Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Poslaťod Bororo » Pia 17. Sep 2010 0:26:17

priatelia elektrikari, pomozte rozjasnit lokalne zatemnenie v mojej hlave a navrhnut riesenie zapinania/vypinania vonkajsich svetiel.
situacia:
1. mam/budem mat 3 vonkajsie svietidla (jedno nad vchodom a 2 na boku domu v podhlade).
2. mam/budem mat 3 vypinace (jeden hned za brankou - vojdes a zapnes si svetla - mali by zasvietit vsetky 3 svetla), druhy vypinac zvonku vchodovych dveri (ides prec z domu, vyjdes von, zasvietis vsetky svetla vypinacom, zamknes vchodove dvere, prides k branicke, zamknes) a posledny je vo vnutry domu, aby ked ides von, mohol si zapnut osvetlenie.
3. mam natiahnuty kabel CYKY 3x2,5 v podstate po trase od vnutorneho vypinaca po 2 kable (vypinac/svetlo) k 3 vonkajsim svetlam a 2 vonkajsim vypinacom.

najskor som uvazoval o nejakych senzorovych svetlach, vzhladom k overenej nespolahlivosti v roznych obdobiach roka som to teraz zavrhol (tiez neviem, aku funkciu by mali v tom pripade vypinace).
tiez som uvazoval o schodiskovych automatoch na DIN listu, ale tie vraj potrebuju viac ako 3 zily (stala faza) a teraz naposledy som nasiel od elektrobock nejaky multifunkcny casovy spinac, ktory vie fungovat v rezime multi-casove rele s prerusenim - stlacis raz, zapnu sa svetla, po nastavenom case sa svetla vypnu, ak pocas doby do vypnutia stlacis X-krat (kde X=max 5) tak X-krat predlzi nastaveny cas vypnutia a ked podrzis tlacitko aspon 3s, tak sa svetlo vypne. ja by som vsak potreboval nieco opacne, ze napr.ked viac ako 3s. podrzim tlacitko, tak sa svetlo trvalo zapne.

ked to tak po sebe citam, neviem ci to niekto pochopi, ale dufam, ze nakoniec nieco vymyslite :idea:
srdecna vdaka.
Bororo
 
Príspevky: 607
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 9:48:19
Dal súhlas: 28 krat
Dostal súhlas: 32 krat




Re: Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Poslaťod Jookie » Pia 17. Sep 2010 0:37:08

Ak je problem len s vyberom vhodneho modulu, tak nam skus presne popisat ake vsetky funkcie by to malo mat (okrem 'chvilu pozdrim pre trvale zapnutie') a mozno bude take nieco hotove, alebo to mozno pojde poskladat z viacerych modulov.

Ak by ti stacilo aby si z kazdeho z tych troch miest vedel tie svetla vypnut a zapnut, s troma zilami by si to mohol poriesit cez impulzne rele, ale viac by nam povedal nakres - kde mas co, aky kabel tam ide, atd.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Poslaťod MartinH » Pia 17. Sep 2010 8:32:49

No, nepochopil som natiahnutie kablov, odpoviem len vseobecne

Sikovna vecicka pre podobne pripady je Eltako ESR61NP-8..230V UC, malicke impulzne rele s casovacom do skatule pod vypinac. Neviem ci to tu niekto predava, treba mozno objednat z CZ alebo DE.

Vsetky vypinace budu paralelne zapojene tlacitka. Prve stlacenie = zapnutie, druhe stlacenie = vypnutie a ked zabudnem vypnut, za nastavenych X minut vypne samo.
Prílohy
eltako.png
eltako.png (94.56 KiB) Zobrazené 1843 krát
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Poslaťod Bororo » Uto 21. Sep 2010 18:49:36

vdaka priatelia za dobre napady.
dnes mi bolo vysvetlene, ze tie kable natiahnute k vypinacom a vonkajsim svetlam su pre taketo riesenie nevhodne. to co tam mam teraz malo fungovat stylom - jednym vypinacom zapnem, druhym alebo tretim vypnem a naopak (tzv. do kriza).
toto sa mne nepaci, vedel by som z toho vykluckovat, keby som si ku kazdemu vypinacu kupil nejaky ten oneskoreny vypinac do krabice, ale tym by sa mi to dost predrazilo.
viem este dodatocne natiahnut nejake kable do isticovej skrine, chcel by som sa poradit ze ako (ak by som teda pouzil standardny schodiskovy automat na DIN listu).
co som pochopil, treba od kazdeho svetla dotiahnut kabel do skrine, ale ako sa zapaja vypinac k svetlu? staci kabel od svetla k vypinacu? (vypinac --> kabel --> svetlo --> kabel --> rozvodnica)
zapajat to samozrejme nebudem, ale namam sa teraz koho spytat a potrebujem natahat kable, lebo po zatepleni to uz nebude mozne.
vdaka.
Bororo
 
Príspevky: 607
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 9:48:19
Dal súhlas: 28 krat
Dostal súhlas: 32 krat

Re: Ako zapojiť vonkajšie svetlá - schodiskový automat

Poslaťod MartinH » Pia 24. Sep 2010 15:29:04

Bororo píše:co som pochopil, treba od kazdeho svetla dotiahnut kabel do skrine, ale ako sa zapaja vypinac k svetlu? staci kabel od svetla k vypinacu? (vypinac --> kabel --> svetlo --> kabel --> rozvodnica)
zapajat to samozrejme nebudem, ale namam sa teraz koho spytat a potrebujem natahat kable, lebo po zatepleni to uz nebude mozne.


Nie je kabel ako kabel. Treba dat velky pozor na zamenu. Zavolajte si radsej poradcu.

Vo vseobecnosti:
- Instalacia pre osvetlenie sa robi bud s rozbocovacimi krabicami alebo bez nich, vtedy tuto ulohu plni krabica vypinaca.
- Na svetlo sa pouziva CYKY kabel dimenzie 3x1,5.
- Univerzalny kabel na prenos elektrickej energie sa vola CYKY-J. Ten sa pouziva od rozvadzaca, ku kazdemu svietidlu a od jednej rozbocovacej skatule k dalsej. Specialny kabel na prepojenie vypinaca s odbocovaciou krabicou alebo s inym vypinacom toho isteho svietidla je CYKY-O.

A teraz vynimky a komplikacie:
- Svietidla s dvoma ziarovkami zapinanymi kazda zvlast, treba 5x1,5
- Svetla so senzorom v kombinacii s vypinacom alebo inym svetlom
- Svetla so stmievacom v predradniku
- Impulzne rele
- Tlejivky vo vypinacoch. Odporuca sa mat dovedeny N do takeho vypinaca
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat





Späť na Elektrina, slaboprúdova technika, osvetlenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia

cron