Automatizacia v rodinnom dome

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod filipino » Uto 13. Mar 2012 13:00:25

Ja som PLC programátor + zľahka aj elektrikár (skôr v priemysle a automatizácii než v domoch). A napriek tomu si žiadne špeciálne inteligentné riadenie do domu nedám.
Máme malý domček a ku každému vypínaču, termostatu, oknu, atď. mám na skok.
Jediné čo budem riešiť automaticky sú žalúzie, ale nie cez nejaké centrálne riadenie, ale osve jedným vypínačom (všetky žalúzie vytiahni a všetky zatiahni).
Mne osobne by dávalo význam robiť inteligentnú inštaláciu pri väčšom dome a s väčším počtom prvkov ako solár, tepelné čerpadlo, zložitejšia VZT a podobne.

Za tých okolností aké mám (malý domček), robím všetko čo najjednoduchšie. Keď budem odchádzať z domu na dovolenku, tak si ručne vypnem príslušné ističe (rozvádzač priamo pri vchode). Rekuperáciu budem mať nastavenú stále na jeden jediný stupeň a maximálne ju vypnem pri odchode niekam. Kotol detto - jedna stálá teplota a pri dovolenke ju len znížim.

Treba počítať s tým, že čím zložitejšie, tým väčšmi sa s tým budú deti a žena hrať, systém rozhádžu a vy to budete dávať každý deň dokopy. Ako zábavka by to bolo fajn, ale ja to nepotrebujem :-)
Ytong 25+20EPS/14EPS podlaha/26-36 spadovy EPS v streche+25 ŽB strop/rekuperácia/trojsklá

S týmto príspevkom autora filipino súhlasili - 2
MiroM, WYSIWYG
filipino
 
Príspevky: 269
Registrovaný: Pon 31. Aug 2009 14:38:58
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 11 krat




Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod KoMiKo » Uto 13. Mar 2012 13:58:10

filipino píše:...Za tých okolností aké mám (malý domček), robím všetko čo najjednoduchšie. Keď budem odchádzať z domu na dovolenku, tak si ručne vypnem príslušné ističe (rozvádzač priamo pri vchode). Rekuperáciu budem mať nastavenú stále na jeden jediný stupeň a maximálne ju vypnem pri odchode niekam. Kotol detto - jedna stálá teplota a pri dovolenke ju len znížim.

Treba počítať s tým, že čím zložitejšie, tým väčšmi sa s tým budú deti a žena hrať, systém rozhádžu a vy to budete dávať každý deň dokopy. Ako zábavka by to bolo fajn, ale ja to nepotrebujem :-)

Ako PLC programátor vieš, že deti a žena ti systém rozhasia iba toľko, koľko im dovolíš.

Samozrejme, je to vec osobného výberu každého z nás.

Na druhej strane, pred mnohými rokmi bolo ovládanie elektriny v autách riešené tak isto, ako dnes v domoch - každé svetlo malo vlastný silový vypínač. Dnes sa už elektrina v moderných autách ovláda za pomoci inteligentného systému a CPU. A auto je určite menšie ako tvoj dom ;) .

Taktiež letectvo - systém Fly-by-Wire bol pred mnohými rokmi, v časoch keď sa klapky a smerovky ovládali cez oceľové lanká, iba módny výstrelok. Dnes je to štandard.

Moderné technológie v použité v rodinných domoch sú podobné tým v autách, pričom investícia do domu je mnohonásobne vyššia. Prečo by však vývoj v oblasti ovládania domu mal za autom zaostávať?
Dnešný rozvoj v oblasti Smart House technológií za posledných pár rokov pokročil míľovými krokmi a ja som presvedčený, že o chvíľu sa to stane štandardom.

So všetkými pozitívami, ale, samozrejme aj so všetkými negatívami, pretože Murphyho zákony sú sviňa :D.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod tienik » Uto 13. Mar 2012 21:23:40

Jedna z veci co ma "dohnala" k Loxone bolo aj to ze som chcel zmenu :-)
Ak by ma v praci aj doma "strasili" tie iste veci, tak by ma asi slahlo.
Ked som vylucil priemyselne PLC, tak Loxone vzhladom na svoje moznosti a potreby mojho domu vysiel ako spravna volba. Aj ked, priznavam ze som poskuloval chvilu na Foxtrot, ale potom zvítazil realizmus - Loxne na tych par uloh bohate staci a nezaberie vela casu pri konfiguracii (vdaka modulom), SW je zdarma, programuje sa cez LAN, atd.... Ale na druhej strane ma vacsie moznosti ako typicke KNX riesenie. Takze zlaty stred :-)
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod Adam » Štv 15. Mar 2012 9:46:23

Mne by celkom stačilo, keby sa mi podarilo urobiť elektriku tak, že by som mal len JEDEN GSM modul, cez ktorý by som bol informovaný a mohol ovládať alarm, elektrokotol. Prípadné ovládanie rekuperácie by už bol totálny luxus. Možno časom ešte vedieť integrovať plánované kamery tak, aby mi to cez GSM vedelo poslať MMS správu - snímku z konkrétnej kamery. Ostatné úplná klasika.
Ale keďže nie som elektrikár, asi to skončí iba pri snívaní (alebo X moduloch). Ibaže by ste mi poradili vy - machri odtiaľto ako a kde začať.
Adam
 
Príspevky: 223
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod M0f0 » Štv 15. Mar 2012 9:49:35

Adam píše:Mne by celkom stačilo, keby sa mi podarilo urobiť elektriku tak, že by som mal len JEDEN GSM modul, cez ktorý by som bol informovaný a mohol ovládať alarm, elektrokotol. Prípadné ovládanie rekuperácie by už bol totálny luxus. Možno časom ešte vedieť integrovať plánované kamery tak, aby mi to cez GSM vedelo poslať MMS správu - snímku z konkrétnej kamery. Ostatné úplná klasika.
Ale keďže nie som elektrikár, asi to skončí iba pri snívaní (alebo X moduloch). Ibaže by ste mi poradili vy - machri odtiaľto ako a kde začať.


afaik moznost zasielania sprav/napojenie sa na kamery cez server poskytuju aj pokrocilejsie systemy zabezpecenia, ale je to uz potom otazka ceny
M0f0
 
Príspevky: 171
Registrovaný: Str 26. Okt 2011 11:52:53
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod tienik » Štv 15. Mar 2012 10:10:56

Adam píše:Mne by celkom stačilo, keby sa mi podarilo urobiť elektriku tak, že by som mal len JEDEN GSM modul, cez ktorý by som bol informovaný a mohol ovládať alarm, elektrokotol. Prípadné ovládanie rekuperácie by už bol totálny luxus. Možno časom ešte vedieť integrovať plánované kamery tak, aby mi to cez GSM vedelo poslať MMS správu - snímku z konkrétnej kamery. Ostatné úplná klasika.
Ale keďže nie som elektrikár, asi to skončí iba pri snívaní (alebo X moduloch). Ibaže by ste mi poradili vy - machri odtiaľto ako a kde začať.


pohoda, vlastne chces to co ja :-)

Moje riesenie:

v priebehu 7-8/2012 dojde na trh nova ustredna Jablotronu, ktorara bude mat konfigurovatelny pocet VYSTUPOV.
Takze dam tu ustrednu s GSM komunikatorom ako alarm - ma na to vsetky papiere.
Vystupy z nej pripojim na riadiaci system domu - typu zapni kurenie, rekuperaciu, svetlo a co ja viem co este, proste x binarnych vystupov.
Ma to vyhodu v tom, ze riadenie vie kedy odchadzam z domu, kedy sa zakoduje len spodok domu atd... a vie na to podla programu reagovat.
Naopak, niektore dolezite hlasky riadenia budu zapojene ako poplachove vstupy do alarmu - samozrejme nastavene ako tichy poplach. Takze o dolezitej udalosti sa dozviem okamzite prostrednictvom mobilu.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod KoMiKo » Štv 15. Mar 2012 10:53:51

Adam píše:Mne by celkom stačilo, keby sa mi podarilo urobiť elektriku tak, že by som mal len JEDEN GSM modul, cez ktorý by som bol informovaný a mohol ovládať alarm, elektrokotol. Prípadné ovládanie rekuperácie by už bol totálny luxus. Možno časom ešte vedieť integrovať plánované kamery tak, aby mi to cez GSM vedelo poslať MMS správu - snímku z konkrétnej kamery. Ostatné úplná klasika.
Ale keďže nie som elektrikár, asi to skončí iba pri snívaní (alebo X moduloch). Ibaže by ste mi poradili vy - machri odtiaľto ako a kde začať.

Pri úplne minimálnych nárokoch (bez tých MMS-kových snímkov z kamery) ti stačí aj obyčajný GSM modul. Asi najlacnejšie riešenie je Flajzar uGATE 2, má to dva vstupy a dva výstupy, obojstrannú audiokomunikáciu pre akustickú kontrolu objektu. Cena je cca 125 evri.
Mám to odskúšané, pretože hneď po nahodení okien na stavbu som tam dočasne hodil starý, už nepoužívaný alarm Paradox, ktorý som vytiahol niekde zo šuflíka, na výstup pripojil Flajzar uGate ešte vo verzii 1, vložil SIMku a funguje ako víno.

Problémom môže byť fakt, že s jedlom rastie chuť. Človek má tendenciu systém neustále rozširovať a pri voľbe jednoduchých komponentov veľmi rýchlo narazíš na hranice. Preto by bolo lepšie ísť cestou, ako navrhuje tienik, ak už neuvažuješ o niečom komplexnejšom.
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod Adam » Štv 15. Mar 2012 11:53:03

KoMiKo píše: Pri úplne minimálnych nárokoch (bez tých MMS-kových snímkov z kamery) ti stačí aj obyčajný GSM modul. Asi najlacnejšie riešenie je Flajzar uGATE 2, má to dva vstupy a dva výstupy, obojstrannú audiokomunikáciu pre akustickú kontrolu objektu. Cena je cca 125 evri.
Problémom môže byť fakt, že s jedlom rastie chuť. Človek má tendenciu systém neustále rozširovať a pri voľbe jednoduchých komponentov veľmi rýchlo narazíš na hranice. Preto by bolo lepšie ísť cestou, ako navrhuje tienik, ak už neuvažuješ o niečom komplexnejšom.

No práve takýto najlacnejší nechcem. Hľadám niečo také, aby to vedelo nielen zapnúť/vypnúť, ale aby som napríklad vedel na kotle nastavovať teplotu či režimy, ako to dokážu originálne GSM moduly, čo má k elektrokotlom Thermona či Protherm.
S tým jedlom a chuťou máš samozrejme pravdu. A s tou komplexnosťou? Jedine, že by som nahovoril niektoho z Vás, či sa na to nedá.
Adam
 
Príspevky: 223
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod tienik » Štv 15. Mar 2012 13:35:09

Adam píše:No práve takýto najlacnejší nechcem. Hľadám niečo také, aby to vedelo nielen zapnúť/vypnúť, ale aby som napríklad vedel na kotle nastavovať teplotu či režimy, ako to dokážu originálne GSM moduly, čo má k elektrokotlom Thermona či Protherm.
S tým jedlom a chuťou máš samozrejme pravdu. A s tou komplexnosťou? Jedine, že by som nahovoril niektoho z Vás, či sa na to nedá.


vies mi nejak logicky vysvetlit naco potrebujes na dialku menit teplotu a rezimy? Nestacilo by info on/off v zmysle znizena teplota*normalna teplota?
Nie ze by sa to nedalo, ale to uz nebude RD, ale riadiace centrum NASA :-)
Uz teda ja mam zo seba pocit ze som si toho do domu navymyslal vela, ale vidim ze su este rezervy :-) - to nemyslim v zlom, len ako postreh.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod Adam » Štv 15. Mar 2012 13:45:02

No dobre možno nie teplotu, ale režimy kúrenia som myslel presne toto: vypnuté / zapnuté útlmová teplota / zapnuté normálna prevádzka. To asi preto, že tam zatiaľ budeme fungovať len cez víkendy a rád by som to v piatok ráno prestavil z útlmu do normálneho režimu, aby som tam večer pri príchode mal vykúrené a v pondelok ráno to pri odchode hodím späť. Ale kľudne tam nemusím byť aj 3 týždne, tak načo to kúriť naplno.
Adam
 
Príspevky: 223
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod KoMiKo » Štv 15. Mar 2012 14:05:22

To je už niečo iné, práve na toto slúžia výstupy relé. Najskôr však over, či v kotli máš binárne vstupy pre takéto prepnutia. Toto by zatiaľ zvládol aj ten Flajzar uGate ;) .
Ak potrebuješ toho spínať viacej, tak potom Jablotron, čo navrhol tienik.

Keby si chcel meniť nastavenú teplotu, to by si asi musel s kúrením komunikovať po zbernici, a to už je trošku iný level :D .

Pre správne rozhodnutie je najdôležitejšia presná definícia, čo chceš ovládať nielen teraz, ale aj v budúcnosti. Ináč sa ľahko dostaneš do slepej uličky, ale to som už spomínal.
Doplnené: možno nie do slepej, lebo všetko je riešiteľné, ale do takých tmavých a zašitých, že bude problém sa odtiaľ vymotať, a keď sa konečne vymotáš, nebude isté, či si sa dostal tam, kam si pôvodne chcel. :)
Obrázok užívateľa
KoMiKo
 
Príspevky: 394
Registrovaný: Pia 10. Apr 2009 0:22:28
Bydlisko: Nitra
Dal súhlas: 21 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod Adam » Štv 15. Mar 2012 16:01:20

Dik za vysvetlenie aj za tip, idem preverovat kotlíky.
tienik, tým novým alarmom myslíš ten Jablotron 100? To akože cez alarm by som si mohol cez jednoduchú elektroinštaláciu s nejakými relé napr. urobiť niečo také:
- baby samé doma, zapnú plášťovú ochranu, vnútri sa nič nedeje, pri narušení plášťa mi to pošle SMS a rozsvieti svetlá na prízemí
- odchádzam z domu, zapnem alarm, ten vypne všetky zásuvkové, svetelné okruhy okrem zásuvkového okruhu chladničky, zavrie elektroventil na vode
- alarmové čidlo by mi spínalo svetlo v jednej miestnosti bez okna a podobne?
Alebo ako to má fungovať, lebo elektrika a ja nie sme zatiaľ kamaráti.
Adam
 
Príspevky: 223
Registrovaný: Uto 23. Feb 2010 21:48:23
Bydlisko: LV
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 14 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod tienik » Štv 15. Mar 2012 16:38:06

Ano, presne tak to moze fungovat.
To su jednoduche ulohy co zvlada ten alarm lavou zadnou. A samozrejme aj to prepnutie kurenia mu mozes kludne zverit.
tienik
 
Príspevky: 2254
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 257 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod day » Štv 15. Mar 2012 16:59:33

... a zaluzie?
Obrázok užívateľa
day
 
Príspevky: 550
Registrovaný: Ned 30. Máj 2010 13:23:18
Dal súhlas: 46 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Automatizacia v rodinnom dome

Poslaťod tramo » Štv 15. Mar 2012 17:07:32

K tomu prepnutiu kurenia, lepsie kotly maju opentherm protokol respektive nejake modifikacie (Protherm ma eBus, Immergas nejaku osekanu verziu Openthermu, ). By som rad vedel ci nejaky Jablotron dokaze komunikovat s takymi protokolmi....obavam sa ze zatial ziadny, jedina moznost je asi on, off + modifikacie ktore pri nom umoznuje kotol(prepnutie z utlmu na kurenie atd).

OFF TOPIC:
Osobne zatial kaslem na inteligentny dom a dam len jednu, dve wifi kameri. Do buducna mozno nejaku zabezpecovacku a to vypnutie vody nieje zla vec. Ale z osobnych skusenosti, moc elektronike neverim (som HW a SW developer :)) Ja som skor za oddelene systemy a nie za integrovane... ale to je len moje nazor...
tramo
 
Príspevky: 109
Obrázky: 3
Registrovaný: Str 02. Mar 2011 15:01:43
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 4 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron