Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY dom

Všetko čo nesúvisi so stavbou

Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY dom

Poslaťod pepa » Sob 02. Feb 2013 20:09:28

Uz dlhsiu dobu rozmyslam nad tym, ako by vyzeral moj dom, keby ho staviam este raz ...

1. jednopodlazny, alebo dvojpodlazny ?
Mam 2podlazny a vcelku mi vyhovuje. Snad jedina nevyhoda pre mna je, ze pri nejakom bungalove by som si mohol viac veci urobit sam. 2podlazny je zlozitejsi na stavbu, ale zase setri pozemok a tie su fakt pri blave drahe. 2podlazny je fajn aj z hladiska vyhladu do okolia, pekne vidiet susedom do zahrad :-)))

2. pasiv vs ned
Pasiv nemam, som niekde na urovni NED. Poctivo kurim celu vykurovaciu sezonu. Kurim plynom, takze prevadzkove naklady su zatial celkom ok. Spotreba asi 600m3 plynu, mozno bude teraz trochu viac. Elektrina asi 1500kWh. Platba asi 350eur rocne za plyn, 300eur za elektrinu. Prevadzka ma teda zatial vela nestoji, ale je fakt, ze investicne naklady na plyn neboli nizke. Takze neviem, ist cisto do pasivu ? Naozaj na tom nieco usetrim ? Ja viem, ze sa da postavit velmi zaujimavy a technicky efektny dom, ale je to vo vysledku rentabilne ?

3. rekuperacia
Asi mi tu vsetci poviete, ze bez rekuperacie to nepojde. Ok, nebranim sa tomu. Ale bojim sa, ze prevadzka rekuperacie sa prejavuje na zvysenej spotrebe elektriny. Tiez sa bojim postupneho zanasania rozvodov bordelom a nutnosti to nejako cistit. Taktiez veci ako hluk mi asi vadia. Pripadne prenasanie hluku cez rozvody medzi miestnostami.

4. zemny register
Ist do toho, neist ? Otazkou je vysledna ucinnost. Asi to pomaha zamrzaniu rekuperacie v zime, ale v lete neviem, lebo ak mi tu napisete, ze to v lete az tak nepomoze a otvorenymi oknami vychladite dom rychlejsie (a zadarmo, bez naroku na elektrinu), tak neviem ...

5. vykurovanie
Tak mi to vychadza, ze aj napriek pasivu, bude aj tak potrebny nejaky zdroj tepla. Ano da sa pustit elektricky ohrievac za 10eur a je to mozno vybavene. Ale za jednou vecou by mi bolo luto. A to je podlahovka. Prijde mi to ako neskutocne prijemna vec. Mam ju na prizemi aj na poschodi a asi by som nerad rusil. Ano mozem dat do podlahy 30cm sedeho eps. Ale bude ta podlaha prijemne tepla ? Ked budem mat vo vnutri 23C, tak podlaha asi nebude mat 25C, ale iba 21C a to uz mi bude neprijemne. Vodna podlahovka je pomerne draha zalezitost, ale co tak elektricke rohoze, alebo folie ? Mate predstavu co to stoji, aku to ma zivotnost ?

6. orientacia na svetove strany
Ked si to kreslim, tak naozaj neviem ako ten dom otocit. Kazdy asi povie na juh, velke presklenie do obyvacky. Ja ale uz teraz viem, obyvacku na juhozapad nechcem. Tym padom aj zahradu na juhozapad. Vadi mi, ked pridem v lete domov z prace a nemozem ist von, lebo mi zapadajuce slnko pecie na hlavu. Zapadajuce slnko ma lete neskutocnu silu a je neuveritelne otravne. Riesenie pre dom je asi orientacia priamo juh, to sa da prekryt nejakou malo strechou. Ale to nepomoze, ked chcem byt vonku. A ked sa terasa z obyvacky prekyje na vacsej ploche (4metre), tak to zase likviduje solarne zisky v zime. (aj ked tych je podla mna uplne minimum). Niekto z vas tu pisal, ze ma velku presklenu plochu na sever. To ma celkom zaujalo. Fakt sa mi paci ta myslienka, ze mozem mat vytiahnute zaluzie cely den a pritom mi slnko do nich nesvieti. A ze mozem vyjst v lete von na terasu a som chraneny pred slnkom. Tak ja neviem, mozno by som kvoli tomu obetoval aj tie zimne zisky ...

7. pozemok
Typicke pozemky v satelitoch pri blave sa predavaju v dvoch verziach. Na sirku a na dlzku. Pri pozemku na dlzku nie je obvykle kde umiestnit garaz, jedine, ze da sused suhlas na umiestnenie hned k hranici pozemku. Na sirku to je lepsie, lenze sa vlastne uplne strati priestor nazyvany zahradka a zostane len par metrovy pas travy okolo celeho domu. To hovorim najma o pozemkoch okolo 5-6ar. Pri 8ar sa uz da zahrat dost muziky.

8. garaz
Kam ju umiestnit ? V dome, vedla domu, uplne samostatne, niekde hned pri plot a vjazd od cesty ?
Ja mam momentalne garaz vedla domu, co mi ale vadi, ze nemam priame prepojenie z domu do garaze. To mi fakt chyba. A uplne najlepsie by bolo, keby mam z garaze vchod priamo do komory pri kuchyni. To nemam, garaz je na sever, kuchyna na juhu, komora blizko kuchyne a tak sa nakupy prenasaju cez cely dom. Od tohoto bodu sa zatial odvijaju moje nakresy. A mozno by bolo najlepsie vrazit garaz priamo do domu.

9. terasa
Aku mate terasu. Aky rozmer povazujete za minimalny a aky za optimalny? Na aku svetovu stranu ju mate ?
Ako som uz pisal, vadi mi terasa na juh. Terasa sa vyuziva najma v lete a vtedy chcem radsej tien a zimu. Ale mozno ak by som mal pozemok na sirku, tak by som mohol mat terasy dve. Jednu na juh, druhu na sever. Alebo zeby som postavil nieco v tvare obrateneho T ? Tak by mi tiez vznikli dve odlisne orientovane terasy.

10. stavebne materialy
Z coho by ste navrhovali a stavali dom v roku 2013 ?
Ja mam teraz ytong a som s nim velmi spokojny, robilo sa s nim dobre. Tehla mi prijde pracnejsia. Betonove tvarnice su zaujimavy napad, ale tiez mi to prijde velmi pracne. A drevodomu sa bojim, tomu by som sa najradsej vyhol.
No a co s tymi izolaciami. Kolko toho dat v roku 2013 ?

11. strecha
Aku strechu zvolit ? Co mi v poslednej dobe vadi na sikmej streche, je to, ze je vo vetre hlucna. A tu pri blave je teda vetra dost. Aspon co som zistoval u susedov a znamych, tak mi kazdy potvrdil, ze ano vo vetre je sikma strecha hlucnejsia. Klasicke socialisticke kocky s rovnou strechou maju vraj tento efekt o kus mensi. Tak ako to je ? V poslednom case sa mi zda, ze rovne strechy sa uz vobec nestavaju.
A ked sikmu strechu, tak aky typ ? Ja mam nizku stanovu strechu, tym padom mam rovne mury a stropy aj na poschodi. To sa mi celkom paci, sikme stropy sa mi nezdaju ako najlepsi napad. Co si o tom myslite ?
dvojpodlazny 140m2 Ytong lambda+15cm eps, strop 32cm, podlaha 15cm+anhydrit, 3skla, juzne slovensko
Obrázok užívateľa
pepa
 
Príspevky: 1454
Registrovaný: Pon 27. Jún 2011 22:32:05
Bydlisko: takmer BA
Dal súhlas: 64 krat
Dostal súhlas: 103 krat




Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod motylka » Sob 02. Feb 2013 20:58:05

skoro k vsetkemu si ,,si,, odpovedal :mrgreen: tiež ma napadlo ,,vyzva,, postavit druhy dom - ale ten cas ,naklady, procesy ma k tomu ihned odhovorily

mam 150e mesacne naklady 150m2 dvoj podlazny,byvam 2 sezonny
som spokojny.

aj ked si povedia ,,az toolko,,

kaslem to :mrgreen:

som ok.
motylka
 
Príspevky: 277
Obrázky: 1
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:49:41
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 7 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod deko » Sob 02. Feb 2013 23:11:09

Mam silny dojem ze toto vlakno nie je urcene na nic ine ako na vyvolanie flamu. Navyse, vsetky otázky su rozobrate v samostatných vlaknach uz davno aj samozrejme ziadny realny projekt sa tu nerozobera.

Takze presuvam do off-topicu a budem bedlivo sledovať a pripadne aj mazať pripadny flame.

Odoslané z GT-I9300 cez Tapatalk 2
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2484
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 194 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod Maxo » Sob 02. Feb 2013 23:21:51

Pepa, dal si vela otazok do jednej temy. Niektore su subjektivneho charakteru ( sikminy, bungalov vs. poschodovy) , niektore su dost detailne rozobrane v inych temach ( z coho stvavat, rekuperacia) . Podla uvodu nevidim dovod stavat druhy dom. Si spokojny a naklady mas tak mensie ako min. 90 perc. ludi na Sk. To s tym malym hlukom u "kociek" sa mi nezda. Cim viac vaty tym mejej hluku.
Maxo
 
Príspevky: 446
Registrovaný: Str 29. Sep 2010 20:56:50
Dal súhlas: 9 krat
Dostal súhlas: 23 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod emkac » Sob 02. Feb 2013 23:45:30

pekna tema
ale skor ako zacnem, tak pri tvojej otazke chyba jedna velmi dolezita vec - "aky to ma byt dom?"
- druhy dom pre celu rodinu? do ktoreho sa vsetci prestahujete, kedze prvy dom nevyhovuje... (riesenie vnutra, lokacia, kvalita, velkost, cokolvek)
- dom pre starsich ako ste teraz, ktori uz na rozdiel od prveho nebudu zit s detmi?
- ine?


pre mna je to aktualne, takze odpovede mam relativne premyslene
a kedze spadam pod bod 3 ine, tak dom bude uplne iny ako tento, ktory prave mam :D
mozno buducnost prinesie este nejake zmeny, faktom vsak je, v globale je to takto:


1. jednopodlazny, alebo dvojpodlazny ?
jednopodlazny... teraz mam poschodovy a 5 izieb, v novom dome uz tolko priestoru nechcem a nepotrebujem, takze staci bungalow a 4izby
navyse je to postavene rychlejsie, lacnejsie (neriesim cena za m2, ale celkovu cenu)
malo problemovych detailov - obycajny obdlznik

2. pasiv vs ned
nieco blizke NEDu
ja som zvyknuty na podlahovku, mam rad ako tak teplo od noh
a uz teraz v aktualnom dome nie je poriadne podlahovka citit
ist este do vacsieho NEDu alebo pasivu, podlahovka strati vyznam, resp. kurit by sa dalo teplovzduchom
to nie su veci pre mna :)

3. rekuperacia
ano
tu bola v plane, nakoniec sa nezrealizovala
ale tak kedze nie je dom 100% tesny, tak to az taky pruser nie je :shock:
ale v dalsom dome ju chcem mat

4. zemny register
nie
mozno neopravnene, ale strach z plesni u mna bude pretrvavat vzdy
a pre seba pridany uzitok nevidim

5. vykurovanie
podlahovka, asi vodna, ale toto este ukaze cas

6. orientacia na svetove strany
kvazi suhlasim s pepom
nemam rad orientaciu na juh, neznasam, ked sa musia tienit okna, aby sa dalo existovat
slnecne zisky mi nic nehovoria, nechcem riesit tienenie
pre mna je prioritnejsi pozemok, vid bod 7
takze toto je pre mna nepodstatne... ked zozeniem dobry pozemok, podla neho spravim projekt a rozmiestnenie izieb

7. pozemok
pre mna nie je otazka "aky" - chcem dlhy a cca 5 arov
garaz vedla nechcem, velku zahradu nechcem
teraz mam 7,5 ara a viem, ze uz mi bude stacit aj menej
pre mna je skor otazka "kde"
toto este vyriesene nemam, viem iba, ze to chcem v okoli BA
ked pride ten spravny cas, tak to budem riesit

8. garaz
nechcem
teraz mam volne stojace auta vedla domu, tych par NAOZAJ skaredych dni prezijem, ze sa musim z domu dostat k autu

9. terasa
opat suhlasim s pepom
susedia s terasou na juh maju obrovske slnecniky, pripadne velke pergoly
my mame terasu cca na severovychod, co nie je najlepsie, ale v lete je to k nezaplateniu... vecerne grilovacky bez prazenia zapadajuceho slnka, normalne radost :D
do asi 11.00 je zaliata slnkom, potom je krasny tien
a ked chcem slnko, posuniem lehatko dalej od domu
na jar a jesen sa slnka ziada viac, preto by som riesil terasu bude ako L-ko, alebo o nieco sirsiu
budem riesit, ked budem mat pozemok ;)

10. stavebne materialy
staval som z tehly 30cm
neskor budem ytong 25

11. strecha
nepacia sa mi kocky, takze rovnu strechu nechcem
cize klasicke bungaloidne jednoduche A-cko


momentalne to rozvijat nejdem, ale neskor sa k tejto teme urcite vratim :mrgreen:



a este jedna vec - toto nie je tema, kde by sa malo riesit, ci NED alebo pasiv, ci bungalow alebo poschodak, ci rekupracia ano alebo nie
na to uz temy existuju, seriozne diskutovat sa ma tam
v tejto teme teda prosim piste svoje nazor, ako vy by ste riesili dalsi dom a preco, ak ste teda nad tym uvazovali
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod emkac » Sob 02. Feb 2013 23:49:06

medzicasom tu uz pribudol dekov prispevok, takze iba dodam
suhlasim, toto je flame tema a patri do offtopicu
toto nie je odborna diskusia
a tym padom sa nesnazte argumentovat :ano:
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod Rudi_M » Ned 03. Feb 2013 0:49:55

rovnako aj mne vŕta hlavou, že by som sa dal do stavby druhého = lepšieho RD a opravil všetky nedostatky aj chyby, ktoré som doteraz urobil hlavne z neznalosti a naivity spoliehať sa na "poctivosť" SK-stavebných firiem :kill (samozrejme, ak by sa mi podarilo predať ten súčasný za tie peniaze, čo som do toho dal + zvyšok hypotéky :lol: ).

1--opäť by som uprednostnil prízemný RD = bungalov (mladší už nebudem 51 :drink a chodiť niekoľko x denne do schodov netúžim), na pozemku aspoň so šírkou 25-30m a rovnakou dĺžkou, lebo súčasná šírka parcely 20m je málo na bungalov typu EKORD (vybral by som toto priestorové riešenie znovu)

2--parametre stavby aspoň NED, ale radšej pasív (hoci pri bungalove sa to ťažšie dosahuje :!: )
- mes.náklady teraz pri 124m2 úžitkovej plochy - elektrina €54 + plyn €56 + voda €12 + žumpa (podľa potreby)

3--rekuperáciu mám a už by som RD bez nej nechcel, hoci o nejakej ekon.návratnosti sa nedá hovoriť - ale nemusím otvárať okná na vetranie niekoľko x denne a v kúpelni sa ani počas sprchovania zrkadlo na celú 2m šírku steny nezarosuje, prádlo na sušiakoch v RD (vonku sa nedá, lebo pes nemá "rešpekt" :P ) je suché dosť rýchlo a nemám vôbec pocit zvýšenej = nepríjemnej vlhkosti, či suchého vzduchu (toto dnes kompenzuje cca 60 rôznych rastlín v RD)

4--zemný register bohužiaľ teraz nemám (síce je potrubie pod RD položené, ale "stavba" ho vyústila v podlahe úplne inde, na čo som prišiel už neskoro = nebolo možné pripojiť k RJ), ale by som ho určite realizoval

5--vodnú podlahovku mám a "teplú" podlahu by som chcel opäť, ale v NED/pasív už asi len s menšími inv.nákladmi el.ohrevné fólie (výhodne by som mohol ovládať teploty v každej miestnosti či samostatne zóny v spojenej obývačke, jedálni, kuchyni)

6--optimálna orientácia je asi ten úplne najťažší "hlavolam" - orientácia konkrétneho pozemku + stav.regulatívy sú určujúcim faktorom, ktorému sa bohužiaľ musí podriadiť celý návrh RD
- klasická poučka pasívu = max.presklenie na juh je kontraproduktívna - max.slnečné zisky sa "bijú" s rizikom prehrievania interiéru, čo len čiastočne rieši u mňa veľký presah strechy (presklenie 24m2 je zatienené v čase cca. 10-16:00)
- rovnako sa dnes prikláňam k názoru, že veľké presklenie na sever by bolo najvhodnejšie - nie je potreba nákladné aktívne tienenie, či dokonca strojové chladenie proti prehrievaniu RD v lete a straty pri 3-skle či HM sú ešte prijateľné (mám 3-sklá a ani pri -10 - -20°C nemám pri nich pocit chladu :D )

7--ideálny pozemok aspoň 25-30x30m

8--garáž nemáme a ani by som opäť nechcel (môj osobný názor, že "izba" pre auto v RD je príliť drahý luxus), budem robiť len prístrešok pre auto "prilepený" k RD

9--terasy - predná = SZ/S 20m2; zadná =JV/J 54m2 - považujem za dostatočné plochy, obidve čiastočne prekryté presahmi strechy = môžeme využívať aj počas dažďa (samozrejme, len ak pritom nefúka)

10--súčasný RD - obvodový nosný plášt máme postavený z 250mm BVT (betónové vibrolisované tvárnice) s "vnútornou" izoláciou (samozrejme parozábrana :!: ) a z interiéru + priečky 80mm sadrové bloky a tento systém by som realizoval opäť len v iných parametroch:
- nosný obvod = BVT 150mm + izolácia 350mm + parozábrana + sadr.bloky 80mm (na zákl.doske prerušenie TM XPS5000 100mm)
- priečky = sadr.bloky 80mm (na zákl.doske prerušenie TM XPS5000 100mm)
- podlahy = PES 250mm
- strop = SDK + parozábrana + min.vlna 600mm
- okná = 3-sklo / 2-sklo + HM

11--dnes radšej už s plochou zelenou strechou
Rudi_M
 
Príspevky: 333
Obrázky: 2
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 17:49:32
Bydlisko: RD Ekord v obci Sekule; užívané od 11/2009 k plnej spokojnosti
Dal súhlas: 32 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod MartinH » Ned 03. Feb 2013 10:32:54

Filozoficka tema? To nemozem chybat :twisted:

Ani ja som nepostavil bezchybnu stavbu. A nemam ani dokonale telo, ani IQ 150 a ani miliony v banke. A netrapi ma to, lebo mozeme s mojou skvelou zenou byvat vo vlastnom dome s malou zahradkou (ked raz bude) a tesit sa ako tu vyrastaju nase deti.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
drepo
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod tienik » Ned 03. Feb 2013 13:52:22

Hm, to je celko zaujmava myslienka - ale ked si to tak beriem, asi by som uz nemal chut cas a inspiraciu zacat odzova.
Hlavne preto ze nejak mam vzdy take nutkanie vyhrat sa z kazdym detailom - tak aby som bol dusevne z pracou spokojny.
Z toho prameni moja absoltne nechut ku kazdej prerabke hocicoho hotoveho :-)

Ked sa na to pozrem realne - bez toho aby som do tho zatiahol moju nechut prerabat, tak to vidim takto:

1) pozemok - vyberal som dost poctivo, chodil som obzerat, merat a tak. Nebol som viazany nejakou konkretnou lokalitou, lebo nie som z okolia BA, takze vybral som verim ze dobre.

2) projekt domu - riesil som ho ako individualny z kamaratom architektom, cast veci som projektoval dokonca sam - takze nemam sa na koho a co vyhovarat, dom proste odzrkadluje vsetko co sme si vtedy z manzelkou vymysleli .-)

3) material na stavbu - chcel som tehlo, mam tehlu - nie je o com

4) sposob vykurovania - planoval som elektriku, kurim elektrikou - vedel som presne do coho idem, fakt myslim ze ma nema co prekvapit v tomto smere. (hlavne po tolkych rokoch praxe :-))

5) celkovo technologie v dome - mam rekuperaciu, ciastocne inteligentnu instalaciu......proste to som som uz na zaciatku do domu planoval.

v principe viem ze by sa nasli detaily kde by bolo (a kde este aj je) co vylepsovat. Ale to uz bud nezmenim, alebo postupne dokoncim.
teraz je cas venovat sa rodine a uzivat si "dielo vlastnych ruk".
A co bude v buducnosti, to uvidime. Ale len takz vlastnej vole iste nic nove stavat nebudem, jedine ze by ma teda okolnosti prikvacili.

A nepodstatna vec je, ze www.ostavbe.sk som nasiel este skor ako som zakopol prvy krat do zeme - takze vela problemov som vdaka informaciam odtialto odhalil a mal moznost riesit este skor ako bolo neskoro.
Darmo sa nehovori ze na svete su informacie najdolezitejsie.
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod day » Ned 03. Feb 2013 16:12:43

1) jednopodlazny
2) min NED
3) rekupercia nie (kvoli manzelke)
4) ZR nie
5) podlahovka (kvoli pocitu tepla od noh, aj ked pri dobrych izolaciach to nie je az "take")
6) my mame obyvacku, spalnu na JZ, este nebyvame a mozem povedat, ze to bude peklo, uvudim co poviem po roku byvania
7) optimal na bungalov 22x30m, my sa priblizujeme uvedenym rozmerom
8) mimo domu, max pristresok (aj ked mna okolnosti donutili urobit velku garaz, podpivnicenie), ale moj pohlad je len cez €
9) terasa 30m2, vysunuta z obyvacky, spalne, JZ, uplne postacuje
10) keby mam viac € tak uricte drevodom, mam ytong
11) mam 22°, chcel by som plochu zelenu vyuzitelnu na sedenie atd., ako pise Rudi
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod tienik » Ned 03. Feb 2013 21:24:47

day píše:3) rekupercia nie (kvoli manzelke)


ciste len tak zo zvedavosti, je na to nejaky realny dovod, alebo len proste nevyhovuje?
tienik
 
Príspevky: 2358
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 270 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod day » Ned 03. Feb 2013 23:33:17

tienik píše:
day píše:3) rekupercia nie (kvoli manzelke)


ciste len tak zo zvedavosti, je na to nejaky realny dovod, alebo len proste nevyhovuje?


1) Nase straty budu na 99% vetranim, ked sa upratuje "musi" byt otvorene okno a u nas sa upratuje na zblaznenie.
2) po vikende v dome s rekuperaciou sme to zamietli, mozno to bolo zle nastavene, zanesene, atd ale necitili sme sa dobre

S týmto príspevkom autora day súhlasil
jan45
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod pepa » Pon 04. Feb 2013 8:28:54

motylka:
Obavam sa, ze "spravne" odpovede zatial nepoznam a vsetko su to len zatial uvahy ...

deko:
flame nie
offtopic ok
a hlavne ti dakujem, ze si zvladol presuvanie temy a nezmazal si mi to, lebo tolko texty by som uz nevyprodukoval ...

maxo:
Dovody na stavbu su. A nie je to len nizsia spotreba. Medzi riadkami v mojej uvahe sa to da najst ...

emkac:
Mas pravdu, neslo mi teraz ani tak o odbornu diskusiu. Ved preto to nazyvam filozoficka tema. Skor ma zaujima nazor tych co uz nejaky rok byvaju vo svojom dome a co by na druhy krat urobili inak.

Inak k tvojim otazkam, aky to ma byt dom:
- ma to byt dom pre rozrastajucu rodinu, mal by mat o 1 izbu viac (teraz mame na poschodi 3 velke izby, na prizemi len obyvacka a kuchyna)
- nema to byt dom pre starsich ludi
- neviem ci to ma byt dom na dozitie, na to bude asi dom cislo 3 :-)))))

Inak tvoje odpovede su zaujimave. Zvlastne, ze garaz nechces.

rudi_m:
Vidim, ze s tou orientaciou domu a pozemku to fakt nebude jednoduche. To bude asi klucove rozhodnutie.
Podlahovka sa ti paci rovnako ako mne, takze na dokonaly pasiv sa asi vykaslem. 2 terasy, to uz tiez teraz viem, ze je dost podstatne. A o tej plochej zelenej streche neviem takmer nic. Ale prijde mi to dost drahe a s otaznou zivotnostou. Bez automatickeho zavlazovania tam trava neprezije a na poschodovy dom neviem ci to je vhodne. Ale ten vyhlad by bol asi paradny. Davam si to do kolonky, ze ked nebudem vediet co s peniazmi. A tiez je to zvlastne, ze nechces garaz.

martinh:
super

tienik:
No vidis, ja som zaujal od zaciatku iny pristup. Nechcel som stavat prilis dlho. Ani som do toho nechcel dat prilis vela penazi. Rozhodne som nestaval z elektrobetonu. Inak prerabat sa nechce ani mne. A tiez sa mi ani nechce dokoncit niektore veci. Ale myslim, ze to tento rok uz urobim a potom fakt uz nebudem mat co robit. Ja netvrdim, ze tento dom je zly, nefunkcny, alebo zle postaveny. Ale niektore zasadne veci ako vacsi pozemok, alebo orientaciu fakt uz nezmenim. A nejake dalsie investicie do toho domu podla mna nemaju zmysel. To uz radsej fakt od zaciatku a neboj sa, na temu elektroinstalacie urcite este hodime rec. O take 3 roky ...

day:
Ok. Ale hod potom skusenosti, ked budete realne byvat. Potom ma bude zaujimat, ze co by si urobil inak. Ja som si tiez niektore veci zacal uvedomovat az po roku byvania. Rekuperacia nie, garaz nie, hmm no zaujimavy nazor.



Takze vo vseobecnosti to zatial vychadza, ze ste spokojni s tym co mate. Nikto tu neriesi spotrebu. Pasiv ako vobec nie je zaujimavy. Orientacia domu je asi to na co sa najskor zameram. A dost ma sokuje, ze niektorym vobec nechyba garaz, tak kde potom skladujete vsetko prislusenstvo k domu ? Naradie, kosacku, bicykle, zimne pneu, urodu zo zahradky, hnojiva, rebrik, hadice, furik, atd ... Vsetko v zahradnom domceku alebo priamo v dome ? A kde potom majstrujete ? Ci technicky nic nerobite, netvorite, nevyrabate ? Ja teda skor teraz rozmyslam, jak na maly pozemok dostat aj 2 garaz, lebo 1 garaz mi je akosi mala ...
dvojpodlazny 140m2 Ytong lambda+15cm eps, strop 32cm, podlaha 15cm+anhydrit, 3skla, juzne slovensko
Obrázok užívateľa
pepa
 
Príspevky: 1454
Registrovaný: Pon 27. Jún 2011 22:32:05
Bydlisko: takmer BA
Dal súhlas: 64 krat
Dostal súhlas: 103 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod ... » Pon 04. Feb 2013 9:37:42

dom este nemam hotovy, takze este som urcite neobjavil vsetky veci ktore by mohli byt inac...
v kazdom pripade ma ale stve ze som nespravil viac kominov, minimalne z technologickej miestnosti by sa asi uzivil kedze na tepelne cerpadlo akosi nezvysuje rozpocet a bude teda treba kurit elektrikou (co ale aj pri sucasnych cenach jednotarifnej sadzby a projektovych tepelnych stratach domu (stavane do pasivneho standardu) ma tepelne cerpadlo aj tak navratnost v nedohladne, teda skor za zenitom svojej zivotnosti)

garaz zatial nemam ale tiez uvazujem nad tym zeby sa zisla skor na skladovanie malej mechanizacie, autu je lepsie vonku alebo len v pristresku, ak sa vyskytuje v teplejsom prostredi tak teraz v zime ked sa soli skor zhnije.... a garaz pod obytnymi priestormi som nechcel (aj ked mam cely dom "podpivniceny" a pozemok svahovity takze by som do pivnice autom vliezol vyslovene po rovinke...)
...
 
Príspevky: 1053
Registrovaný: Pia 14. Dec 2012 9:33:06
Dal súhlas: 31 krat
Dostal súhlas: 79 krat

Re: Filozoficka tema - Ako postavit na druhy pokus IDEALNY d

Poslaťod steve33 » Pon 04. Feb 2013 10:00:07

... píše:autu je lepsie vonku alebo len v pristresku, ak sa vyskytuje v teplejsom prostredi tak teraz v zime ked sa soli skor zhnije


Čo som za 16 rokov vystriedal auta ( cca.4 ) , ktoré som parkoval vo vyhrievanej garáži v dome , tak bohužiaľ zatiaľ mi ešte žiadne nezhnilo – možno to platilo na Škodu 100 , 120 , Favorit
Sent from my BlackBerry Q10
Obrázok užívateľa
steve33
 
Príspevky: 432
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 15. Okt 2010 22:00:29
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 24 krat




Ďalší

Späť na Offtopic

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia