Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hotove?

Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hotove?

Poslaťod Jookie » Ned 04. Nov 2012 16:15:19

Zdar ludia,

potrebujem uhasit jeden problem s tepelnym mostom. Kedze sa jedna len o hasenie problemu a nie o komplexne riesenie, vsetky mnou navrhnute riesenia budu blbe ;) ale som otvoreny aj akymkolvek vasim navrhom.

Problem je slabo zaizolovany betonovy veniec - zraza sa na nom vlhkost. Betonovy veniec ma zvonku vrstvu heraklitu (polystyren so 'slamou'), zjavne to vsak nestaci. Dom je nezatepleny, ma vapenno-cementove omietky, zvonku lepidlo, sietka a silikonova omietka. Problem s vlhnucim vencom je len v rohoch domu, nie na rovnych castiach steny - v rohu je vonkajsia ochladzovacia plocha ovela mensia ako vnutorna ohrievacia plocha. V dome mam 23 stupnov, momentalnu vlhkost okolo 70% az 80% podla toho, ako sa podari vyvetrat - stale je to vsak vela, ja viem, len co sa vonku viac ochladi, bude sa to vetranim odvlhcovat lepsie (riesil som to aj v teme o odvlhcovaci vzduchu - http://www.ostavbe.sk/aky-odvlhcovac-vybrat-t6640.html).

Ked bola vonku zima pred par dnami - okolo 0 stupnov, meral som teplotu steny a venca zvnutra, a zistil som, ze:
- na rovnej casti steny ma stena nad vencom a pod vencom 22 stupnov (vzduch tiez tak nejak), betonovy veniec cca nejakych 18 stupnov
- v rohu, kde sa mi ta vlhkost zraza, bola teplota venca len 14 stupnov :(

Pri teplote vzduchu 23 stupnov vychadza rosny bod 14 stupnov, ak je vlhkost niekde okolo 55%, cize by som potreboval bud zvysit teplotu betonu alebo znizit vlhkost v izbe pod 55% permanentne. Vacsi pruser vsak nastane o par tyzdnov, ked teploty klesnu riadne pod nulu, ten betonovy veniec bude este chladnejsi ako 14 stupnov a ta vhodna vlhkost pre nekondenzovanie bude este nizsia, cize pre mna nedosiahnutelna. Toto by som chcel fixnut este v nasledujucich par dnoch (snad v utorok ci stredu), lebo ked pride fakt kosa, uz sa to moc riesit nebude dat.

Takze ma napadlo tychto par debilnych rieseni, ktore by to vsak mohli riesit:
A) zateplit zvonku len rohy betonoveho venca - urobit z EPS nejake 'L' o vyske cca 40 cm (na vysku venca) a na kazdu stranu o dlzke nejakych 50 cm (alebo viac). Toto na hotovej fasade bude vyzerat debilne, dobra sprava je ze od cesty (z ulice) to nebude vidno, lebo to prekryje strecha; bude to vidno od susedov. Slo by to vsak upravit rezackou EPS na nejaky zaujimavy tvar, nech to nie je len obdlznikovy kus EPS, napr by slo urobit na konci trojuholniky '<===>', alebo obluky '(===)'.

B) zateplit to zvnutra - mozno vrstva tenkeho polystyrenu v rohu, alebo nalepit kus sadrokartonu. Okrem toho ze to bude vyzerat debilne, obavam sa toho ze to pod tymto vnutornym zateplenim bude akurat viac plesniviet, kedze beton bude z vnutornej strany po tomto kroku este studensi a tak sa na nom bude nadalej zrazat voda, len to nebude priamo na povrchu v izbe.

C) Extra ohrievat rohy venca zvnutra a tak zdvihnut teplotu venca nad teplotu rosneho bodu. Izbove ohrievace by boli zbytocne velke co do vykonu (jedna sa o plochu 50 x 30 cm), slo by do rohu umiestnit nejaku malu izbovu lampu s nejakou 25W ziarovkou, ktora by tam proste svietila a tym ohrievala tento maly priestor. Slo by na to urobit nejaky kryt, aby to nesvietilo do izby ked chceme spat ;) Kazdopadne by to zralo elektrinu :-S

D) znizit vlhkost v izbach pod 55% - to by chcelo vetranie, mozno odvlhcovace, hucalo by to, zralo by to kopec elektriny.

Do coho by ste sa pustili vy ostatni? Mne sa najviac pozdava riesenie A).

Na zateplenie celeho domu uz teraz absolutne nie je cas, navyse som ani neplanoval zateplovat - s tymi oknami a dverami co mam a s tou tenkou vrstvou mineralnej vlny v streche by som zateplenim stien vela neziskal, uniky su najviac cez tie spominane veci. Neriesme podla moznosti to, preco som to nezateplil, staval ako staval, to uz nezmenime. Pred 6 rokmi ked sa to cele zacalo, som o tomto fore ani netusil, a stavbu ako taku som vobec sam neriesil, myslel som ze vsetko uz bolo v projekte vymyslene za mna. Nuz, bol som vtedy mlady a sprosty (mlady uz nie som ;) ).

Miro
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat




Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod pepa » Ned 04. Nov 2012 18:36:58

Ja by som to cele zateplil. Nahadzat na mury 15ku polys a mas vymalovano ...
dvojpodlazny 140m2 Ytong lambda+15cm eps, strop 32cm, podlaha 15cm+anhydrit, 3skla, juzne slovensko
Obrázok užívateľa
pepa
 
Príspevky: 1454
Registrovaný: Pon 27. Jún 2011 22:32:05
Bydlisko: takmer BA
Dal súhlas: 64 krat
Dostal súhlas: 103 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod sigma » Ned 04. Nov 2012 20:21:17

Zatepli veniec (a strop) zhora.
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Jookie » Ned 04. Nov 2012 21:18:11

pepa píše:Ja by som to cele zateplil. Nahadzat na mury 15ku polys a mas vymalovano ...


Toto prave nechcem - je to vela prace, penazi, okrem odstranenia mojho aktualneho problemu s tym nejako spotrebu plynu neznizim, ak by som nevymenil okna, dvere, nepridal izolaciu do strechy - vsetko ma momentalne tak 3 roky, skoda este menit. Mozno to cele zateplim, ked to vsetko budem menit kvoli zivotnosti (o 10 az 15 rokov?).

sigma píše:Zatepli veniec (a strop) zhora.


Toto nepojde. Na venci je pomurnica, ktora je z oboch stran oblozena tehlou, a na to na vrch prisla mineralna vlna a sadrokarton, takze vrch je viac-menej zatepleny. Je to tento roh (fotka spred niekolkych rokov, este pred omietkami):

Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Majo 2 » Ned 04. Nov 2012 21:54:31

Pokiaľ nechceš zateplovať celé steny tak potom vymlátiť omietku na venci aj z heraklitom a použiť na izoláciu kvalitný XPS, prilepiť PUR penou.
Neviem akej hrúbky je heraklit s omietkou, či by to malo dostatočný efekt.
Neviem aká je povrchová úprava vonkajších stien ale možno by šlo opravené miesto zamaskovať pásom fasádnej omietky inej farby.
Toto riešenie by bolo relatívne lacné ale prácne.
Majo 2
 
Príspevky: 1060
Registrovaný: Pon 05. Jan 2009 14:08:51
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 47 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod mlaco » Ned 04. Nov 2012 21:54:33

este ma napada:
- skusit len ventilatorom fukat do rohu
- odporovy drot pod omietku zvnutra
- maly infra ziaric do rohu, na casovy spinac
- vnutorny roh zateplit vatou, parozabrana, sdk.
Štádium: tmelenie, upratovanie, police. Inak hotovka (44+15eps, strecha 48, sikminy 36, inels)
Obrázok užívateľa
mlaco
 
Príspevky: 1091
Obrázky: 0
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 0:24:13
Dal súhlas: 36 krat
Dostal súhlas: 58 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod MartinH » Ned 04. Nov 2012 22:17:38

Jednoznacne hlasujem za A - zateplit rohy zvonku.

Dal by som 12-15cm hruby EPS aby to "odskocilo". Rovne linie. Nakoniec natriet neutralnou sedou (ak zvysok domu nie je sedy alebo cisto biely). Potom to mozno nebude vyzerat debilne v zmysle "toto nam nevyslo", ale "takto sme to chceli".
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Jookie » Ned 04. Nov 2012 23:30:02

Majo 2 píše:...tak potom vymlátiť omietku na venci aj z heraklitom a použiť na izoláciu kvalitný XPS...


Perfektne. Prakticky je to A), ale premakanejsie o lepsi upravu. Akurat ze velmi pracne, a ja to potrebujem fixnut teraz pred poriadnou zimou, takze do tohoto asi nepojdem. Ale palec hore za riesenie!

mlaco píše:este ma napada:
- skusit len ventilatorom fukat do rohu
- odporovy drot pod omietku zvnutra
- maly infra ziaric do rohu, na casovy spinac
- vnutorny roh zateplit vatou, parozabrana, sdk.


Ventilator ma napadol tiez, ale v case kedy to bude odskusatelne, uz bude neskoro robit to tie ostatne v pripade nefunkcnosti tohoto riesenia. Riesenia so spotrebou energie sa mi az tak nepacia, a zateplenie z vnutra sa mi tiez az tak nepozdava, ale aj tebe palec hore za kreativitu.

MartinH píše:Dal by som 12-15cm hruby EPS aby to "odskocilo". Rovne linie. Nakoniec natriet neutralnou sedou (ak zvysok domu nie je sedy alebo cisto biely). Potom to mozno nebude vyzerat debilne v zmysle "toto nam nevyslo", ale "takto sme to chceli".


Rovnych linii sa obavam. Myslis tak ako na tomto mojom nacrte vlavo? Ja sa prave tych rovnych linii bojim, preto som skor zvazoval nad prierezom lichobeznika (vpraco):

prierezy2.png
prierezy2.png (6.45 KiB) Zobrazené 3915 krát


Domcek je typu 'pernikova chalupka', prave obdlznikovy tvar a seda by tam asi nepasovali :?

http://dom.kie.sk/094_podbitie_strechy_(14._august_2010).jpg

Napadli ma este dve vseobecne doplnujuce otazky (sli by k rieseniu A) ):
- co drzi na silikovonej omietke? PUR pena, stavebne lepidlo? Kedze niecim by som ten EPS o tu hotovu omietku musel lepit.
- co okrem omietok (silikonova, akrylatova) ide pouzit na povrchovu upravu EPS? MartinH pise 'natriet', takze predpokladam ze mysli na EPS dat lepidlo, sietku, a potom len natriet nejakou vode odolnou farbou - toto by mi to o kus ulahcilo, predsa len davat to vsetko z rebrika bude sranda.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod sigma » Ned 04. Nov 2012 23:33:14

Jookie píše:Na zateplenie celeho domu uz teraz absolutne nie je cas, navyse som ani neplanoval zateplovat - s tymi oknami a dverami co mam a s tou tenkou vrstvou mineralnej vlny v streche by som zateplenim stien vela neziskal, uniky su najviac cez tie spominane veci.

Nie je pravda, zateplenim by si sa zbavil nerovnomerneho tepelneho odporu. Tiez mam porotherm38, co vtedy "netreba zateplovat", ale mam vence, preklady a vselijake ine veci, ktore v reklame neriesia. A neriesili to v tej dobe ani ***** projektanti.

Jookie píše:Toto nepojde. Na venci je pomurnica, ktora je z oboch stran oblozena tehlou, a na to na vrch prisla mineralna vlna a sadrokarton, takze vrch je viac-menej zatepleny.

Naco si pomurnicu zvonku obkladal tehlou? Prieckovka navrchu je ako chladic (dutiny hore), na vrchnej strane max 5cm vaty (ak vobec).
Teplo z venca ide von cez tie vonkajsie prieckovky hore pod foliu, tam sa to zraza, voda kvapka naspat. Vylez na strechu, daj dolu foliu a prieckovky vyfukaj pur penou.
Akekolvek "riesenie" bude len oddialenie problemu.

Kde si bol cely cas, ved o toto sa krak3n snazil este na tom inom diskusnom fore, kde sa opakuju stale tie iste otazky.
Koli spominanym veciam 15cm bude stacit. Ako mas rieseny sokel?
Obrázok užívateľa
sigma
 
Príspevky: 1877
Obrázky: 10
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 9:23:12
Bydlisko: NR
Dal súhlas: 336 krat
Dostal súhlas: 108 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod MartinH » Ned 04. Nov 2012 23:50:16

Jookie píše:Rovnych linii sa obavam. Myslis tak ako na tomto mojom nacrte vlavo? Ja sa prave tych rovnych linii bojim, preto som skor zvazoval nad prierezom lichobeznika


Rovne som myslel iba v zmysle, ze nevyrezavat ziadne obluciky, nic viac.

P.S. total off-topic: ten komin hore pri hrebeni strecha je kovovy alebo plastovy? Ak je kovovy, mozno vidim problem s hromozvodom. Ak je plastovy, tak som nic nepovedal.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3951
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 215 krat
Dostal súhlas: 333 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Jookie » Ned 04. Nov 2012 23:57:02

sigma píše:
Jookie píše:Toto nepojde. Na venci je pomurnica, ktora je z oboch stran oblozena tehlou, a na to na vrch prisla mineralna vlna a sadrokarton, takze vrch je viac-menej zatepleny.

Naco si pomurnicu zvonku obkladal tehlou? Prieckovka navrchu je ako chladic (dutiny hore), na vrchnej strane max 5cm vaty (ak vobec).
Teplo z venca ide von cez tie vonkajsie prieckovky hore pod foliu, tam sa to zraza, voda kvapka naspat.
Akekolvek "riesenie" bude len oddialenie problemu.


To bol napad a realizacia mojho otca ktory vychadzal z myslienky 'mur bude pokracovat az po strechu' :-D V tom case som sa este len zacinal zapajat do stavby, kedze hrubu stavbu som nechal postavit firme, a tieto prace boli jedny z prvych, ktore sme s ocom zacali uz robit my. Oca som povazoval za dobry zdroj skusenosti a zrucnosti, kedze mal za sebou uz par podobnych skusenosti (i ked nikdy nie cely moderny obytny dom). Taketo rozne ocove riesenia som vsak neskor opravoval sam a oca som si ako zdroj aktualnych vedomosti skrtol :-D (napr. vchodove dvere su podliate betonom, co dovnutra sakrametsky tahalo chlad, takze som z toho osekal 5 cm a nahradil to XPS).

Ked rozmyslam nad tym co si napisal, tak to teraz fakt nemam sancu fixnut - zvnutra je sadrokarton, zvrchu strecha, zospodu podbitie. Najjednoduchsie ako by sa to dalo fixnut je, ze by som vyliezol na strechu, vysunul rad skridiel, prerezal stresnu foliu, zvrchu do dutin tehal nastriekal PUR penu, prelepil stresnu foliu a nazad pozasuval skridle. Okrem samotnej pracnosti by sa mi na tomto nepozdavalo prerezanie stresnej folie - to by som asi uz vodotesne nazad nedokazal zlepit, ku asi tretine by som sa nevedel dostat kvoli uz existujucej strieske terasy. Zaroven tehla za pomurnicou predstavuje len tretinu plochy vrchu pomurnice, cize ucinok by bol tiez neisty, zateplenie zvonku asi prinesie vacsi ucinok. Ale toto je set sakra dobry postreh, sigma! Hned zdrbem oca za blby napad a seba za to, ze som to nenastudoval a nezaujimal sa o to vtedy! :)
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Jookie » Pon 05. Nov 2012 0:03:05

MartinH píše:P.S. total off-topic: ten komin hore pri hrebeni strecha je kovovy alebo plastovy? Ak je kovovy, mozno vidim problem s hromozvodom. Ak je plastovy, tak som nic nepovedal.


V dome je plastovy, tesne pod skridlou sa napaja na prechodku a na tu cast, co trci na tej fotke. Ta vytrcajuca cast netusim z coho je (spytam sa oca, kde to kupil, nech to tam mozem ist pozriet zblizka), vsetko pod tym je plast.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod boro » Pon 05. Nov 2012 0:03:47

Zatepliť z vonkajšej strany, nápad s vybúraním heraklitu sa mi páči, zateplenie nebude tak trčať. Najlepšie by bolo zatepliť celý veniec, nie len rohy, t.j. pás okolo celého domu. Ak teraz kondenzuje v rohoch, tak pri väčších mrazoch môže kondenzovať aj v strede venca. Určite poriešiť hornú stranu, aby na nej nestálá voda a sneh a spodok s odkvapovou hranou, aby voda nestekala po fasáde. Na tomto dome si to viem si to predstaviť napr. s dreveným obkladom (zateplené vlnou, alebo eps).

Prípadne, len provizórne penou nalepiť EPS v rohoch, ani nesieťkovať, cez zimu pozorovať a na jar sa rozhodnúť pre definitívne riešenie. Ak by sa ukázala potreba zatepliť veniec aj ďalej od rohu, tak pur penou sa dá lepiť aj v mraze.
boro
 
Príspevky: 916
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod Jookie » Pon 05. Nov 2012 0:36:08

boro píše:Najlepšie by bolo zatepliť celý veniec, nie len rohy, t.j. pás okolo celého domu. Ak teraz kondenzuje v rohoch, tak pri väčších mrazoch môže kondenzovať aj v strede venca.


To mas recht, prave som to overil cez tzb-info.cz, a pri -15 (a menej) stupnov vonku bude situacia aj na stene taka, ako teraz pri 0 stupnoch v rohu.

boro píše:...a spodok s odkvapovou hranou, aby voda nestekala po fasáde.


Tu odkvapovu hranu budem musiet pozriet a premysliet, v tejto chvili netusim vo co go ;) (snad to najdem priamo na tomto fore).

boro píše:Prípadne, len provizórne penou nalepiť EPS v rohoch, ani nesieťkovať, cez zimu pozorovať a na jar sa rozhodnúť pre definitívne riešenie. Ak by sa ukázala potreba zatepliť veniec aj ďalej od rohu, tak pur penou sa dá lepiť aj v mraze.


Toto je presne to, co mi odporucil moj brat. Akurat ze netusim ci bude pena drzat na tej skrabanej silikonovej omietke. Bude? Tiez sa obavam lepidla, sietky a farby / omietky na ten EPS, ked uz tam bude hore nalepeny - jednak ze sa to z rebriku bude robit debilne, jednak ze sa bojim ze s tym zaspinim stenu pod tym.
Obrázok užívateľa
Jookie
 
Príspevky: 860
Registrovaný: Pon 27. Apr 2009 10:46:06
Dal súhlas: 53 krat
Dostal súhlas: 61 krat

Re: Ako vyriesit tepelny most ZB venca, ked uz je vsetko hot

Poslaťod bladerunner » Pon 05. Nov 2012 1:33:24

Jookie píše:.............. ze netusim ci bude pena drzat na tej skrabanej silikonovej omietke. Bude?........

pena je sviňa, drží skoro na všetkom.
a najviac na tom čo nechceš ;) /prsty, vlasy, rám okna,.../
bladerunner
 
Príspevky: 1245
Registrovaný: Pon 05. Okt 2009 20:10:55
Dal súhlas: 72 krat
Dostal súhlas: 126 krat




Ďalší

Späť na Izolácie, zateplenie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron