domaca automatizacia

domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 07. Mar 2009 9:41:18

Ahojte,

tak sa mi podarilo spojazdnit meranie teploty cez 1wire. Zaklad je http://www.root.cz/clanky/nejjednodussi ... eplomer-2/, ten trimer som tam ale nedal. Meranie teploty funguje zatial iba v obyvacke (kde mam satelitny prijimac, ktory sluzi ako server).

V skorej buducnosti chcem do kazdej miestnosti (vratane chodby, kupelne, komory) dat DS18S20, do obyvacky, kuchyne a vonkajsieho priestoru dam aj HIH na meranie vlhkosti. Rozmyslam ale, ze ked uz budem tahat datove kable, tak by som spravil aj dialkove zapinanie/vypinanie svetiel. Mam ale zakladnu podmienku - povodne vypinace musia ostat funkcne (ak by prestal fungovat server). Na ovladanie by som pouzil http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/DS2413.pdf, ku ktoremu pripojim PNP a NPN tranzistor, nejake odpory a relatko. A prave na tom rele som teraz zamrzol - ake mam zvolit, aby dokazalo spinat/rozopinat 230VAC/6A a zaroven aby ostal funkcny aj klasicky vypinac? A ako ho zapojit?

Budem vdacny za kazdy napad. :ano:
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat




Re: domaca automatizacia

Poslaťod Jošo » Sob 07. Mar 2009 10:12:28

Nechapem,akoze ake rele :roll: :?: Ved take co velkostne vyhovuje tam,kde ho chces zabudovat.A cievku rele by som dal tiez 230V a spinal ho optoclenom ovladanym s tej 2413 co chces pouzit.NO kontakt paralelne na kontakt vypinaca a funguje to. Alebo to chces tak,aby PC vypol svetlo aj ked je zapnute manualnym prepinacom?
Kto sa pýta-->je hlúpy. Kto sa nepýta -->hlúpy aj ostane! :idea:
Obrázok užívateľa
Jošo
 
Príspevky: 46
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 19:09:40
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 07. Mar 2009 10:40:22

Jošo píše:Nechapem,akoze ake rele :roll: :?: Ved take co velkostne vyhovuje tam,kde ho chces zabudovat.A cievku rele by som dal tiez 230V a spinal ho optoclenom ovladanym s tej 2413 co chces pouzit.NO kontakt paralelne na kontakt vypinaca a funguje to. Alebo to chces tak,aby PC vypol svetlo aj ked je zapnute manualnym prepinacom?


hmm ten optoclen je skvely napad. na www.sos.sk som ale ziadny taky, ktory by vyhovoval parametrom 2413 nenasiel :(

k tomu vypinaniu - ano. z pc musim kedykolvek vypnut svetlo - ci je vypinac zapnuty alebo vypnuty a naopak, manualnym vypinacom musim vypnut svetlo ci k tomu pc dalo pokyn alebo nie. proste princip dvoch vypinacov na jedno svetlo, len namiesto toho jedneho vypinaca by bolo relatko. a to relatko neviem ktory typ ma byt - bistabilne alebo monostabilne?
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Jošo » Sob 07. Mar 2009 11:27:35

Hmm, vypinanie a zapinanie svetla,ked je zapnuty manualny vypinac by nebol az taky problem.Pouzit by sa museli ale oba PI/O.Horsie je ale zapinanie manualne,ked to PC vypne. Lahsie by to bolo,keby si mal vsetky svetla doma riesene impulznym rele. To by si sa dalo vsetko cez PC vypnut/zapnut a takisto aj manualne a ani jeden system by nebol nadradeny.(Vtedy by bol druhy PI/O pouzity ako vstup-->spatna vazba-kontrola vypnutia) Idealne riesenie.
Nad povodnym riesenim musim trosku viac popremyslat,neni to tak lahke pri tych podmienkach,ako to na prvy pohlad vyzera :|

Toto vsetko chces mat zapojene pod povodnym vypinacom,alebo ako? Vodice este nemas natahane?

Vonku svieti slniecko,idem strihat vinic 8-)
Kto sa pýta-->je hlúpy. Kto sa nepýta -->hlúpy aj ostane! :idea:
Obrázok užívateľa
Jošo
 
Príspevky: 46
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 19:09:40
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 07. Mar 2009 14:05:43

vodice mam iba silove, datove budem tahat pri rekonstrukcii podlahy. hmm to s tym impulznym relatkom, to tiez nie je zly napad. az na to, ze som nenasiel ziadne ktore by sa dalo pouzit na spinanie 5V :(. co by si povedal na tento prepinac? http://www.gme.sk/sk/index.php?page=product&detail=634-026 zapojeny by bol rovnako ako 2 chodbove prepinace...

elektroniku (relatko a svaby) dam do samostatnej skatulky v okoli vypinaca. chcem sa vyhnut tomu, aby 230VAC bolo v bezprostrednej blizkosti NN zalezitosti. v tej samostatnej skatulke bude aj teplomer, v niektorych pripadoch meranie vlhkosti, v obyvacke bude ovladac na VZT, kotol, ked uz budem tahat TP tak natiahnem rovno dva zvazky a dam tam aj eternetovu zasuvku, a bohvie co ma este napadne napchat tam :) v kazdom pripade chcem co najviac tychto sersamov riesit na 1 wire...

este schema toho zapojenia: http://www.rentron.com/images/one-wire003.gif. to relatko by som dal namiesto tej led...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MartinH » Ned 08. Mar 2009 12:01:26

Ja by som pouzil impulzne rele so vstupmi pre centralne ovladanie napr. ELTAKO ES12Z na DIN listu (http://www.eltako.cz). Nie je lacne, ale ma bonusy ako napr. 0,5W odber a spinanie v nule. Normalny vypinac by musel byt nahradeny tlacitkom, ten by mal funkciu prepinania zap->vyp->zap->vyp a na vstupy skupinoveho ovladania by som zapojil automat. Priorita sa da nastavit, zrejme rucne ovladanie by malo mat prioritu pred automatom. Ovladacie napatie je od 8V, takze bude potrebny zdroj 12 alebo 24V, 5V vystupy z 1-wire treba potom prisposobit cez nejaky spinaci tranzistor, ale to su uplne zaklady elektrotechniky (napr. http://www.kpsec.freeuk.com/trancirc.htm)
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3665
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 196 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Ned 08. Mar 2009 12:21:37

MartinH píše:Ja by som pouzil impulzne rele so vstupmi pre centralne ovladanie napr. ELTAKO ES12Z na DIN listu


toto prave nechcem (a ani nemozem) - jednak su tie impulzne rele na din listu dost drahe, druhak by som na kazde svetlo (mam ich 13) potreboval samostatne rele. tretak mam uz silove kable natahane a na kazdej vetve su zavesene 3-4 miestnosti...

v tych eltakach je urcite nejaky typ relatka, ktory sa bezne predava za par centov, len nie je v puzdre na din listu. este tak vediet, ktory typ to je...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Stefan » Ned 08. Mar 2009 12:50:09

Obdobne veci riesim cez mitsubishi alpha2 je priam na to stavany a da sa pripojit na GSM a cez rs232 aj na PC, pripadne usb, alebo ethernet. Moze vam to sluzit na spinanie cohokolvek a kdekolvek. Ten server je dream ??
Coito, ergo sum :)
Obrázok užívateľa
Stefan
 
Príspevky: 111
Registrovaný: Sob 22. Nov 2008 19:43:50
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod raven » Ned 08. Mar 2009 20:17:02

Jošo píše:Vonku svieti slniecko,idem strihat vinic 8-)


To tak skoro ? :o
Neuškodí to viniču?
Ja vinicu strihám az prvý aprílový týždeň...
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 600
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 27 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Jošo » Uto 10. Mar 2009 16:28:55

Neuskodi. Mna od mala ucili,ze ho treba strihat kym neskoncia mrazy,resp. do polovice marca. Potom ti moze na reze zacat slzit a to sa uz ta rana potom tazko zaceluje. Ale pravda je aj to,ze vyuzivam kazdu volnu chvilku co mam 8-) A blizi sa leto,teplo a mna to uz veelmi taha von :ano:
Kto sa pýta-->je hlúpy. Kto sa nepýta -->hlúpy aj ostane! :idea:
Obrázok užívateľa
Jošo
 
Príspevky: 46
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 19:09:40
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Jošo » Str 11. Mar 2009 17:40:05

Trosku mam teraz cas,tak som premylal nad tym ovladanim svetla.Len tak pre inspiraciu by som to navrhol takto nejak.
Vypinac by sa musel vymenit za tlacidlovy co sa vracia spat.Paralelne k nemu priradit relatko,ktore sa bude ovladat cez PC.
Dalsie relatko co by spinalo zataz,v nasom pripade svetlo. Po zatlaceni tlacidla sa obvod preklopi do log1 a svetlo svieti.Po dalsom stlaceni sa obvod preklopi do log 0 a svetlo je zhasnute.Druhy PIO 2413 by som pouzil ako vstup pre kontrolu toho, v akom stave je svelo.Je jedno ci by sa kontrolovalo zapnute ci vypnute svetlo.Ide len o to aby bola ta spatna vazba,aby PC vedel ci skutocne svetlo vypol/zapol.
Tento signal by sa dal odoberat napr. z relatka zataze cez dalsi jeho kontakt,alebo hocikde inde.Moznosti je veela.
Takto sa da svetlo zapinat/vypinat aj rucne aj cez PC nezavisle na sebe.
Nevyhoda je zdroj 12V pre napajanie obvodu.
Toto je pre inspiraciu ,tymto systemom sa to da vyriesit na dalsich X sposobov.


Obrázok
Naposledy upravil Jošo dňa Štv 12. Mar 2009 16:44:04, celkovo upravené 1
Kto sa pýta-->je hlúpy. Kto sa nepýta -->hlúpy aj ostane! :idea:
Obrázok užívateľa
Jošo
 
Príspevky: 46
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 19:09:40
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Štv 12. Mar 2009 11:09:49

hmm zaujimava schema. nenapadlo ma pouzit tam tu 555 :) jedna vec ma napadla - co by sa stalo keby som priamo pripojil pnp (bc327) na pin 2 tej 555? to re-1 aj tak bude fungovat ako impulzne (ak sa nemylim).

s +12V nie je problem - po tych eternetovych kabloch budem mat rozvedenych 48V (v podstate PoE), ktore priamo pred plosakom znizim na pozadovanu uroven...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MartinH » Štv 12. Mar 2009 11:44:55

Len tak pre inspiraciu by som to navrhol takto nejak.

Dve pripomienky by som si dovolil:

Na emitore PNP tranzistora T1 je 12V, na baze je vystup z DS2413, ktory je 0V alebo 5V, tranzistor bude stale otvoreny.

Na spinanie jednej ziarovky by malo stacit jedno rele.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3665
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 196 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Štv 12. Mar 2009 11:50:42

MartinH píše:Na spinanie jednej ziarovky by malo stacit jedno rele.


2413 neda dostatocny prud na pritiahnutie jazycka v rele, preto sa pri katalogovom zapajani dava npn.

ako vyriesit to stale otvorenie pnp? nahradit npn?
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2475
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 190 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MartinH » Štv 12. Mar 2009 16:52:43

Ak dobre chapem, co to ma robit, mala by sa pouzit delicka dvoma (asynchronny jednobitovy citac). Na vstupe sucasne automat aj tlacitko, na vystupe senzor a spinacie rele.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3665
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 196 krat
Dostal súhlas: 300 krat




Ďalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť