Ako urobit prestup lezatej kanal. do niky v nosnej stene?

Ako urobit prestup lezatej kanal. do niky v nosnej stene?

Poslaťod builder » Ned 11. Apr 2010 20:09:25

Dobry vecer,
mam problem ako spravne(a pokial mozno jednoducho) vyriesit prestup lezatej kanalizacie(spod domu) do niky, ktora sa bude nachadzat v nosnej stene. Vid obrazok /farebne oznacenie su KG(oranzove) a HT(sede) tvarovky+rury/. Dakujem.
Prílohy
prestup lezatej kanalizacie do nosnej steny.jpg
prestup lezatej kanalizacie do nosnej steny.jpg (33.87 KiB) Zobrazené 1305 krát
builder
 
Príspevky: 21
Registrovaný: Pia 10. Júl 2009 7:38:03
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 1 krat




Re: Ako urobit prestup lezatej kanal. do niky v nosnej stene

Poslaťod Slavo_T » Ned 11. Apr 2010 22:33:03

Ja som to riesil podla obr. B . V projekte som to mal taktiez , ako na obr. B , tak som to ani moc neriesil a urobil to tak .
Ale ani podla obr. A by to nemalo byt zle . Zaklad je vsade pouzit 45´ kolena , pripadne aj ukludnujuci kus , a 90´obluk riesit pomocou dvoch 45´kolien . Je pravda , ze cim menej kolien tym lepsie , ale problem by to nemalo robit .
Pri obr. B nemusis riesit , aka bude vyska podlahy , ci ti eps+poter zakryju koleno , ale zas musis si to poriadne vyratat , a osadit v zakladoch ruru presne , aby si bol zapusteny v obvodovej stene. Aby sa nestalo , ze postavis obvodovy mur a rura ti bude trcat par cm do interieru.
Pri obr. A musis zakryt koleno eps a poterom. Najlepsie by bolo zasunut dve kolena do seba , na skusku , a odmerat si vzdialenost, kde cca by mala prechadzat rura cez dosku , t.j. kolko cm od obvodovej steny do interieru. Najlepsie by bolo , aby sa ti to podarilo urobit iba s kolienkami , lebo ak prejdes cez platnu dalej od obvodovej steny , tak sa moze stat , ze budes musiet pouzit kusok rury na spojenie dvoch kolien , a uz sa ti bude dvihat vyska podlahy , aby si zakryl koleno aj tu cast rury ku kolenu , ktore bude v stene. A mal by si uz vediet kolko cca cm podlahoveho eps budes davat , cize aka bude celkova vyska podlahy.
Obrázok užívateľa
Slavo_T
 
Príspevky: 662
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 18:28:32
Dal súhlas: 74 krat
Dostal súhlas: 64 krat

Re: Ako urobit prestup lezatej kanal. do niky v nosnej stene

Poslaťod joko » Pon 12. Apr 2010 17:40:15

Súhlasím so Slavom.
Bral by som do úvahy však jednak zloženie základových pásov a ich šalovanie, (monolit) kde je lepšie riešenie príklad A, pri hotových základových pásoch riešenie A, pri betónových tvárniciach riešenie B.
Výšky: každá stavba je zasadená do terénu podľa nadmorskej výšky. Podľa zloženia podlahy sa dá presne vypočítať polohu - výšku deky. Ja to robievam tak, že všetky prestupy cez deku ukončím hrdlom 1 - 2 cm nad dekou a do hrdiel pichnem odrezky rúr pre betonovanie. Ak z nejakých dôvodov sa posunie múra, priečka, sanita, tak do hrdla v deke zasuniem koleno - redukciu a v podlade vleziem do priečky.
Pri ležatej kanalizácii by som ešte pripomenul jednu normu od renomovaných ing. hydrodinamiky: Oni tvrdia, že medzi dve 45 st. kolená by sa mala vsunúť rúra, ktorá je dlhá aspoň toľko, ako priemer použitej rúry. Aby si mi rozumel, do ležatej pri 90 st. zásadne 2 X 45 st. no lepšie vlastnosti nadobudne, ak medzi kolená vsunieš kúsok rúry. Redukcie - excentre smerom dole, aby vrch rúry ostala v rovine a rozšírená časť odskakovala smerom dole.
Obrázok užívateľa
joko
 
Príspevky: 2532
Obrázky: 9
Registrovaný: Ned 23. Nov 2008 19:28:22
Bydlisko: Bratislava
Dal súhlas: 688 krat
Dostal súhlas: 307 krat





Späť na Voda, kanalizácia a ČOV

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť