cyklovanie geminox zem

cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Str 14. Okt 2009 20:46:29

začal som kúriť ;) . mam geminox zem 2 - 17. vonkajsiu sondu a QAA 73 izbovy regulator. regulatorom mam nastavenu krivku 3, vypnutu adaptaciu a riadenie podla regulatora. tepelna strata podla projektu 7 kW. v sucasnej dobe, ked je vonku nula kotol opusta pozadovanu teplotu vykurovacej vody, nakolko ide podla modulacie na najnizsi vykon tj riadok modulacie ukazuje 1 - 2 % a aj tak je to vela. zaujimalo by ma, ci uz ked nahreje vodu na 34 a vypne horak, da sa nastavit doba, kedy tento horak najskor zase zapne? pripadne da sa nastavit niekde aby neohrieval kotol vodu s takym rozptylom. mame teraz totizto 23,5 stupna, nakolko aj ked je pozadovana teplota vody 26 napr. zvysi kotol ohrevom vodu postupne az na 34 a az potom vypne.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat




Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Stavitel » Str 14. Okt 2009 23:23:09

pre istotu overte, ci naozaj mate zapnute riadenie podla termostatu + vplyv na okruhy (ak mate viac). skuste zvolit diferenciu vnutorneho priestoru na 0,5, ak mate 0. Kotol vyhreje o pol stupna viac ako nastavena teplota, potom sa zapne, az ked bude pol stupna pod nastavenou teplotou (neviem, ako to funguje u zem, ja mam thri).
Stavitel
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Uto 28. Apr 2009 17:27:25
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Str 14. Okt 2009 23:41:05

Stavitel píše:pre istotu overte, ci naozaj mate zapnute riadenie podla termostatu + vplyv na okruhy (ak mate viac). skuste zvolit diferenciu vnutorneho priestoru na 0,5, ak mate 0. Kotol vyhreje o pol stupna viac ako nastavena teplota, potom sa zapne, az ked bude pol stupna pod nastavenou teplotou (neviem, ako to funguje u zem, ja mam thri).



nie, vplyv priestoroveho regulatora je vypnuty. ja chcem len, aby do podlahovky isla cca konstatna teplota. lenze pri tak nizkej teplote, kotol cykluje a chcem predlzit cykly. takze nemam zapnute riadenie podla termostatu a mam len jeden okruh. kedze nemam zapnuty vplyv termostatu, nemozem nastavit diferenciu priestoru. chcel by som skor, aby sa termostat v priestore nevyuzival, nakolko je na poschodi a nemusi byt potom dobra teplota v inych miestnostiach. moja predstava je, ze kotol bude stale zapnuty na nejaku pozadovanu teplotu a vyregulujem poschodia a izby prietokomermi. avsak, ako som pisal, aj ked mam nastavenu krivku 3 a pozrem sa na pozadovanu teplotu vykurovacej vody, tak je tam napr. teplota 27 a kotol ju nedodrzi, nakolko taky nizky vykon nema a tak pomaly zvysuje teplotu az asi na 34 stupnov a potom vypne. voda sa o chvilu ochladi a zase nahrieva. no lenze ten rozdiel je dost velky a ja mam potom teplo. potreboval by som, aby sa kotol drzal viac pozadovanej teploty vody a predlzil pauzy.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Stavitel » Štv 15. Okt 2009 12:46:41

z podstaty riadenia ekvitermikou vyplyva, ze bude riadit teplotu vykurovacej vody podla vonkajsej teploty a tahat min. na min. vykon. ak si date riadenie aj podla vnutorneho termostatu a nastavite si na nom max. teplotu vykurovacej vody, kotol sa bude podla toho riadit (vyrobca vsak upozornuje, ze to nie je mozne vyuzivat ako ochranu napr. podlahovky). nastavenie vhodnej teploty v miestnostiach sa potom urobi prave cez prietoky. da sa vyuzit tiez paralelny posun vykurovacej krivky. spolu s diferenciou vplyvu teploty odstranite cyklovanie. Ak vytrvalo trvate iba na ekvitermike (podla mna nevhodne riesenie), tak si vzhladom na nizke tepelne straty mozte nechat vymenit horak z 2-17 na 1-10 (neviem vsak, ci to na ZEM ide)
Stavitel
 
Príspevky: 10
Registrovaný: Uto 28. Apr 2009 17:27:25
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod emkac » Pon 19. Okt 2009 9:32:47

Grey, ja to mam rovnako. Tiez iba ekviterm, adaptacia vypnuta, vnutorny vplyv vypnuty. Krivku mam na 3,5, posun 0,5.
Kotol bezne ide na 1%, ale nesledoval som, ako a kedy. Cize neviem ci cykluje.
Pokial ale viem, neda sa dosiahnut to, co chces. Ziadne zmeny cyklov a pod. Dokonca pri tomto zapojeni kotol ignoruje doby kurenia. Cize aj ked som nastavil, aby kuril iba rano v case od 5-8 (napr.), aj tak kuri furt. Teda furt = podla toho, ako mu kaze ekviterm.
Podla mna je toto lepsie ako ma zapnuty vnutorny vplyv. Kadejake narazove vetranie potom nema na to vplyv.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2854
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Pon 19. Okt 2009 9:42:08

emkac píše:Grey, ja to mam rovnako. Tiez iba ekviterm, adaptacia vypnuta, vnutorny vplyv vypnuty. Krivku mam na 3,5, posun 0,5.
Kotol bezne ide na 1%, ale nesledoval som, ako a kedy. Cize neviem ci cykluje.
Pokial ale viem, neda sa dosiahnut to, co chces. Ziadne zmeny cyklov a pod. Dokonca pri tomto zapojeni kotol ignoruje doby kurenia. Cize aj ked som nastavil, aby kuril iba rano v case od 5-8 (napr.), aj tak kuri furt. Teda furt = podla toho, ako mu kaze ekviterm.
Podla mna je toto lepsie ako ma zapnuty vnutorny vplyv. Kadejake narazove vetranie potom nema na to vplyv.



no, uz je to lepsie, ale musel som tiez dat nizsie krivku na 3,5. ako komfort je, o tom niet pochyb, tepla podlaha. len som ostal prekvapeny, ze kotol ide na minimalny vykon a aj tak ked bola pozadovana teplota vykurovacej vody 27 stupnov, voda mala aj 31 stupnov. chcelo by to nizsi spodny vykon, ale s tym asi nic nenarobim.

zaujimalo by ma teda este, pri akej teplote ti zapina kotol? ja to mam zatial nastavene na manualny rezim, tzn. nevypina sam. myslim ze sa jedna o parameter prepnutie leto/zima, aku tam mas teplotu??? chcel by som to dat do nejakeho automatickeho rezimu a nech si kotol robi co chce :)
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod brystol » Pia 23. Okt 2009 13:01:47

Emkac , Mne ten kotol a aj cerpadlo v noci v case utlmu uplne vypol , prestala svietit aj kontrolka cerpadla a aj horaku na kotli. Utlm mam nastaveny od 22.00 do 5.00. Inak v tomto pripade ( vykurovanie len cistym ekvitermom sa mi zvysila spotreba plynu a samozrejme aj elektriny ( cerpadlo na 3 rychlost 76W ) , oproti spotrebe so zapnutym vplyvom vnutornej teploty . Teplota celkova v pohode ak bol nastaveny vplyv vnut.tepl. , problem bol len s pocitom "vychladnutej" podlahovky aj ked teplota na povrchu podlahy bola 24 stupnov a aj vo 1.5 metra bolo 24 stupnov cize teplota bola rovnomerne rozdelena , podlaha bola na pocit chladna . Otazna bude asi spotreba vs komfort na nohy ...
brystol
 
Príspevky: 16
Obrázky: 22
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 23:05:58
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Pon 26. Okt 2009 12:11:23

brystol píše:Emkac , Mne ten kotol a aj cerpadlo v noci v case utlmu uplne vypol , prestala svietit aj kontrolka cerpadla a aj horaku na kotli. Utlm mam nastaveny od 22.00 do 5.00. Inak v tomto pripade ( vykurovanie len cistym ekvitermom sa mi zvysila spotreba plynu a samozrejme aj elektriny ( cerpadlo na 3 rychlost 76W ) , oproti spotrebe so zapnutym vplyvom vnutornej teploty . Teplota celkova v pohode ak bol nastaveny vplyv vnut.tepl. , problem bol len s pocitom "vychladnutej" podlahovky aj ked teplota na povrchu podlahy bola 24 stupnov a aj vo 1.5 metra bolo 24 stupnov cize teplota bola rovnomerne rozdelena , podlaha bola na pocit chladna . Otazna bude asi spotreba vs komfort na nohy ...


cerpadlo mam na prvom stupni, takze spotrebu mam nizsiu. nechapem, preco ho mate na trojke. vlastne ani neviem čo je v tomto pripade lepsie.
s utlmom som uvazoval, ale neviem ci sa to u tej podlahovky az tak oplati, to aby som vypol tak aspon o pat hodin skor ako vy a zapol takisto skor. ak mate podlahovku, nechapem , preco mate utlm tak neskoro, jedine ze chodite dost neskoro spat :)
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod emkac » Pon 26. Okt 2009 22:17:08

a) ake cerpadlo na 1 alebo 3? o com je rec? som mimo :-(
b) prepinanie leto/zima nemam automaticky, necham to stale rucne. lebo ked udru obcasne mrazy, nechcem, aby sa kotol zapol. aj tohto roku to tak bolo, ze kotol by sa u zapol (v noci relativne zima), ale ja som nechcel, lebo cez den to slnko vyhrialo a cez noc to az tak nekleslo, kvoli izolacii domu.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2854
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Uto 27. Okt 2009 9:09:06

emkac píše:a) ake cerpadlo na 1 alebo 3? o com je rec? som mimo :-(
b) prepinanie leto/zima nemam automaticky, necham to stale rucne. lebo ked udru obcasne mrazy, nechcem, aby sa kotol zapol. aj tohto roku to tak bolo, ze kotol by sa u zapol (v noci relativne zima), ale ja som nechcel, lebo cez den to slnko vyhrialo a cez noc to az tak nekleslo, kvoli izolacii domu.



emkac, geminox zem ma cerpadlo s troma rychlostami, ktore sa daju prepinat manualne na cerpadle, od toho zavisi aj spotreba.
no a ja neviem v mojom pripade, ci je lepsie hnat vodu co najrychlejsie, alebo co najpomalsie. mozno ze to v konecnom dosledku bude aj jedno.
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod brystol » Str 28. Okt 2009 14:43:48

To grey1 :
Osobne mam dojem ze ak by bolo pomalsie cerpadlo , mal by som asi nerovnomerne rozdelene teploty v izbach ,
mam rozne dlzky okruhov mam 100m a aj 25 m , aj ked je pravda ze toto sa da vyregulovat prietokmi .
Priznam sa ze som neskusal aj ked spotreba elektriny by bola
1 - 37W
2 - 57 W
3 - 76 W
za jeden mesiac je to 76-37=39W*30*24= cca 28kW za mesiace a za sezonu je to cca 33€ .
ak dobre ratam ...
brystol
 
Príspevky: 16
Obrázky: 22
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 23:05:58
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod Grey1 » Štv 29. Okt 2009 10:53:07

brystol píše:To grey1 :
Osobne mam dojem ze ak by bolo pomalsie cerpadlo , mal by som asi nerovnomerne rozdelene teploty v izbach ,
mam rozne dlzky okruhov mam 100m a aj 25 m , aj ked je pravda ze toto sa da vyregulovat prietokmi .
Priznam sa ze som neskusal aj ked spotreba elektriny by bola
1 - 37W
2 - 57 W
3 - 76 W
za jeden mesiac je to 76-37=39W*30*24= cca 28kW za mesiace a za sezonu je to cca 33€ .
ak dobre ratam ...



spravne je odpoved B :) j ked je pravda ze toto sa da vyregulovat prietokmi
ci budes mat cerpadlo na najviac, alebo na najmenej, prietokomermi rozdelis mnozstvo vody do vetiev.
zaujimalo by ma sko, aky to ma vplyv, ci ide voda rychlejsie, alebo pomalsie v podlahovke
napr. na zaciatku cyklu kotla, by bolo asi lepsie pomalsia rychlost, nakolko sa voda viac ochladi a je vacsi spat potom v kotli - moja uvaha
takze otazkou je, aku rychlost zvolit cerpadla???
Grey1
 
Príspevky: 221
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 9:21:21
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod boro » Štv 29. Okt 2009 12:38:17

Výkon podlahovky závisí od teploty vody a prietoku. Čím vyšší prietok, tým viac tepla môže voda preniesť a odovzdať do miestnosti.
Ak ide o zamedzenie cyklovania, tak nižší prietok je výhodný (okrem toho znamená aj nižšiu spotrebu el. energie čerpadlom). Pri nízkych vonkajších teplotách však nemusí vykurovací výkon pri nízkom prietoku stačiť (teplotou vody do podlahovky nemožno zvyšovať do nekonečna) a vtedy treba zvýšiť prietok (výkon/otáčky čerpadla).
boro
 
Príspevky: 914
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod brystol » Štv 29. Okt 2009 15:44:31

Co sa tyka cyklovania som nasiel pre nizke otacky tuto diskusiu :

http://www.tzb-info.cz/t.py?t=11&i=105808
brystol
 
Príspevky: 16
Obrázky: 22
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 23:05:58
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: cyklovanie geminox zem

Poslaťod brystol » Štv 29. Okt 2009 21:49:02

Kedze podla charakteristiky cerpadla pri prvom rychlostnom stupni je max dopravna vyska 3 m , nemam odvahu nastavovat cerpadlo na menej nez stupen 2 , ( V manuali navod na montaz technicke udaje cerpadla ) kedze mam kotol na prizemi a podlahovku hore i dolu na poschodi ... Ozaj a ta rychlost 1 nema potom vplyv na pomalsi ohrev TUV ?
brystol
 
Príspevky: 16
Obrázky: 22
Registrovaný: Pon 24. Nov 2008 23:05:58
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron