Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod atik » Štv 05. Nov 2009 21:08:27

Nedávno sme rekonštruovali kúrenie v dome. Starý systém rozvodov sme zmenili na systém cez rozdelovače a každý radiátor dostal svoj vlastný okruh, rozvody sa schovali do nových podláh. Teraz kúrenie funguje efektívnejšie a nemáme ťahané rozvody po stenách. /Pred tým Cu, teraz 5-vrstvové UNIPIPE/
V tejto súvislosti by som chcel vedieť, že akú teplotu, resp. na aký výkon nastaviť regulátor teploty na kotly? Pred tým bol regulátor nastavený asi na 2/3 výkonu kotla, teraz asi na 1/2. Teplotu mi teraz ukazuje ručička cca. 45 st.C. Podľa mňa je teplomer pokazený, alebo nepresný. Kotol máme VAILLANT 24 kW s plynulou reguláciou plameňa a k tomu priestorový termostat. Je nejaká norma, ktorá doporučuje aká teplá voda má ísť do radiátorov? Aká je efektivita kúrenia - spotreba plynu ak kotol beží na 1/2 výkon? Je lepšie ak horí plameň dlhšie a slabšie, alebo ak horí silnejšie, ale kratšiu dobu, ale častejšie zapaluje? :?:
Ďakujem
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat




Re: Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod esde » Štv 05. Nov 2009 21:29:24

Mate tepelnu stratu miestnosti a tu vykryva radiator, podla toho je dimenzovany. Preto staci vediet aky tepelny spad ma kazdy radiator a podla toho viete aka ma byt vstupna teplota. No a najvyssiu teplotu zo vsetkych radiatorov nastavite ako vystupnu teplotu na kotli (plus 3-6 stupnov na straty pri "doprave").

Vykon kotla nastavit tak aby kotol nevypinal, nikdy. Teda vo vykurovacej sezone, v lete moze. Normalne je nastavovat vykon kotla tak, aby pokryl tepelne straty objektu. Kedze urcite nemate zaujem sediet pri kotli cely den a tocit gombik, nechate to radsej na regulatorovi. Ten zisti vonkajsiu teplotu (povie mu to vonkajsi snimac). Ak vonku teplota klesa, regulator zvysuje vykon kotla aby zarucil rovnaku vnutornu teplotu. Skratene sa to vola ekvitermna regulacia.


Da sa to nahrubo rucne (ak klesne teplota, pridate vykon) povedzme kazdy tyzden ale regulator to urobi lepsie.

Zrednodusene: kazde zhasnutie a zapalenie plamena = straty. Hovorime, ze kotol cykluje.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod peto » Štv 05. Nov 2009 22:46:45

ja mam nastaveny kotol vid. viewtopic.php?f=12&t=2301
peto
 
Príspevky: 117
Obrázky: 407
Registrovaný: Uto 18. Nov 2008 19:27:33
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod atik » Pia 06. Nov 2009 9:19:20

ESDE:
Díky za odpoveď, tepelný spád atď sú mne neznáme parametre. Barák je starý /1974/, kúpil som ho aj s kotlom a radiátormi. Nepoznám ani terajšie tepelné straty - sám ich nevypočítam.
Kotol je klasický VAILLANT s plynulou reguláciou výkonu /nie kondenzačný/ Kúrenie pôvodný majiteľ dal spraviť nejakému miestnemu majstrovi, určite sa tam nič nepočítalo. Barák bol s "obrovskými" tepelnými stratami stále studený. Prvá zima ma prinútila k zamysleniu o zmenách. Zmeny robím postupne.
Ekvitermiku nemám. Tepelná pohoda by bola. Mám zateplenú strechu, odizolované podlahy a vymenené okná. Fasáda sa ešte nezateplovala, lebo som s peniazmi v koncoch - žiaľ. /ušetril by som cez zimu na plyne/ Rátam do budúcna 12 - 15 cm EPS - viac nebude možné.
Čo sa týka zapínania - vypínania kotla: Ak znížim výstupnú teplotu vody z kotla, kotol znižuje intenzitu plameňa. Zdá sa mi, že kotol častejšie zapína a vypína. Radiátory sú menej horúce, ale teplota v miestnosti je OK.
Ak dám vyššiu teplotu, radiátory sú horúce ale predĺži sa interval medzi dvoma zapnutiami. Plameň je intenzívnejší, ale ku koncu - pred vypnutím sa jeho intenzita zníži, tak isto po zapálení je intenzita nízka, potom si kotol sám pridá, alebo uberie. Regulačný priestorový termostat je nastavený v režime plynulej regulácie. Dá sa nastaviť aj na režim ON-OFF, vtedy kotol - plameň horí na maximum, alebo vypne.
Niekedy kotol zapne aj bez ohrevu, otočí vodu v systéme a keď uzná za vhodné plameň ani nezapáli.
Ide mi o to, aby som to celé nastavil tak, aby to fungovalo max. hospodárne a kotol ešte pár rokov vydržal. Neviem, že čo škodí viac kotlu častejšie zapínanie na nízky výkon, alebo menej časté na vyšší výkon.
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat

Re: Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod esde » Pia 06. Nov 2009 10:31:19

Dolezite je aby ste do rozvodov nehnali vyssiu teplotu ako je nutna.

Taky jednoduchy "drevorubacsky" postup:
Zistit aka je najvyssia teplota radiatorov, pri ziadanej tepelnej pohode. Merat samozrejme pri beziacom kotli.
Zavisi to samozrejme od vonkajsej teploty.
Toto si poznacit a dopocitat aka ma byt teplota radiatorov pri vacsej kose (zavisi od vasj teplotnej oblasti).
K tejto teplote pridat povedzme 10 - 13 stupnov (zavisi od rozvodov)
Toto bude max. teplota na vystupe kotla.
Ako som pisal, snazit sa, aby kotol horel stale ale nie aby ste kvoli tomu mali otvorene okna :-)
Vykon kotla nastavit na minimum. Bude horiet malo, ale stale.

Bohuzial, ak mate kotol riadeny izbovym snimacom teploty, moze sa stat, a vyplyva to aj z teorie regulacie, ze vzniknu oscilacie (kotol beha s teplotou hore-dole tak velmi, ze musi vypinat). Problemom je velke oneskorenie medzi vystupnou teplotou kotla a prejavom tejto teploty na snimaci teploty vzduchu v miestnosti. T.j. trva dlhy cas kedy teplo prejde voda-radiator-vzduch-snimac. Je to ako keby ste soferovali auto, kde kolesa reaguju na pohyb volantu za 5 sekund. Na zaciatku by sa s tym vobec nedalo jazdit ale po case by ste sa mohli naucit jazdit aspon rovno. Bohuzial, vas regulator sa nevie naucit. Preto dodacnym riesenim moze byt priblizit snimac ku radiatoru. Ma to ale ine vedlajsie efekty a tak je to take balancovanie medzi zlom a vacsim zlom.

>Niekedy kotol zapne aj bez ohrevu, otočí vodu v systéme a keď uzná za vhodné plameň ani nezapáli.
To je automatika kvoli cerpadlu a usadeninam, nemusite si to vsimat.

>Nepoznám ani terajšie tepelné straty - sám ich nevypočítam.
Nemusite, staci natukat vase udaje. Sme v 21.storoci. http://www.tzb-info.cz/t.py?t=16&i=47&h=38&obor=5
Naposledy upravil esde dňa Pia 06. Nov 2009 10:34:30, celkovo upravené 1
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat

Re: Akú minimálnu výstupnú teplotu z kotla do radiátorov

Poslaťod atik » Pia 06. Nov 2009 20:43:33

ESDE:
Ďakujem za radu - vyskúšam!
"Ako som pisal, snazit sa, aby kotol horel stale ale nie aby ste kvoli tomu mali otvorene okna :-)
Vykon kotla nastavit na minimum. Bude horiet malo, ale stale."

Samostatnú reguláciu v kotli nemám, mám iba gombík nastavenia termostatu teploty výstupnej vody na ÚK a druhý gombík na nastavenie teploty TÚV. Možno sa dá výkon nastaviť niekde v kotli - pozriem manuál, možno to tam bude nejaký swič na plošáku, ktorým sa do dá prepínať.

Pri žiadanej tepelnej pohode ukazuje teplomer na kotli 40-45 st.C. Nehrozí, že v tomto režime sa poškodí kotol? On totiž pri nižšej teplote výstupnej vody častejšie zapaľuje plameň, lebo zabudovaný, vnútorný termostat ho automaticky vypne skôr, než by sa v miestnosti dosiahla želaná teplota. Niekde som čítal, že termostat na kotli by mal byť nastavený na cca. 2/3 t.j. asi 60 st.C Nehrozí nejaká korózia výmenníka atď ?
Ten priestorový termostat s kotlom spolupracuje perfektne. Meral som teplotu miestnosti digitálnym teplomerom postavenom vedľa termostatu. Kolísalo to plus mínus O.1 - 0.2 st.C Je tam nejaká spatná vazba, kotol podľa toho priebežne moduluje výkon plameňa. Ak sa teplota miestnosti blíži k želanej úrovni, plameň sa automaticky sťahuje na minimum. Po dosiahnutí želanej teploty úplne zhasne. Je to asi automatická plynulá regulácia výkonu - nie?
Pri tej nižšej teplote vody je tepelná pohoda príjemnejšia, lebo radiátory sú v podstate stále vlažné.

Tie výpočty som už pozeral, žiaľ som v tejto oblasi analfabet, to znamená, že na dosadenie správnych čísiel budem potrebovať viac času.
Eśte jedna podotázka. Ako má byť nastavený, resp. vyregulovaný spatný ventil /spodný/ z radiátora s termostatickou hlavicou, keď je každý radiátor napájaný samostatne cez rozdelovač? Má byť úplne otvorený, alebo obecne: čím bližšie ku kotlu - tým viacej prškriť, čím ďalej tým viac otvoriť, alebo to v tomto prípade je ináč? Veď termostatická hlavica si riadi prietok
autonómne - nie?
Do tretice: Má zmysel nastaviť denný režim na 20 a nočný - úsporný na 19 st. C ? Prinesie to nejakú úsporu v spálených kubíkoch? Pri vačších rozdieloch teplôt zase stratím na intenzívnejšom ohreve kým sa dosiahne potrebná denná - neúsporná úroveň tepelnej pohody?

Vďaka za rady! :ano:
Obrázok užívateľa
atik
 
Príspevky: 209
Obrázky: 11
Registrovaný: Štv 30. Apr 2009 8:58:35
Dal súhlas: 42 krat
Dostal súhlas: 17 krat





Späť na Vykurovanie, ohrev vody, kotly

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron