Ako vymurovat rovnu dosku pod bazen

Ako vymurovat rovnu dosku pod bazen

Poslaťod emkac » Pia 15. Júl 2016 18:00:18

Kadze mat normalny seriozny bazen bol vzdy moj sen a kedze som sa nakonieco po roznych dlhych uvahach rozhodol pre plastovy, tak som bol postaveny pred vyzvu.
Zmluva hovori jasne: podkladova doska pod bazen musi mat rozdiel na celej ploche max 3mm, inac nedostanem zaruku na samotny plastovy bazen.
Pri rozmeroch podkladovej dosky cca 8,3x3,9 je dodrzat +-1,5mm dost narocne, tak vyvstal problem, ako to spravit najlepsie a tak, aby sa nemusel pouzit potom nivelak.

Dosku mi mala robit partia, ktora mi okrem ineho robila aj ine veci - bocnu HI zakladov a murova, zateplovanie, podhlady, stavbu plota.
A ujo z partie sa pri dopocuti +-1,5mm nerozhodol vycuvat :ano:, ale snazil sa so mnou analyzovat a riesit, ako to vobec dokazat.
Nakoniec som vyhutal kolajnicovy sposob, tak ponukam zasa nejaky dlhy a nudny navod plny obrazkov, ako take cosi zrealizovat. :D

a) Najprv sa vykopala jama.... Ja som nakreslil na zem tusim sadrou rozmery, laserovym nivelakom som pocas kopania urcoval hlbku.
Zavolane som mal JCB, co sa ale neukazalo ako najlepsie riesenie. JCB sa totiz nedokaze otacat, takze mal problemy odkladat hlinu, ktoru vykopal.
Na tejto fotke je vidiet napravo od bazena pred tym kopcom ryhu. To je zaklad na plot, bazen mam tak natesno. Cize cast zeminy prekladal na pole za domom a cast daval vedla kvazi k makadamovej terase.

Tu je to vidiet nalavo, aky je tam bordel, premiesany makadam a hlina.

Vykopal zem, naukladal medzi terasu a bazenovu jamu, nasledne vycuval, otocil sa a prebytocnu hlinu nabral o odviezol kusok vedla. Pracne a pomale.... Keby mal otacavy bager alebo cosi mensie, tak to pojde lepsie.... mozno :netusim

b) Potom prisla na radu partia. Chlapci nabehli do jamy a zarovnali a cistili a upravovali steny. Jama mala mat rozmery 8,3x3,9, plus vedla mala byt aj jama na sachtu, medzi tym kvazi priestor. Cize este sa muselo dost zarovnavat a cistit. Najhorsie bolo spravit jamu tak, aby sla rovnobezne s domom, kedze sa to nedalo kvoli hline a makadamu dobre odmerat. (myslim stena domu a kraje jamy). Cize sme to nejako presuvali, roxorovali, motuzikovali a pod.
Pozitivum je, ze ujo murar to nemal v pazi ale riesil to so mnou, lebo to chcel dobre spravit.

c) Jama sa zahadzala makadamom, pricom ja som im par roxormi urcil vysku, do ktorej treba makadam nasypat. Nasledne sa dusalo a dusalo. Ked chlapi dodusali, zacal som dusat ja, lebo som chcel mat istotu. :mrgreen: Tusim sme tu dosku dusali 2 hodiny dokopy.

d) A teraz prisla zabava. Bolo treba spravit kolajnice. Cize kvazi vodiace listy, ktore budu presne na vysku podkladneho betonu. S tym, ze sa beton dorovna podla nich.
Kolajnice som mohol dat iba dve, na kraj. Idealna by bola tretia do stredu, ale to si neviem predstavit, ako by sa tam dala vystuz. (poznamka pod ciarou - ujo bazenar povedal, ze rekord je doska s vykyvmi +-1mm. Ze niekto to spravil tak ako ja, cize kolajnice, ale do stredu dal tretiu... Stale mi moc nie je jasne, ako ju tam dal, ale budiz. Asi najprv urobil dve, potom dal kari siete a potom este do stredu pribetonoval tretiu... neviem, netusim. Koniec poznamky pod ciarou)

Samotne kolajnice sa robili z klasickych obrubnikov. Kedze ich vyska bola tusim 20 cm a ja som potreboval 15cm dosku, tak sa pozdlzne rozrezali na polovicu a osadzali do betonu.
Prvy obrubnik som urcil vysku ja, laserovym nivelakom. Dalsie ukladala partia za pomoci vodovahy, pricom som ich buzeroval s nivelakom a opravovali to dovtedy, dokym som nebol spokojny.
2 rady obrubnikov s dlzkou nad 8 metrov sme osadzali par hodin. Ale osadili sme ich rovno.
Samozrejme nezabudnut na zelezo.

e) Teraz vyvstal problem, cim ten beton po kolajniciach stahovat a utlapkavat. Vibracne listy su kratke, tusim najdlhsiu som nasiel 3m. (mat ten stredovy pas navyse, bolo by to super)
Tak sme poziadali stolara, nech pripravi dosku o dlzke 4m tak, aby bola dostatocne pevna a rovna +-0mm.
Toto riesil fabka z tohoto fora a kazdy, kto ho pozna vie, ze je to pedant. :mrgreen: Takze je jasne, ze doska naozaj bola rovna, ked mu ju stolar daval. Dokonca sa vraj pozreli na nu nejakym speci pristrojom. Nalozila sa na striesku auta a kym prisla od stolara ku mne, co je cca 20km, tak sa vykrivila. Stolar ju spravil rovnu na oboch stranach, ja ked som ju vecer preberal, tak sa mi zdala kriva a na oboch stranach inak.
Fabka ma presvedcil, ze je rovna, ze to v noci zle vidim, tak som to nechal tak.
Na druhy den o siestej rano murari klopu na okno, ze doska je kriva a ze co teraz. Laserovy nivelak potvrdil krivost, rozrezanie dosky pilou nepomohlo, takze o 7.00 som nastupeny pre Persporom cakal, aby som zobral joklovinu, ktora sa mala pouzit namiesto dosky.
Vdaka bohu za Prespor a jeho otvaracie hodiny! V sobotu rano o 7.00 ziskat cosi urgentne nutne na stavbu je k nezaplateniu.
Cize ak chcete cosi fakt rovne, drevu neverte. ;)

f) V sobotu okolo 8.00 dosiel domiesavac, cca 5 kubikov na parkrat vylial a chlapci zhrnali a zarovnavali. Postup je jasny z obrazku
- dvaja rozhrnali beton a zvysni dvaja joklovinou stahovali a utapkavali a znova stahovali a znova utapkali.


g) Doska pod sachtu sa ciastocne robila z domiesavaca, cast sa dobetonovala rucne. Tam je rovnost menej dolezita, cize sa to len dovodovahovalo.

Vysledok: doska ma momentalne rozdiely +-2,5 mm. Sposobil to jeden maly hrb o rozmeroch cca 1m2, ktory ma vysku 2mm.
Ked sa ten hrb zbrusi (pride ujo z tej partie), tak doska ma +-1,5mm, takze je to dodrzane presne tak, akochcel ujo bazenar. :yahoo
A verim tomu, ze mat v strede dalsiu kolajnicu, tak docielime aj +-1mm.


Cele to trvalo tri dni. Prvy den kopal bager, druhy den sa jama cistila, betonovali sa kolajnice, dala sa kari siet a treti den sa cca 1-1,5h betonovalo.
A pochvalit musim partiu, kde sa naozaj snazili a bolo jasne vidiet, ze to nechcu odflaknut a chcu to mat spravene dobre. A ani jeden z nich ma netresol lopatou po hlave, ked som ich buzeroval s pipatkom v ruke a nastavovalis me tie obrubniky. Aj ked si myslim, ze som mal na male. :shock:
Mozno tomu pomohol aj fakt, ze som im slubil reklamu tu na fore :drink , co aj dodrziavam.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat




Re: Ako vymurovat rovnu dosku pod bazen

Poslaťod steve33 » Pia 15. Júl 2016 19:27:05

@emkac : klobuk dole :mrgreen: :ano:
Sent from my BlackBerry Q10
Obrázok užívateľa
steve33
 
Príspevky: 432
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 15. Okt 2010 22:00:29
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 24 krat

Re: Ako vymurovat rovnu dosku pod bazen

Poslaťod esde » Sob 16. Júl 2016 9:53:50

Pri betonovani rovnych ploch (a ze ich na dome bolo) som si urobil zopar pripravkov, kde som sa inspiroval:
https://www.youtube.com/watch?v=amAcGH2w6zg
Samozrejme jednoduchsie a lacnejsie.
Pouzite pri betonovani, vyrovnavani (bruseni) EPS pod potermi, potery , podklad pod terasu, chodniky,... ale aj pri vyrovnavani terenu, tam kde to bolo potrebne.

Na zaciatku som vahal, ci to nie je zbytocne presne ale mozem len doporucit. Mal som obavy, ze co s tym potom, ale poziciava sa to ako teple rozky a uz par rokov som to vlastne ani nevidel, ide to z ruky do ruky.
Vyhody: produktivita (rychlost a mala pracnost) a presnost.
esde
 
Príspevky: 1226
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 18:33:16
Dal súhlas: 49 krat
Dostal súhlas: 162 krat





Späť na Stavebné práce, stavebný materiál

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron