Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Poslaťod emkac » Pon 12. Júl 2010 16:55:33

Pred par dnami sme spozorovali vlhnutie stien. Po prvych odhadoch - stenu olizuje pes, opat nam pocas tej burky naprsalo cez komin a pod. sme usudili, ze to je vacsi pruser.

Neskor sa totiz taketo vlhnutie sa objavilo skoro vsetkych stenach prizemia, co vylucilo nejaky jednorazovy problem.
P1070577.JPG
P1070577.JPG (414.64 KiB) Zobrazené 3521 krát

P1070582.JPG
P1070582.JPG (361.01 KiB) Zobrazené 3521 krát

Skusil som to zakreslit, kde je problem.
(modrou je oznacene, kde sa nasli mokre steny, farebne neoznacene bud mokre neboli alebo tam je sokel z dlazby, cize to nie je vidiet)
prizemie.JPG
prizemie.JPG (35.27 KiB) Zobrazené 3521 krát

Co sa asi stalo?
Praskla podlahovka - zelenou je oznacena rozvodova skrina, tam su spoje OK. Nic neslzi. A v podlahe snad tiez nie, preco by to prasklo az teraz? Navyse tlak v systeme je sice stale nizky, ale po par dnoch by uz bol na 0. (pri takomto silnom vlhnuti)
Mame ucpatu kanalizaciu - cervenym je oznacena jedna vetva, ktora zbera kuchynu a horny zachod. Pocas stavby bola ucpata od omietky a ked sa spojazdnil horny zachod, vytekala voda cez kontrolny otvor. Testy vsak ukazali, ze rura je priechodna.
Tecie sprchovy kut - tyrkysovou farbou su oznacene miesta, kde je stena sucha. Keby tiekol sprchac, voda by musela byt mokra aj tam.
Praskol nejaky spoj vody - toto sa ukazalo ako najpravdepodobnejsie riesenie. Kedze jeden zo spojov zaliatych v podlahe bol tam, kde je ta cervenou oznacena kanalizacna rura, a kedze tam bola vlhkost najvacsia, padlo rozhodnutie zhodit omietku a pozriet sa osobne.

Nahodou som vsak pozrel za kuchynsku linku. A zistil som, ze slzi privod vody do umyvacky riadu (hnedou farbou). 2-3 kvapky za sekundu. Po privodnej hadici kvapky stekali dolu, nepadali vsak na dlazbu na kuchynu, ale hadica sa dotykala steny, cize vsetka vlhkost presla do steny. Odtial dole na HI, odtial sa to sirilo po celom dome. Kedze mam nerovnu dosku, stekalo to po HI pod poterom kade tade. A pri stenach to vyslo hore.

Takze jeden zly spoj a mam kompletne mokry spodok stavby - geotextilia na HI pod EPS je urcite cela mokra, cast poteru (sadroveho - anhydrit) v kuchyni a okoli mokrych stien je cela mokra. Skratka zabava.
Voda je momentalne prerusena, pricom cakame, ci sa to zacne pomaly susit. A ked nie, problem bol aj v niecom inom a ja som v haji. :(
Naposledy upravil emkac dňa Pia 16. Júl 2010 16:19:47, celkovo upravené 1
Dôvod: Zmena nazvu temy z "Co moze urobit mierne prasknuty spoj"
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat




Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod jana » Pon 12. Júl 2010 17:50:52

my sme mali mierne strhany zavit na plastovej koncovke, ktora bola namiesto zatial nenamontovanej baterie na sprchovy kut a voda stekala poza obklad na sadrokartone dole. pod podlahou bol liaty poter - samozrejme na polystyrene a v pripade potreby aj nejaky piesok na vyrovnanie drobnych nerovnosti dosky tam bol, takze idealne na lubovolny pohyb vody... a voda sa zjavila na uplne inej strane kupelne, na ktorej je hlavny privod, rozvody do oboch kupelni, pracka.. vlastne som si to vsimla, ked uz kvapkala v suterene blizko kotla, takze sme najskor vylucili podlahovku, potom kanalizaciu a zostala len voda. jednoducho na ten zatial neexistujuci sprchac sme ani nepomysleli :D , len sme rozmyslali, co a ako co najrozumnejsie burat, aby sme zistili pricinu.
jana
 
Príspevky: 127
Registrovaný: Uto 27. Jan 2009 14:39:55
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 12 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod joko » Pon 12. Júl 2010 18:59:29

To Emkac: Odporúčam Ti skontrolovať manometer - ak máš, - ak nemáš, tak nahodiť hocikam v systéme, a večer zatvoriť všetky ventily , napr. TUV , závlaha, WC atd. čo môžeš zatvoriť, a ráno kontrolovať stav manometra, ak nebol pokles, tak postupne ventily v interiéry po jednom otvárať, a sledovať stav manometra. Ak nenastal žiadny pokles, tak problém bol v hadici, čo si objavil. Ak to kvapkalo ako píšeš, a nikde sa to v interiéri neobjavilo, tak to vsakovala stena a ukladala vodu na HI.
Mal som už podobný problém, kedy majiteľ zistil závadu až keď išiel predávať dom, a odhalil steny, vtedy zistil že za linkou všetky steny čo nevidel mal plesnivé, a čo videl bolo obložené. Tam taktiež kvapkala voda cca 20 sekúnd jedna kvapka ale trvalo to možno 4 roky. Objavil to pri stahovaní suterénu, a následne kontroloval prízemie, a padla mu sánka keď odhalil linku.
Z akého materiálu máš vodovod? Čo som videl máš PPR. Jedine vylučovacou metódou, a fotografiami zo stavby dokážeš lokalozovať, ak je tam netesnosť.
Prajem Ti, nech je to tá hadica. :netusim :oops:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod Miro Ke » Uto 13. Júl 2010 7:57:00

zelam Ti aby to bol skutocne tento problem, ale napadlo ma nieco vaznejsie
- teraz vela prsalo
- mali ste vysoko hladinu spodnej vody a pokial Viem aspon co si ukazoval tak niektore domy boli v danej lokalite zaliate
- viem ze ste riesili opravu HI
Zaver je mozne aj to ze to saje spodnu vodu cez porusenu HI, ale ako to vylucit tak to neviem.

S týmto príspevkom autora Miro Ke súhlasil
MiroM
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod emkac » Uto 13. Júl 2010 9:07:13

Budem to este skusat manometrom, ako joko pisal. Ale uvazovali sme aj nad dazdom a spodnou vodou.
Na miestach, kde sme HI opravovali, to urcite byt nemoze. Lebo by boli mokre miesta, kde je teraz sucho.
Navyse tu naposledy prsalo pred dvoma tyzdnami, aj to jeden den. Tie obrovske dazde boli pred mesiacom, ta voda je uz davno prec. Aj z hlbky.
A ono sa to na niektorych miestach za posledny den (od vypnutia toho uzaveru) niekde zhorsilo a niekde zlepsilo.
Konkretne v obyvacke zlepsilo, v tej jednej izbe a v chodbe v satniku to stagnuje. A objavila sa vlhkost na inom mieste, konkretne na stene pri vchode do kupelne.

Dnes vecer skusim nasadit manometer a zajtra uvidim. Dalsie pokusy budu rozobratie sprchaca (mozno tecie odtok) a rozbitie tej steny, kde su rozvody kanalizacie a vody na poschodie.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod joko » Uto 13. Júl 2010 13:59:10

Určite pred búraním skús zistiť o akú vodu ide, SV , TUV, kúrenie asi nie, alebo odpad. Až následne by som búral. S manometrom to zistíš za jeden deň, len to musíš robiť v čase, keď v dome môžeš osdtaviť vodu. A následne vytypovať spoje, ak máš nafotené. :cry:
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod spartakus » Str 14. Júl 2010 12:06:33

aj my sme mali tecuci spoj za kuchynskou linkou. objavili sme ho ale relativne rychlo - z vonkajsej strany domu sa zjavil mokry flak (stena je z porobetonu). taketo objavenie tecuceho spoja z tvojej strany nie je mozne, pretoze ty mas dom obaleny takmer dokonalou paro-vodozabranou...
spartakus
 
Príspevky: 20
Registrovaný: Pia 04. Sep 2009 9:17:55
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod emkac » Štv 15. Júl 2010 0:43:41

Tak.
Aby toho nebolo malo, po dvoch dnoch od vypnutia zdroja zacali niektore steny schnut. To som uz pisal.
Ale pri vchode do kupelne sa to zhorsilo tak, ze sme patrali po dalsom uniku vody dalej.
V prvej chodbe sme dali prec botnik (ktory bol narazeny na stenu medzi chodbou a kupelnou) a - a stena za nim bol fest mokra. Do vysky cca 10-20 cm. Akokde.

