Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod eugen.lengyel » Uto 30. Okt 2012 2:05:31

Priznam sa, ze neviem do ktorej sekcie zaratit tuto moju otazku.

Chceli by sme s priatelkou stavat dom (okolie BA). Bohuzial mame problem, ze potrebujeme velky dom (pre 6-7 ludi) a zaroven mame dost obmedzene prostriedky, to znamena ze si to nemozeme dat urobit na kluc ale musime ist cez 'robotnicke partie'. Navyse ked clovek spomenie vo firme pasiv, tak sa nedoplati. Alternativa uplnej svojpomoci nepripada do uvahy, kedze obaja mame hodne prace (bud v robote alebo okolo deti :) ) a navyse byvame v prenajme, co teda nieco stoji. Postupne sme sa tak nejako dostali k drevodomom, kde nam vyhovuje hlavne suchy proces vystavby. Vdaka tomu mozme stavat relativne rychlo (a rychlo byvat) a navyse niesme az tak obmedzovany rocnymi obdobiami. Navyse sa mi paci, ze drevodom je lahky a teda sa da usetrit aj na zakladoch. Ina alternativa boli VBT.

Ja som sa postupne dostal k myslienke pasivnych domov, zvlastnym sposobom. Totiz chcem v dome rekuperacku, momentalne byvame v 3i byte a pri nasich 4 detoch niesme schopny vyvetrat byt tak aby neplesniveli okna, a mali sme normalny vzduch. V dome to bude lepsie, ale neverim, ze to dokazeme vyrazne zlepsit. Ked uz rekuperacku, tak musi byt dom vzduchotesny, a ked uz je vzduchotesny, tak preco rovno nepridat trochu izolacie a rovno nevykurovat vzduchom a nemusiet instalovat celu vykurovaciu sustavu. Nejde mi o pasiv kvoli mode alebo nejakym cislam, beriem to cisto pragmaticky. Usetrene peniaze za vykurovaciu sustavu dam do zpasivnenia a nasledne mam nizke mesacne naklady. Ak zistim, ze postavenie nasho domu tak aby som mohol vykurovat len vzduchom, bude drahsie ako vybudovanie vykurovacej sustavy (podlahovky vratane kotla, privodu plynu etc.) tak sa vykaslen na pasiv. Beriem to pragmaticky.

Chcem sa preto spytat na nejake rady a odporucane riesenia, ktore su financne co najefektivnejsie a pripadne aj realizacne jednoduche, lebo robotnici to je na :kill . Ja som mal v umysle zakladat bud na mikropilotoch alebo zakladovych patkach (pokial to podmienky umoznia), predpokladal som ze je to lacnejsie a rychejsie ako zakladove pasy alebo zakladova doska. Z vonku som chcel davat ako zateplenie EPS kvoli cene a pracnosti (cize cene prace). V inej teme sa rozoberal remote wall co sa mi zdalo ako jednoduche a teda celkom lacne riesenie. Zaujimala by ma vhodna a financne nenarocna skladba steny, podlahy apod. Proste tipy ako efektivne vynalozit financie. Dufam, ze tieto info pripadne pomozu aj dalsim zaujemcom a nadsencom.

Samozrejme nechcem aby kvalita byvania vyrazne trpela. Nechcem priecky a podlahy cez ktore bude vsetko pocut a pod... Proste ako co najlacnejsie postavit pasivny dom.

Eugen
eugen.lengyel
 
Príspevky: 89
Registrovaný: Pia 22. Jún 2012 10:28:59
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 9 krat




Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod MartinH » Uto 30. Okt 2012 8:31:57

Budete v dome viacerí. Energia na TÚV bude preto tvoriť významnú časť potreby tepla. Táto časť sa nedá šetriť izoláciami. Odporúčam zakomponovať do výpočtov a uvažovania aj túto položku.

S týmto príspevkom autora MartinH súhlasil
fabka2004
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod eugen.lengyel » Uto 30. Okt 2012 10:20:53

Momentalne mame v priemere spotrebu teplej vody do 3m3 mesacne, t.j. do 100l/den. Uvedomujem si, ze to bude asi najvacsia polozka. Rozmyslal som aj nad tym ci by sa mi (pri takej spotrebe) neoplatil solar, ze by v zime aspon prihrieval vodu. Moznostou je aj rekuperacka s TC. Priznam sa, ze mam z toho vsetkeho tazku hlavu :-(
eugen.lengyel
 
Príspevky: 89
Registrovaný: Pia 22. Jún 2012 10:28:59
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod Ludo » Uto 30. Okt 2012 10:34:22

100 litrov teplej vody denne sa Vam vidi vela?
pre 7 ludí?
sorry, len sa chcem uistit....
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod eugen.lengyel » Uto 30. Okt 2012 11:55:30

Ono nie vzdy sme vsetci doma, nehovoriac o tom ze to su 3 male dati a ja aj starsi syn sa casto sprchujeme mimo (vela sportujeme). Treba skor ratat momentalne spotrebu na 3,5 osoby. Este dodam, ze momentalne je nas maximalne 6, ale kedze by sme radi este jedno dieta (v telke vraveli, ze klesa porodnost, tak by sme radi zlepsili bilanciu ;) ), tak hovorim o 6 az 7 ludoch.

Neviem ci je to vela alebo malo, nikdy som sa o to nezaujimal, lebo v byte tepla voda tecie "sama od seba" a nezdalo sa mi to ako taka zavazna polozka rodinneho rozpoctu aby som to musel riesit. Ked sa citim spinavy, alebo ked sa zdam partnerke spinavy :-) , tak sa osprchujem.
eugen.lengyel
 
Príspevky: 89
Registrovaný: Pia 22. Jún 2012 10:28:59
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod Ludo » Uto 30. Okt 2012 12:43:02

skusim doporadit-aj ked namam pasiv, ale nieco o tom ako by som sa spraval ja na vasom mieste dnes..../neviem ci sa nebudem opakovat/
dohladat temy o zkladani na doske-ak sa nemylim, tak tam su odporucania na relativne lacny sposob
steny-by som staval z niecoho velmi tenkeho a velmi lacneho - nema zmysel na to minat vela penazi -je to len stena...
eps ako izolant na obvod. plast - ano urcite eps
nerobil by som klasicke omietky -porovanaval by som bud sadrova verzus nalepene eps na stenu - rychle, lacne...
zrejme by som podlahovku skombinoval so stenovkou - dnes tie rurky stoja prd makovy....
ci ist az do pasivu - poradia ini a hlavne vasa kalkulacka
Ludo
 
Príspevky: 1781
Obrázky: 0
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:33:55
Dal súhlas: 153 krat
Dostal súhlas: 216 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod tomas g » Str 31. Okt 2012 10:52:44

Zial, lacny drevodom byva vo vacsine pripadov nekvalitny. Ak chcete usetrit, aspon bez ciastocne svojpomocnej realizacie to pojde iba tazko. Ja, ako fanusik drevostavieb, Vam odporucam ist v tomto pripade do murovaneho domu. Podla mojich skusenosti mi vychadza momentalne najlepsie pomer kvalita/cena/vykon/blbuvzdornost/rychlost vystavby takato kombinacia: maly domcek (zial, pri malom rozpocte velky a kvalitny nepostavite), z energetickeho hladiska skor poschodovy, kompaktneho tvaru bez vystupkov, balkonov a pod., obvodove nosne steny napr ytong 250 + 200/250 EPS, dreveny tramovy strop, drevena plocha strecha, nenosne priecky sadrokartonove,omietka sucha - nalepeny sadrokarton. Pravdepodobne bez rekuperacie (vyborna vec, ale vyssia investicia - ak zostanu peniaze investujte do nej), urcite bez solaru (x-krat dokazana nenavratnost pri sucasnych cenach), asi bez plynu, skor by som investoval do krbu (samozrejmost exterierovy privod vzduchu), vykurovanie elektrickymi konvektormi.

S týmto príspevkom autora tomas g súhlasil
sigma
tomas g
 
Príspevky: 1040
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 17:33:12
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 150 krat
Dostal súhlas: 144 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod Palino007 » Str 31. Okt 2012 13:08:52

Ja sa teraz snazim postavit skoro-pasiv a moj komentar je ze pasiv STOJI VIAC ako ine domy.
Je milion detailov ktore musis proste vybrat inak pre pasiv ako pre napr Nizkoenergeticky standard.

Napr - rekuperacia musi byt - bez toho pasiv nebude. Tym padom ak chces krb, musi byt exterierovy privod vzduchu a tu naozaj ma zmysel certifikovany krb/pec ktora je vzduchotesna. To hlavne kvoli tomu nech ti rekuperacia nenasava dym do domu. S tym suvisi vzduchotesnost celej obalky - tam su tesniace pasky a utesnenia prestupov - to vsetko stoji peniaze.

URci si filozofiu - chcem Pasiv? Alebo chcem lacno postaveny, co najuspornejsi dom. Podla mna nema zmysel sa hnat za 15kWh/m2, ale ma zmysel sa snazidt postavit dom kde nie je klasicke vykurovanie. Pokial si drevomil, a nemas problem v kritickych tyzdnoch roka prikurit v krbe, tak toto bude pomerne jednoducho dosiahnutelne.

Schvalujem pri drevodome zakladanie na patky nad teren,
Urcite poschodovy dom, bungalov do pasivu je fakt narocne.
Naozaj by som sa bal ako nejaka partia kvalitne urobi vzduchotesnost na drevodome.
Palino007
 
Príspevky: 187
Obrázky: 4
Registrovaný: Uto 19. Apr 2011 9:50:52
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod eugen.lengyel » Str 31. Okt 2012 13:30:39

toms g, moc si ma teda nepotesil :-( drevodom sa nam s partnerkou hodne pacil. Bohuzial u nas svojpomoc nieje mozna, jednak kvoli detom a potom kvoli praci, partnerka je hodne odcestovana a ja si nemozem dovolit dlhodobu dovolenku a obavam sa, ze by som takto viac prerobil ako usetril.
Dom bude urcite poschodovy, obdlznik, bez balkonov (naco ked bude dvor), ani ziadne vystupky tam nechceme, chceme nieco jednoduche. Ved v jednoduchosti je krasa :-) Predpokladame, ze bude mat rozmery asi 10x8, povodne sme mysleli 12x8 ale pri odhade (ratal som 750E/m2) to vyslo nad nase moznosti.
S ostatnym suhlasim, to je rozumne a aj som nad takou realizaciou rozmyslal. Jedine co ma zaujima je, ze preco ytong a nie betonove tvarnice. Tie sa mi zdali lacnejsie, aj ked sa z nich horsie stavia. Avsetci upozornuju na robenie rozvodov v betonovych tvarniciach, vraj je to narocne.
Co sa tyka krbu, priznam sa, ze to ma velmi nelaka. Som v okoli BA a nemam (momentalne) pristup k lacnemu palivovemu drevu (ale mozno na zahori by som nieco zohnal), ale neviem si nas predstavit ako kurime v krbe. Vsetci sme dost lenivy :-(
eugen.lengyel
 
Príspevky: 89
Registrovaný: Pia 22. Jún 2012 10:28:59
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod theb » Str 31. Okt 2012 23:55:41

Odpoved na to je velmi jednoducha.
Do ytongu robis drazky tymto:
http://www.lacnestavanie.sk/product/drazkovac-ytong-12147/

do betonovych tvarnic mas kombinovanu moznost:
http://www.stroje-naradie.sk/nove/stroje_katalog/183/44973Makita-SG-1250.jpg
+
http://www.stroje-naradie.sk/nove/stroje_katalog/126/5458EKK45E.jpg
alebo
kladivo + pajser

Isto v tom najdes rozdiel. Jedine, ze by si sa rozhodol pred betonovu stenu dat sadrokarton s medzerou na instalacie (voda+elektrina+plyn)
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 857
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 77 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod _luky_ » Štv 01. Nov 2012 10:10:30

Už také nějaký čas studuju stavbu a došel jsem k tomuto: (ve stádiu snů a představ, prošel jsem si stádii: jedině cihlovzduch+EPS > lepší bude dřevostavba 2by4 nebo příhradová konstrukce, difúzně otevřená > a co takhle Velox/Canaba > VPC+EPS)

1) VPC + EPS (tenká stěna=úspora plochy, cihla je vždy dražší než EPS)
2) elektrické vedení v podlaze + protáhnutí dírami v VPC
3) vodoinstalace v kuchyni a koupelně vyřešit přizdívkou z Ytongu (takto to máme v bytě a přijde mi to jako super řešení)
http://podskalou.blogspot.cz
_luky_
 
Príspevky: 350
Registrovaný: Uto 08. Feb 2011 12:47:24
Dal súhlas: 80 krat
Dostal súhlas: 56 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod JozefN » Str 21. Nov 2012 21:58:56

pochybujem o schopnosti SK firmie postavit kvalitnu drevostavbu. Privelky risk za privela penazi. Ak drevodom - potom svojpomocne. Ak to ma byt firma - potom murovany.

BTW - ohrievanie TUV + kurenie tepelnym cerpadlom ste neriesili?
aktuálne riešim:
* hľadanie pozemku
* konštrukčné riešenie bungalovu
JozefN
 
Príspevky: 42
Registrovaný: Pia 16. Nov 2012 10:45:10
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Drevodom, pasiv - ako lacno postavit

Poslaťod MartinH » Str 21. Nov 2012 23:52:46

JozefN píše:BTW - ohrievanie TUV + kurenie tepelnym cerpadlom ste neriesili?

To sem nepatri, toto je tema o stavani drevodomu.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat





Späť na Montované stavby a stavby na kľúč

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron