Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod Mich » Pia 10. Okt 2014 9:19:59

Bol som kupovať držiak na satelitnú parabolu v špecializovanej predajni s tovarom týkajucim sa satelitneho príjmu TV. Predavača som sa pýtal či nemaju nejaku pomôcku na zakonponovanie držiaku do fasády zateplenej polystyrenom. Povedal, že sa nemam zaťažovať týmito vecami , zateplovači držiak nalepia priamo až na polystyren. Už ste sa streli s takymto riešením? Existuje lepidlo na polystyren ktoré udrží parabolu?

Druha vec. Je tu nejaky odborník cez satelitnú techniku? Dokážem naladiť transponder na česke programy kde mam silu signali 100% a kvalitu 80% ale transpondery kde su naše stanice maju 0% a 0%. Točil som už všeliako a stale nič. Kedže niektoré transpondery maju 100%/80% ako pišem snaď to mam dobre natočené. Skušal som meniť LNB, menil som parabolu , mam 2 prijmače. Všetko je rovnaké. Skušam ladiť skylink.
Dvojpod. dom 150 m2,Ytong 30+20 EPS,v streche 38 cm,21 EPS v podl.,len podlahovka 2 rozd., trojsklo.
Mich
 
Príspevky: 329
Registrovaný: Pon 01. Dec 2008 0:07:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 8 krat




Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod TomasHo » Pia 10. Okt 2014 9:34:16

K tomu nalepeniu na polystyren, to by som ja osobne teda nerobil, aj ked su hmozdinky do polystyrenu (take biele slimaky, ktore su aj vo velkych velkostiach). Parabola je dost velka plocha, ktorou vietor moze mykslovat, takze pre pokoj duse, aby to neodtrhlo kus omietky, by som to kotvil az do muriva. Da sa to na dhle zavitove tyce do chemickej kotvy v murive, a potom sa na tyc navlecie nejaka hrubostenna plastova trubka alebo prevrtany kus tvrdsieho dreva s dlzkou hrubky polystuyrenu, a na to by som dal v urovni fasady platnicku, ktoru by som este chytil do klebru pod sietku - na fasade tak zostanu trcat styri zavitove tyce, na ktore sa da solidne nasrobovat kotviaca platna paraboly.
Ak sa bojis tepelneho mostu, su kotviace prvky (tyce) s prerusenim TM, alebo take plastove boxy, ktore som daval ja, pouzivaju sa na montaz elektroskatuli do hrubeho fasadneho polystyrenu, ale nepamatam si meno. Kupoval som ich vo verexe. Osobne by som sa vykaslal na drobny tepelny most a hodil to na 4 zavitove tyce.
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod tienik » Pia 10. Okt 2014 11:28:35

Satelitom sa aktivne venuje moj brat, ale co viem - tak ziadne priame uchytenie na zateplovak fakt neexistuje. Tie sily pri vetre su totiz znacne a poziadavky na stabilitu este vacsie.
Z casoveho hladiska mozem doporucit urcite tie zavitove tyce - kludne aj z prerusenym TM. Len potom netreba davat hrubostennu trubku ako podlozku, ale pouzit uchytenie systemom (od steny) matica - podlozka - konzola - podlozka - matica
tak aby to bolo v rovine kusok na zateplovakom. Dolezite je dobre zatmelit pruznym tmelom styk tyc - zateplovak, lebo ked sa to odflakne celkom dobre tam vie zatiect. Ono aj ked zavitova tyc je tuha, su tam citelne pohyby pri narazoch vetra - takze nestaci dotret omietkou.
tienik
 
Príspevky: 2250
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod theb » Pia 10. Okt 2014 11:39:55

Ked este nemas zateplene, tak by si mohol na zavitove tyce do steny priamo ukotvit dreveny hranolcek a na ten ukotvit stojan k satelitu. Cele to bude v zatepleni, takze zmiernis tepelny most. Akurat budes potrebovat o to zateplenie dlhsiu konzolu, ale momentalne by s tym nemal byt problem, je fakt siroka ponuka na trhu.
Obrázok užívateľa
theb
 
Príspevky: 790
Registrovaný: Štv 15. Júl 2010 9:30:19
Dal súhlas: 11 krat
Dostal súhlas: 67 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod emkac » Pia 10. Okt 2014 16:16:55

NEEXISTUJE moznost trvaleho a dobreho pripevnenia paraboly na EPS
bodka

vies cez zavitove tyce nieco poriesit, ale napory vetra hybu parabolu tak vyrazne, ze ti to ten EPS poskodi

skus pozriet
osadenie-zabradlia-v-hrubej-izolacii-t101.html#p62537
a aj toto
kotvenie-cez-eps-t636.html

ja osobne mam parabolu skrz murivo 4 zavitove tyce, na povale spevnene ocelovou platnou
zvonka oblozene EPS
foto neviem najst, ale keby bol moc moc zaujem, pohladam

aj pristresok mam nejako podobne- download/file.php?id=1706&mode=view/P1060747.JPG
vyrezane do EPS

cize je to o tom, ci uz mas alebo nemas na stene EPS
ak nemas, niet o com, ak mas, tak ak nemas omietku, da sa to vyrezat
ak uz mas komplet fasadu, mas smolu.... daj to na tyc na zem a nenic si fasadu ani neskusaj uchytenie na eps, nema to vyznam



co sa tyka nemoznosti naladenia
aj ked mas pocit, ze parabola je dobre nasmerovana, nemusi byt dobre nasmerovana
velakrat som mal parabolu nasmerovanu na zly satelit a bol signal
ale program naladit nesiel ani za svet (logicky)
cize kludne mozes mat LNBcka natocene na iny satelit a ani to nevies, lebo percenta su fajn
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2878
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod raven » Pia 10. Okt 2014 17:06:41

Najjednoduchšie laicky naladíš skylink tak, že si od niekoho požičiaš settopbox, kde už je naladený. A potom len "točíš parabolou" a potom konvertorom, až pokiaľ ti nepôjde obraz.
Skylink beží na Astre 23,5 a v jeho okolí je dosť veľa družíc, ktoré majú transpondéry na rovnakých kmitočtoch, ktoré ťa môžu zmiasť. Nepotrebuješ k tomu ani kartu. Nahodíš si TA3, alebo Očko(sú zdarma - FTA) a hľadáš.

Ak si na tom lepšie a len by si potreboval pomoc so smerovaním, tak si len naťukaj túto adresu:

http://www.dishpointer.com/

Zvoľ si napríklad 23,5 Astru pre skylink a nájdi si svoj domček v Google maps. Následne ti stránka ukáže smer, kde musí byť parabola natočená.
Podľa orientačných bodov na mape (susedná nehnuteľnosť, stlp, čokoľvek) už potom bude hračka naladiť čokoľvek.
Potom sa už len pohráš s konvertorom - natočenie doľava-doprava, takzvaný skew. Tým nastavíš najvyššiu silu signálu na konkrétny najslabší transpondér na družici.

Ak by si potreboval detailnejšiu radu, poprípade si niečomu, čo som tu napísal, nerozumel, kľudne napíš - poradíme...;-)
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 609
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod jezo » Pia 10. Okt 2014 20:15:18

raven píše:...Zvoľ si napríklad 23,5 Astru pre skylink a nájdi si svoj domček v Google maps. Následne ti stránka ukáže smer, kde musí byť parabola natočená...


Len ak by si lepsie cital o jeho probleme, tak pise, ze ceske kanaly zo skylinku mu bezia, navyse s kvalitnym signalom, takze uplne mimo byt nemoze. Ja som raz u znamej musel jemne doladit parabolu, lebo jej nebezal cesky eurosport a par dalsich kanalov, zrejme vysielanych z transpondera z nizsim vykonom. Ale on ma problem, ze mu nejde komplet cela SK ponuka a to mi teda pride ako ina chyba. Navyse menil konvertory aj parabolu, take pochybujem, ze by ju 2x osadil presne rovnako blbo. Moje odporucanie: zobrat prijmac do predajne so sat technikou (alebo k susedovi co ma funkcny skylink) a skusit ho napojit na jeho koax. Vyluci tak problem s prijmacom alebo kartou a potom sa uvidi co dalej.
jezo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Ned 03. Jan 2010 11:12:45
Bydlisko: ZA
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod bakula » Pia 10. Okt 2014 20:34:17

Mich píše:Druha vec. Je tu nejaky odborník cez satelitnú techniku? Dokážem naladiť transponder na česke programy kde mam silu signali 100% a kvalitu 80% ale transpondery kde su naše stanice maju 0% a 0%. Točil som už všeliako a stale nič. Kedže niektoré transpondery maju 100%/80% ako pišem snaď to mam dobre natočené. Skušal som meniť LNB, menil som parabolu , mam 2 prijmače. Všetko je rovnaké. Skušam ladiť skylink.


Satelitny konvertor potrebuje na prepnutie polarizacie napetie 12-14V pre vertical a 15-18V pre horizontal. Zoznam kanalov ktore su v H a V polarizacii najdes tu: http://www.lyngsat.com/packages/SkyLink.html
Z nejakeho dovodu sa ti do konvertora dostava pravdepodobne nizke napetie a neprepne ti polarizaciu. Moze to byt dlhy alebo zly kabel. Niektore sat-primace maju v menu moznost zvisit napatie ktore ide do konvertora skus pohladat alebo skus iny kabel.
bakula
 
Príspevky: 73
Registrovaný: Uto 19. Mar 2013 10:21:05
Bydlisko: SSR
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 3 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod raven » Pia 10. Okt 2014 20:41:23

Ak by si čítal ty lepšie, tak zistíš, že sa mýliš.
Písal o naladení transpondéra, nie o naladení kanálov. Nie je to to isté.
Preto píšem to, čo píšem, aby sa eliminovala možnosť, že chytil frekvenciu na inej družici, čo nie je až tak nemožné a môže sa to stať bez problémov. Ak naladí TA3, tak vie, že je na 23.5 astre a vybavené. Potom už zostáva len jemné doladenie či antény, či úchytu LNB, či nastavenie skew. Iná možnosť nie je.
Ak české programy idú, tak sa mýlim ja.
Stačí, keď nám autor otázky zodpovie to, či vie pozerať české programy, alebo len naladil frekvenciu, kde mu ukazuje silu signálu a kvalitu.
Ak idú české programy, tak zostáva len jemne točiť s LNB a "loviť" frekvenciu.
A ešte by som sa pozrel, či je dobre natočený F-konektor na koaxe, poprípade vymenil koax za iný na skúšku, či nie je chyba v tom. Obidva možnosti som už zažil a to nie raz. Je to VF technika a tá je dosť citlivá na také srandičky...
Obrázok užívateľa
raven
 
Príspevky: 609
Registrovaný: Str 14. Jan 2009 20:50:27
Bydlisko: Košice-okolie
Dal súhlas: 30 krat
Dostal súhlas: 36 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod Bororo » Pia 10. Okt 2014 21:21:36

ja sa chcem spýtať, či nemáte nejaký zlepšovák, ako cez 20cm EPS vyplniť chemickou kotvou 20cm dieru, keď tie zmiešavacie násady sú len cca 20cm dlhé?
Bororo
 
Príspevky: 598
Registrovaný: Pia 21. Nov 2008 9:48:19
Dal súhlas: 28 krat
Dostal súhlas: 31 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod jezo » Sob 11. Okt 2014 8:01:11

Urob si predlzovak z ruky, aka je na trubickovych montaznych penach. Daju sa kupit aj extra.

raven píše:Písal o naladení transpondéra, nie o naladení kanálov. Nie je to to isté.

Ako povies, ale ja by som si tak podcenovat IQ clenov tejto konfery nedovolil ;)
jezo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Ned 03. Jan 2010 11:12:45
Bydlisko: ZA
Dal súhlas: 13 krat
Dostal súhlas: 18 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod Mich » Sob 11. Okt 2014 9:29:59

Takže predavač ma krmil hluposťami. Mal som pochybnosti , že existuje možnosť to nalepiť. Nejak to poriešim priamo do muru. Zateplene ešte nemam. Budeto jednoduchšie.


Čo sa tyka ladenia. Určite som na astre 23,5. Moj setup box mi ukazuje na ktorej som družici. Ak som na nespravnej tak ju vypiše červenym. Neladim parabolu prvy krat. Vzdy mi to islo pomerne jednoducho. Teraz som v koncoch. Skusim ešte ten kabel , konektory a ked inak nebude zavolam profika. Aj ked mi to pridu vyhodene peniaze.
Dvojpod. dom 150 m2,Ytong 30+20 EPS,v streche 38 cm,21 EPS v podl.,len podlahovka 2 rozd., trojsklo.
Mich
 
Príspevky: 329
Registrovaný: Pon 01. Dec 2008 0:07:44
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 8 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod emkac » Sob 11. Okt 2014 11:38:19

ked sme montovali parabolu u fabku, tak sme na 23,5 mali problem, ze cast programov isla a cast nie
ladil som to hooodne dlho, kym som to nevzdal a povedal si, ze to nema vyznam, ze si skusim poziciat merak a prist nabuduce
ked uz som liezol dole zo strechy, napadlo mi, ze skusim vymenit medzi sebou LNBcka
a... a na druhom to islo, vsetky programy OK

to jedno LNB malo pokazene budto horizontalne alebo vertikalne ize, cize jedna frekvencia (ci aky je to terminus technicus) nesla a druha ano

kedze ty si skusal vymenit LNB, asi to v tomto nebude, ale... ak mas diseq prepinac, skus vymenit ten, skus sa pohrat s nastavenim prepinaca v boxe, pripadne skus este raz vymenit LNB za nejake uplne ze ine, ktore napr. na inej pozicii funguje... lebo podla toho co pises to moze byt aj nieco spojene s tymto
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2878
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 264 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod TomasHo » Ned 12. Okt 2014 10:04:04

tienik píše: ...
Z casoveho hladiska mozem doporucit urcite tie zavitove tyce - kludne aj z prerusenym TM. Len potom netreba davat hrubostennu trubku ako podlozku, ale pouzit uchytenie systemom (od steny) matica - podlozka - konzola - podlozka - matica
tak aby to bolo v rovine kusok na zateplovakom. Dolezite je dobre zatmelit pruznym tmelom styk tyc - zateplovak, lebo ked sa to odflakne celkom dobre tam vie zatiect. Ono aj ked zavitova tyc je tuha, su tam citelne pohyby pri narazoch vetra - takze nestaci dotret omietkou.


tienik, samotne zavitove tyce s maticami nestacia, prave preto, lebo sa kyvu. Iste, ze sa to da do steny chytit tak, aby sa to ani nehlo - zavisi, aky tepelny most je clovek ochotny tolerovat. Staci spravit predsadenu kotviacu platnu na masivnych drevenych klatikoch, chytenych o stenu zavitovymi tycami. Ak budu dost daleko od seba, mozes na to zavesit aj auto.

Tym, ze op nema este zateplenie sa situacia velmi zjednodusuje.

Co sa tyka utesnenia proti vode, pouzil by som sivy PU tmel v crevach, a nezabudol by som dobre upchat kablove prestupy cez mur. Pre istotu uplne vsetky. Mne v medzistrope fuka, lebo som nezatesnil jeden jediny kabel iduci cez fasadu : (
TomasHo
 
Príspevky: 569
Registrovaný: Ned 15. Máj 2011 8:22:12
Dal súhlas: 34 krat
Dostal súhlas: 35 krat

Re: Ako uchytiť satelitnú parabolu na polystyrén?

Poslaťod igi_bb » Ned 12. Okt 2014 22:23:20

skus pozriet Fischer thermax.
igi_bb
 
Príspevky: 35
Registrovaný: Štv 04. Dec 2008 11:25:45
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 9 krat




Ďalší

Späť na Rôzne

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 2 hostia

cron