Takze padol navrh na rozobratie sprchoveho kuta. (pre kontrolu, ako to pod nim vyzera).
Inac uz cca pred troma mesiacmi som zistil, ze ked sa postavim do vanicky, tak to "pukne". Akokeby sa pod nim nejako pokazilo vypodlozenie a prestal byt pevny. (ak sa dobre pamatam, vanicka je postavena na nozickach, vypodlozena ytongom a dopenena).
Toto s vlhkostou bol dalsi dovod (alebo skor impulz) na to, aby sa sprchac rozobral.
Takze dvere a panty a pod. som dal prec, zostala iba vanicka a sifon. Ten som odsroboval a ..... a zistil som, ze pod sprchacom je vlhko. Mokro. Neplavalo to tam, ale kde som dociahol rukou, tam je to mokre. Dokonca presne pod sifonom bola diera v Den Braven tekutej lepenke. Vo velkosti 5 haliernika. A anhydritovy poter pod tou dierou bol morky, makky. Ked som isiel rukou do rohov (kde som pouzil Den Braven HI Pasky), tak som z toho nemal dobry pocit, ze to nejako extra drzi. Ale to bolo len na hmat.
Vizualne som to nemal moznost pozriet, neviem totiz vanicku dat prec. Dokonca ked som ju skusal nejakou pakou odtlacit od steny, zlomil som kachlicku. (poradte, ako dat vanicku prec :?: )
Ked sa mi ju podari odtial dostat, poreferujem, ako to pod nou vyzera, ci toto mohlo sposobit pretekanie vody (asi zo sifonu) do okolia.

(Moj nazor je, ze sifon nebol dobre urobeny nikdy. Ze vzdy, alebo uz dlhodobo unikala nejaka voda pod vanicku. A aj to trvale vlhko sposobilo zoslabnutie tej izolacie. A ked sa uvolnilo to vypdlozenie vanicky, tak pri zatazi vanicka vzdy klesla dole. Sifon vtedy prerazil oslabenu izolaciu a vznikla tak diera pre unik vody do poteru. Po tom pukani som uz sprchac nepouzival tak casto, aby sa to prejavilo ihned. Dokonca od vypnutia kurenia vobec. Cize voda uz pod sprchac tolko netiekla, aby sa to prejavilo pred tymi par mesiacmi. Len ked sme tam umyvali psa alebo nieco ine. A akurat teraz sa tej vody nahromadilo tolko, ze to vyrazilo do stien. (fakt je ten, ze posledny tyzden sa sprchac pouzil viac krat, cize asi tej vody tam bolo viac))

Mimochodm, aka je pravdepodobnost, ze sa v rovnakom case prejavia dva rovnake problemy s vodou? Ze naraz sa prejavi prasknuty spoj a za naraz sa prejavi poskodeny sifon?

:dash
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod Miro Ke » Štv 15. Júl 2010 8:15:40

emkac, daval som dole novu vanicku pretoze na nej zacal praskat smalt, pravdu povediac bol som nuteny pouzit hrubu silu, pri ktorej som musel odsekat aj spodnu cast kachliciek, ale mozna by to islo vyrezat priamociarou pilou. Mal som este kachlicky takze to nebol problem ale aj tak je to uz !!!opravovane!!!
Obrázok užívateľa
Miro Ke
 
Príspevky: 719
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 7:48:29
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 53 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod MiroM » Štv 15. Júl 2010 8:46:01

emkac píše:Mimochodm, aka je pravdepodobnost, ze sa v rovnakom case prejavia dva rovnake problemy s vodou? Ze naraz sa prejavi prasknuty spoj a za naraz sa prejavi poskodeny sifon?

:dash


Ak oprasim vedomosti zo statistiky, tak ta pravdepodobnost sa blizi nule. :D

emkac píše:Vizualne som to nemal moznost pozriet, neviem totiz vanicku dat prec. Dokonca ked som ju skusal nejakou pakou odtlacit od steny, zlomil som kachlicku. (poradte, ako dat vanicku prec :?: )
Ked sa mi ju podari odtial dostat, poreferujem, ako to pod nou vyzera, ci toto mohlo sposobit pretekanie vody (asi zo sifonu) do okolia.

Samozrejme najskor prerez kolom dokola silikon, nezda sa, ale ten ma svoju silu a drzi vanicku. Potom by som sa snazil ju zospodu niecim tenkym podpacit. Zalezi ako ju mas podlepenu. Ja som pouzil kombinaciu PUR peny a silikonu(pod vanickou) a ak by som ju musel nedajboze demontovat, tak bez destrukcie vanicky by to asi neslo. :netusim
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj

Poslaťod joko » Štv 15. Júl 2010 13:34:29

Demontáž vaničky: Ak si videl ako to tam dali, tak skús opačným poradím prác to demontovať. Dáš preč kryť sifónu vo vaničke, a ten sifon sa skladá z dvoch častí. Vrchnú časť sa dá vyskrútkovať. Každý sifón je na závit, a vnútrajšok sa vytočí na závite. tým pádom dosiahneš, že sifón ťa uvolní - nedrží. Následne treba všetky lepenia prerezať skalpelom. písal si , že si to robil, ale treba to na plný čepel, a prípadne následne aj s kuchyňským nožom až po podlahu. To isté aj z prednej strany, a hlave na snažiť uvolniť nožičky. Nepredpokladám, že PUR penu dostal pod vaničku, no vylúčiť to tiež neviem. Jedine obrezať, a vypáčiť. Najväčšiu nosnosť má v rohoch pri stene. Dlhý kuchyňský nôž, klinky a postupne páčiť. Ak to nepôjde po dobrom, tak to musí po zlom, no vtedy už treba počítať s novou vaničkou.
Netesnosť vodovodu zistíš manometrom, ako klasickú tlakovú skúšku, ale a skúsiť to aj s vylučovacou metódou, aby si vedel aj to či je to TUV, alebo SV, a prípadne ktorá časť vetvy?
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Poslaťod emkac » Pia 16. Júl 2010 16:24:00

Takze toto su fotky, vdaka ktorym som sa rozhodol demontovat sprchac.
Prvy obrazok je na mapke oznaceny cislo 1, druhy cislom 2.
Prílohy
prizemie2.JPG
prizemie2.JPG (36.51 KiB) Zobrazené 3298 krát
P1070583.JPG
Obrazok 1
P1070583.JPG (217.51 KiB) Zobrazené 3298 krát
P1070587.JPG
Obrazok 2
P1070587.JPG (236.13 KiB) Zobrazené 3298 krát
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Poslaťod emkac » Pia 16. Júl 2010 16:43:40

A takto to vyzera po demontazi vanicky. :dash
P1070590.JPG
P1070590.JPG (294.17 KiB) Zobrazené 3295 krát

Tekuta lepenka v rohoch je uplne znicena. Paradoxne poter pod nou nie je mokry, nie je makky. Co znaci, ze anhydrit nie je az taky vodeneodolny.
Najviac svinstva je okolo napojenia sifonu na kanalizacnu ruru. Tam je to cele cierne a plesnive.
Vlavo je to cele hnede, tam je vidiet, ako tadial musela voda presakovat do steny a vyrazat na druhej strane, na obrazku 1.

A toto je vanicka. Na prvy pohlad zhrdzavena a plesniva.
P1070588.JPG
P1070588.JPG (298.1 KiB) Zobrazené 3295 krát

Pozriem ceny novych a uvidim, ci sa mi oplati zachranit tuto alebo kupim rovno novu.

n.j., som zvedavy, ako vyriesim tu kanalizaciu, Lebo rura ide vysoko, bol a bude problem na to vanicku napojit.
To je tak, ked na stavbe robia kamarati.

Postup prac:
- nechat uschnut
- zbavit kompletne tekutej izolacie
- vydomestosovat
- vyburat jamu okolo spojenia sifon a rury a snazit sa o co najlepsie a najnizsie spojenie
- dat nejaku dobru HI, asi tam narvem nieco asfaltove
- polozit vanicku

Hlavne ze mam novostavbu. Hlavne ze som nechal robit "odbornikom". :kill Ze som ja blb neostal v panelaku.

A furt si lamem hlavu, preco sa to objavilo az teraz??? Ved to je dlodobe, preco to prerazilo az teraz??? :netusim
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Poslaťod PrasinaPE » Pia 16. Júl 2010 17:51:51

Prave pre tieto caste poruchy je lepsie oblozit komplet steny aj podlahu dlazbou a sprchovy kut podla moznosti montovany panel z predu.. ziaden silikon na podlahu. V pripade maleho zateku sa hnet da spozorovat unik vody a predide sa vacsim skodam. Treba kupit aj kvalitny silikon na prepaskovanie rohov - male trhlinky tiez spravia sarapatu.
PrasinaPE
 
Príspevky: 310
Registrovaný: Pia 04. Jún 2010 21:21:21
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Co moze urobit mierne prasknuty spoj a sifon v sprchaci

Poslaťod MiroM » Pon 26. Júl 2010 11:29:44

No pekny humus. Ked tam teraz nalejes vodu, tak presakuje niektory spoj? Ked budes osadzat novy sifon/vanicku, tak tomu flxi potrubiu sa vyhni. Ma velke tlakove straty na prudiacu kvapalinu a byva aj problem s napojenim na HT/PVC ruru. Podla vsetkeho ti to tvoj vodar-kamarat napojil tu flexi ruru na HT ruru iba silikonom a ten spoj netesni (tam, kde je toho sajrajtu vela). Sprav to napevno a bude to ok. Flexi pouzivaju len typci, co si chcu ulahcit pracu - nemusia sa srat s presnym osadzanim a za par minut je hotovo.
Ale aj tak sa mi nezda, ze by tie problemy s vlhnutim steny sposoboval tento sprchac.

S týmto príspevkom autora MiroM súhlasil
jan45
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3039
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat




Ďalší

Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron