Individualny projekt RD - borco

Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Uto 13. Júl 2010 14:59:13

Prosim o nazory na uvedeny projekt. Je to stadium po asi 3 sedeni s architektkou . Ten pozemok ma moznost vstupu iba v juznom rohu (vlavo dole).Horna strana pozemku susedi s priemyselnou zonou, napravo polna cesta vyhlad na kopce,vlavo a dole susedia.

Dom sme umiestnili do severneho rohu. Vo vychodnom rohu bude jazero a v zapadnom zahrada, Pred domom travnik.Rozmer pozemku - kazda strana cca 27m - ta 1 najdlhsia 36m. Rozmer domu kazde ramenoi ma 15xcca 6-7m.

Prava cast by mala mat podkrovie - nad obyvackou by mala byt galeria, schodisko by sme chceli mat v priestore - ale nejako nevychadza miesto :( - bude asi trocha skryte krbom :( - zatial by malo byt napravo vedla krbu - od krbu az po kuchynu - takze bude viditelne len z jedalne. Strecha na pravej casti asi pultova - vyssia cast napravo. V podkrovy by sme mali radi pracovne - vo volnom priestore aby sme neboli oddeleny od obyvacej casti(spojene s galeriou).

Dakujem Pekne

BORCO
Prílohy
g2.jpg
navrh s chodbou na stene
g2.jpg (35.99 KiB) Zobrazené 4526 krát
g1.jpg
uprednostnovany navrh
g1.jpg (27.79 KiB) Zobrazené 4526 krát
Naposledy upravil emkac dňa Uto 13. Júl 2010 16:42:07, celkovo upravené 1
Dôvod: Zmena nazvu temy z "Individualny projekt RD"
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat




Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod joko » Uto 13. Júl 2010 17:30:01

Reagujem na prílohy s kúpelka - WC. Ak chceš dať tri umývadlá a jeden záchod na jednu priečku, tak nezbudni to k tomu aj nadimenzovať, lebo nejaká 115 priečka ti to neunesie, resp. nemáš kam dať inštaláciu. Dá sa to, ale robí to problémy. Odporúčam riešenie na dve priečky alebo nosnú priečku.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod bobco » Uto 13. Júl 2010 20:49:05

čau borco. Nemám vzdelanie ako architekti, ale niektoré veci sa mi nepozdávajú z praktického hladiska.
Začnem od vstupu na pozemok:
- prístupová cesta je v ľavom dolnom rohu - státie pre auto spolu s garážou ti bude počas jari a jesene tieniť veľkú časť pozemku a možno aj nejakú presklenú časť domu. V prípade, že by bola na západnej- ľavej strane pozemku tak máš počas jari a jesene netienený pozemok a počas leta ti bude tieniť ostré západné slnko.
- umiestnenie vstupu do domu t.j. v spodnej južnej časti je pri tejto veľkosti domu podľa mňa nepraktické. Ak pôjdu deti prípadne ty do poslednej spálne v dome, tak je to cca 20m . Taktiež každá návšteva detí, prípadne tvoja pracovná návšteva prechádza celou obývačkou. Ak je TM situovaná za kúpeľňami, tak pri servisovaní TZB bude všetko zasa robené cez obývačku.
- na severnej strane za pozemkom je priemyslená zóna ( síce neviem v akej vzdialenosti, ale na túto stranu by som následne nedával nočnú časť domu)
- treba popremýšlať aj nad osvetlením chodby na severe
- je pekné, že na pravo máš výhľad na kopce, ale odkiaľ sa budeš kochať pohľadom na ne :shock: Na prízemí ti tam nesmeruje jediné okno .
- vo východnom rohu bude jazero - naozaj takých rozmerov ako je nakreslené? Musíš byť vášnivý rybár.
- na západ záhrada - aká? zeleninová, okrasná, alebo na oddych s altánom ( v prípade posedenia a griľovania by bola ďaleko od kuchyne a obývačky)
- galéria je pekná vec v časopisoch, ale osobne by som stále mal nepríjemný pocit, že na mňa niekto z hora pozerá.
Sumárom by som asi:
- pootočil umiestnenie garáže na západnú časť pozemku
- dennú časť umiestnil do krídla domu na severe, nočnú do krídla na východ
- vstup do domu riešil centrálne v zalomení denne a nočnej časti domu

Stavaj dom pre seba na bývanie a nie pre architekta na prezentáciu jeho architektonickej tvorivosti :drink
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 0:39:58

Diky bobco -
-pirstupova cesta bohuzial inde nemoze byt - je to uz slepa ulicka a jediny kontakt s nou je ten kde mam vstup :( - garaz tieni v mesiaci januar - 1 okno vid sketchup simulacia - aj to len pri vychode asi 1/hodinku - bohuzial v lete ti asi ziadna garaz nezatieni ostre zapadne slnko :( na taku dialku
- co sa tyka vstupu - tak si uz druhy co mi to dnes vravi - prikladam obrazok s clenenim pozemku - aj upravenym projektom - a bojim sa ze vstup v zlome by mi zabil tu travnatu plochu v kuse - kedze tam bude musiet viest cesta od garaze (aj ked v pripade garaze na zapadnej strane by sa mozno dalo vyuzit terasu ako vstupny koridor -
- priemyslena zona - je nejaka firma - nie nejaka brutalna cementaren - maju tam zopar velkych aut - ale ziadna hlucna vyroba - 2m :( - ale sukromnu cast chcem nechat tam lebo chcem mat radsej ranne slnko v tejto casti ako vecerne
- v chodnbe budu asi svetliky
- je pekné, že na pravo máš výhľad na kopce, - bohuzial dom bude asi len 2-3m od plota a z prizemia asi cez ten plot nic neuvidim - jedine z podkrovia :( - to ma trocha stve ze to lave kridlo zabije ten vyhlad z hornej casti pozemku - od jazera to bude pekne vidiet :) , ale zas ten tvar domu sa mi paci pretoze nieje taky tuctovy - aj ked povodne som chcel nieco podobne v 1 linii v hornej casti pozemku -dlzka cca 20m a trocha sirsi
- vo východnom rohu bude jazero - rybar niesom - ale malo by byt kupacie - vraj je to zdravsie ako bazen s chlorom - malo by mat samocistiacu schopnost - som zvedavy - budem ho stavat svojpomocne - potom sa podelim zo skusenostami
- na západ záhrada - aká? zeleninová, okrasná, alebo na oddych s altánom ( v prípade posedenia a griľovania by bola ďaleko od kuchyne a obývačky) grilovanie bude pri jazere
- s tou galeriou je to pravda - ale hore budu len pracovne :) - je to z dovodu ze chceme byt stale v obyvacke aj pri praci:)
Sumárom by som asi:


Za rady velmi pekne dakujem - ak sa prida niekto dalsi budem velmi rad - asi poviem architektke s tym vchodom nieco ci by sa dalo spravit, ta garaz - neviem - bral som to aj ako tienenie jazera a oddychovej zony pred ludmi z ulice - ked uz dom neoddeluje sukromie kedze vstup je z juhu :(
Prílohy
sketchup-obyvacia cast.jpg
sketchup-obyvacia cast.jpg (25.21 KiB) Zobrazené 4488 krát
sketchup1.jpg
sketchup1.jpg (38.39 KiB) Zobrazené 4488 krát
g1-upraveny.jpg
g1-upraveny.jpg (28.75 KiB) Zobrazené 4488 krát
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod Plamen » Str 14. Júl 2010 9:17:16

Myslím, že to bude OK. Predpokladám, že Garáž bude mať plochú strechu, tak sa nie je čoho báť. Čo bude na poschodí – v obývačky sú nejaké schody. Jediné čo by som zmenil, je vstup. Ja by som ho orientoval skôr niekam, kde je zlom domu. Jediný problém prečo je ten, že sa musí prechádzať cez celý dom a hlavne obývačku, ďalej aj to, že tam kde je vstup chceš riešiť bazén.... Ak by tam ten vstup nebol, vieš mať krajší výhľad z obývačky. Ber to ako môj názor. 100 ľudí 100 chutí :D
Plamen
 
Príspevky: 100
Registrovaný: Str 10. Dec 2008 20:14:51
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod PrasinaPE » Str 14. Júl 2010 9:25:32

Suhlasim s Plamenom, ten vstup nie je dobre rieseny.
Je tam este vela roboty ako na kostole.
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 13:04:07

Dakujem - vsetci ste sa asi zhodli na tom vchode - ze je nevyhovujuci :(, skusime este architektku poprosit ci by vchod nedala niekde do stredu - ale asi sa zas trocha skomplikuje chodba :(. Aj ten vstup zobere z juznej strany :(. Posielam este zopar obrazkov celkovej vizualizacie - tu by sme radi zachovali kedze je taka originalna - kopiruje pozemok a nieje to tuctovy pravy uhol.

Myslite ze je ten vchod tak nevyhovujuci aj ked sa da v podstate do domu v pripade poruchy vojst cez vsetky izby sklennymi dverami?

Volili by ste radsej sedlovu strechu alebo pultovu?

To lave kridlo by malo zostat nizke - dali by ste tam radsej velmi jemnu sikmu strechu(asi plechovu koli malemu uhlu), alebo rovnu betonovu?

Architektka vravela ze to vyjde asi rovnako financne - tak neviem - plocha ma vyhodu ze by sa tam dala este spravit terasa(neviem ci to vyuzijeme), sikmej zas viac verim ze nezacne zatekat - aj ked vraj dnes sa daju spravit aj rovne strechy dobre.
Prílohy
4.jpg
4.jpg (26.07 KiB) Zobrazené 4444 krát
7.jpg
7.jpg (25.36 KiB) Zobrazené 4444 krát
9.jpg
9.jpg (25.77 KiB) Zobrazené 4444 krát
Naposledy upravil borco dňa Str 14. Júl 2010 14:29:53, celkovo upravené 1
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod MartinH » Str 14. Júl 2010 13:37:32

Mne sa nepaci rozbitie exterieru na jazero a travnik. Obostaval by som pozemok z troch stran a vnutri by vznikol kompaktny a chraneny dvor. Dlazba, trava, zelen, voda....
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod PrasinaPE » Str 14. Júl 2010 14:08:15

Ako som spominal ta studia je este v plienkach.
Kazdy architekt by vymyslel aspon 10 variant na taky typ a tvar domu.
Ja to vidim na schodisko v strede domu aj s hlavnym vstupom. Na poschodi ked clovek vyjde po schodoch by som po pravej strane nechal atrium
aby sa dalo pozerat z 1poschodia dole do obyvacky, nad tym vsetkym by bola sedlova strecha - priznane kliestiny.
Po lavej strane od schodov na poschodi by boli tie spominane izby a z jednej by sa dalo ist na tu pochodznu terasu v lavej casti domu.
Nechce sa mi to kreslit. Hadam som to zrozumitelne napisal.
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 14:47:42

MartinH píše:Mne sa nepaci rozbitie exterieru na jazero a travnik. Obostaval by som pozemok z troch stran a vnutri by vznikol kompaktny a chraneny dvor. Dlazba, trava, zelen, voda....



MartinH - neviem si to dost dobre predstavit - obostavat s 3 stran to je nemozne - 3 sirky pozemku su 27metrov, s tym ze je dane 5m zlava a zdola je nezastavatelne, a 2m s prava a zhora - zostava cca 20x20m - a to je nepouzitelne, jedine scelenie pozemku by bolo ak by sa ten dom narovnal a mierne rozsiril takze rozmry by boli cca 20x8m
Tak vyzeral moj oblubeny dom ked sme hladali vhodne domy - cchel som ho nalepit na hornu stranu - a zrkdlovo otocit aby obyvacka bola na juhozapade

projekt vid priloha - aleboo tu - http://mojdom.zoznam.sk/cl/270577/, Dom by bol hore nalepeny na priemyselnu zonu takze by pozemok oddeloval od nej a cely pozemok by bol v kuse volny.
Ale ked nakreslila architektka ten dom nie v pravom uhle tak sa mi zaccal viac pacit ten.

(povodne som chcel pasivny dom - ale toto co sme navrhli je od toho dost daleko - kompaktnost je niekde inde :( )
Prílohy
dom strateny vo svahu.jpg
dom strateny vo svahu.jpg (24.57 KiB) Zobrazené 4419 krát
Naposledy upravil borco dňa Str 14. Júl 2010 16:06:17, celkovo upravené 1
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod PeterHr » Str 14. Júl 2010 15:03:41

borco
tu je lepsi link
http://www.archiweb.cz/buildings.php?ty ... how&id=921

(mat tak pozemok vo svahu vazne by som nad nim uvazoval)

k tvojmu projektu, skus si spocitat kolko kubikov obstavanej plochy budes mat (vratane zakladov) a potom si skus zistit kolko asi kubik domu stoji.
aby to nebolo velmi velke a velmi drahe
P
PeterHr
 
Príspevky: 68
Registrovaný: Štv 04. Mar 2010 11:34:19
Dal súhlas: 10 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 15:35:47

PrasinaPE - dakujem za poznamky - hore by sme chceli mat len pracovne - take ze by boli bez stien kned vedla galerie - ja nad predsienou a manzelka nad kuchynou - bolo by to spojene takym prechodom kde by bola kniznica.

To ze je to v plienkach si mam moc nepotesil - mi sme to uz chceli dat nakreslit. Mozno by bol dobry ten vchod v zlome a posunut tu garaz napravo here(na zapad) - ale do domu by sa vchadzalo popri privatnej casti :(

Obyvacku jedalen aj kuchynu sme chceli mat spojenu -a do tohoto priestoru sme chceli dat schodisko v priestore aby ho bolo vidiet (nechceme ho zamurovat) - ale je problem ho tak umiestnit , nejako sa to tam nechce zmestit- nemyslel som si ze bude taky problem s umiestnenim schodiska krbu a tv casti :((. Hlavne to schodisko je velka bestia. Asi na to aby bolo take pekne v priestore by musela byt tento priestor 20x20m :( . Teraz to architektka navrhla tak ze krb zakriva cast schodiska - je viditelne len s jedalne :(. Najlepsie by bolo aby islo schodisko z galerie ale to je asi utopia.Ta galeria by potom musela byt o dost vacsia - a ko tu niekto pisal bojim sa ako sa bude v obyvacke pod takou galeriou sediet. Aj ked to otvorenie priestoru sa mi paci (na obrazkoch), aj to ze ten dom bude otvoreny a blizko vsetci stale pri sebe (nebudu nas oddelovat v dennej casti steny).

Strechu asi dame skor pultovu ako bola na obrazku vyssie - zda sa mi lepsia vyuzite priestoru a snad bude aj konstrukcne jednoduchsia
Prílohy
galeria1.jpg
galeria1.jpg (32.93 KiB) Zobrazené 4411 krát
sketchup-obyvacia cast.jpg
sketchup-obyvacia cast.jpg (25.21 KiB) Zobrazené 4411 krát
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 15:46:00

PeterHr píše:borco
(mat tak pozemok vo svahu vazne by som nad nim uvazoval)

k tvojmu projektu, skus si spocitat kolko kubikov obstavanej plochy budes mat (vratane zakladov) a potom si skus zistit kolko asi kubik domu stoji.
aby to nebolo velmi velke a velmi drahe
P


myslim ze ten dom sa da pouzit aj na rovnom pozemku - ja by som dal tu zakopanu cast k tej priemyselnej zone a spravil by som tam zopar okien.

kolko stoji asi kubik prosim Ta? Myslis ze sa to da podla kubikov vypocitat? Nieje ina cena bungalov ina podkrovny?

BORCO
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod bobco » Str 14. Júl 2010 19:39:25

borco veľa bude ešte závisieť od dispozície poschodia. Vedel by som si predstaviť plnohodnotné poschodie s pultovou strechou.
V prípade, že by si sa rozhodol pre umiestnenie vstupu v strede domu, nástup na schodište by bol od tohoto vstupu smerom na juh . Na poschodí by ti to vyústilo do stredu priestoru, ku knižnici. Následne by som zamenil pracovňu s atelierom. Atelier by si mohol oknami otvoriť ku kopcom ako aj na juh.
V prípade pracovne by som popremýšľal nad samostatne uzavretou miestnosťou. Predsa len pri práci je treba mať kľud ( ak by niekto dole pozeral TV toto by si nemal zabezpečené ) a ak chceš byť v centre diania, necháš si otvorené dvere.
Terasa na nočnej časti by už bola asi zbytočná, ale ak sa pre ňu rozhodneš, tak zelená strecha by bola iná pecka ;)
-Aj som myslel , že to bude kúpacie jazierko, len neviem ako mu bude prospievať tienenie tým južným oplotením ( neviem z čoho bude :?: ) .
-Viem, že vstup na pozemok nepremiestniš, myslel som iba premiestnenie parkovacieho miesta a garáže ;)
Ceny stavby sa pohybujú tuším od 200-250 eurodukátov za m3 obostavaného priestoru - závisí od štandardu.
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Individualny projekt RD - borco

Poslaťod borco » Str 14. Júl 2010 23:35:01

bobco píše:borco veľa bude ešte závisieť od dispozície poschodia. Vedel by som si predstaviť plnohodnotné poschodie s pultovou strechou.
V prípade, že by si sa rozhodol pre umiestnenie vstupu v strede domu, nástup na schodište by bol od tohoto vstupu smerom na juh . Na poschodí by ti to vyústilo do stredu priestoru, ku knižnici. Následne by som zamenil pracovňu s atelierom. Atelier by si mohol oknami otvoriť ku kopcom ako aj na juh.
V prípade pracovne by som popremýšľal nad samostatne uzavretou miestnosťou. Predsa len pri práci je treba mať kľud ( ak by niekto dole pozeral TV toto by si nemal zabezpečené ) a ak chceš byť v centre diania, necháš si otvorené dvere.
Terasa na nočnej časti by už bola asi zbytočná, ale ak sa pre ňu rozhodneš, tak zelená strecha by bola iná pecka ;)
-Aj som myslel , že to bude kúpacie jazierko, len neviem ako mu bude prospievať tienenie tým južným oplotením ( neviem z čoho bude :?: ) .
-Viem, že vstup na pozemok nepremiestniš, myslel som iba premiestnenie parkovacieho miesta a garáže ;)
Ceny stavby sa pohybujú tuším od 200-250 eurodukátov za m3 obostavaného priestoru - závisí od štandardu.


Dik Bobco - tu garaz som premiestnil myslim ze to bude asi lepsie - vid priloha - myslim ze mas pravdu to odtienenie dvora sa da spravit aj rastlinami - ta garaz to zbytocne rozdelovala. Aj ked teraz brani vyhladu na vstup z niektorych izieb :(

To schodisko som moc nepocopil - mal by som ho dat smerom na juh ? to je smerom k rohu kde je vstupna pozemok - to mi nejako nesedi - ked dam do toho rohu vstup asi sa skomplikuju chodby :( - a zas sa znici - to co v dome chcem - lahka komunikacia - otvorenost - co najkratsie chodby.

v tom projekte som este aj kuchynu trocha viac otvoril aby uz tam nevznikla chodba - v podstate chodba zacina az na zlome domu do nocnej casti - aby sa to tym vstupom neskomplikovalo - by sa musela rozsirit nocna cast - pridanim este jednej miestnosti - predsiene - tam kde je teraz detska - :( - tym by sa skratilo denne rameno - co by bolo dobre ze by sa zmensila podkrovna/poschodova cast, ale zas ten dom nebude taky symetricky:(.
Prílohy
pozemok- PRESUNUTA GARAZ1.jpg
pozemok- PRESUNUTA GARAZ1.jpg (38.85 KiB) Zobrazené 4388 krát
borco
 
Príspevky: 45
Registrovaný: Uto 13. Júl 2010 14:42:50
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 3 krat




Ďalší

Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron