hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod matthewcheck » Ned 23. Mar 2014 20:26:10

Hojte ...

Chystam sa realizovat rozvody vody (ci dodatavatelsky alebo svojpomocne, to uz je ina dilema). Material: plasthlinik

Momentalne po precitani zopar tem na tomto fore stojim pred rozhodnutim navrhu riesenia (to co mi navrhol projektant som po ziskani novych informacii tu na fore zavrhol). Viem ze viaceri z vas riesili a navrhuju hviezdicovy rozvod a teda rozvadzac v TM a odtial samostatna rurka ku kazdemu zariadovaciemu predmetu. Paci sa mi toto riesenie, avsak nevyhodou by u mna bolo velke mnozstvo rurok na II. NP (2 kupelne - do kazdej 5 rurok) a maly priestorovy problem ako to dostat na II. NP. Taktiez do vzdialenejsich vetiev by asi bolo vhodne zakomponovat obehove cerpadlo(?) a nie som si isty ako sa to robi pre hviezdicovy rozvod.

Zvazujem teda to aby do kazdej kupelne (1 na dolnom poschodi + kuchyna, 2 na hornom) siel 1 hlavny rozvod pre studenu a teplu vodu (pripadne treti - spiatocka), nejaka 20 alebo 26 rurka a aby som sa vyhol spojom v podlahe (uvedomujem si, ze lisovane plast-hlinikove spoje su uz na vysokej urovni, no predsa len) tak by som do kazdej kupelne dal este maly rozdelovac (2 - 3 vyvodovy) a tam rozdelil vetvy (rurka 16) do prislusnych zariadovacich predmetov ...

Co si myslite o takom rieseni? Vidite v tom nejake nevyhody?
matthewcheck
 
Príspevky: 298
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 18. Dec 2013 14:05:09
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 13 krat




Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Ned 23. Mar 2014 23:02:37

Prepac, ze sa tak pytam, ale ake maju byt vyhody hviezdicoveho systemu?

Pochopil by som take rozdelenie systemu, aby sa dala odstavit len nejaka cast (napriklad kvoli oprave), ale zaroven by bolo mozne pouzivat inu. Tiez pochopim samostatny rozvod uzitkovej vody (WC), ale do kazdeho odberneho miesta viest samostatnu trubku mi pride prehnane.

Skor si spocitaj (alebo daj spocitat) priemery trubiek podla prietoku, a nezabudaj, ze fitingy pre plasthlinik maju podstatne uzsi priemer diery vnutri. Je to najma kvoli hluku. Ja som to spocital, navrhol, a vodar si to aj tak spravil po svojom, a ked som este videl aj tie t-cka a nastenky, tak mi oci skoro vypadli, tam je dierka asi tak 5mm v priemere (teda pre 16mm trubku).

Trocha odveci, ale tiez by som sa zameral na odhlucnenie odpadovych potrubi. Ja som si myslel, ze ked urobim koleno na stupacke, bude to menej hlucke, ale chyba lavky - je to pocut ako vodopad. Stupacku mam zial v priecke medzi izbami.

Cirkulaciu vody som zavrhol ako zbytocny luxus. Do najvzdialenejsieho bodu pride tepla voda asi za 20 sekund (nemeral som). Keby som nehrial TUV tepelnym cerpadlom, uvazujem nad malymi prietokovymi ohrievacmi. Mozno by sa to oplatilo nastavit tak, ze by hriali len na zaciatku odberu, t.j. kym nepride tepla voda. Podla mna by to bolo efektivnejsie nez cirkulacia.
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod joko » Ned 23. Mar 2014 23:13:45

Už som to tu spomínal, dobre zalisovaný spoj by mal viac vydržať ako samotná rúra. Explóziu rúry v skúšobni som videl pri cca 120 - 150 barov už si nepamäňtám, a vtedy praskla samotná rúra a nie spoj. (Geberit Mepla)
K téme: Správne zalisovaný spoj netečie a netreba sa toho báť. Ak prebehne tlaková skúška OK, tak prevádzkový tlak by ho nemal ohroziť. Tečie iba nezalisovaný, zle zalisovaný, alebo zle osadený šrôbovací spoj.
Ak však nedôveruješ tomu, tak je ešte šanca sa pokúsiť tie lisované spoje spraviť v múre, no môže to spôsobiť veľké problémi pri montáži. Ja osobne som proti tomu. Okrem toho hrozí horizontálne podrezávanie priečok a stien. :nie: Považujem za dostatočne bezpečné lisované spoje do série, a podstivú tlakovú skúšku.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod joko » Ned 23. Mar 2014 23:24:50

Pre TomásHo :
Takmer vo všetkom máš pravdu, ale ak si uvedomíš, že okrem vane, kde by sa batéria mala dopájať 20 mm potrubím máš takmer všade rohové ventilky a v tom 3/8" hadičku. Na sprche ružica. Máš taký dojem, že tam pretečie viac vody ako v 16 mm tvarovkách? Ak by tomu tak bolo, tak by výrobcovia nevyrábali tvarovky kompatibilné 16 - 1/2" , 20-3/4" a 26-1". A to nie jeden, ale všetci výrobcovia. Preto si myslím že prietok v tých koncových tvarovkách vyhovuje. Iná vec je tá, ak by som napájal 4 - 5 sanít na 16 mm rúru. Tam už ten prietok je obmedzený. Ak sa nemýlim, tak 16 mm tvarovka má vnútorný priemer 8 mm. A ešte nezanedbateľná veličina pre prietok je tlak v systéme ;)
A tiež si myslím že hluk omnoho viac vytvárajú rohové ventily ako tvarovky, prípadne vysoký tlak v systéme.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Pon 24. Mar 2014 8:30:46

joko, je pravda, ze na kazdom odbernom mieste je rohovy ventil a hadicky, do samotnej baterie dokonca ide nieco, co ma priemer tak max 5mm na jednu vodu, ale ide prave o tie miesta na zaciatku rozvodu, ktore napajaju niekolko zariadeni - ja by som teraz rozvod dimenzoval podla najmensich priemerov prvkov (teda T-kusov, rohoviek atp), a nie podla priemeru rury.

Okrem toho, robit hviezdicovy rozvod TUV by napriklad rano znamenalo omnoho viac vychladnutej vody, nez pri seriovom - kazde odberne miesto by si muselo nechat odtiect tu svoju. Ale co by si povedal na tie male prietokove ohrievace ako nahradu cirkulacie?
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod joko » Pon 24. Mar 2014 23:21:07

To Tomáš:
Súhlasím s Tvojimi úvahami, moja teória je že treba brať do úvahy situláciu: idem sa kúpať. najprv pustím vaňu, idem na WC kým sa vaňa napustí, a umyjem si ruku v umývadle. A práve na tomto mieste a práve na tieto prípady treba dimenzovať rozvody. Samostatné WC má čas sa napustiť aj pri pustení umývadla, do drezu potrebuješ relatívne málo vody, ale okruh spojené s vaňou musí byť dimenzované na 20 mm potrubie, dokonca aj roháčik na vaňu používam 20/1/2" s 20 mm pripojením.

K otázke: malé prietokové elektrické ohrievače nie sú dobrým riešením. Majú slabú kapacitu. Buď máš vlažnú vodu, alebo batéria iba "ciká". Odporúčam to iba v nevyhnutných prípadoch. Iné riešenie je pri elektrickom ohreve vody neťahať do drezu teplú vodu z bojlera, ale pod drez dať napr. 10 litrový zásobníkový ohrievač iba na drez, ktorá sa doplní umývačkou riadu. Vtedy tých 10 l stači na bežnú potrebu, a pri el. bojleri je úspornejší. Ale viac samostatných ohrevov je horšia volba ako jeden väčší bojler.
P.S. po viacerých skúsenostiach - podľa mňa - je hviezdicový rozvod horšia volba ako sériový rozvod. Vidím v tom veľa nevýhod. Môžeš mať hviezdicový rozvod, a praskne hadička od batérie, alebo od pračky :oops:, alebo 2. januára komplet vytopený dom z odtrhnutého uzáveru filtra na cirkulácii TUV. :dash
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod tienik » Uto 25. Mar 2014 12:05:41

Skusim tiez svoj pohlad na vec. Ja mam v dome hviezdicovy rozvod - autorom je Joko :-). Pre kuchynu mam samostatny ohrievac na 15l vody - jednak z dovodu moznosti zapojenia domu aj na studnovu vodu, ale aj preto ze je to najvdialenejsi vyvod. Cirkulaciu ani nic podobne nemam, len mam fakt poctivo izolovane vsetky potrubia, rozdelovac a tak. U nas sa rano vstava relativne v rovnakom case, kedze ja mam vo zvyku umyvat sa studenou vodou, zvykol som si - kedze sa umyvam prvy, pustit si akoze naplno teplu vodu. Ta je po noci studena a jej mnozstvo j rozvodoch mi je tak akurat. Takze vlastne nahradim cirkulacku - miniem studenu vodu z potrubia TUV. No a kazdy dalsi uz ma vsetko v pohode, pretoze ak sa aj umyva v inom umyvadle, v dvoch metroch trubky 16mm priemeru fakt vela tej vody nie je. Takto mam spotrebu cirkulacky nula, tepelne straty cirkulacky nula, a ani technicky sa nema co pokazit :-)
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Uto 25. Mar 2014 18:43:13

joko - suhlasim. Pod malymi prietokovymi ohrievacmi som myslel to, co popisujes, teda s malym zasobnikom. Znamy ma ohrev vody lokalne takymto sposobom a nestazuje sa.

tienik - u nas je to podobne, sprchujem sa prvy a studena voda mi nevadi. Ale hviezdicovy rozvod chapem tak, ze niekde na zaciatku je rozdelovac, a ked si odpustis vodu do sprchy, tak stale zostava odpustit umyvadlo, vanu, dolne umyvadlo, drez atd. (teda v tvojom pripade drez nie, lebo tam mas ohrievac). V seriovom rozvode vytiahnes zo sprchy studenu vodu (ja ju mam az skoro na konci) a tym sa tepla dostane blizsie ku vsetkym ostatnym.
Mimochodom, ja mam trubky tiez vsetky zateplene, a pocas noci je to uplne jedno. Edit: lebo ta voda vychladne aj tak do par hodin.

A najma, spravili sme jednu velku chybu - na jednom mieste ide potrubie pri podlahe, pod zateplenim. Tam je meter trubky v ktorej je rano voda uplne ladova.
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod tienik » Str 26. Mar 2014 13:37:45

TomasHo píše:joko - suhlasim. Pod malymi prietokovymi ohrievacmi som myslel to, co popisujes, teda s malym zasobnikom. Znamy ma ohrev vody lokalne takymto sposobom a nestazuje sa.

tienik - u nas je to podobne, sprchujem sa prvy a studena voda mi nevadi. Ale hviezdicovy rozvod chapem tak, ze niekde na zaciatku je rozdelovac, a ked si odpustis vodu do sprchy, tak stale zostava odpustit umyvadlo, vanu, dolne umyvadlo, drez atd. (teda v tvojom pripade drez nie, lebo tam mas ohrievac). V seriovom rozvode vytiahnes zo sprchy studenu vodu (ja ju mam az skoro na konci) a tym sa tepla dostane blizsie ku vsetkym ostatnym.
Mimochodom, ja mam trubky tiez vsetky zateplene, a pocas noci je to uplne jedno. Edit: lebo ta voda vychladne aj tak do par hodin.

A najma, spravili sme jednu velku chybu - na jednom mieste ide potrubie pri podlahe, pod zateplenim. Tam je meter trubky v ktorej je rano voda uplne ladova.



mas pravdu , len ber to tak, hned ako pustis vodu, tak vypustas relativne hrube privodne potrubie a rozdelovac ako taky. Kazde dalsie napojenie je robene relativne tenkou trubkou a vypustas uz len par deci vody na trase rozdelovac - kohutik. Nemeral som to, anie neratal, ale proste u nas to vychadza tak, ze to ako problem nepocitujeme.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Štv 27. Mar 2014 11:29:36

tienik,

zavisi to od navrhu, ja si predstavujem, ako by to bolo v mojom dome a tam by tych tenkych trubiek bolo hodne metrov. Rozdelovac na TUV je predpokladam hned za bojlerom, takze odpada vypustanie hrubeho potrubia.
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod tienik » Štv 27. Mar 2014 11:59:15

Samozrejme kazda konfiguracia je ina - takze neda sa 100% porovnavat. Len musis zobrat do uvahy, ze aj rozdelovac je vlastne celkom dlha a hruba rura - co sa objemu vody na vypustenie tyka
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Štv 27. Mar 2014 16:56:55

no tak je to potom jasne - hviezdica je vhodnejsia na SV (ak ma vobec nejake vyhody). Ale neozval sa zatial nikto, kto by popisal realne vyhody hviezdicoveho usporiadania?
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod Majo 2 » Štv 27. Mar 2014 17:22:52

Hviezdicovy rozvod ma najvassi problem vacsie tepelne straty a zisky.
Mnozstvo vody v rurkach pre mna je nepodstatne, aj bez cirkulacie cakam na teplu vodu minimum casu, akurat v kuchyni trochu dlhsie a tam mi to vobec nevadi.
Ale podstatne pre mna je to ze ked uz je plasthlinik tak rozvadzace mam pristupne a poruchu rurok si neviem predstavit.
Ale volaco som posral aj tak, ked sa ma Joko pital ci.chcem rozvadzace s ventilmi tak som povedal ze nie a teraz keby mi odisla napriklad jedna katrusa v baterii tak pokial to neopravim musim odstavit vsetku vodu.
Alebo vymontovat bateriu a dat stuple, ale ak strhnem nastenku tak :o
Musim si kupit upchavky do rozvadzacov.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: hviezdicovy vs seriovy rozvod vody

Poslaťod TomasHo » Štv 27. Mar 2014 19:30:49

Ty nemas v nastenkach pred bateriou rohove ventily?
TomasHo
 
Príspevky: 573
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Poslaťod bladerunner » Štv 27. Mar 2014 20:01:26

Asi myslel napr. vanovu bateriu stenovu

Sent from my Nexus 4
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat




Ďalší

Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron