domaca automatizacia

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Jošo » Štv 12. Mar 2009 17:00:19

Pardon,nekontroloval som si to po sebe,carbal som to 10 minut. Nie,ani by to nezoplo.Nic sa nedeje,staci to len otocit cele ako je to uz teraz.
Ked chces ovladat plusom,tak npn ako je na obrazku.Tu ide len o princip,ze by som to ovladal systemom Oo/Off jednym tlacidlom.Miesto 555 by som pouzil napriklad nejaku logiku z rady cmos4xxx,alebo lepsie nejaky PIC.To je jedno.Aj tak by to trebalo skusit postavit a osetrit proti zakmitom.
Caute,ja ficím na nákupy 8-)
Prílohy
svetlo3.JPG
svetlo3.JPG (4.25 KiB) Zobrazené 1397 krát
Kto sa pýta-->je hlúpy. Kto sa nepýta -->hlúpy aj ostane! :idea:
Obrázok užívateľa
Jošo
 
Príspevky: 46
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 19:09:40
Dal súhlas: 5 krat
Dostal súhlas: 4 krat




Re: domaca automatizacia

Poslaťod Puntickar » Uto 24. Mar 2009 23:18:57

Sorry ze pisem do tejto temy moju otazku, ale nazov sedel na problematiku:
Buduci mesiac planujem dat zaviest elektrinu do RD (este nemam dodavatela). Bol by som velmi rad keby sa tam dalo zakomponovat niekolko mojich "vymyslov":
1. nastavitelnost jasu svietidiel v izbach
2. kontrola stavu/ovladanie svetiel cez pocitac
3. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny na kurenie (kurenie:podlahove kurenie, Plynovy kondenzacny kotol, Bivalentna nadrz na TUV)
4. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny domacou vodarnickou
5. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny celej domacnosti
6. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby plynu na kurene
7. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z verejneho vodovodu
8. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z domacej vodarnicky
9. meranie (v zadanych intervaloch) vnutornych a vonkajsich teplot
10. GSM alarm (po pripade pripojit aj na tento system)
11.moznost dodatocneho pripojenia inych systemov(napr. zavlazovaci system...)
12. vsetky nastavitelne a namerane hodnoti riadit a vyhodnocovat cez pocitac
Bol by som rad keby ste mi mohli poradit, ako by sa to dalo riesit co najekonomickejsie a najspolahlivejsie. Tie vseliake drahe domove automatizacie poznam aj ja, som zvedavy ci by sa to dalo riesit nejako "podomacky". Po pripade ked sa tu niekto najde na realizaciu (zapadne Slovensko), mozno ze sa aj dohodneme ;) .
Puntickar
 
Príspevky: 22
Registrovaný: Ned 08. Mar 2009 19:43:19
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Uto 24. Mar 2009 23:44:54

najekonomickejsia je svojpomoc - cize sikovne ruky, rozmyslajuci mozog, pajka, cuprextit, cin a vela vela suciastok a vela vela casu na zhananie a tvorbu schem. ja v podstate vsetko to, co si pisal, budem vo svojom dome riesit pomocou zbernice 1-wire. kedze mam ale momentalne vacsie priority (zateplovanie podlah, subezne pokladka novych rozvodov vody a kurenia, potom ma caka zateplenie sokla), tak zatial po dome taham iba eternetovy FTP kabel a pri kazdom vypinaci svetla vysekavam dieru na buduce umiestnenie ovladaca.

byt tebou, tak na zmenu intenzity svetla by som sa vykaslal. o chvilu budeme vsetci musiet pouzivat ziarivky, ktore prakticky nemozes regulovat. (ano viem, su aj vybojky, ktore sa daju regulovat. je to ale iba v relativne malom rozmedzi, nie ako ziarovky - 0-100 percent).

ak si na to netrufnes, priprav si takych 3000 a viac eur...
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod _MB » Štv 02. Apr 2009 10:11:32

Chlapi napadol z vas uz niekto open therm? Skusali ste riadit open therm kotol (napr. Geminoxa) cez tuto zbernicu?
There are 10 types of people. Those who understand binary and those, who don't.
_MB
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 12:40:14
Bydlisko: PK
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MartinH » Štv 02. Apr 2009 10:49:01

3. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny na kurenie (kurenie:podlahove kurenie, Plynovy kondenzacny kotol, Bivalentna nadrz na TUV)
4. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny domacou vodarnickou
5. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny celej domacnosti
6. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby plynu na kurene
7. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z verejneho vodovodu
8. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z domacej vodarnicky
.....
Bol by som rad keby ste mi mohli poradit, ako by sa to dalo riesit co najekonomickejsie a najspolahlivejsie.


Ak hovorite o ekonomike, v tomto nevidim ucel. Musite investovat do mnozstva meracov a vysledkom bude hromada cisiel a mozno pekne grafy. Na zaklade tychto hodnot spravite potom co ? Cynik by povedal, ze vydate statisticku rocenku vlastnej domacnosti ...
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3660
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod esde » Štv 02. Apr 2009 11:03:32

3. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny na kurenie (kurenie:podlahove kurenie, Plynovy kondenzacny kotol, Bivalentna nadrz na TUV)
4. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny domacou vodarnickou
5. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby elektriny celej domacnosti

3 x merac spotreby z baumaxu alebo lidlu (musi mat moznost merat aj cos fi, vtedy je aspon nejaka nadej ze si nevymysla)

6. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby plynu na kurene
Mate plynomer

7. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z verejneho vodovodu
mate vodomer.

8. meranie (v zadanych intervaloch) spotreby vody z domacej vodarnicky
9. meranie (v zadanych intervaloch) vnutornych a vonkajsich teplot
Pri hrubej stavbe (prechodky) a neskor (instalacia elekrickych rozvodov) si natiahnete co chcete.


12. vsetky nastavitelne a namerane hodnoti riadit a vyhodnocovat cez pocitac
Bol by som rad keby ste mi mohli poradit, ako by sa to dalo riesit co najekonomickejsie a najspolahlivejsie.

vsetky odcitane hodnoty (v pravidelnych intervaloch, podla toho ci mate chut odcitat udaje ;-) ) zadat do excelu a mozte vyhodnocovat do bezvedomia.

Ak chcete este pohodlnejsie, tak web kamery a starsie prispevky.


Medzi nami, ono vas to prejde, pocitam hned po hrubej stavbe :-).
esde
 
Príspevky: 1222
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 158 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod Puntickar » Pia 03. Apr 2009 19:38:55

Mali ste pravdu, uz ma to preslo :D .
Puntickar
 
Príspevky: 22
Registrovaný: Ned 08. Mar 2009 19:43:19
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod mirec28 » Pon 07. Máj 2012 11:10:46

Tak ako s tym meranim teploty s DS18S20 v kazdej miestnosti? Podarilo sa to zrealizovat? Tiez mam nieco podobne v plane, zaujimaju ma prakticke skusenosti s umiestnenim senzorov (mechanicke prevedenie), a realizacia 1wire zbernice.. V akom ste stave?

m.
mirec28
 
Príspevky: 3
Registrovaný: Pon 07. Máj 2012 11:05:36
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 25. Mar 2017 8:43:17

po par rokoch ozivujem temu. vypinace, odcitavanie dodavanej elektriny, vody, plynu, meranie teploty, vlhkosti, ovladanie svetiel a ovladanie ventilov na radiatoroch riesim cez z-wave (vsetko som kupoval na www.smarterhome.sk). rovnako ovladam kotol - z-wave relatko je pripojene akoby to bol on/off termostat.

neviem ale vyriesit jeden problem. chcel by som dialkovo ovladat aj ohrev TUV v bojleri.

Vyzera to, ze kotol (Baxi Luna 3 Comfort HT) meria teplotu v bojleri cez PT-100.

Nasiel som si, ze pri 0 stupnoch ma to cidlo odpor 100 ohm, pri 80 stupnoch cca 130 ohmov.

otazka je, ako ponechat existujuce cidlo (ktore bude fungovat v pripade padu systemu domacej automatizacie) a zaroven ako kotlu povedat, ze voda ma teplotu 0 stupnov a mal by ju zacat ohrievat. A po dosiahnuti pozadovanej teploty zas odpojit ten 100 ohmovy odpor.

Vyuzit mozem z-wave alebo 1-wire (ale pocitam ze ten z-wave bude jednoduchsi).

Mate niekto napad?

dakujem.
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod jablonko » Sob 25. Mar 2017 15:30:45

Si si isty tym Pt-100? Nie je tam nahodou nejaky NTC snimac, ktory ma uplne inu charakteristiku? Skus cidlo odpojit a odmerat pri izbovej teplote a pri teplote, kedy je bojler uplne nabity.
Po meraniach budes mat teda dve hodnoty odporov. Potom skus namiesto original snimaca nahodit rezistor s velkostou odporu pri izbovej teplote a sleduj, ci bude kotol dobijat bojler. Hlavne, ci neypise nejaku poruchu. Ak nie, tak mozes prejst na dalsi bod - doplnit vlastny snimac teploty bojlera do tvojho riadiaceho systemu. A naprogramovat v nom termostat. Vystup z termostatu bude spinat dve rele: na jednom bude zaveseny rezistor s nizkym odporom (poziadavka na ohrev), na druhom s vysokym odporom (bez poziadavky na ohrev).
Ochrana pred zlyhanim systemu bude taka, ze akonahle sa nezopne jedno alebo druhe rele, tak sa prepne povodny snimac kotla. To urobis zapojenim NO vystupov z tych dvoch rele do serie..

PS: za horeuvedeny postup nerucim a v ziadnom pripade nepreberam zodpovednost pri pripadnych hmotnych skodach alebo ublizeni na zdravi! :D
Obrázok užívateľa
jablonko
 
Príspevky: 67
Obrázky: 1
Registrovaný: Pia 13. Apr 2012 14:30:32
Dal súhlas: 8 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 25. Mar 2017 19:39:54

ano, naozaj je tam NTC, konkretne nejaky 10k pri 25 stupnoch a cca 5,8k pri 50 stupnoch, dakujem za upozornenie.

teraz uz ale vobec neviem, co s tym - keby tam bol termistor, ktoremu so stupajucou teplotou klesa odpor, pridal by som paralelne iny odpor a umelo by som celkovy odpor obvodu znizil. ale takto neviem, kam z konopi...

aby som ale spresnil moje zmyslanie - klamat kotol chcem iba vtedy, ked budem chciet nabit bojler. inak si kotol bude riadit ohrev TUV sam - jimka je na bojleri iba jedna, tak nech je v nej iba termistor od kotla. automatizacii (zatial?) nedoverujem natolko, aby som ju nechal riadit ohrev TUV. Nejde sice o zivot, ale nechce sa mi pocuvat pindanie manzelky a deti, ze je opat studena voda, lebo raspberry zmrzlo...

pre z-wave viem iba o spinacich (teda dvojcestnych), nie prepinacich (teda trojcestnych) relatkach.

sakra som nastvaty ze neviem co s tym :dash
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Ned 26. Mar 2017 14:54:09

nedalo mi to a kapanek som googlil. a vygooglil som totok:

https://blog.jokielowie.com/en/2015/07/ ... zbie-domu/

takze uz mam ovladanie ohrevu TUV :) domoticz instalovat nemusim, ten uz pouzivam na 1-wire :)
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod deko » Sob 08. Apr 2017 19:53:06

...ale nedalo mi to a pokracoval som v googleni. a vygooglil som totok :)

http://cdn.sparkfun.com/datasheets/Comp ... 22060b.pdf

a takisto som si popozeral moznosti arduina. ak tomu spravne rozumiem, je len velmi nizke riziko ze arduino zamrzne. takze arduino bude fungovat ako spinac ohrevu TUV tak, ze bude citat namerany odpor zo senzora v bojleri a kotlu bude cet ten digitalny pot hovorit, kolko stupnov ma voda. a ked uz tam to arduino bude, vyuzijem ho aj na spustanie cirkulacie TUV a v neposlednom rade sledovanie prietoku ohriatej vody - a mojim trom babam budem moct nadavat kolko vody zas minuli :roll:
Memento homo, quia pulvis es et in pulverem reverteris!
Obrázok užívateľa
deko
 
Príspevky: 2473
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 17:52:08
Bydlisko: Báhoň
Dal súhlas: 149 krat
Dostal súhlas: 189 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod MichalP » Ned 09. Apr 2017 18:17:10

ja pozerám https://www.openmotics.com/ , ale perábam elektrinu prakticky v celom byte.
MichalP
 
Príspevky: 5
Registrovaný: Str 18. Jan 2017 23:06:49
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: domaca automatizacia

Poslaťod theb » Pon 10. Apr 2017 10:36:23

Arduino mi bezi v sucasnosti druhy mesiac bez restartu. Nemam na nom zavesene zivotne dolezite funkcie domu, tak som to len skusal, kolko to vydrzi.
Bezal by mozno aj dlhsie avsak mali sme vypadok elektriny kratkodobo a vtedy sa mi restartol. Po nabehnuti elektriny sa vsak pekne dostal do svojej operacnej pozicie bez asistencie.

Mam to len miniprojekt, kde skusam stabilitu dosky ako takej, pretoze ju chcem vyuzit na nejake vacsie ciele, kde by to uz mohol byt problem.
Cital som v podstate o tom viac a vseobecne odporucanie je to raz do mesiaca restartnut avsak nepodarilo sa mi zobudit PIN skor ako sa mi restartovala doska.

Vseobecne, reset pin potrebuje byt v zobudenom stave, akonahle klesne na 0 tak sa doska restartuje. Pouzit mozes lubovolny PIN z dosky na prepojenie s Reset pinom...
Ale ako vravim, mne to teraz ide aj bez resetu v pohode (zatial).
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 767
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 62 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia