Časté otázky a príklady dobrej praxe?

na Vašom novom fóre

Časté otázky a príklady dobrej praxe?

Poslaťod boro » Pia 11. Sep 2009 9:25:13

Neviem či nenastal čas na zriadenie sekcie s pripravenými odpoveďami na najčastejšie otázky, najlepšie vo forme "manuálu" a ideálne s možnosťou ich priebežného editovania a dopĺňania (wiki?). V diskusiách je materiálu dosť, len to trochu usporiadať. Časom by tak mohla vzniknúť kompletná príručka svojpomocnej výstavby - od projektu až po kolaudáciu.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat




Re: Časté otázky a príklady dobrej praxe?

Poslaťod emkac » Pia 11. Sep 2009 10:23:00

Problem je, ze pri stavbe neexistuju jednoznacne odpovede. Cize ak si predstavime klasicke FAQ, tak nasledovny priklad ukazuje, ze je to nerealne.

Otazka: Mam v projekte tehlu 38 cm. Akou hrubkou EPS mam zateplit?
Odpoved a): Minimalne 12 cm z dovodu rosneho bodu.
Odpoved b): Zateplenie musis riesit komplexne, ake chces mat straty? Ako mas zatepleny zvysok?
Odpoved c): Ak ti nevadia hrube mury, daj 25 cm, inac 20.
Odpoved d): Daj tensie mury, napriklad 25cm a daj potom EPS 20 cm.

Kvazi vsetky odpovede su za istych podmienok pravdive.

Ja osobne za nejaky mesiac zverejnim mozno nieco podobne. Nejaky navod, ako postavit dom. Krok za krokom. S odkazmi na diskusie. Potom sa zverejni, budete posielat pripomienky a bude sa priebezne upravovat. Vo forme wiki asi nie (neviem ci to phpbb podporuje), ale bude to zive.

Ale mozno som zle pochopil Tvoj navrh. Vsak daj priklad. Ak to nebude nerealne, rad sa v tom zaangazujem.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Časté otázky a príklady dobrej praxe?

Poslaťod admin » Pia 11. Sep 2009 10:23:49

Ja som za, len kto bude ten garant spravnosti uvedenych informacii.
Skus to trochu podrobnejsie rozviest, daj nejake priklady.
Naposledy upravil admin dňa Pia 11. Sep 2009 10:26:18, celkovo upravené 1
Dôvod: Emkac, pozeram ze si ma o par sekund predbehol ;)
Obrázok užívateľa
admin
Administrátor
 
Príspevky: 290
Obrázky: 5
Registrovaný: Uto 18. Nov 2008 18:30:21
Dal súhlas: 14 krat
Dostal súhlas: 19 krat

Re: Časté otázky a príklady dobrej praxe?

Poslaťod zahradnik » Pia 11. Sep 2009 12:42:01

zdravim vas... hlavne admina...

wiki by bola fajn...
ale na zaciatok by mozno stacilo spravit "SLOVNIK"... pri takych beznych a kazdodennych cinnostich (ako stavba domu urcite je :-) -- ja konkretne som postavil uz asi 30 domov.. a 29 domov som uz aj zbural... sice len v myslienkach a zostal som len pri tom poslednom ktory je coraz realnejsi... ) sa urcite kazdy stretol s nejakym pojmom, co mu nebolo jasne.. jasne, da sa vygooglit vela toho, ale uz ked mame portal o stavbe, tak nech je to tu...

mam na mysli nieco takeho:
Nazov temy : Strechy
Podtema: Typy striech
a text k tomu by v skratke vysvetlil , ake typy striech sa pouzivaju, a ako to vyzera... pripadne aj nejake ludove nazvy... (v mojom pripade ako Typy striech by som umiestnil odkaz alebo priamo obrazky vytiahnut z materialov (napr http://www.coleman.sk/img/pdf/Stresnekrytiny.pdf) )
Mozno by to prispelo aj k jednoznacnosti v diskuziach kde nieco pisem a dam link na to co to vlastne myslim... potom sa nestane, ze ja hovorim o Ackovej streche a moj sused o sedlovej.. a vlastne hovorime o tej istej, len sa nase myslienky stretnu az po case :-)

viem, ze treba brat ohlad na autorske prava, ale myslim, ze ked sa uvedie aj zdroj, tym padom dostane aj autorske pravo zadostucinenie... :-)
verim, ze je vela pojmov, s ktorymi sa clovek stretava, vela je aj narecovych alebo "poloodbornych".. a nezaskodilo by, keby sa clovek v tom trosku orientoval.. niektore pojmy sa velmi tazko daju najst...
Obrázok užívateľa
zahradnik
 
Príspevky: 216
Obrázky: 2
Registrovaný: Sob 18. Júl 2009 21:21:33
Bydlisko: kedysi to bol Assakurt
Dal súhlas: 15 krat
Dostal súhlas: 19 krat

Re: Časté otázky a príklady dobrej praxe?

Poslaťod boro » Pia 11. Sep 2009 21:10:27

admin píše:Ja som za, len kto bude ten garant spravnosti uvedenych informacii.
Skus to trochu podrobnejsie rozviest, daj nejake priklady.


Nemám žiaden konkrétny príklad, ale skúsim trochu rozviesť:

Existuje asi tisíc otázok nových stavebníkov, ktoré sa stále dokola opakujú (napr. z čoho stavať, akú hrúbku izolácie, atď.) a "nováčikovia" sú tunajšími diskusnými mazákmi odkázaní na tlačítko "Hľadaj..." a prehrýzanie sa stovkami diskusných príspevkov, pričom časť z nich je zavádzajúca (tu je to ešte celkom dobré, na e-filipe to bola katastrofa). Niežeby to prehrýzanie sa diskusiami bolo zbytočné, alebo málo poučné. Len to dlho trvá a niekedy dá poriadnu robotu vybrať si z protichodných názorov ten "správny".

Tu pricházda "manuál", kde by boli tieto najčastejšie okruhy problémov zhrnuté a vysvetlené. Idem stavať, prečítam si tento manuál a pár kníh (ktoré v ňom budú spomenuté medzi odporúčanou literatúrou) a moje šance, že postavím dom s lešpím pomerom cena/kvalita sú zas o trochu vyššie. Štruktúra "manuálu" by mala stavebníka viesť jednotlivými krokmi pri výstavbe (v časovom slede). Prečítam a mám celkom dobrú predstavu ako rozmýšlať pri návrhu či výbere projektu, pozemku, ako vybaviť stavebné a iné povolenia, ako robiť základy, na čo si dať pozor pri betonáži, ale aj ako vyberať, kontrolovať a odmeňovať "majstrov", kupovať stavebný materiál a pod.

Aby som odpovedal aj emkačovi, vôbec tam nemusia byť jednoznačné odpovede (zo známej kauzy vieme, že aj "Gabo berie vec alternatívne"). Dôležité je, aby boli predstavené ne/výhody alternatív a ak existuje aspoň aký-taký konsenzus, aby tam bolo odporúčanie pre výber tej najlepšej (napr. tenké nosné múry a hrubé zateplenie). Konkrétne problémy (mám 38 múr, čím zatepliť?) by tam nemali byť riešené vôbec, maximálne všeobecne spomenuté ako jedna z alternatív, alebo skôr ako nevhodné riešenie (aj s vysvetlením prečo je nevhodné). Na konkrétne problémy je diskusia (a jej zovšeobecnenie potom môže obohatiť manuál).

Wiki, alebo podobný systém (kolektívneho editovania) by bol na to vhodnejší než napr. séria článkov od jedného autora (emkáčov návod by mohol byť skvelým základom) kvôli jednoduchosti neskorších úprav, doplnkov, rozšírení.

Garantov "správnosti" informácií podľa mňa (zatiaľ) netreba, zdá sa, že väčšina ľudí tu na fóre je celkom rozumných. Ak by bolo editovanie limitované len na registrovaných (prípadne registrovaných dlhšie ako xxx) a stanovené nejaké jednoduché a jasné pravidlá, mohlo by to fungovať. Wiki podporuje revízie, takže sa prípadné nevhodné úpravy dajú vrátiť späť a stručne nahodený text sa dá neskôr (kýmkoľvek iným)dopĺňať a rozširovať.

Za pokus by to podľa mňa stálo.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat





Späť na Informácie o fóre, návrhy

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia