Individuálny projekt - Nobody

Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod nobody » Uto 28. Jan 2014 12:47:58

Zdravím,

po niekoľkých mesiacoch čítania a študovania tém tu na fóre, aj všade na googli som sa rozhodol, že si tiež nechám skritizovať individuálny projekt, ktorý mi leží v poličke už od roku 1999 (prosím, berte na to ohľad, keď budete projekt hodnotiť - viem, že je tam nutné veľa vecí úplne prerobiť, ide mi zatiaľ len o hodnotenie dispozície domu).

Technické informácie v skratke:
Typ domu: bungalov (s obytným podkrovím - sa ešte uvidí)
Rozmery: 13800 x 13000 (~180m² zastavanej plochy)
Orientácia na svetové strany: viz. priložená dokumentácia
Počet členov: štvorčlenná rodina
Pozemok: cca. 20 árov, cesta na severnej hrane

Za tých takmer 15 rokov výrazne pokročila technológia (dom v pôvodnej verzií ani nemá byť zateplený) tiež sa trochu zmenili nároky obyvateľov a preto tu je taký malý zoznam zmien, ktoré by sme na projekte v prípade realizácie vykonali:
  • Kvôli relatívne silným argumentom tu z fóra zvážiť zrušenie podkrovia (ušetrené peniaze radšej na kvalitné zateplenie, nervy s tým kvantom strešných okien, jednoduchšia konštrukcia stropu,...)
  • Namiesto schodiska (viz. fotky projektu) technická miestnosť (~5m²) pre kotol, AN, prípadne práčku
  • Spojiť kúpeľňu (116) a WC (117)
  • Zväčšiť, alebo prerobiť WC (103) pri vchode, aby to mohlo byť hlavné WC s malým umývadlom
  • Zvážiť zrušenie výklenkov na východnej (kúpelňa) a západnej (zimná záhrada) strane - do komplikovanosti strechy to síce nezasahuje, ale rozhodne pomôže pri murovaní a základoch
  • Hrubšie steny medzi obytnými miestnosťami a zvyškom domu
  • V čase tvorby projektu sme ešte na ulici nemali zavedenú kanalizáciu, preto je v projekte žumpa - tá sa teraz zruší, alebo sa presunie a využije na odchytávanie dažďovej vody na polievanie (prípojka kanalizácie je na hranici pozemku približne v miestach poistkovej skrine na stĺpe)

Čo sa garáže týka, tá zrejme bude kompletne prerobená, takže projekt garáže sem dávať ani nejdem.
Šatník pri spálni a špajza slúžia okrem funkčnej úlohy aj na zlepšenie izolovania domu od severnej strany, s tým by som nerád hýbal - chladnejšia miestnosť na skladovanie všetkých možných kompótov, zaváranín a ostatných plodov zo záhrady, zemiakov,...sa určite zíde - okrem toho kuchyňa je dosť veľká aj so špajzou.

Projekt je v papierovej podobe, preto ak by boli nejaké zaujímavé nápady, nemôžem ich bohužiaľ premietnuť do projektu na počkanie, ako niektorí viac štastní čo majú projekty elektronické, ale určite si rád prečítam konštruktívnu kritiku - čo by ste zmenili, kam prípadne presunuli a tiež prečo.
Keďže nafotený projekt má pri zachovaní aspoň akej-takej kvality bezmála 50MB a veľkosť prílohy je max. 330kB, nemôžem inak, než odkazovať na externý server.

Dispozícia 1.NP
Obrázok

Osadenie projektu na pozemok (legenda)
Obrázok

Pohľady zo svetových strán (v projekte je kompas vložený dodatočne a približne):
Juh
Sever
Východ
Západ

Rezové roviny:
A1-A2
B1-B2
C1-C2

Ostatné obrázky, ktoré nie sú v tomto štádiu takmer vôbec podstatné, ale keby niečo:
Dispozícia 2.NP
Strecha

Ďakujem za každý komentár, ktorý pomôže posunúť projekt na vyššiu úroveň.

Nakoniec kvôli predstavivosti ešte relatívne aktuálna fotka z maps.google (pohľad od "garážovej brány") - z minulého roka, dom musí byť tak ďaleko od cesty, aby vyšiel medzi tie dva obrovské orechy, ktoré sa aj tak budú musieť orezať keďže za tých 15 rokov celkom slušne podrástli.
Obrázok
nobody
 
Príspevky: 4
Registrovaný: Uto 13. Aug 2013 9:47:32
Bydlisko: MT
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat




Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod joko » Uto 28. Jan 2014 19:03:17

Čo sa týka vodoinštalácie a sanity, tak to nevidím až tak katastrofálne. Ak ostaneme pri jednej kúpeľni, bude chýbať TM, nemáš to tu riešené, ak by si dispozične riešil obytné plochy na úkor zimná záhrada - TM - izba, tak by som odporúčal aspoň sprchu a umývadlo prípadne WC do TM. Tá 103 mi pripadá v pohode. Bude tam viac miesta na umývadlo ako v 117, preto by som 117 spojil s TM a nie s kúpeľkou.
Mám výhrady ku kanalizačnej prípojke - ležatej kanalizácii. Určite sa to dá spraviť lepšie - kratšie - lacnejšie a pri tom bezpečne než ako je to v projekte. :nie:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod nobody » Uto 28. Jan 2014 20:17:00

Ak by som upustil od obytného podkrovia, TM by predsa mohla byť namiesto schodiska, kde by vznikol relatívne dosť veľký priestor pre všetko čo sa týka kotla (aj komín) a možno aj pre práčku.
Do tohto obrázku som to schématicky nakreslil + trochu som posunul stenu v malom WC na úkor kuchyne a zádveria, takže z miestnosti číslo 103 (WC) by sa dalo spraviť normálne WC s umývadlom.
Obrázok

Čo sa týka veľkej kúpelne, teraz je v projekte ten priestor rozdelený na veľkú kúpeľňu 116 a WC 117, ktoré má na dĺžku snáď až zbytočné tri metre
1. varianta - spojiť tieto dve miestnosti do jednej kúpeľne s WC a zväčšiť chodbu kvôli zachovaniu proporcií kúpelne vznikla by miestnosť orámovaná zelenou (s tým by sa tiež dalo ešte laborovať)

Obrázok

2. varianta - ak by sa náhodou nerušilo obytné podkrovie a ostali by schody, pod ktorými by bola technická miestnosť, aj keď menšia cca 2600x1000 (nemám potuchy, koľko miesta zaberie malý KK s AN a všetky serepetičky okolo podlahového kúrenia + veľmi by vyhovovalo, keby sa tam dala vtesnať aj práčka a mraznička - na to asi už miesto neostane)

Obrázok

3. varianta - Skrátiť WC a zaň umiestniť technickú miestnosť - asi najkomplikovanejšia varianta, hlavne kvôli komínu a problémovému vetraniu na WC (ventilátor)
Obrázok

Na to aby som mohol samostatne zhodnotiť, či je vhodné riešiť kanalizáciu tak ako je zakreslené v projekte som malý pán, takže akékoľvek nasmerovania, alebo rady v tomto smere uvítam, prípadne nejaká téma, kde sa niečo podobné už riešilo.
nobody
 
Príspevky: 4
Registrovaný: Uto 13. Aug 2013 9:47:32
Bydlisko: MT
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod ... » Uto 28. Jan 2014 22:53:57

nobody píše:2. varianta - ak by sa náhodou nerušilo obytné podkrovie a ostali by schody, pod ktorými by bola technická miestnosť, aj keď menšia cca 2600x1000 (nemám potuchy, koľko miesta zaberie malý KK s AN a všetky serepetičky okolo podlahového kúrenia + veľmi by vyhovovalo, keby sa tam dala vtesnať aj práčka a mraznička - na to asi už miesto neostane)


z vlastneho domu sice nemam taku skusenost (kedze kurime malo a TM je este k tomu dost velka), ale obvykle co viem je v technickej miestnosti vcelku teplo, co ale nie je velmi vhodne na prevadzku mraznicky....
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod joko » Str 29. Jan 2014 19:47:25

Samozrejme ležatú kanalizáciu budeš riešiť až po konečnej variante umiestnemia sanity, ale čo je zakreslené mimo domu ako prípojka s 3 šachtami a 5 metrami rúry navyše sa mi vôbec nepozdávalo. Smerodatná bude aj tak výška kanalizačnej prípojky.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod Mongol » Štv 30. Jan 2014 10:07:10

Osobne by som sa zameral hlavne na tieto veci a detaily:
- vyklenky (nadory) zrusit, velmi pracne na vystavbu, komplikuje sa tym strecha...
- ak teda nebude poschodie, tak namiesto schodiska TM je hlupost... ved to bude mat 1m sirku. Kotol tam ako tak vojde, ale AN nie, a pracka tiez tak-tak. Treba najst ine vhodnejsie miesto pre TM.
- satniky v izbach su malilinkate... Hlavne ten spalnovy. Neviem si predstavit ako to zariadit aby to bolo pouzitelne... Cca 60 cm sa rata na ramienko na saty, a tych 60 co ostane, to je malo na to aby sa dalo zohnut do policky... skuste si to.
- WC zlucit s kupelnou, bude to asi lepsie... aj priestorovo, aj esteticky.
Mongol
 
Príspevky: 188
Registrovaný: Štv 07. Apr 2011 9:39:02
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 19 krat

Re: Individuálny projekt - Nobody

Poslaťod nobody » Pia 31. Jan 2014 12:22:34

Mongol píše:Osobne by som sa zameral hlavne na tieto veci a detaily:
- vyklenky (nadory) zrusit, velmi pracne na vystavbu, komplikuje sa tym strecha...

Pravda, ak sa kúpelňa spojí s WC, nebude vadiť rovná stena. Tak isto zádveriu to takmer vôbec neublíži, ak sa trochu upraví malé WC. Akurát zo zimnej záhrady potom nič neostane :(
Mongol píše:- ak teda nebude poschodie, tak namiesto schodiska TM je hlupost... ved to bude mat 1m sirku. Kotol tam ako tak vojde, ale AN nie, a pracka tiez tak-tak. Treba najst ine vhodnejsie miesto pre TM.

Nech pozerám, ako pozerám, ale v takejto dispozícií tam už žiadne miesto pre TM nie je. Pozeral som rozmery niektorých AN, aj keď zatiaľ vobec nemám šajnu, koľko litrov bude potrebných :netusim a väčšinou to bolo okolo 600mm v priemere. Teoreticky by sa dala TM namiesto schodiska trochu rozšíriť do zádveria (?).
Mongol píše:- satniky v izbach su malilinkate... Hlavne ten spalnovy. Neviem si predstavit ako to zariadit aby to bolo pouzitelne... Cca 60 cm sa rata na ramienko na saty, a tych 60 co ostane, to je malo na to aby sa dalo zohnut do policky... skuste si to.

Dobrá poznámka, porozmýšľame.
Mongol píše:- WC zlucit s kupelnou, bude to asi lepsie... aj priestorovo, aj esteticky.

:drink
nobody
 
Príspevky: 4
Registrovaný: Uto 13. Aug 2013 9:47:32
Bydlisko: MT
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Posudzovanie návrhov domov

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron