Dá sa namontovať ekvit. regul. ku klasickému plyn. kotlu?

Dá sa namontovať ekvit. regul. ku klasickému plyn. kotlu?

Poslaťod atik » Ned 08. Nov 2009 15:35:18

Dá sa namontovať ekvitermická regulácia ku klasickému plyn. kotlu /nie kondenzačnému/ ? Má to zmysel? Ako sa to zapája a koľko takáto "sranda" stojí?
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat




Re: Dá sa namontovať ekvit. regul. ku klasickému plyn. kotlu?

Poslaťod vvv » Ned 08. Nov 2009 22:13:27

V zasade je mozne ekvitermiku namontovat ku kazdemu zdroju tepla. Je to sposob regulacie. Najjednoduhsie je ak tento sposob podporuje kotol, vtedy je potrebne len nastavit parametre. Ak to kotol nepodporuje, riadenie musi zabezpecit externy system pozostavajuci zo stvorcestneho ventilu so servo pohonom ovladany riadiacou jednotkou (alebo rucne - vtedy je riadenie zabezpecene teplomerom na okne a praxou odskusanymi teplotam, ktore sa rucne nastavuju na stvorcestaku :) )
S toho vyplyva, ze ak kotol nema ekvitermiku a system neobsahuje stvorcestak je to dost zlozite. Aj ked je tu este tretie moznost, ktoru som mal aj ja spravenu v starom dome, ale je to take kutilske kolenove riesenie. Mal som stary komextherm (riadiaca jednotka), ktoru som upravil aby nepracoval v rezime ovladania serva na stvorcestaku, ale aby jednoducho len vypol alebo zapol kotol v zavislosti na vystunej teplote VV. Splnilo to svoj ucel a musim povedat, ked porovnavam tepelnu pohodu pri riadeni izbovym termostatom a ekvitermikou je to jednoznacne v prospech ekvitermiky pri nizsej spotrebe plynu.

Tak ak chces ekvitermiku, najjednoduchsie je porozmyslat nad novym kotlom, neviem aky mas teraz, mozno ze by sa znizila spotreba plynu este markantnejsie, ale to vies uz ty, s cim teraz kuris.
vvv
 
Príspevky: 397
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 15:14:47
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 62 krat

Re: Dá sa namontovať ekvit. regul. ku klasickému plyn. kotlu?

Poslaťod atik » Pon 09. Nov 2009 10:07:35

Ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď! Je to takto dosť komplikované. Mám 24 kW kotol Vaillant WU 240-3. Má 7 rokov, kúpil som ho s domom. Na stránkach výrobcu som sa dočítal, že ekvi. regulátor sa dá priamo, korektne pripojiť na kotol, ktorý má pripojenie eBUS.
Takéto ja nemám, takže asi zostanem bez ekvitermiky. Momentálne nemám prostriedky na kúpu nového kotla, tento je ešte dosť zachovalý.
A
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia