Co s vyprsanou lehotou stavebneho povolenia

Co s vyprsanou lehotou stavebneho povolenia

Poslaťod igor123 » Uto 18. Jan 2011 13:13:59

Kupil som dom, na ktorom bola zacata rekonstrukcia.
Povodny majitel mal stavebne povolenie na rekonstrukciu domu, aj ju zacal a urobil hrubu stavbu podkrovia. Potom dalej nepokracoval a ani nepoziadal o predlzenie stavebneho povolenia - to vyprsalo pred 3 rokmi.

Teraz som ten dom kupil a moja otazka je ako dalej pokracovat ? - potrebujem dokoncit zacatu rekonstrukciu - v podstate pripojit rozvody vody, elektriny, kurenia, vymenit okna a dokoncit podlahy.

Je mozne nejako "obnovit" povodne stavebne povolenie alebo treba znova nove na celu rekonstrukciu ... alebo je nejaky iny postup ?
Naposledy upravil MartinH dňa Štv 31. Mar 2011 9:13:03, celkovo upravené 1
Dôvod: Oprava preklepu v nadpise
igor123
 




Re: Co s vyprsanou lehoutou stavebneho povolenia

Poslaťod ziletka » Uto 18. Jan 2011 13:36:29

Ja som mal na stavebnom povoleni ze stavba bude dokoncena do konca minuleho roka. Siel som na obecny urad ze to predlzim (mimochodom sa za to plati) a pani mi povedala ze si s tym nemam lamat hlavu, ze to sa riesi hlavne pri firmach, ale pri rodinnych domoch je to normalna vec ze dojdu peniaze, prestane sa stavat, potom sa zas zacne ked sa nasetri. Vsetko zavisi od toho na koho natrafis. Kazdopadne tam treba ist a vysvetlit situaciu.
Všetky peniaze nezarobíš, niektoré budeš musieť aj ukradnúť.
Obrázok užívateľa
ziletka
 
Príspevky: 1167
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 21:54:45
Bydlisko: Martin
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 72 krat

Re: Co s vyprsanou lehoutou stavebneho povolenia

Poslaťod ppan » Uto 18. Jan 2011 19:41:35

Stavebne povolenie straca platnost, iba ak sa nezacne so stavbou do dvoch rokov, ak sa zacalo, zostava platne. Stavebny urad sice zvycajne urci lehotu, dokedy by mala byt stavba skolaudovana, ale aj ked tento termin nie je dodrzany, tak stavebne povolenie platnost nestraca. Stavebny urad by mohol ulozit pokutu za nedodrzanie terminu, ale - ako uz pisal ziletka - pri rodinnych domoch to zvycajne nerobi. O predlzenie terminu dokoncenia vystavby treba poziadat pisomne stavebny urad. My sme tiez stavali dlho, nepotrebovali sme sa ponahlat. Dom sme zacali stavat asi tyzden pred koncom dvojrocneho terminu na zacatie stavby. Termin dokoncenia stavby bol u nas trojrocny od vydania stavebneho povolenia, ten sme, samozrejme nestihli, podali sme si ziadost o predlzenie. Stavebny urad to predlzil o dalsie tri roky. Tou ziadostou o predlzenie sme akurat vydesili susedov, lebo stavebny urad poslal oznamenie o zmene terminu nielen nam, ale aj im a prehnal ich na postu. Pytali sa, co sa deje, naco ich oslovuje stavebny urad. ;) a potom sa pytali, naco sme si to dali predlzovat, nikto okolo nas, aj ked nestihal, sa s tym nenamahal. V kazdom pripade zajdi na stavebny urad, oni si uz povedia, co vsetko chcu a potrebuju.
ppan
 
Príspevky: 34
Registrovaný: Ned 21. Jún 2009 21:13:32
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 9 krat

Re: Co s vyprsanou lehoutou stavebneho povolenia

Poslaťod igor_zeel » Str 19. Jan 2011 12:13:42

Otazka je, ci stavebne povoelnie plati aj pre noveho majitela....

Teda stary majitel dostal stavebne povolenie - zacal rekonstrukciu, nedokoncil, stavebne povolenie "vyprsalo", nepoziadal o predlzenie.
Nasledne predal dom.

Novy majitel moze pokracovat podla povodneho povolenia ???
igor_zeel
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Str 19. Jan 2011 11:37:18
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Co s vyprsanou lehoutou stavebneho povolenia

Poslaťod sigma » Str 19. Jan 2011 14:36:45

igor_zeel píše:Novy majitel moze pokracovat podla povodneho povolenia ???

Nie, nie tak jednoducho, nie v plnom rozsahu, viac-menej ano.
Novy majitel musi poziadat o zmenu stavebnika. Stavebny urad (mozno) vyda stavebne povolenie pre noveho stavebnika, tam sa vyznaci, do kedy ma stavebne povolenie platit, nejake limity su aj tak dopredu urcene. V kazdom pripade pred akymkolvek krokom by ste mali ist na SU a konzultovat problematiku. (Predpokladam, ze stavebnu dokumentaciu mate, overte si, ci je kompletna a platna.)
(vlastna skusenost [ikonka smiech cez slzy])
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Co s vyprsanou lehoutou stavebneho povolenia

Poslaťod ivanes75 » Str 30. Mar 2011 11:20:54

spravidla je postup taky, ze v case, ked je este stavebne povolenie platne oznami sa stavebnemu uradu zaciatok stavebnych prac aj ked este nehodlam stavat a nasledne poziadam o predlzenie lehoty pre dokoncenie stavby. takto zostava stav. povolenie pravoplatne. alebo dalsia moznost, poziadam o predlzenie platnosti stavebneho povolenia. co sa tyka prevodu prav a povinnosti stavebnika pri kupe pozemku, alebo stavby na ktore je vydane stavebneho povolenia tak postup je nasledovny. nikde sa nic nemusi ohlasovat, na kupujuceho prechadzaju tieto prava automaticky podla stavebneho zakona, pri ziadosti o vydanie kolaudacneho rozhodnutia novy majitel predlozi pravny vztah k pozemku a stavbe a ziada o vydanie kolaudacneho rozhodnutia pod svojim menom.
ivanes75
 
Príspevky: 1
Registrovaný: Str 30. Mar 2011 11:14:18
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat





Späť na Pozemok, projekt, príprava stavby

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť