Ako robit zaklady domu?

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod MiroM » Uto 16. Okt 2012 10:50:06

user píše:Ako sa používa spomínaný ponorný vibrátor? Existujú aj na 230 V? Ak ten vibrátor nepoužijem ako veľmi sa to prejaví na kvalite podkladného betónu?

Prejavi sa to minimalne. Podkladny beton nie je kriticka aplikacia , kde je pouzitie vibratora nutne. Je to velka plocha, mala hrubka, beton sa v podstate samozhutni.
Svoje opodstatnenie ma pri vysokych tenkych muroch, prekladoch, tramoch,a pod., kde je aj vyssia poziadavka na vyslednu pevnost betonu.

S týmto príspevkom autora MiroM súhlasil
user
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat




Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Uto 16. Okt 2012 11:13:21

Hrúbka podkladného betónu bude 15 cm, v projekte je uvedený betón C12/15, budem však dávať C16/20 cca. 11 m3 betónu.

Potešilo ma, že použitie vibrátora nie je nevyhnutné pri podkladnom betóne, nepoužíval som ho ani v základových pásoch a v DT.

Hľadal som aj nejaké návody na používanie ponorného vibrátora, je postup v nasledovnom linku správny:

http://www.hirostavbet.sk/blog/?p=339
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Uto 16. Okt 2012 17:17:56

Otázka k zvislej kanalizácii: videl som zopár riešení, kde zvislá kanalizácia v podkladnom betóne bola obšalovaná v tvare obdĺžnika. Je takéto riešenie správne, alebo môžem použiť napr. 1 cm polystyrén, ktorým obtočím kanalizačné potrubie napr. aj 2 vrstvách hrúbky 2 cm.
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod boro » Uto 16. Okt 2012 22:26:50

Obaliť. Pár mm stačí, ide len o to, aby to malo vôľu.
boro
 
Príspevky: 914
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Štv 18. Okt 2012 17:10:37

Ok, kúpil som tabuľu 1 cm EPS a použijem ho na obalenie.
Taká technická otázka, pri šalovaní podkladného betónu pri meraní rozmerov a uhlopriečok je potrebná presnosť na 1 mm, alebo je tam nejaká rezerva?
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod chagos » Štv 18. Okt 2012 21:47:00

user píše:Ok, kúpil som tabuľu 1 cm EPS a použijem ho na obalenie.
Taká technická otázka, pri šalovaní podkladného betónu pri meraní rozmerov a uhlopriečok je potrebná presnosť na 1 mm, alebo je tam nejaká rezerva?


No tak toto by som chcel vidiet, ako s ti podari urobit zaklady s presnostou na mm. A som presvedceny, ze to ani nema vyznam. Toto nie je strojarina.
chagos
 
Príspevky: 133
Registrovaný: Sob 07. Mar 2009 20:51:53
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Pia 19. Okt 2012 7:15:38

chagos

Pri zalievaní základových pásov som mal rozmery a uhlopriečky s presnosťou 2 - 3 mm. Rovnako som sa snažil túto presnosť dodržať aj pri DT, avšak vzhľadom na ich výrobnú nepresnosť to bolo ťažšie. Momentálne idem doľadovať šalovanie pre podkladný betón, dve strany majú zatiaľ nepresnosť + 5 mm a uhlopriečka +- 7 mm, takže idem to doladiť k 0 :)
Ja mám rád presnosť
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod boro » Pia 19. Okt 2012 10:03:32

Ak už máš zaliate DT, tak s uhlopriečkami a rozmermi podkladného betónu asi veľa nenarobíš. Záleží aj čím to meráš a aká je vonkajšia teplota (oceľové pásmo).
Veď si spočítaj akú odchýlku na stranách trojuholníka spraví rozdiel napr. 5 mm na prepone.
boro
 
Príspevky: 914
Obrázky: 0
Registrovaný: Ned 07. Dec 2008 14:33:00
Dal súhlas: 71 krat
Dostal súhlas: 71 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod MiroM » Pia 19. Okt 2012 10:09:22

user píše:chagos

Pri zalievaní základových pásov som mal rozmery a uhlopriečky s presnosťou 2 - 3 mm. Rovnako som sa snažil túto presnosť dodržať aj pri DT, avšak vzhľadom na ich výrobnú nepresnosť to bolo ťažšie. Momentálne idem doľadovať šalovanie pre podkladný betón, dve strany majú zatiaľ nepresnosť + 5 mm a uhlopriečka +- 7 mm, takže idem to doladiť k 0 :)
Ja mám rád presnosť

Nenechaj sa odradit a urob to ako najpresnejsie vies. Tiez som mal na uploprieckach taky maly rozdiel. Potom som bol vysmiaty pri salovani podkladneho betonu a este viacej vysmiaty pri ukladani nosneho muriva. Poznam z blizkeho okolia pripady, ked im nosne murivo(ak chceli zachovat presne rozmery a pravouhlost muriva) vyslo na jednej strane 10cm dovnutra od okraja a na druhej strane zopar cm-ov presahovalo mimo. Potom si lamu hlavu nad tym, ako zateplia zaklady, ked je tam taky odskok.
Obrázok užívateľa
MiroM
 
Príspevky: 3037
Registrovaný: Štv 20. Nov 2008 8:21:13
Dal súhlas: 58 krat
Dostal súhlas: 244 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod fefe30 » Pia 19. Okt 2012 10:24:40

user píše:chagos

Pri zalievaní základových pásov som mal rozmery a uhlopriečky s presnosťou 2 - 3 mm. Rovnako som sa snažil túto presnosť dodržať aj pri DT, avšak vzhľadom na ich výrobnú nepresnosť to bolo ťažšie. Momentálne idem doľadovať šalovanie pre podkladný betón, dve strany majú zatiaľ nepresnosť + 5 mm a uhlopriečka +- 7 mm, takže idem to doladiť k 0 :)
Ja mám rád presnosť


Zase pri uhloprieckach 1-2 cm neni až taká tragédia, skôr je to normálne. Asi nepoznáš stavbárske príslovia " centimeter nie je miera " alebo "na dedinu dobré" :D Viac sa zameraj na rovinatosť platne, ťá je tiež podstatná. :ano:
Obrázok užívateľa
fefe30
 
Príspevky: 133
Registrovaný: Pia 14. Jan 2011 14:35:19
Dal súhlas: 45 krat
Dostal súhlas: 11 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod chagos » Pia 19. Okt 2012 10:52:46

user píše:chagos

Pri zalievaní základových pásov som mal rozmery a uhlopriečky s presnosťou 2 - 3 mm. Rovnako som sa snažil túto presnosť dodržať aj pri DT, avšak vzhľadom na ich výrobnú nepresnosť to bolo ťažšie. Momentálne idem doľadovať šalovanie pre podkladný betón, dve strany majú zatiaľ nepresnosť + 5 mm a uhlopriečka +- 7 mm, takže idem to doladiť k 0 :)
Ja mám rád presnosť


Nechcem vyryvat, ale toto by som fakt chcel vidiet, ako ti bager vykope pasy s presnostou na mm. Ani ja ta nechcem odradzat, ale urobis si na mm presne zaklady a ak budes stavat z tehal, tak zaplaces. Aby teplota nakoniec naspadla pod optimum na betonovanie, kym sa budes drbat s nastavovanim salovania.
chagos
 
Príspevky: 133
Registrovaný: Sob 07. Mar 2009 20:51:53
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Pia 19. Okt 2012 13:22:13

chagos

Báger to vykopal na hovno, mal som to zašalované XPS, takže preto tá presnosť. Múry budú z YTONGu, nad tehlou neuvažujem. Betónovať idem dens, marazov sa neobávam. Nakoniec som uhlopriečky nastavil s presnosťou 3 mm, vonkajšie rozmery s presnosťou 2 mm, viac sa nedalo, dosky sú dosť krivé :(
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod chagos » Pia 19. Okt 2012 14:43:25

user píše:chagos

Báger to vykopal na hovno, mal som to zašalované XPS, takže preto tá presnosť. Múry budú z YTONGu, nad tehlou neuvažujem. Betónovať idem dens, marazov sa neobávam. Nakoniec som uhlopriečky nastavil s presnosťou 3 mm, vonkajšie rozmery s presnosťou 2 mm, viac sa nedalo, dosky sú dosť krivé :(


Sam si si odpovedal na otazku, ci treba dodrzat rozmery na mm presne. Vstupuje do toho mnozstvo faktorov, ktore podla mna tazko ovplyvnis. Jedine, ze by si saloval z hoblovanych dosiek. Ja som pochopil, ze stavba vyzaduje v mnohych veciach rozumny kompromis. Tiez som bol nervozny z toho, ked mi uhlopriecka / mimochodom 21.5 m/ usla o pol centimetra, merane digitalnym metrom. Nastavoval som to asi pol dna, nakoniec prisiel dozor, potukal si na celo a spytal sa ma, ci chcem navstevam ukazovat metrom presnost domu.

Prajem ti vela stastia pri vybere majstrov na rozne profesie, ak to nebudes vsetko robit sam. Pretoze jedna neprofesionalne zvladnuta zalezitost dokaze pokazit dobry pocit zo zakladov spravenych na mm presne.
chagos
 
Príspevky: 133
Registrovaný: Sob 07. Mar 2009 20:51:53
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 4 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod user » Pia 19. Okt 2012 20:20:35

chagos

Viem, že to s tou presnosťou preháňam, ale o to menej práce budem mať napr. pri murovaní. Dokonca aj armovacie koše v základových páscoch som sa snažil ukladať s max. presnosnosťou aby boli presne pod obvodovým, resp. nosným múrom. Stavať budem svojpomocne, majstrov si zavolám len na elektrinu a možno strechu. Keďže chcem aby mi novostavba dlho vydržala snažím sa všetko vykonať na 110 %
user
 
Príspevky: 582
Registrovaný: Ned 02. Sep 2012 9:29:52
Dal súhlas: 1 krat
Dostal súhlas: 1 krat

Re: Ako robit zaklady domu?

Poslaťod chagos » Pia 19. Okt 2012 21:14:16

user píše:chagos

Viem, že to s tou presnosťou preháňam, ale o to menej práce budem mať napr. pri murovaní. Dokonca aj armovacie koše v základových páscoch som sa snažil ukladať s max. presnosnosťou aby boli presne pod obvodovým, resp. nosným múrom. Stavať budem svojpomocne, majstrov si zavolám len na elektrinu a možno strechu. Keďže chcem aby mi novostavba dlho vydržala snažím sa všetko vykonať na 110 %


A myslis, ze ti dom vydrzi kratsie, ak bude uhlopriecka o 3 mm vacsia alebo mensia?

Inac clovece, klobuk dole, ak si chces robit vsetko sam. Aj omietky a potery? Ja staviam svojpomocne treti rok, ale na tieto specialitky by som si fakt netrufol.
chagos
 
Príspevky: 133
Registrovaný: Sob 07. Mar 2009 20:51:53
Dal súhlas: 2 krat
Dostal súhlas: 4 krat




PredchádzajúciĎalší

Späť na Stavebné práce, stavebný materiál

 


  • Súvisiace témy
    Odpovede
    Zobrazenia
    Posledný príspevok

Kto je on-line

Užívatelia prezerajúci fórum: Žiadny registrovaný užívateľ nie je prítomný a 0 hostia