Ine kable ako doporucene

Ine kable ako doporucene

Poslaťod emkac » Pon 25. Júl 2016 23:31:50

Okolo bazena riesim kadejake elektroveci a ujovia mi doporucili:

- na vypinac, ktorym budem zapinat bazenove svetlo, mam dat 2Ax1,5
(pointa je, ze budem mat niekde vypinac, kabel pojde do sachty, kde je 300W trafo a tym vypinacom zapnem dve 100W lampy....)
Ale zohnal som len 2Dx1,5, co je vraj len to, ze nie je tam cierny a hnedy ale modry a hnedy.... takze funkcne to bude, len ma budu vsetci revizaci nenavidiet :dash

- od trafa k lampam mam natahat daco, co zvladne 12V a 26A
Tak som vyfasoval rovnako 2Dx1,5, ze to zvladne kludne viac. Ze to je na 220V, a ze po prepocte to kludne 12V a 26A do s velkou rezervou.
Kedze je do toho figu vidim, tak... je to tak? Mozem tie kable pouzit?

U mna totiz klasika, zhanal som to dnes vecer o osmej a potrebujem to zajtra rano, cize navstivil som len Hornbach.
A tam ine kable nemali resp. odporucili toto. Samozrejme v pripade pruseru som schopny kupit kable inde, ale to by som zasa zajtra zdrzoval betonovanie sachty.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2870
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat




Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod MartinH » Uto 26. Júl 2016 9:52:49

emkac píše:Okolo bazena riesim kadejake elektroveci a ujovia mi doporucili:

- na vypinac, ktorym budem zapinat bazenove svetlo, mam dat 2Ax1,5
(pointa je, ze budem mat niekde vypinac, kabel pojde do sachty, kde je 300W trafo a tym vypinacom zapnem dve 100W lampy....)
Ale zohnal som len 2Dx1,5, co je vraj len to, ze nie je tam cierny a hnedy ale modry a hnedy.... takze funkcne to bude, len ma budu vsetci revizaci nenavidiet :dash

- od trafa k lampam mam natahat daco, co zvladne 12V a 26A
Tak som vyfasoval rovnako 2Dx1,5, ze to zvladne kludne viac. Ze to je na 220V, a ze po prepocte to kludne 12V a 26A do s velkou rezervou.
Kedze je do toho figu vidim, tak... je to tak? Mozem tie kable pouzit?

U mna totiz klasika, zhanal som to dnes vecer o osmej a potrebujem to zajtra rano, cize navstivil som len Hornbach.
A tam ine kable nemali resp. odporucili toto. Samozrejme v pripade pruseru som schopny kupit kable inde, ale to by som zasa zajtra zdrzoval betonovanie sachty.


A preco si nezavolal priatelovi na telefone?

1. 2D miesto 2A (je to stare znacenie). Mal si kupit 3A misto 2A. Aspon to preznac ciernou buzirkou. Alebo zabetonuj chranicku a kabel kupis potom.
2. 1,5 na 26 A. To nepojde. Ten "prepocet" je uplna blbost. Amper je vzdy amper. Na 26 A sa dava asi tak 4-ka. Zalezi aj od dlzky, ulozenia a povolenych strat. Ak nieco nevychadza, da sa potom vacsi, teda 6-ka.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
...
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod tienik » Uto 26. Júl 2016 10:45:01

Modry preznac na cierny - to revizak prezije :-)
To druhe je zlozitejsie, 26A je vzdy 26 A.
Pouzit 4rku kabel, neviem, pojde do svoriek?
Idealne by bolo pozret topologiu, ci nejde prejst zhruba do hviezdice a tak si pomoct.
tienik
 
Príspevky: 2247
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod emkac » Uto 26. Júl 2016 10:46:40

ok, dik...

dam tam chranicku a na svetla kupim 2x4 v hagarde.... dlzka je cca 5 resp 8 metrov, pojde to v zemi v piesku, ked vyhrabem nejake zvysky, tak aj v chranicke

a priatel na telefone mi nenapadol a aj keby napadol, tak moc otravovat nechcem, najma o osmej vecer, tu moznost si skor setrim na nejaky pruser (vid bleskozvod):D
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2870
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod drepo » Uto 26. Júl 2016 11:08:31

len tak pre istotu Emkac, na kabel k cerpadlu filtracie si dufam nezabudol ;)
Riesim tiez teraz bazen a tiez mam dve 100 W svetla v bazene + cerpadlo filtracky v sachte za bazenom. Do sachty pojdem s 3x2,5 a do samotnych svetiel od trafa co bude v sachte s 2x2,5. Kable budu v zemi. Ked pocitam ze by svetla mali spolu aj 240 W vychadza to pri 12 V cca. 20 A , takze pouzijem 2x2,5, ktora podla normy pokial je ulozena v zemi znesie max. 29 A. Pokial by vsak kabel bol tahany v EPS co je okolo bazena, tam je to uz nevyhovujuce. Pokial sa mylim kludne ma opravte.
Prílohy
... vdaka Bohu a moderatorom za toto forum ...
Obrázok užívateľa
drepo
 
Príspevky: 257
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:07:48
Bydlisko: okres Skalica
Dal súhlas: 102 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod emkac » Uto 26. Júl 2016 11:24:35

ja do sachty taham kabel na 400 (plus 2x datovy + 1x alarmovy, just for sure) a v sachte budem mat normalnu rozvodnu skrinku...
odtial pojde nielen filtracia, ale aj kopec inej technologie (elektrolyza soli, v buducnosti davkovac Ph) a najma protiprud, ktory potrebuje 400
akurat som potreboval iba kupit kable, ktorymi
a) prepojim bazenove svetla s trafom
b) prepojim trafo s vypinacom
Quis custodiet ipsos custodes?

S týmto príspevkom autora emkac súhlasil
drepo
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2870
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod drepo » Uto 26. Júl 2016 13:08:04

jaj tak, no jasne vyssi level :ano:
... vdaka Bohu a moderatorom za toto forum ...
Obrázok užívateľa
drepo
 
Príspevky: 257
Obrázky: 0
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 12:07:48
Bydlisko: okres Skalica
Dal súhlas: 102 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod sigma » Str 27. Júl 2016 10:23:45

Tymi svetlami chces vykurovat? Rozdel to na 2 vetvy a mas po probleme. (Ako Ti radil Tienik)
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1862
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 332 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod emkac » Str 27. Júl 2016 10:48:03

nakoniec je tam 2Dx1A, modry preznacim na cierny

ku kazdemu svetlu ide samostatny kabel 3x4, kedze 2x4 uz v Hagarde nemali :D
cize su to dve samostatne vetvy... aj to trafo ma dva samostatne vystupy (resp. ich ma 3, ale treti sa nepouziva)

a dal som tam aj chranicku este :D keby nahodou

100W svetla su preto, ze su hnusne drahe a LED su este hnusnejsie drahsie :(
takze aspon toto
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2870
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 259 krat

Re: Ine kable ako doporucene

Poslaťod MartinH » Str 27. Júl 2016 18:34:07

emkac píše:nakoniec je tam 2Dx1A, modry preznacim na cierny


Len drobna poznamka, ze ak si chces toho revizaka trochu udobrit, preznacenie ma byt "priznane", teda aby bolo vidiet aj povodnu modru farbu aj novu ciernu/hnedu farbu.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3693
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 200 krat
Dostal súhlas: 303 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron