Ako som robil závlahy

Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Str 25. Mar 2009 15:42:49

Na začiatok chcem povedať že nie som zbehlý v písaní článkov, preto berte moje príspevky s rezervou.

Na závlahy používam čerpadlo EBARA JEX s motorom o výkone 1,1kW (jednofázový motor 230V), čerpadlo je pripojené na 100l nádrž s vakom. Spínanie vodárne je realizované tlakovým spínačom, ktorý je nastavený na zapínací tlak 2bar a vypínací tlak na 4bar. Info o čerpadle je tu: http://www.ebara.sk/index.php?stranka=p ... ie&id=jesx. Vodáreň používam aj na napájanie rozvodu vody v dome (WC, pračka) a vonkajších rozvodov vody (záhradné točky 4ks).

Vodáreň sa nachádza v pivnici, ktorá je zapustená len 1m do zeme, nakoľko je u nás spodná voda dosť vysoko (1,2-1,5m). Trčiaci zvyšok pivnice som zaizoloval a zasypal zeminou a skalami. Navrchu som spravil skalku, viď foto.

Pred samotným návrhom závlah som si nameral výdatnosť vodárne pri tlaku 3bar. Na zahradný ventil som napojil ½“ hadicu cca 12m dĺžky, ventil som otvoril naplno a sledoval som tlakomer vodárne. Tlak sa ustálil na 3bar. Ak by bol ustálený tlak menší, pridal by som ešte ďalšiu hadicu. Týmto som simuloval pre čerpadlo záťaž. Zobral som 15l vedro + stopky a zmeral som za aký čas sa napustí 15l. Bolo to za cca 15s. Z toho vyplývalo že pri tlaku 3 bary je výdatnosť čerpadla cca 60l za minútu (čo aj zodpovedalo charakteristike čerpadla udávanej výrobcom).
Prílohy
Naposledy upravil herco dňa Štv 26. Mar 2009 9:22:14, celkovo upravené 1

S týmto príspevkom autora herco súhlasili - 2
sigma, TomasHo
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat




Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod troodon » Str 25. Mar 2009 20:42:50

Herco ak ti studna moc pieskuje musis ju vykalovat urobis to tak ze PE20 strcis do studne,konec zablendujes a po stranach navrtas 2 dierky oproti seba hadicu napojis na kompresor a budes vhanat vzduch do PE 20 .vzduch zvyri piesok a bude ho vynasat spolu s vodou.takymto sposobom sa kaluju narazane studne.samozrejme kompresor musi vytvorit vacsi tlak aby prekonalo vysku studne.
K cerpadlu -na kvalitnu zavlahu postrekovacmi potrebujes vyssi tlak aspon 4,5-5 barov aby si pri postrekovacoch mal 4 bar vtedy je kvalitny roztrek vody lebo zavlaha postrekovacmi ma byt postvou pre oci.
Herco na tej skalke si chces spravit zavlahu? mas 3 moznosti natihnes tam kvapkovu ,das tam sprinklery (suto male postrekovace na stopkach)alebo tam das vejarove postrekovace ktore sa vysuvaju 0,5m ak das postrekovace aj pod skalkou treba tam namontovat postrekovace sprotivytokovym uzaverom
troodon
 
Príspevky: 73
Registrovaný: Uto 17. Mar 2009 21:32:56
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 7 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Str 25. Mar 2009 21:39:56

Studňa pieskuje kvôli jednej veci o ktorej sa nebudem teraz vyjadrovať. Skalka už svoju závlahu má, dal som tam 2 plnokruhové sprayové postrekovače navrch a úplne to stačí. Na závlahy ako som povedal stačí aj menší tlak napr. sprayové pracujú už od tlaku 1.4 bar, samozrejme keď potrebuješ zavlažovať ihrisko alebo obrovskú záhradu tak aby si mal dobrý dostrek u turbínových postrekovačoch potrebuješ vysoký tlak. Teraz ale riešime závlahu RD a tam takéto extrémy netreba.
Naposledy upravil herco dňa Štv 26. Mar 2009 9:22:42, celkovo upravené 1
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Str 25. Mar 2009 22:05:22

Výber postrekovačov:
K dispozícií sú 2 typy postrekovačov, ktoré sú v ponukách takmer všetkých výrobcov závlahovej techniky. Sú to sprayové a turbínové (rotačné) postrekovače.

Sprayové postrekovače rozprskujú vodu všetkými smermi (dá sa nastaviť výseč aj dostrek). Sú lacnejšie cca 80-120Sk telo postrekovača (10cm výsuv) + tryska. Dokážu pracovať na nižšom tlaku vody čo je výhodnejšie, pretože je využitá charakteristika čerpadla pri nízkom tlaku kedy dáva viacej vody. Majú ale menší dostrek cca 0,4 – 6m. Dostrek závisí od zvolenej trysky (základné typy 8A, 10A, 12A, 15A, 17A) a od tlaku vody v systéme. Lepšie sa na nich nastavuje a počíta rovnomerné pokrytie závlah. Konštrukčne sú menej zložité. Okrem základných trysiek existujú rôzne varianty napr. záplavové, z obdĺžnikovým dostrekom, MP rotatory... viď katalóg od Hunter.

Turbínové (rotačné) postrekovače postrekujú prúdom vody (kosierom), pričom sa otáčajú. Cena je cca 600Sk a viac, potrebujú spravidla vyšší tlak vody, ale majú aj väčší dostrek až do cca 20m (podľa trysky). Hodia sa skôr na väčšie plochy, treba nimi zavlažovať podstatne dlhšiu dobu ako sprayovými, lebo majú menšiu výdatnosť na m2. Ich konštrukcia obsahuje točivé časti a prevody, sú konštrukčne zložitejšie. Keďže okolo domu nemám veľké plochy (max. šírka je do 10m), skôr sú členité, zvolil som sprayové postrekovače.

Ešte existujú tzv. MP rotatory, je to novinka. Používajú sa tam kde má vodáreň slabú výdatnosť, viď katalóg Hunter: http://www.intersad.sk/ZAVLAHOVE-KOMPONENTY.274.0.html na stránke dolu. Ako vyzerajú jednotlivé komponenty si môžete pozrieť aj tu: http://www.intersad.sk/ZAVLAHOVE-SYSTEMY.19.0.html

Hunter vyrába 3 typy sprayových postrekovačov a to: PS, SRS, PRO-SPRAY. PS je základný typ, SRS sa odporúča k rodinným domom a PRO-SPRAY na verejné priestranstvá. Ja som si zvolil PRO-SPRAY kvôli pevnejšej konštrukcii, lepšiemu tesneniu a cene ktorá bola len o niečo vyššia ako pri SRS.


Nakreslil som si okolie domu do Autocad-u a začal s rozmiestňovaním postrekovačov. Sú dve základné pravidlá ktoré treba dodržať:
1) v jednej slučke nekombinujeme sprayové a turbínové postrekovače, sprayové majú lepšiu výdatnosť na m2 a tým by vznikli nerovnomerne zavlažené plochy
2) susedné postrekovače musia na seba dostreknúť + každá plocha musí byť prekrytá viacerými postrekovačmi


Postrekovače som teda rozmiestnil podľa priloženého obrázku v prílohe. Plné čiary sú potrubia v zemi, plné body sú postrekovače, čiarkované čiary sú maximálne dostreky postrekovačov podľa tabuľky pri tlaku 2,1bar. Pri každom postrekovači je zapísaný typ trysky (8A, 10A...), nastavená výseč (90°, 180°, 360°..) a spotreba vody za minútu pri danej výseči. Každá slučka je vyznačená inou farbou.


Každá tryska má podľa tabuľky (viď. tabuľka trysiek) určitú spotrebu vody ktorá ňou pretečie za min. Napr. tryska 12A pri plnom kruhu spotrebuje pri tlaku 2,1 bar 9,5 litra vody za minútu. Pri zmene výseče na 180° bude mať spotrebu polovičnú teda 4,8 l/min. Pri výseči 90° bude mať spotrebu štvrtinovú teda 2,4 l/min. Pretože čerpadlo by určite neutiahlo všetky postrekovače musia sa jednotlivé postrekovače rozdeliť do slučiek (vetiev). Spotreba vody postrekovačov v jednej vetve musí byť menšia ako výdatnosť čerpadla za min. V mojom prípade som z opatrnosti zvolil spotrebu postrekovačov do 50 litrov za min. Na obrázku sú aj spočítané jednotlivé prietoky pre každú slučku zvlášť.

emkac: vacsi jpg sa ani mne nepodarilo vlozit, cize ak budete chciet kvalitnejsi navrh, bud si pozrite to *.pdf alebo napiste mne alebo herzovi, posleme mailom kvalitnejsi obrazok
Prílohy
Závlahy_autocad.pdf
(214.53 KiB) 1067 krát
Závlahy.pdf
(321.19 KiB) 1041 krát
Naposledy upravil herco dňa Štv 26. Mar 2009 13:06:26, celkovo upravené 4
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Str 25. Mar 2009 23:00:09

Jednotlivé slučky sú spínané cez elektromagnetické ventily (cena cca 800-900Sk), ktoré sú ovládané ovládacou jednotkou (cena od cca 4000Sk do 10000Sk podľa prevedenia a typu). Ovládacia jednotka slúži na nastavenie spínania polievania jednotlivých slučiek. Funkcie u všetkých výrobcov sú +- rovnaké, dokážu kombinovať slučky v rôznych programoch, kombináciách, časoch, dĺžok polievania, jednotlivých dní polievania (párne-nepárne,konkrétne dni v týždni..), dokážu spínať relé čerpadla,atď. Programovanie je jednoduché a intuitívne. K ovládacej jednotke sa dá dokúpiť snímač dažďa napr. Rain click (cena cca 1000-1200Sk) ktorý preruší polievanie počas dažďa, alebo po daždi. Taktiež sa dá kúpiť snímač vetra a teploty (pri silnom vetre a teplote pod 3°C nepolieva). Základný parameter jednotky je koľko slučiek dokáže spínať a či je pre vonkajšie alebo vnútorné priestory. Ja som kúpil 8 slučkovú "Hunter XC-801-E" pre vonkajšie priestory, pretože celá jednotka je v slušnej plastovej skrinke a je tak lepšie chránená. Jednotka má zálohovú batériu ktorá v čase výpadku napätia 230V zabezpečí napájanie pamäte a uchovanie nastavení. Ventily som kúpil typ PGV s vonkajším závitom bez regulácie prietoku. Pôvodne som chcel kúpiť JAR-TOP ale tie sú dosť široké a nezmestili by sa medzi holendrové tvarovky.

Jednotku aj ventily som umiestnil v pivnici. V praxi sa umiestňujú ventily v teréne aby sa ušetrilo potrubie. V tom prípade je potrebné kúpiť plastové boxy do zeme a natiahnuť drôty až k ventilom. Jednotlivé ventily sú pospájané (rozbočené) tzv. holendrovými tvarovkami, existujú aj rôzne viacnásobné rozbočovače. Ventil sa dá otvoriť aj manuálne pootočením o 1/2 otáčky soleonidovej časti (časť kde sa pripájajú vodiče z ovládacej jednotky).
Prílohy
Naposledy upravil herco dňa Štv 26. Mar 2009 12:58:45, celkovo upravené 1
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Str 25. Mar 2009 23:12:22

Tu sú ešte ďalšie prílohy:
Prílohy
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bobco » Str 25. Mar 2009 23:15:42

herco píše:Výber postrekovačov:

Postrekovače som teda rozmiestnil podľa priloženého obrázku v prílohe. Plné čiary sú potrubia v zemi, plné body sú postrekovače, čiarkované čiary sú maximálne dostreky postrekovačov podľa tabuľky pri tlaku 2,1kPa. Pri každom postrekovači je zapísaný typ trysky, nastavená výseč a spotreba vody za minútu pri danej výseči. Každá slučka je vyznačená inou farbou.


prosím ťa kde je tá príloha?Vďaka
Naposledy upravil emkac dňa Štv 26. Mar 2009 0:30:29, celkovo upravené 1
Dôvod: Upravenie citacie
Obrázok užívateľa
bobco
 
Príspevky: 380
Registrovaný: Str 31. Dec 2008 16:21:43
Bydlisko: okr. HC
Dal súhlas: 23 krat
Dostal súhlas: 28 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod emkac » Štv 26. Mar 2009 0:34:18

Takze vlozil som tam prilohy, ktore mi herco poslal.
Nakres zavlazovania je v tom pdf subore, treba si ho ale lokalne otvorit, portal to nedokaze zobrazit.
Ja tam zajtra z roboty este vlozim jpg, ktory bude o tom istom, ale bude viditelny resp. citatelny priamo z webu. Teraz mi ale blbne siet, takze ho tam nedam hned.
Posledny subor je vo formate autocadu. Dwg sa tu ale neda vlozit, takze som mu zmenil koncovku. Ak mate autocad (viewer), subor si stiahnite, zmente koncovku na .dwg a mozete si plan pozerat aj tam.
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod emkac » Štv 26. Mar 2009 0:36:42

Herco, dve otazky.
Ako zabezpecit, aby voda nestriekala na dom alebo tam kde nema?
Tie rysky ako velmi trcia zo zeme? My chceme mat travnik ako jednu velku plochu, kde sa deti budu hrat a behat. Cokolvek trciace zo zeme je preto problem. (zakopne, pripadne ked sa potkne o nieco ine a padne na to...
Da sa toto riesit?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2992
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 106 krat
Dostal súhlas: 273 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Štv 26. Mar 2009 8:23:07

1) Väčšina trysiek má možnosť nastaviť určitú výseč, tzn. ak ju dám do rohu nastavím na nej 90° uhol a polieva len ten. Dajú sa kúpiť aj trysky ktoré majú tento uhol priamo nastavený a nedá sa zmeniť (90°, 180°, 360°). Trysky ktoré majú nastaviteľný uhol - ten sa dá meniť od cca 10°do 360°. Takisto sa na tryskách dá meniť dostrek smerom dolu. Napr. tryska 12A má rádius( viď.tabuľka trysiek) = dostrek 3,7m pri tlaku 2,1 bar. Tento dostrek je možné upraviť smerom dolu napr. na 3,2 m (zvyčajne sa udáva zmena dostreku o -25% bez zmenšenia pretekajúceho množstva vody). Dostrek sa nastavuje jednou skrutkou na vrchu trysky.

2) Trysky vo vypnutom stave (keď nepolievajú) sú schované v zemi - zarovno zemou. Vysúvajú sa (7,5, 10, 30 cm podľa druhu postrekovača) až keď elektroventil pustí do potrubia vodu - tlak vody vyzdvihne trysku a tá začne striekať vodu. Po uzatvorení elektroventila sa tryska zasunie opäť podzem (má v sebe nerezovú pružinu ktorá ju vracia do pôvodnej polohy). Po 0,5 roku od zasadenia trávy mám niekedy problém nájsť postrekovače, nakoľko dobre obrástli trávou a sú úplne nenápadné.
Naposledy upravil herco dňa Štv 26. Mar 2009 9:24:35, celkovo upravené 1
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Štv 26. Mar 2009 8:41:38

Tu sú obrázky ako vypadá postrekovač PRO-SPRAY vo vypnutom stave a pri zavlažovaní:
Prílohy
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod petok » Štv 26. Mar 2009 9:02:32

herco píše:Spínanie vodárne je realizované tlakovým spínačom, ktorý je nastavený na zapínací tlak 2kPa a vypínací tlak na 4kPa.

Pred samotným návrhom závlah som si nameral výdatnosť vodárne pri tlaku 3 kPa. Na zahradný ventil som napojil ½“ hadicu cca 12m dĺžky, ventil som otvoril naplno a sledoval som tlakomer vodárne. Tlak sa ustálil na 3kPa. Ak by bol ustálený tlak menší, pridal by som ešte ďalšiu hadicu. Týmto som simuloval pre čerpadlo záťaž. Zobral som 15l vedro + stopky a zmeral som za aký čas sa napustí 15l. Bolo to za cca 15s. Z toho vyplývalo že pri tlaku 3 bary je výdatnosť čerpadla cca 60l za minútu (čo aj zodpovedalo charakteristike čerpadla udávanej výrobcom).


Herco - som rad ze sa to takto rozbehlo, ale trochu nerozumiem tym tlakom co si uviedol v tych kPa - nepomylil si sa nahodou? Ved plati ze 1bar = 100 kPa = 0,1 MPa = 1 atmosfera. Potom 2 kPA = 0,02 bar, 4 kPa = 0,04 bar a 3 kPa = 0,03 bar a to sa mi zda malo ??? Nemal si na mysli to udat v baroch?
Este otazky
- preco pred navrhom zavlah si meral vydatnost vodarne pri tlaku 3 kPa mal si asi na mysli 3 bar a nie pri mensom alebo vacsom tlaku?
- ak tomu dobre rozumiem tak to 15l vedro si potom naplnal cez tu 1/2" pripojenu hadicu pri tom ustalenom tlaku 3 bar?
petok
 
Príspevky: 69
Registrovaný: Pia 30. Jan 2009 15:26:34
Bydlisko: okres NM
Dal súhlas: 3 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Štv 26. Mar 2009 9:21:26

1) máš pravdu, radšej som to mal písať v baroch. Čiže moje 3kPa sú myslené 3 bary. Ospravedlňujem sa a opravím to.
2) pri 3 baroch preto lebo postrekovače (sprayové) pracujú od cca 1.4-1.8 bar, optimum je 2.1-2.5 bar. Počítal som s možnosťou že by tlak mohol na postrekovačoch klesnúť na 2,5 bar. Preto som meral pri vyššom tlaku.
3)áno, vedro som naplnil cez 1/2" hadicu
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Štv 26. Mar 2009 9:33:25

Hlavné rozvody k slučkám som robil z vodárenských potrubí LDPE D32mm s hrúbkou steny 2,3mm. Na tieto hlavné rozvody sa pripájajú odbočky k jednotlivým postrekovačom. Pripájajú sa pomocou sedla, sedlo pozostáva z dvoch častí ktoré sa zošróbujú a obopnú hadicu. Jedna časť obsahuje zatesnenú dieru s 1/2" závitom. Keď sa sedlo nasadí je potrebné cez závit navŕtať do hadice dieru. V parxi sa potom používa flex hadica 16mm na rozvod k postrekovačom. Ja som použil 1/2" vodárenskú hadicu + vodárenské tvarovky. Bolo to síce drahšie riešenie ale mne sa s tým lepšie robilo.

Tým že som ventily umiestnil v pivnici cca 70cm pod zemou, tak som mohol všetky potrubia vyspádovať smerom k pivnici. Na jeseň len uvoľním šróbenia a voda sama vytečie do pivnice do zbernej nádoby. V praxi sa na vytlačenie vody z potrubia (na jeseň) používa kompresor.
Prílohy
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod herco » Štv 26. Mar 2009 9:36:18

Tu sú ďalšie obrázky:
Prílohy
herco
 
Príspevky: 64
Registrovaný: Uto 25. Nov 2008 8:41:43
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 4 krat




Ďalší

Späť na Osvedčené postupy, pracovné náradie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 3 hostia

cron