeme v studenej vode a to je dalsia uspora. Budeme to takto praktizovat aj v lete. Uspora bude teda, odhadujem, 94,55% oproti predchadzajucej sezone. O chvilu budem na urovni nuloveho domu.
Na zaver si poziciam jeden slogan z reklamy: Ja jednoducho na infraky nedam dopustit.

S týmto príspevkom autora MiroM súhlasil
Jarka
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod k+k » Štv 01. Apr 2010 22:35:34

MiroM píše:
Majo 2 píše:MiroM nejaké úspory by si docielil aj pokiaľ by si si kúpil elektrokotol kondenzačný.

Majo, asi si necital ten moj prispevok pozorne. Ja som usetril 90% nakladov. Elektrokotol mal ucinnost 98% a kondenzacny elektrokotol 106,4%, teda by som usetril iba 8,4% a to je malo. Kondenzacny elektrokotol nema taku navratnost.

Ja viem ze je stale prvy april, ale postrehol ci, ze ELEKTROkotol kondenzacny ? :)
Obrázok užívateľa
k+k
 
Príspevky: 1184
Registrovaný: Uto 17. Feb 2009 21:31:42
Dal súhlas: 63 krat
Dostal súhlas: 81 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod MiroM » Štv 01. Apr 2010 22:43:40

emkac píše:Miro, dokaslal si to.

Ja som chcel byt sebestacny, takze mam tepelne cerpadlo. To mi ohrieva vodu v akumulacke. Ta ide na poschodie do radiatorov, na prizemi do podlahovky. Keby nestihalo cerpadlo, mam solar, ktory to ohrieva. Zial, v zime nestiha ani solar ani cerpadlo, preto si zakurim v krbe, kde mam cez vymennik urobeny ohrev vody do akumulacky. Zial ani to nestacilo. Ved nie vzdy som doma a mozem zakurit v krbe. Cize pre tieto pripady sa mi na zaklade inteligentnej elektorinstalacie za danych podmienok (tma, zima, nie som doma) pusti elektrokotol. Blbe je, ze ked vypnu elektriku, tak potrebujem, aby sa vtedy spustil plynovy kotol, ktory je hned vedla. Lenze toto neviem docielit, elektorinstalacia je sice inteligentna, ale ked nejde elektrina, kotol neprepne. Ako na to?
Inac to je len na kurenie, este mam na ohrev vody vsade samostatne prietokace.
Mal si si to urobit ako ja, nemusel si mat ziadne skarede infra.

Mna to kurenie dokopy stalo cca 2M korun, pricom technicka miestnost mi zabera okolo 30m2, ale na druhej strane mam obrovske mesacne uspory. Napr. ja platim zalohy iba 200 mesacne za plyn a 300 za elektriku, co je malo. Ked som pred par rokmi byval v panelaku, tak sme mesacne platili zalohy 5000, a to sme mali vzdy nedoplatky.

A prave dnes mi dorabaju druhy krb, kde budem mat teplovzdusne rozvody. To bude potom este lepsie, lebo budem kurit dvojmo, cize mozem kurit menej.
Super. :ano:


Moje infraky su nadherne. Berieme ich s manzelkou ako sucast nabytku. Vyzeraju naozaj moderne a ked sa zapnu, tak cely dom je rozziareny na cerveno. Rad sa vtedy chodim pozerat nan zvonka.
V obyvacke mame jeden infrak na velkom stojane a druhy som umiestnil do krbu. Normalne som zvesil dvierka a vlozil ho tam, takze mame aj krbovu atmosferu.
Ta tvoja regulacia je fakt zlozita. My zapiname infraky zatial rucne, ale ako som pisal vyriesim to spinacimi zasuvkami. Nie je nad jednoduchost.
Ked mi tak prudko poklesla spotreba, tak z elektrarni boli u mna, zevraj odoberam elektrinu nacierno. Vsetko premerali, vymenili elektromer, ale na infraky boli kratki. Tym hajzlikom uz nezaplatim ani korunu navyse.
Inac ak by mal niekto zaujem, cez SS poskytnem kontakt na toho mojho dilera. Potom sa odvolajte na mna , tiez vam da dobru zlavu.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod Majo 2 » Pia 02. Apr 2010 0:10:44

konečne som sa dostal k počítaču, žena žehlila a vyhodila ma, musel som jej dať televízor.
ale aj to krátke žehlenie ma utvrdilo že na tých infrapaneloch niečo bude, žehlička pol metra za krkom a hneď mi bolo príjemne teplo a aj boľavé plece mi to liečilo.
ale už dožehlila a tak sa vyhrievam iba z LCD, skúste to len si čelo neopierajte o kryštály lebo tam bude mastný fľak.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod zahradnik » Pia 02. Apr 2010 10:21:51

emkac píše:
Lenze toto neviem docielit, elektorinstalacia je sice inteligentna, ale ked nejde elektrina, kotol neprepne. Ako na to?


Na toto ti mozno bude vhodna UPS... alebo este prpojit UPS s naftovym generatorom.. skonci elektrina, zapne sa UPS a nasledne sa nastartuje naftovy generator...
ja viem.. nafta.. ale ked uz tolko usetris na elektrine, tak mozno tych par kvapiek tej nafty na nastartovanie je v pohode.. a cez fotovolvaticke clanky , ktore vyrabaju elektrinu a tu potrebujes predsa na vsetko.. takze budes aj nezavisly a vyrobis si tolko elektriny kolko potrebujes...
Obrázok užívateľa
zahradnik
 
Príspevky: 216
Obrázky: 2
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 21:21:33
Bydlisko: kedysi to bol Assakurt
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 19 krat

Re: Infrapanely - obrovska uspora

Poslaťod deko » Pia 02. Apr 2010 10:53:32

tema a vsetky prispevky v nej su prvoaprilovym zartikom.

zamykam.
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2484
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 194 krat





Späť na Offtopic

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron