Ako som robil závlahy

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod steve33 » Štv 08. Jún 2017 14:07:46

Ved ani ja nic,len ze ti dakujem. Firmu mi kludne daj do ss. Dik
Sent from my BlackBerry Q10
Obrázok užívateľa
steve33
 
Príspevky: 432
Obrázky: 0
Registrovaný: Pia 15. Okt 2010 22:00:29
Dal súhlas: 20 krat
Dostal súhlas: 24 krat




Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod M0f0 » Sob 10. Jún 2017 13:53:48

fabka2004 píše:co takto cervena nitkovitost?

fotka by pomohla ...


Myslim ze je to ona,co teraz,fungicidny postek?
Obrázok
M0f0
 
Príspevky: 171
Registrovaný: Str 26. Okt 2011 11:52:53
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod Palino007 » Sob 10. Jún 2017 19:09:59

M0f0 píše:
fabka2004 píše:co takto cervena nitkovitost?

fotka by pomohla ...


Myslim ze je to ona,co teraz,fungicidny postek?
Obrázok

Toto som mal aj ja keď som veľa polieval, pomohol postrek a menej polievať.
Palino007
 
Príspevky: 181
Obrázky: 4
Registrovaný: Uto 19. Apr 2011 9:50:52
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod fabka2004 » Sob 10. Jún 2017 23:57:23

1. pokosit ostrou sekackou
2. postrek Rovral Aqua Flo co najskor rano alebo vecer
3. o 7 dni postrek Ortiva
4. par dni po postreku pohnojit viacprvkovym hnojivom (NPK) slabsia davka
5. o 7 az 14 dni (podla pocasia) po Ortive vykonat (slabsiu) vertikutaciu
6. po vertikutacii pohnojit viaczlozkovym hnojivom (NPK) stredna davka
fabka2004
 
Príspevky: 1905
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod M0f0 » Str 14. Jún 2017 13:12:58

Diky, Ortiva - ta by mala byt proti sneznej plesni a 10 dni po aplikacii na travu nesmu domace zvierata a podla mna ani male deti,neslo by to bez toho?
Rovral Aqua Flo - toto vyzera byt ok.
Neuskodi to ale ovocnym stromcekom ktore su priamo v travniku a vedlajsej zahradke so zeleninou?
Inak stiahol som zavlahy co sa tyka casu polievania, dufam ze travnik neuschne. :) Vertikulovat este raz som planoval tak ci tak cez leto spolu s hnojenim,toto je tiez ok.
M0f0
 
Príspevky: 171
Registrovaný: Str 26. Okt 2011 11:52:53
Dal súhlas: 4 krat
Dostal súhlas: 2 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod fabka2004 » Str 14. Jún 2017 21:58:19

M0f0 píše:Diky, Ortiva - ta by mala byt proti sneznej plesni a 10 dni po aplikacii na travu nesmu domace zvierata a podla mna ani male deti,neslo by to bez toho?
Rovral Aqua Flo - toto vyzera byt ok.
Neuskodi to ale ovocnym stromcekom ktore su priamo v travniku a vedlajsej zahradke so zeleninou?
Inak stiahol som zavlahy co sa tyka casu polievania, dufam ze travnik neuschne. :) Vertikulovat este raz som planoval tak ci tak cez leto spolu s hnojenim,toto je tiez ok.

a) nie neslo, bohuzial je to nutnost a Ortiva zabera najvaicej, samotny Rovral Aqua Flo nezaberie, resp sa to casom (velmi kratkym) isto vrati s vacsou intenzitou a potom uz bude treba silnejsie davky aj Ortivy ...

pri tejto kombinacii je 100% istota ... napriek tomu je toto najcastejsia choroba kostravovych travnikov ktore su pestovane velmi kvalitne, a preto treba rychle - ihned zasiahnut ... to ci sa to ukaze znova o mesiac zalezi len od toho ci a ako vykonate zvysok ...

b) nie neuskodi
fabka2004
 
Príspevky: 1905
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 10:13:36
Bydlisko: BA vidiek
Dal súhlas: 47 krat
Dostal súhlas: 172 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bysťo » Pon 19. Jún 2017 13:03:24

ahojte,

je tu niekto zo Zvolena alebo blízkeho okolia, kto si sám robil a navrhoval závlahy?
potreboval by som poradiť v teréne (Lukové) a navrhnúť budúce závlahy.
už som to tu pred pár rokmi trošku načal, ale som to nezrealizoval a teraz cítim potrebu to dotiahnuť
alebo na základe dodaného nákresu a fotiek aj z inokadiaľ.
zaplatil by som nejaké € za službičku.

manželka je na materskej a závlahy teraz robiť nejdem, nie sú na to financie, ale potrebujem polievať a tak:
- v potoku mám ponorku s 1" výstupom a prietokom cca 18000l/hod, avšak je to klasika, nedáva to tlak, to je tak na polievanie priamo z hadice - položím hadicu niekam do trávy a nechám tiecť a potom preložím .....
- mám málo hadice a potreboval som kúpiť ďalšie, tak som sa rozhodol, že ideálnejšie by bolo kúpiť a zakopať hadice do zeme, namiesto ťahanie kadejakých po povrchu.
- na 3-4 miestach by som potiahol tie hlavné vetvy od nového čerpadla, ktoré plánujem kúpiť (povrchové nasávacie), kde by boli priechodky na klasickú povrchovú hadicu, kde by som už pripojil hadicu a ručné polievanie, či postrekovač povrchový
- v budúcnosti keď budú € na to, na mieste vývodov osadím rozbočovače s ventilmi a natiahnem z toho vetvy postrekovačov, samozrejme na toto miesto s hadicou potiahnem chráničku s káblom a špagátom na pretiahnutie kabeláže
- za čističkou mám 2-3 kubíkovú zbernú nádrž (už si fakt nepamätám objem :?: ) kde mi idú aj zvody zo strechy. stadiaľto chcem napájať závlahy a zároveň ju napájať tou ponorkou z potoka cez nejaký hladinový spínač, kde keď klesne hladina vody na určitú výšku tak sa zapne čerpadlo v potoku a bude čerpať do nádrže

keďže čerpadlo nemám a idem ho kúpiť, potreboval by som to vypočítať ako to v budúcnosti bude, kvôli potrebe výkonu čerpadla.
aby som čerpadlo nepredimenzoval ani nepoddimenzoval.

ak by sa niekto ochotný našiel, prosím SS.

ďakujem, Bysťo
už stojí, ten náš domček vysnívaný...
bysťo
 
Príspevky: 231
Registrovaný: Uto 30. Dec 2008 15:16:31
Bydlisko: Lukové
Dal súhlas: 6 krat
Dostal súhlas: 5 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod xclaymanx » Sob 24. Jún 2017 13:28:03

Nazdar,
Potreboval by som pomoct. Tento rok na jar, som si spravil zavlahy. Doteraz som bezal na manualnom rezime, tz. elektroventily som si spustal manulane. Tento tyzden som konecne nahodil aj ustrednu, zapojil a nadstavil. Skoro vsetko funguje ako ma, len jedna vetva mi nejde spustit. Ked ju spustim, ventil neotvori. Ale ak povolim odvzdusnovak na ventile, vetva sa spusti. Odvzdusnene to mam myslim dost. Vedel by niekto poradit, kde moze byt problem? Dakujem.
xclaymanx
 
Príspevky: 75
Registrovaný: Štv 26. Feb 2009 9:53:46
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod bigben » Uto 27. Jún 2017 7:55:24

xclaymanx píše:Nazdar,
Potreboval by som pomoct. Tento rok na jar, som si spravil zavlahy. Doteraz som bezal na manualnom rezime, tz. elektroventily som si spustal manulane. Tento tyzden som konecne nahodil aj ustrednu, zapojil a nadstavil. Skoro vsetko funguje ako ma, len jedna vetva mi nejde spustit. Ked ju spustim, ventil neotvori. Ale ak povolim odvzdusnovak na ventile, vetva sa spusti. Odvzdusnene to mam myslim dost. Vedel by niekto poradit, kde moze byt problem? Dakujem.

Bud mas zlu cievku, alebo to mas zle elektricky zapojene. Treba premerat nejakym meracom na 24V. Raz sa mi stalo ze som nechal plastovu zatku vo vnutri takehoto fitingu http://www.energyproject.sk/img/0140/855.png a tiez to nejak nechcelo polievat....
bigben
 
Príspevky: 521
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 13:40:00
Bydlisko: TT
Dal súhlas: 39 krat
Dostal súhlas: 39 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod emkac » Str 28. Jún 2017 14:22:58

docasne potrebujem kvapkovu zavlahu, kym nebudem mat komplet okolie a zavlahu serioznu a vsade

tak som osadil studnove cerpadlo, frekvencny menic, tlakovu nadobu 24l, na konci toho je este filter
nakonfiguroval som frekvencny menic (ten samoregulacny test), nechal som tlak 3 bary
vsetko funguje tak, ako ma (asi)

pustim slabo vodu, tlak klesne na 2,7, zapne cerpadlo, vystupi na 3 a drzi, vodu vypnem, vypne cerpadlo, tlak drzi na 3
cize FM pracuje spravne

na vystupe zo systemu mam cca 40 metrov 32 hadice, potom mam prechodku na 16 mm kvapkovu klasicku hadicu,dve vetvy cez T kus
oficialne je napisane, ze pri 1bare ma kvapkovka 2l/h
hadica je tato: http://www.kdgarden.sk/detail/15010101/ ... -spon-33cm

frekvencny menic som napojil na klasicky casovy spinac, ktory je nastaveny, nech sa kazde rano na 30-60 minut spusti

ventil je trosku otvoreny


dotazy:

mozem mat trvalo otvoreny system s tym, ze budem FM a tym padom aj cerpadlo zapinat elektricky?

moze byt kvapkovka pod tlakom 3 bary?

ak pisu, ze pri 1bare ma kvapkovka vydatnost 2l/h, tak pri 3bary by asi malo byt 6l/hm, tak? preco mam potom cca 4l/h? (som meral, za 15 minut cca mi nakvapkalo do litrovej flase) :D

polievat budem ovocne a zeleninove veci? staci to pustat 1h denne? cize cca 4 litre na vzdialenost 30cm?
Quis custodiet ipsos custodes?
Obrázok užívateľa
emkac
 
Príspevky: 2851
Obrázky: 7
Registrovaný: Str 19. Nov 2008 16:12:05
Dal súhlas: 105 krat
Dostal súhlas: 255 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod tienik » Štv 29. Jún 2017 8:33:11

Ten menic to v pohode prezije - ale urcite by som to tak neplanoval na trvalo.
K hadici, ja osobne pouzivam hadicu s tlakovou kompenzaciou
http://www.prorain.sk/zavlaha/kvapkova- ... 33cm-100m/
a tam je v danom rozsahu tlakov zarucene stale mnozstvo. Pri tej Tvojej som ten udaj nenasiel.
U mna su kvapkovky celorocne nastavene na 1hodinu v noci. A kazdych 7 dni sa vynecha jedno kolo.
Neviem ci je to spravne, ale zeleniny a ovocia sa nam rodi tolko ze niekedy nevieme co s tym, takze zle to asi nebude.
tienik
 
Príspevky: 2240
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod MiroM » Pon 03. Júl 2017 9:55:40

emkac píše:mozem mat trvalo otvoreny system s tym, ze budem FM a tym padom aj cerpadlo zapinat elektricky?

moze byt kvapkovka pod tlakom 3 bary?

ak pisu, ze pri 1bare ma kvapkovka vydatnost 2l/h, tak pri 3bary by asi malo byt 6l/hm, tak? preco mam potom cca 4l/h? (som meral, za 15 minut cca mi nakvapkalo do litrovej flase) :D

polievat budem ovocne a zeleninove veci? staci to pustat 1h denne? cize cca 4 litre na vzdialenost 30cm?

Zavislost tlak/vydatnost podla mna nie je linearna. Ja som nepouzil original kvapkovaciu hadicu, ta sa zvykne casom zaniest, najma , ak je voda tvrda. Mam PE hadicu DN25 a na nej mam individualne kvapkace z ciny. Takto mam zavlahu priamo privedenu ku korenom rastliny.
Expanzka 24l je ok, tiez ju mam v systeme s FM. Aspon sa to pri malych odberoch zbytocne stale nespusta.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod makaron » Ned 18. Feb 2018 16:23:00

tienik píše:
joko píše:Som veľmi rád, že je to konštruktývny dialóg na vážnu tému, a pre mňa veľa znamenajú tieto aktuálne a nové poznatky. Nakoľko ja bývam v paneláku, a na Vidieku mi funguje už 17 rokov čerpadielko z Ba...xu, tak poznatky mám sprostredkovaní od tých, ktorým sa to kazí.
Zlé - dobré je na tom, že ja mam radiť pri výberoch, a pri tom sa stretávam skôr s tým čo sa kazí a nefunguje, než to čo je kvalitné. Kvalitné raz namontujem a už viac o tom nepočujem. A častejšie rieším prípady: niekto iný dodal, zle namontoval , nedvýha telefon, potrebujem to súrne opraviť.....
Pri tom rád prečítam že je to funkčné, som spokojný, alebo odporúčam.... To sem málokto píše.
Vďaka za poznatky :drink nenechám si ich pre seba.


tak Joko, aby som si dobre skusenosti nenechal u seba.
Uz treti rok u mna maka zostava
http://www.aquamonts.sk/index.php?route ... uct_id=462
a nemozem povedat kriveho slova. Vsetko bezi ja hodiny. V pripade potreby vie napajat aj dom, ale klsicky ten bez na vodovod.
Inac taha zavlahy + rozvod vonkajsej uzitkovej vody. Takze variabilita je od "jedneho kohutika" az po relativne velku sekci zavlahy (300m2 travnika mam rozdelen na dve sekcie).
Ja osobne nemam preco co i nĺen pomyslet ze by som to riesil inac.
Jedine co by som odporucal pre "dalsie generacie" je dat si pozor na miesto pre FM. Ja ho mam v TM a zistil som ze predsa len dokaze trosku rusit a mal som problem z 1wire meranim ked kabel siel tesne popri nom. Ale to sa vyriesilo inou trasou a je to OK.


Prechadzam toto vlakno nakolko som vo faze planovania zavlah a cerpania vody a zaujala ma tvoja poznamka tienik, ze FM dokaze predsalen trosku rusit. Mozes to prosim trochu objasnit? Myslel si hluk alebo elektromagneticke rusenie? Ja planujem umiestnit FM tak isto na stene v technickej miestnosti v dome, ale na druhej strane steny je obyvacka s TV a v stene (z obyvackovej strany) idu kable ku TV - koax, FTP, CYKY. Moze mat FM na to vplyv? Tak isto sa v technickej miestnosti uz nachadzaju ine zariadenia ako napr. kotol, cerpadla, switch a pod. Do akej vzdialenosti uvazovat s rusenim od FM? Dakujem.
makaron
 
Príspevky: 6
Registrovaný: Ned 18. Feb 2018 16:07:44
Dal súhlas: 0 krat
Dostal súhlas: 0 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod tienik » Uto 20. Feb 2018 10:18:41

Ahoj,

tak každopádne, FM je elektronika a dake to rusenie produkuje - tak ako kazde elektricke zariadenie. Je to vsetko v ramci normy, nikomu to neublizi. U mna to bolo specificke v tom, ze cca 10 cm nad menicom bola lista, kde okrem ineho isiel aj FTP kabel pre 1wire zbernicu merania teploty vsetkeho v TM. No a kedze to nie je celkom priemyselna zbernica, jej sumova odolnost je mala. Takze FM ju dokazal rozhadzat a meranie vypadlo. Takze jedine rada, nedavaj FM menic tesne vedla nejakej inej elektroniky. Ta stena, uz samotne murivo je tlmic, ale tazko povedat z fleku co sa bude diat. Naozaj sa neda dat vedla? jeho kabel k cidlu ma mozno aj 2m, tam sa da povymyslat.
Hluk to nerobi v podstate ziadny, len take tiche "elektronicke" sustanie, urcite viac pocut vodu na klapkach a spol.
Pri nakupe este doporucujem venovat pozornost cerpadlu, nie kazde je vhodne na FM.
Mozem doporucit napr:
https://www.aquamonts.sk/s-frekvencnym- ... a-aladino/ tie sady mam overene.

PS: s danym obchodom nic nemam, len som s nimi komunikoval X veci a viem s kludnym srdcom povedat ze v tom maju jasno a dane zostavy su OK z mojho pohladu.
tienik
 
Príspevky: 2240
Registrovaný: Str 14. Júl 2010 21:26:49
Dal súhlas: 12 krat
Dostal súhlas: 254 krat

Re: Ako som robil závlahy

Poslaťod MartinH » Uto 20. Feb 2018 11:31:42

FM produkuje 2 typy rusenia, na vstupe a na vystupe.

Ak je problem s rusenim na vstupe, teda do napajacej siete, pridavaju sa na privod tlmivky (cievky). Teoreticky by toto nemalo byt potrebne. Filter by mal byt zabudovany. Mozno vsak na nom setrili.

Na vystupe si treba uvedomit, ze cely kabel od FM po motor je jedna velka antena. Cim kratsi, tym lepsie z hladiska rusenia. Treba si dobre precitat, co sa o kabli pise v navode k FM. Vyrobca garantuje splnenie normy, len ak bude dodrzany navod. Existuju rozne filtre a existuju tienene kable (na silnoprud), ale to su komplikacie a naklady naviac.

Za mna by som poradil, ze ak sa bojis ovplyvnovania blizkych rozvodov, mozes vystupny kabel ulozit do kovovej uzmnenej rurky na mieste, kde treba.
Obrázok užívateľa
MartinH
 
Príspevky: 3660
Registrovaný: Ned 30. Nov 2008 20:02:01
Dal súhlas: 195 krat
Dostal súhlas: 300 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Osvedčené postupy, pracovné náradie

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 1 hosť

cron